View Single Post
Eski 13-08-2014, 11:27   #4
acropora
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Kesin kararım olmamakla birlikte fiberglass yapmayı planladım. Büyük model uçaklarımıda bu malzemeden yaptığım için tanıdığım bir malzeme. Ayrıca camla yapılması çok sıkıntılı olacak büyüklükteki bir akvaryumu da ön cam kısmı hariç fiberglass malzemeden yapmıştım.
Göleti yaparken kazım işlemi bittikten sonra gölete sera naylonu serip sıvı polyesterin toprakla ilişkisini kesmeyi düşünüyorum. Naylon üzerine kalın cam elyafı kumaşı (yaklaşık 500 gr/m2 kalın cam elyafı kullanacağım) sereceğim. Muhtemelen havuzun büyüklüğü nedeni ile iki kat kullanırım. Havuz yüzeyinde mükemmel bir pürüzsüzlük beklemediğimiz için ucuz cam elyafı kumaşları kullanabilirim. Polyester sıvı bir malzeme, bir sertleştiricisi var ve onunla karıştırdığınızda bir süre sonra kürlenerek sertleşen bir malzemedir. Cam elyafı bu malzemeye emdirildiğinde sağlam ve sert bir fiberglass yapı oluşur.
Kumaşı yayıp büyük bir fırça ile polyesteri ıslattıktan sonra bir kat daha sera naylonu serip havuzu geçici olarak syla doldurmayı böylece kumaşın göletin tam şeklini almasını ve polyesterin tam olarak tüm tabakaya yayılmasını sağlamış olacağım.
Ertesi gün suyu boşaltıp kürlenmiş olan göletin kabuğu üzerinde polyesteri ince kumla karıştırıp yapıştırıcı ve dolgu malzemesi gibi kullanarak doğal görünümü sağlayacak taşları yerleştireceğim. Gerekirse pigment katılmış bir miktar çimento harcıda kullanabilirim ama polyesteride istediğimiz renge dönüştürmek mümkün, bunu yine polyester ile sağlamak mümkün olabilir.
Benim oldukça büyük resif akvaryumlarım var, ve sucul yaşamın filtrasyonu konusunda deneyimim var, fiberglas bir gölette filtrasyon sistemini efektif ve görsel açıdan gözü rahatsız etmeyecek şekilde çözmenin daha kolay olacağını düşünüyorum. Membran kullanarak filtrasyon yetersiz olacak **** biraz çirkin kalacak. Yurt dışından siparişini verdiğim ay sonu gelecek olan bir sürü koi olacak. Sağlam bir filtrasyonu kısa sürede çalıştırmaya başlamam gerekecek.
Yalnız polyesterle çalışırken maske takmak gerekli, ama kürlendikten sonra salınım yapmayan innert bir malzemedir, canlılar için sorun oluşturmaz.
Yine sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplamaya çalışırım.

Erdal Candan

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön