agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler
  • 21 Gönderen Kursatates
  • 1 Gönderen mustafa431
  • 1 Gönderen hayali_26
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 2 Gönderen Kursatates
  • 2 Gönderen limon_sever
  • 3 Gönderen karabuz
  • 1 Gönderen mustafa431
  • 2 Gönderen ahmettugrul55
  • 1 Gönderen Kursatates
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 6 Gönderen tarku
  • 1 Gönderen tarku
  • 2 Gönderen ertuğrul 37
  • 1 Gönderen Kursatates

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-04-2014, 02:33   #1
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
cevizdeki bilgi kirliliği

Değerli Ağaçlar.Net Forum üyeleri
Sizlere Genlerimizden gelen bir hastalıktan bahsetmek istedim..
toplum olarak herşey hakkında muazzam bir bilgiye sahip olduğumuzu sanıp aslında hiçbirşeyi tam ve eksiksiz yapamama hastalığına sahip bir toplumuz malesef..
nerden ve neden böyle bir konu açma gereği duydum diye soranlarınız vardır hemen açıklayayım..
ben cevize merak salınca tıpkı sizler gibi geçtim pc başına ve başladım en iyisini en güzelini en erken yapmak için bir arayışa..
150 dekar(dönüm) ceviz bahçesi kurana kadar 8 ay (bilgi toplama) gibi bir zaman dilimi bir çok ziraat fak. bir çok fidancı,internet siteleri, hocalar vs.. derken baktımkı bizim çok bilme hastalığımız yine baş göstermeye devam ediyor...

nasılmı?

-soru: chandler ceviz fidanı dikecem ne yapmam lazım ? (soruyu soran kurban yandı)

--cvp: bak evladım bu iş çok zor ve meşakatli (niye? kaç dekar bahçe kurdun yetiştirip meyvasını aldın? allah biliyorya çoğuna chandler fidanını versen meşe ağacıdır diye yün çırpmaya kalkar..)

-soru: elazığda chandler olurmu ?
--cvp: RAKIM KAÇ ? (yahu mübarek nedecen rakımı beşik kurup serinde çocukmu uyutacan..)
.. dielim rakım 800 ama adamın toprak ph 11 lerde veya ekeceği toprak çöl ot bile yetişmiyor.. 800 rakım olması neyi değiştirecek ?
mesela Bingöl rakım:1177
konya rakım:1026

gelelim deyata: bingöl İl merkezinde kışın ortalama ısı -9°, yazın + 39° olur. bknz:BNGL - klim ve Bitki rts

konya: Rastlanan en yüksek sıcaklık 40°C, en düşük ise -28,2°C’dir. Yılın ortalama 10 gününde sıcaklık -10°C’den düşüktür. Don olayı görülen gün sayısı 100’dür. Don 14 Eylül ile 15 Mayıs arasında görülebilir. Ortalama nisbî nem 60’tır. Konya’da yaklaşık 23 gün sisli geçer ve Türkiye’de bu konuda başta gelir. Bunda şehrin bir çanak içinde kurulmuş olmasının da büyük rolü vardır.
bknz:
KONYA - klim ve Bitki rts


kışın konya -19 derece daha sert geçiyor ve 100 gün yani senenin 3te birini don geçiriyor.

şimdi soruyorum hangi ilde ceviz daha sağlıklı yetişir?

-soru: cevize hangi gübreyi vereyim?
--cvp: biri azotlu gübre ver, diğeri diyor fosfor ver diğeri diyor fidana 1. yaşında gübre verme (bunların hangisi doğru? ****** hiçbiri.. peki yapılması gereken ne? ****** toprak analizi.. çünkü benim toprağımda azot oranı düşük potasyum normal, seninkinde potasyum düşük azot normal.. ikimizde azotlu gübre(üre) versek ikimizin fidanıda aynı vitamini alırmı sence ?)

yanı değerli dostlar kısacası BİLDİĞİMİZ YANILDIĞIMIZA YETMİYOR..

geçen gün elazığ da babadostu denecek bir ziraatçimiz var ondan humik asit istedim. adamın verdiği cevap şu; Babanmı humik asitle bahçe kurdu. ver hayvan gübresini gerisine karışma..
e ben saygımdan diyemedim tabi senin babanmı ziraatçıydı da sen ziraatçı oldun..

mantalite zaafı deyip geçiyorsun malesef..

yani değerli dostlar uzun lafın kısası araştırın bilgi edinin yenilikçi olun fakat doğru bildiğiniz yoldan asla sapmayın.. ben bilirim edalarıyla bir çok güneş yüzü görmemiş tabirler kullanıp birazda bilimsel terimlerle süsleyip size sunulan her bilgi doğru bilgi değildir.

bitki olsun ağaç olsun insan gibi düşünün..

elazığ da ben mandalina yetiştiriyorum iki ağacım var nasipse resimlerinide sizinle paylaşacam..
ilk ektiğim sene bana saatlerce gülenler şimdi ekmişler istişareye geliyorlar.. hepsi %100 yetişir demek saçmalık olur ama çoğu ağaç bitki herneyse her ilde yetişir.. (muhalefet olsun diye absült örneklerden sakınınız :P ) yeterki suyunuzu, toprağınızı, ikliminizi ve yetiştireceğiniz ürünü iyi tanıyın..

artık herşeyin bir ilacı destekleyicisi düzenleyicisi var..
tarım size anlatıldığı gibi zor bir olay değil bence..

zaten bu zihniyet değilmi 600 700 yıllık anadoluya ait ceviz 100 yıldır amerika şili çin gibi ülkelerin tekeline geçti. adamlar oralarda dünya pazarını eline aldıda biz halen anadoluda orada burada yetişirmi diye oyalanıyoruz..

sürç-i lisan ettiysek affola........

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2014, 10:32   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-05-2013
Şehir: konya
Mesajlar: 40
belki konuyla tam alakalı değil ama konyayla ilgili belirtmek istediğim bir durum var ...konya malum türkiyenin yüzölçümü olarak en büyük ili....bahsedilen çanak yapısı konya merkez için geçerli....peki konya merkezde -28 lerde ceviz yetişmiyor mu.... evet yetişiyor...

limon_sever beğendi.
mustafa431 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2014, 10:44   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-06-2013
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 19
Helal olsun kardeş gerçekten bazıları elinde hangi fidan varsa o rakımda o fidan yetişir diyor.herşey maddiyat değil ki aldattığınız kendiniz olursunuz ama nerdee

Hacı Keleş beğendi.
hayali_26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 15:33   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
Kürşat bey söylediklerinize katılmamak elde değil...bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek de maalesef...10 dönüm arazimize 4*8 arayla 235 açık kök chandler fidanı dikmiştik geçen kasım ayında...fidanları bandırmadan temin ettik...şu anda hala bir umut diyorum ama oldukça fazla zayiatımız var...şimdi söküp yeni ne dikeceğiz diye kara kara düşünmekteyiz...yer ankara yakını rakım 830 metre...

gökhan1907 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 15:46   #5
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
ben ekiz fidancılık okan bey'den (forumda ki nicki chandler) 150 adet chandler 5 adet fernette 5 adet franguette açık köklü olarak aldım. 11 adet meyva ve birde asma aldım. komşuma da 7 adet chandler fidanı aldık. tüm bunların içerisinden bir tane dahi tutmayan olmadı. sadece birini dikkatsizlik sonucu babam çapa ile ikiye yarmış o bile kalan tek gözünden patlamıştı onuda dedem üstüne basarak ümitlerimizi tüketti.
buradan kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. şimdi nasıl avrupa birliğine dahi fidan ihracatı yapabildiklerini daha iyi anlıyorum. sanıyorum benim ile aynı hafta fidan alıp dikimini gerçekleştiren tiryaki nickli arkadaşımızda da durum aynı.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 16:00   #6
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Şehri Elazığ olan birinin eldeki verilere bakarak net şeyler söylemesi doğru değildir. Bulunduğunuz ilden örnek verirseniz yerinde olacaktır. Ayrıca veriler merkez bazlı mı nereye göre alınıyor onu bilemiyoruz.

Benim bulunduğum yer merkez sayılır. Ama dediğiniz gibi Konya'nın her sene 100 günü don geçiyor diyemeyiz. 10 yılda 1-2 sefer anca geçiyordur. Son yıllarda en sert kışını 1991 yıllarında görmüş daha sonra 2012 yılında görmüştür. 2012 kışı da -20 civarlarıdır. Öyle abarttığınız gibi değildir.

Konya'nın yüzölçümü geniş ve yayılımlıdır. Nerdeyse bütün iklim kuşaklarına yakındır. Kuluda yetişen cevizle Halkapınar veya Akşehir, Derebucak ile Taşkent'te yetişen ceviz arasında kalite yönünden fark olacaktır. Konya'da ceviz yetişmiyor veya sağlıklı olmaz diye asla kesin birşey söyleyemeyiz...

http://www.81ilrehberi.com/upload/engin_10339618.png

mustafa431 beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 18:59   #7
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Sayın Kursatates,

Ayrıca verdiğiniz linklere sonradan baktım. O sayfadaki bilgiler nereye dayanarak alınmış bilmiyorum. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sayfasında daha net bilgiler var. Ama dediğim gibi nereye göre baz alındığı ile ilgili net bir bilgi yok.

MGM
Yukarıdaki linke tıklarsanız ortalama değerleri görebilir ve ceviz için ideal bir yetiştirme yeri olduğu ortaya çıkar...

Konya
Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen En Yüksek ve En Düşük Değerler (1954 - 2013)*
En Yüksek Sıcaklık (°C): 40.6
En Düşük Sıcaklık (°C): -26.5

Bu en yüksek ve en düşük sıcaklık sürekli görülüyor gibi algılanmasın. Dediğim gibi 15-20 senede bir sefer görülen bir durumdur. Bu da normal bir durumdur...

Ayrıca verdiğiniz linkte şöyle bir bilgi geçiyor: Akdeniz’e yakın olan Hadim ve Taşkent’te Akdeniz iklimi görülür.
Hadim ve Taşkent, Elazığın 4'te 1'i kadar bir yüzölçüme sahiptir. Bu durumda akdeniz iklimi görülen 2 ilçenin Elazığ'dan daha verimli ve kaliteli ürün vereceğini az çok anlayabiliriz...

mustafa431 beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 21:22   #8
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
sayın limon_sever

şehriniz konya diye alınganlık yapıp üstünüze alınmanıza üzüldüm.. konyada ceviz yetişmez demedim.. olaya bir bütün bakarak tekrar okumanızı tavsiye ederim.. cevizde rakım,bitki örtüsü, toprak, cins, gübre, vs.. bir bütündür bunların herbiri ceviz yetiştiriciliğinde önemli faktördür.. milleti yanlış yönlendirip bu etkenlerden her birini işimize geldiği gibi kullanıp burda olur burda olmaz gibi saçma sapan düşüncelerden arındırmaktı konunun özü.. konya aksine çok sevdiğim ve sık sık gezdiğim bir ildir..

ayrıca Şehri Elazığ olan birinin eldeki verilere bakarak net şeyler söylemesi doğru değildir. sözü çok manidar..
yani trt de hava durumu sunan bir spiker samsun luysa malatya ya yağmur yağacak diyemez ozaman ))

zaten o metinden sadece konya kısmını almanız ve bu kadar açıklama yapmanız benim vurgulamak istediğim şeyle alakası olmadığını umarım anlarsınız..

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 22:15   #9
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Söylediklerinize ben bir şey demiyorum. Mesajınızda Konya'da sağlıklı ceviz yetişmeyeceği gibi bir algı hakim, ben o kısma takıldım...

Şehri Elazığ olan birinin eldeki verilere bakarak net şeyler söylemesi doğru değildir. bu söylediğim sözle söylemek istediğim şeyi biraz daralttım sanırım. Yani veriden kasttım, muhtemel ölçülen yer neresidir belli değil, misal benim bahçem korunaklı yerdir, diğer bahçe açıktadır, bir başkasının bahçesi dağ kenarıdır, diğerinin yüksektir, bir diğerinin yayladır, daha başkasının iki dağ arasında veya Beyşehir gölü civarında onbinlerce dönümlük arazidir. Yani ben şunu söylemek istiyorum. O veriler çok doğruyu göstermeyebilir. O yüzden o verilere bakarak net şeyler söylemek doğru değildir...

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 22:39   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
ısı degerlerini 'saf' deger olarak baz alıp herhangi bir analiz yapılamaz, bizim buralarda eksi 32 leri görmüşlügümüz var, kışa iyi hazırlanmış, erken donlara yakalanmamış agaclarda hic zarar olmamıştır, cevizde en tehlikelisi kış ayında sıcak giden ocak şubat ayı sonrası souk hava, bu yıl oldugu gibi , cok ciddiyi zarar oluştu bu yıl erken uyanan cevizlerde.

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 22:51   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-05-2013
Şehir: konya
Mesajlar: 40
limon arkadaşımın dediklerine ek olarak şunu söyleyeyim konyanın güneyi özellikle bozkır çevresi cevize çok uygun devasa agaçlar var...

Kursatates beğendi.
mustafa431 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 08:39   #12
Ağaç Dostu
 
ahmettugrul55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2012
Şehir: samsun
Mesajlar: 150
kışın soğuk olması bir şekilde doğanın kanunu .Ama şu 30 mart ta yaşadığımız neydi?afet gibi bir şey .genç ceviz fidanları 2 hafta sonrasında uyanmak için gövesine su topladıydi.ve tepeden dondu.Bu yıl bahçeye giderken çok üzülerek gidiyorum.

karabuz ve Kursatates beğendi.
ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 10:32   #13
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
Şehirlerimizde halen adana karpuzu yok efendim bursa şeftalisi veya amasya elması vb sloganlarla ürün satılıyor. . gidip diyormusun konyada karpuz yetismiyormu neden adana karpuzu diyorsun? veya konyada şeftali yetismiyormuki bursa şeftalisi diye etiket yaziyor manavlar? elbette yetişir.. ama sen kendi şehrine hitaben yetiştirirken onlar ülke geneline ticaretine başlamış oluyorlar.buda o sektörde o meyve ve o ili diğer illerden farklı kılıyor. . Çünkü senin benim şehrimize göre örnek bahçe sayısı fazla ekipman tedarikçisi fazla..
simdi aynı soruyu yine soruyorum. kayısı konyadamı ? malatyadamı? şeftali bursadamı? konyadamı? etli ekmek konyadami ? Elazığdami )) ha şunu tartışabiliriz. ana vatani anadolu olan cevizi şili a.b.d çin vb. ülkeler çeşitli melezlemelerle bizi geçip bize satabiliyorlarsa bunu bizde yapabilirmiyiz? yoksa halen Elazığ, Konya vb.. illerde yetişip yetişmeyeceginimi tartışırız.. ben Elazığ'da limon ve kivi yetiştirmeye başladım. resimlerini paylaşırım isteyen olursa.. sözün özü emek verince olmayacak bişey yok gibi geliyor.. saygilasaygılarımla

Hacı Keleş beğendi.
Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 11:51   #14
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Ben ısrarla çok büyük kapama bahçelerin Konya'da kurulabileceğini ve kurulmaya başladığını söylüyor ve çok sağlıklı, kaliteli ürünler vereceğinden eminim.

Konya merkezde yaşayanlar bilir, eskiden Hocacihan kayısılarının yanına Malatya kayısıları yanaşamazdı. Şimdiler yerleşim alanı içinde kaldı. Tek tük küçük kapama bahçeler kaldı. Meram bağları ün yapmıştır. Kalite birinci sınıfken oralarda yerleşim içinde kalmış ve malesef üretim bitme aşamasındadır.

Konyalı zenginler daha çok sanayiye ağırlık verdiği için tarımla uğraşmıyorlar. Sonuç olarakta tarım gelişemiyor.

Etliekmek meselesine gelince el marifeti ve usta çırak ilişkisinden kaynaklanan bir durum. Aslında cevizle de yakın bir alakası var. Filan yerdeki A fırını çok kaliteli etliekmek yaparken, filan yerdeki B fırını orta kalite yapmaktadır. Konya'da bile daha iyi daha kötüsü vardır.

Ben de Konya'da incir yetiştirip meyvesini yiyorum. Normalde Akdeniz ikliminin meyvesi. Eee fındıkta var, meyvede var. Ama bunlar ticari yetiştirilemez. Ama ceviz hem bahçede 1-2 ağaç olarak hemde ticari boyutta kapama bahçesi olarak çok güzel randımanda alınır.

Beyşehir ceviz üretiminde atılım yaptı...
5 yıl önce ilçede 100 dekar olan ceviz bahçesi kurulan alan miktarının günümüzde 2 bin 500 dekar seviyesine ulaştığı...

Cevizde üretim, tüketim hızına yetişemiyor...
Yıllık üretimi 5 bin tonu geçen iller arasında Antalya, Konya, Aydın, Van, Tokat ve Sakarya da var.
Türkiye’nin 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dünyada dördüncü sırada yer aldığı bildirildi.

Söze gerek yok sanırım...

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2014, 14:13   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-09-2013
Şehir: bartın
Mesajlar: 25
Beysehir göle yakın bir bolge konya geneli için ceviz uygulaması hüsranla yol acabilir.

ceviz.biz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2014, 20:37   #16
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cevizbiz Mesajı Göster
Beysehir göle yakın bir bolge konya geneli için ceviz uygulaması hüsranla yol acabilir.
Uygun ceviz türleriyle hüsran yaşanacağını hiç zannetmiyorum...

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2014, 17:01   #17
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Bu fotoğrafı bugün çektim. Komşunun bahçesi olduğu için bu en fazla bu kadar yakından çekebildim. Dondan etkilenen bu ceviz ağacı, dondan sonra yan dallarında bir hayli ceviz var. Dallarda ortalama 7-8 adet ceviz gördüm. Her sene bir sürü ceviz veriyor bu ağaç. Bu sene bir çok şehirde görülen geç dondan, fazla etkilenmemiş gibi görünüyor...

Name:  ceviz.jpg
Views: 2187
Size:  47.0 KB

Ben cevizin Konya'da çok verimli ve kaliteli olacağından eminim...

Safranlı beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2014, 16:46   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Konya topografik ve meteorolojik olarak çok değişkenli bir il olduğundan bazı bölgelerinde ceviz yetiştirmek riskli olurken bazı bölgelerinde de çok avantajlı olabilir kanaatindeyim.

Konya ovası gerçekten bir tepsi gibi düm düz ve uçsuz bucaksız (kapalı havza) olduğundan ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenme olasılığı (rakımı 1000 olmasına rağmen); Beyşehir (rakım 1120 ve üzeri), Taşkent (rakım 1400 ve üzeri), Hadim (rakım 1400 ve üzeri) ilçelerine göre daha yüksektir.

Gerçekten şahsen Konya ovasında (Karatay, Çumra, Karapınar ilçeleri ve civarı) ceviz yetiştirildiğini bu güne kadar duymadım ve görmedim. Kaldı ki bu ilçelerde karasal bölgelerde yetişen diğer meyve yetiştiriciliğinin (elma, armut, kayısı vb.) yoğun olarak yapıldığını duymadım ve görmedim.

Bunu da Konya ovası'nın geniş bir tepsi gibi düz olması bunun neticesinde ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donlarından etkilenmesine ve kış aylarının yoğun sis dumanı altında kalmasına bağlıyorum. Fakat rakımı daha yüksek olan ilçelerinde ceviz ve diğer meyvaların (kiraz, kayısı, elma, armut vb.) yetiştirildiğini duydum ve gördüm.


Düzenleyen enginyilmaz : 24-09-2014 saat 21:09
enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2016, 22:33   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 40
Konu tam amacına ulaşamamış sanırım.
Değerli ve bilgili arkadaşların görüşlerini bekliyoruz.


Düzenleyen ertuğrul 37 : 02-06-2016 saat 13:44 Neden: Yazı düzeltme
ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2016, 08:48   #20
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Hangi meyveyi dikerseniz dikin, önceden araştırma yapmadan dikerseniz hüsran kaçınılmazdır. Köyümden örnek vereyim; Yıllarca vişneci olarak bilinirdi. Vişne kullanım amacı ve pazarlama şekli düşünülünce kolay bir meyve. Vişneyi toptan sattığımız için çoğu kişi toplamadan, toplamaya bahçeye gidiyor. Budama yok, ilaçlama yok, gübreleme yok, sulama senede bir defa olursa ne ala. Şimdi bu bahçe sahipleri vişne toplamak zor ve parası az diye, toplaması kolay ve pahalı bir ürün olduğu için ceviz dikmeye başladılar. Tabi alışkanlıklar değişmedi. Fidanlar dikildi, can suyu verildi, bir sene sonraya mahsul toplamak üzere bahçeden gidildi . Bu söylediklerimi şaka olarak algılayabilirsiniz ama olan gerçekten buydu. Hem tembel olacaksın, hem de çok para kazanacaksın. İnsanları sürekli ceviz yetiştirmeye yönlendirenler acaba ürün çeşitliliği denen şeyi duymuşlar mıdır?

Karışık dikim meyve bahçemde çeşit değiştirmek için araştırma yaparken, sürekli bana ceviz dik diyorlardı. Neden diye sorduğumda; toplaması kolay, satması kolay, satamazsan 1 sene saklarsın. Peki toprak yapısı dediğimde, o ne ki? dediler. Bahçem aşırı kireçli ve bu sene toz kükürt attım. Bahçemde kükürt çuvallarını gören bir çiftçi amca bu ne ki? ne işe yarar diye soruyordu. Kendisi bana cevizi tavsiye eden kişi oluyor. Bilen bilmeyen ceviz tavsiye ediyor ve bu oluşturulan bahçeler verime geçtiğinde ceviz fiyatlarının ne olacağını çok merak ediyorum. Bu ülkede üretici asla para kazanamaz. Onun hakkı olanı elinden alacak birileri mutlaka çıkacaktır.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2016, 01:38   #21
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ertuğrul 37 Mesajı Göster
Cevizde bilgi kirliliği diye konu açılmış ama, Bilgi kirliliği tavan yapmış.
Konyaspor - Elazığspor maçı gibi olmuş.
Boş yere o kadar mesaj okuduk. Zaman kaybı.
Böyle amacına ulaşmayan ve zaman kaybı konuların kapatılması lazım.
değerli arkadaşım zaten senın vaktin büsbütün boşmuşki 2 yıllık konuyu hortlatmışsın boşuna rüzgara gerek yok ne maçı ?

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 13:39   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 40
Değerli arkadaşım kursatates
Ben size veya başkasına bişey demedim
Konu amacına ulaşamamış, başka tarafa yönelmiş. Benim söylediğim buydu aslında. Yanlış algılanmış. Benim vaktin boş, senin kafan boş gibi polomiklere de girmem.
O yüzden yanlış olmaması için yazımı düzelticem.sizde düzeltirseniz sevinirim. Yeterki iyi niyet ortadan kalkmasın.
Selametle kalın.

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 20:26   #23
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates Mesajı Göster
değerli arkadaşım zaten senın vaktin büsbütün boşmuşki 2 yıllık konuyu hortlatmışsın boşuna rüzgara gerek yok ne maçı ?
Başlığı açan sizsiniz ve konuyu gündem de tutmaya çalışan birine davranışınız hoş mu? Benim açtığım bir konuyu tekrar gündeme getiren birine sadece teşekkür ederdim. Ha açmış olduğunuz konu yersiz ya da gereksizse moderatörlere rica eder, sildirirsiniz. Böylece abuk sabuk konu başlıklarından biri silinmiş olur. Gelene geçene atar yapmanıza da gerek kalmaz.

ertuğrul 37 beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2016, 12:54   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 40
Sayın tarku
Böyle forumlarda uzaktan yazıldığı için , bu gibi durumlar oluyor malesef.
Ben kişilik ve karakter olarak böyle basit polamiklere girme taraftarı değilim.
Arkadaşa cevabımı yazdım. O da eminim hatasını anlıyacaktır.bu tarz şeyler yanlış oluyor. Hiç birbirini tanımayan insanlar forumda laf yetiştirme derdinde olmamalı.
Sağlıcakla kalın.

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2016, 20:18   #25
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ertuğrul 37 Mesajı Göster
Sayın tarku
Böyle forumlarda uzaktan yazıldığı için , bu gibi durumlar oluyor malesef.
Ben kişilik ve karakter olarak böyle basit polamiklere girme taraftarı değilim.
Arkadaşa cevabımı yazdım. O da eminim hatasını anlıyacaktır.bu tarz şeyler yanlış oluyor. Hiç birbirini tanımayan insanlar forumda laf yetiştirme derdinde olmamalı.
Sağlıcakla kalın.
Maalesef sizin kadar olgun biri değilim. Mizacım gereği agresifliğe, fazlasıyla cevap verme ihtiyacı hissediyorum. Umarım sizin dediğiniz gibi olur ancak bu polemiğin uzayacağını hissediyorum. Her neyse bende cevap çok .

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2016, 09:41   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Maalesef sizin kadar olgun biri değilim. Mizacım gereği agresifliğe, fazlasıyla cevap verme ihtiyacı hissediyorum. Umarım sizin dediğiniz gibi olur ancak bu polemiğin uzayacağını hissediyorum. Her neyse bende cevap çok .
Sayın tarku.
Aslında bende agresif bir yapıya sahip olsamda, tükürük yarıştıracak yaşları geçtim artık.
Atara atar, gidere gider, sonu nereye gider.
Yoksa bendede laf çok.
Polomiğin uzayacağını zannetmiyorum. Gerçi polamikte yok ya.

Bu forumların amacı kendimizce birşeyler öğrenmek, bilgimiz dahilinde bilgilerimizi paylaşmak ve arkadaşlara yardımcı olmak.
Bu amacın dışına çıkmak, paylaşım bekleyen arkadaşlara karşı haksızlık olur.
Benim görüşüm bu yöndedir. Herkesin amacıda bu olmalı. Yoksa herkesin didişmek için çevresinde bir sürü insan vardır zaten.
Esen kalın, mutlu kalın.

tarku ve Meletli beğendi.
ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2016, 03:07   #27
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Başlığı açan sizsiniz ve konuyu gündem de tutmaya çalışan birine davranışınız hoş mu? Benim açtığım bir konuyu tekrar gündeme getiren birine sadece teşekkür ederdim. Ha açmış olduğunuz konu yersiz ya da gereksizse moderatörlere rica eder, sildirirsiniz. Böylece abuk sabuk konu başlıklarından biri silinmiş olur. Gelene geçene atar yapmanıza da gerek kalmaz.
okurken tebessüm etmemek mümkün değil.. ilk başta kendinle çelişmen oldukça komik geldi sonra okuyup anlamaya çalışsamda nafile.. abuk sabuk konu başlıklarından biri silinmiş olur dediğiniz bir başlığın altına o kadar emek verip kendi köyünüzle ilgili bir anıyı niye paylaşma gereği duydunuz ? kaldıki bir insan önce saygılı olacakki karşısındakinden de onu bekleyebilsin. bu konuda sizlerin dikkatinden kaçan şey verilen örnekler kaynak gösterilerek verilmiştir. benim atar yaptığıma hüküm kılmadan önce o kadar emek verilip örnekler gösterilerek hazırlanan bir konuyu gayet lakayit bir şekilde maç benzetmesi yapan insana verilebilecek en kibar tepki sizi bu kadar neden ilgilendirdiki ? birde kahinlik söz konusu ifade şu.. bence bu polemik uzar.. ve ilginçtir diyende uzatanda zataliniz.. ortada bir polemik yok her konuyu faydalı bulmak zorunda değilsin. her konuya yorum yapmak zorunda da değilsin hele hele herşeye maydanoz olmak zorunda hiç değilsin. kral ve soytarısı meteforuna destek olmak için böyle bir çaba içinde olmanızı taktir etmekten başka yazdıklarınızın bir önemi yok benim için.

gelelim ertuğrul 37 size..
ben boş vaktiniz çok dedim bu kötü birşey değil keşke benimde yeterince boş vaktim olsa.. sizlerde eksik olmayın benim dediğimi destekler şekilde biriniz çalıp diğeriniz söylemişsiniz demekki haksız değilmişim yeterince boş vaktiniz varmış ki özünde boş bir konu başlığı diye nitelendirdiğiniz konuya epey yazmışsınız. burası bilgi paylaşım platformu arkadaslar bizim bu konu altında söylediklerimiz hep kaynak gösterilerek söylenen şeyler. kaldıkı biz o kadar fikir ayrılığı yaşamamıza rağmen siz ikiniz hariç bir polemik yaşamadık. fikirlerimiz ayrı olsada istişare ettik. sizin gibi müttefik olup birimiz yazıp diğerimiz beğenmedik. en nefret ettiğim şeydir birisi kendisine bir şakşakçı bulup uzattıkça uzatması.. madem konunun örnek şehri konya bizde Hz. mevlana nın o muhteşem sözü ile noktalayalım ... Ne kadar anlatırsan anlat, anlattıkların, karşındakinin anladığı kadardır...!

Hacı Keleş beğendi.
Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024