Ev Eriştesi
Biz her sene kışın tüketmek için makarna yaparız. Cumartesi günü gene yaptık. Annem her ne kadar göz kararı koysa da malzemeler şöyle:
Baklavalık un.....25 kg kadar kullandık,hamurun kıvam almasına yetecek kadar da süt,yumurta ve sıvıyağ kullandık. hepsini birden yoğuramadığım için 4 kerede hamur yoğurma işini hallettim. Daha sonra hamur bezelere ayrıldı ve yufkalar açıldı.Biraz dinlendirdiğimiz hamurları evde yer olmadığı için elektrikli sacın üzerinde çok hafif pişirdik. Pişirdik derken;2 yüzünü de hafif ateşe tuttuk. Çok kalırsa yufka kurur, kesilmez çünkü. Eğer evinizde serecek yer varsa ya da az yaptıysanız bu işlemi yapmanıza gerek yok. Yarım saat dinlense yeter. Daha sonra sacdan aldığımız yufkaları; önce ince uzun şeritler halinde kestik.Daha sonra da kibrit çöpü kalınlığında kesip,tekrar kurumaya bıraktık. 120 yufkadan yaptık. 80 yufkayı erişte olarak hazırladık,40 tanesini de bizim oralarda kedi kulağı derler mantı gibi kare kare kesip kuruttuk. Daha sonra bunu makarna gibi haşlayıp,soğan,yumurta ve arzuya göre kıymayı kavurup; bir sıra makarna bir sıra kıymalı karışım olarak tepsiye dizer afiyetle yeriz.
Aşağıda kestikten sonraki resimleri var. Kardeşim yaparken de çekmişti. Onları sonra yükleyeceğim.
|