agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni51Beğeniler
  • 5 Gönderen acropora
  • 3 Gönderen acropora
  • 4 Gönderen acropora
  • 7 Gönderen acropora
  • 2 Gönderen acropora
  • 11 Gönderen acropora
  • 1 Gönderen acropora
  • 1 Gönderen Orçun m
  • 1 Gönderen acropora
  • 4 Gönderen acropora
  • 4 Gönderen acropora
  • 1 Gönderen Ritulan
  • 1 Gönderen acropora
  • 6 Gönderen acropora

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-08-2014, 14:55   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Su bahçesi inşası

Çok uzun zamandır yapmayı düşündüğüm pond inşasına başladım. Planım 5*3 metre boyutlarında büyük boy koileri beslemeyi istediğim bir havuz. Bahçe sınırına bir taş duvar hazırlayıp buradan bir şelale ile göleti besleyeceğim. Şelaleden dökülen sular bir kaç metrelik bir dere oluşturacak. Şelaleyi farklı bir yere yerleştirip dereyi çok daha uzun tutup üzerine minyatür bir köprüde koymak istiyordum ama eşim bahçemizin boyutuna göre bunu biraz abartılı buldu. Proje görsel çok iyi olursa belki ilerde fikrini değiştirebilir.


Havuz yapımında lineer membran kullanmak görsel olarak hoşuma gitmedi, kalın cam elyafı kumaş ve polyester ile fiberglass olarak yapmayı son katta ise kum ve kaya ile birlikte polyester ve epoxy kullanarak doğal kaya görünümünü sağlamayı planlıyorum.
Göletin olduğu bölgeyi büyük dekoratif kayalar kullanarak bahçeden ayırıp bu bölümü biraz daha yükselteceğim.
Bahçe evimizin arka kısmına yapılıyor ve bu alan yaklaşım 150 m2 civarı. Ben pergolenin önünü tamamen kaplayacak kadar büyük yapmayı ve üzerine küçük bir köprü ile bahçeden pergole altına geçişi düşünmüştüm ama şimdilik daha küçük buyutlu yani 5-6m*3 m gibi bir büyüklükte olacak. İlk olarak gölet ortasında kalacak olan limon ağacı yerinden sökülecek.
Önerilerinizi bekliyorum. Yeni fotoğraflar çektikçe paylaşırım.

Eklenen Resimler
  
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2014, 09:35   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Limonu sökmek çok zor oldu. Ağaca zarar vermemek için köklerdeki toprağın dağılmamasına çalıştım. Köklerin etrafını kazdıkça bir strecle yukarıdan aşağı doğru sardım. Toprağın ağacı taşıma sırasında toprağının dökülüp köklerin açığa çıkmasını ve ölmesini engellemiş olduk. Ama sadece 2 kişi ile bu oldukça zor oldu.

Eklenen Resimler
 
abk, alimallah ve Milla beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2014, 10:28   #3
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Havuzun içinde kullanacağınız malzemeyi biraz anlatır mısınız? Ben de ördeklerim için bir havuz yapıyorum. İçi için kullanabileceğim bir malzeme arıyorum.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2014, 11:27   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Kesin kararım olmamakla birlikte fiberglass yapmayı planladım. Büyük model uçaklarımıda bu malzemeden yaptığım için tanıdığım bir malzeme. Ayrıca camla yapılması çok sıkıntılı olacak büyüklükteki bir akvaryumu da ön cam kısmı hariç fiberglass malzemeden yapmıştım.
Göleti yaparken kazım işlemi bittikten sonra gölete sera naylonu serip sıvı polyesterin toprakla ilişkisini kesmeyi düşünüyorum. Naylon üzerine kalın cam elyafı kumaşı (yaklaşık 500 gr/m2 kalın cam elyafı kullanacağım) sereceğim. Muhtemelen havuzun büyüklüğü nedeni ile iki kat kullanırım. Havuz yüzeyinde mükemmel bir pürüzsüzlük beklemediğimiz için ucuz cam elyafı kumaşları kullanabilirim. Polyester sıvı bir malzeme, bir sertleştiricisi var ve onunla karıştırdığınızda bir süre sonra kürlenerek sertleşen bir malzemedir. Cam elyafı bu malzemeye emdirildiğinde sağlam ve sert bir fiberglass yapı oluşur.
Kumaşı yayıp büyük bir fırça ile polyesteri ıslattıktan sonra bir kat daha sera naylonu serip havuzu geçici olarak syla doldurmayı böylece kumaşın göletin tam şeklini almasını ve polyesterin tam olarak tüm tabakaya yayılmasını sağlamış olacağım.
Ertesi gün suyu boşaltıp kürlenmiş olan göletin kabuğu üzerinde polyesteri ince kumla karıştırıp yapıştırıcı ve dolgu malzemesi gibi kullanarak doğal görünümü sağlayacak taşları yerleştireceğim. Gerekirse pigment katılmış bir miktar çimento harcıda kullanabilirim ama polyesteride istediğimiz renge dönüştürmek mümkün, bunu yine polyester ile sağlamak mümkün olabilir.
Benim oldukça büyük resif akvaryumlarım var, ve sucul yaşamın filtrasyonu konusunda deneyimim var, fiberglas bir gölette filtrasyon sistemini efektif ve görsel açıdan gözü rahatsız etmeyecek şekilde çözmenin daha kolay olacağını düşünüyorum. Membran kullanarak filtrasyon yetersiz olacak **** biraz çirkin kalacak. Yurt dışından siparişini verdiğim ay sonu gelecek olan bir sürü koi olacak. Sağlam bir filtrasyonu kısa sürede çalıştırmaya başlamam gerekecek.
Yalnız polyesterle çalışırken maske takmak gerekli, ama kürlendikten sonra salınım yapmayan innert bir malzemedir, canlılar için sorun oluşturmaz.
Yine sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplamaya çalışırım.

Erdal Candan

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2014, 12:41   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Havuz inşaası epeyce ilerledi ama çoğu kısmı tek başıma yaptığım ve ellerim genellikle çamur, çimento vs içinde olduğu için fotoğraflamada eksik kaldım.

İlerde havuzun su kaçırıp balıkların ölmesini paranoyaklık düzeyine getirdiğim için biraz abarttım. Önce bir kaç kat parke altı şilte serdim. Sonra bir kat sera naylonu üzerine cam elyaf koyup polyesterle ıslattım. Muhtemelen sıcaklığı alttaki sera naylonunu eritti. Polyesterde çatlama **** su kaçıracak yerler olabilir diye kürlenmeden polyester üzerine branda serdim ve suyu doldurdum.
Çok sağlam oldu. Ancak kırmızı rengin çok hoş durmadığını düşünüp epoxy boya, silikon ve kum çakıl gibi malzemeler ile havuz yüzeyinde değişiklik yapmaya başladım. Büyük kısmında kayalar ve bitkiler ile kaplanacak olsa da içinde daha çok kırmızı renk koilerin olacağını düşününce balıkların zeminle tam bir kontrast oluşturmasını uygun olacak.

Şelale kısmı hala bitmedi, kayrak taşları ve beton kullanıyorum, kaba formu vermek için poliüretan köpük kullandım. Köpük sonra tamamen bozulsa da üzerinde yeterli kalınlıkta çimento oluyor.
Filtre tamamen şelalenin altında kalıyor. Arka kısmından filtreye ulaşıyorum.
Çok az bir iş kaldı, kırmızı rengi tamamen giderdikten sonra bugün suyu doldurup filtreye çalıştıracağım. Balıklar yarın geleceği için sanırım çok miktarda su düzenleyici kullanmam gerekecek.

Eklenen Resimler
    
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2014, 08:27   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Dün tamamen boşaltıp temizlediğim göleti doldurdum, aktif karbon ve bakteri kültürleri ile filtreyi şelale kısmı tamamlanmadan şelalenin altından çalıştırdım. Şelaleyi bu hafta içerisinde son görüntüsüne getirip çimentolar tamamen kuruduğunda çalıştıracağım.
Acele etmemin nedeni bugün siparişini verdiğim koiler Srilankadan geliyor. Geçici olarak başka bir yere koymak istemedim.
Bu hafta gölet etrafındaki kötü toprağı temizleyip bahçe toprağı ve gübre ile dolduracağım. Kısa zamanda bitkilendirmek istiyorum.

casperia ve altan01 beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2014, 09:37   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Göletin şekli yavaş yavaş değişiyor.
Sanırım 15 gündür su dolu ve balıklar var ama kurbağalar ne çabuk öğrenip geldiler bilmiyorum. Nilüfer yaprakları üzerinde iki küçük kurbağa şimdiden gelmiş. Çok artmazlarsa sorun yok. Ama bildiğim kadarı ile büyük koiler zaten kurbağaları yediği için çoğalmıyorlar.

Eklenen Resimler
 
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2014, 19:56   #8
Ağaç Dostu
 
Ritulan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Son hali çok güzel olmuş tebrikler

Ritulan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2014, 21:47   #9
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Çok güzel bir çalışma tebrikler.

Fiber konusunu azıcık bilirim de kafama takılan ,

Kırmızı renk nereden oluştu ?

Eğer polyesterin kendi olağan rengi ise bu durum olmadan da polyester uygulaması mümkün değil mi?

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 00:15   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: fransa
Mesajlar: 136
Keske yakinlarinizda olup size yardim etme sansin olsaydi En azindan resim cekme isini zevk ile yapardim. Harika bir eser olmus fakat resimler cok az. Kademe kademe cok sey sormak isterdim ama oda size cok zahmet olur. Darisi benim basima artik....

622ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 07:54   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Teşekkür ederim.
İsmail bey polyesterin rengi değil. Kırmızı renk brandanın rengi. Cam elyafını polyester ile ıslatıp ilk uygulamayı yaparken gölet içinde biraz zorlandım ve birazda acelecilik ettim. Polyesyerin cam elyafının bazı yerlerini tam olarak ıslatmadığından kuşku duydum ve göletin kaçırabileceği endişesi ile kırmızı renkli brandayı polyester kurumadan üzerine serdim.
Yoksa polyester renksiz ve isterseniz siz renklendirebilirsiniz. Benim için brandanın kırmızı olması biraz sorun oldu. Gerçi daha sonra kayalar ve çakıllar ile tamamen kapanıyor ama yinede daha uygun bir renk olsa iyi olurdu.

Yeni fotoğraflarını bolca ekleyeceğim ama akşam eve gittiğimde fotoğraflamak için çok geç oluyor, sabah erken kalkıp işten önce fotoğraflamam gerekecek. Ama hala bitmedi, yeniden kaya getirmem gerekecek, güneş panellerini daha uygun yerlere yerleştirip kabloları ortadan kaldırmalıyım. Ve çok daha fazla bitkiye ihtiyacım var.
Bu arada kurbağalar hala artıyor koilerde su sümbüllerimi yediler. Nilüfere dokunmuyorlar ama su sümbülü ile Kütahya Domaniçte dere kenarlarında bulduğum su teresi benzeri bitkileri oldukça hırpaladılar. Keşke gölete yerleştirmeden önce ayrı bir yerde bir müddet büyüyüp gelişmelerini bekleseydim.

ilksenozturk beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2014, 13:07   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 46
Sayın acropora havuzunuz çok güzel olmuş ama benim merak ettiğim konu bahçenizde dikili olan fil kulağına kışın bir şey olmuyor mu?Adanada kışlar kaç derece civarı oluyor?

ilksenozturk beğendi.
Orçun m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2014, 15:23   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orçun m Mesajı Göster
Sayın acropora havuzunuz çok güzel olmuş ama benim merak ettiğim konu bahçenizde dikili olan fil kulağına kışın bir şey olmuyor mu?Adanada kışlar kaç derece civarı oluyor?
Teşekkür ederim. Orçun bey fil kulağı hep bahçede, ortadaki devasa boya ulaştı. Boyu 2 metre, çok arsız bir bitki, bir tanesi tadilat sırasında sökülmüştü, toprağa kaşışan kök parçaları nedeni ile heryerden bu bitki çıkmaya başladı. Bahçenin heryerinde var.
Adanada bizim evin olduğu bölgede kışın kısa süreli 0 C bazen olabiliyor. En soğuk kışı son biri iki yılda gördüm diyebilirim, şimdiye kadar bahçedeki begonvil ilk defa soğuktan geçen yıl zarar gördü ve kısmi yaprak döktü, pepinoların yaprakları ilk defa geçen yıl soğuktan eridi. Yoksa yıllardır dışarıda kalırlar ve kışı sorunsuz geçirirlerdi.
Ama fil kulağı dışarıda şimdiye kadar hiç sorun yaşamadı, bahçede başka bazı tropik salon bitkileride var onlarda da kışın sorun olmuyor.

Orçun m beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2014, 19:08   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acropora Mesajı Göster
Teşekkür ederim. Orçun bey fil kulağı hep bahçede, ortadaki devasa boya ulaştı. Boyu 2 metre, çok arsız bir bitki, bir tanesi tadilat sırasında sökülmüştü, toprağa kaşışan kök parçaları nedeni ile heryerden bu bitki çıkmaya başladı. Bahçenin heryerinde var.
Adanada bizim evin olduğu bölgede kışın kısa süreli 0 C bazen olabiliyor. En soğuk kışı son biri iki yılda gördüm diyebilirim, şimdiye kadar bahçedeki begonvil ilk defa soğuktan geçen yıl zarar gördü ve kısmi yaprak döktü, pepinoların yaprakları ilk defa geçen yıl soğuktan eridi. Yoksa yıllardır dışarıda kalırlar ve kışı sorunsuz geçirirlerdi.
Ama fil kulağı dışarıda şimdiye kadar hiç sorun yaşamadı, bahçede başka bazı tropik salon bitkileride var onlarda da kışın sorun olmuyor.
Yani hiç eksilere düşmüyor sıcaklık Adanada.Ne kadar güzel bahçenizde tropikal bitkiler yetiştirebiliyorsunuz.Sizce Denizlide bahçede Filkulağı yetiştirebilir mi?Bir de bahçenizde başka hangi tropikal bitkiler var?

Orçun m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 09:22   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Hiç korumasız olarak kışı bahçede geçirenler yukka (artık ağaç oldu), epiprmnium, spathplium ve türünü bilmediğim bir bitki daha. Bunun dışında difenbahya ve benzeri bir kaç türüde saksılarda tutup kışın daha korunaklı bir yere alıyorum.
Denizlide olacağını sanmıyorum, kar yağıyorsa muhtemelen bu tip bitkilerin dışarıda şansı olmayacaktır.


Düzenleyen acropora : 11-09-2014 saat 09:43 Neden: Kelime hatası
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 09:41   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Tropik bitkilerden biride muz ama Mersin kadar iyi olmuyor.

Eklenen Resimler
  
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 21:04   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 46
Nerdeyse 3-4 senedir Denizliye hiç kar yağmadı.Hatta geçen sene bahçedeki petunyalar bile ölmedi havalar ısınınca tekrar çiçek açmaya devam ettiler.Sizce bu sene Alanyadan aldığım starliçe ve muzu dışarıda bırakmalıyım o zaman?Acaba denemeye değer mi?

Orçun m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 15:41   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Sizi yanıltmış olmayayım, kesin bir şey diyemem. Belki bir kök için deneme yapabilirsiniz.
Adanada sorunsuz kışı geçiriyorlar ama adanada hiç buz görmüyoruz, Denizlide Akdeniz iklimine sahipse olabilir.

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2014, 11:58   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Son hali.

Eklenen Resimler
  
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2014, 16:50   #20
Ağaç Dostu
 
Ritulan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Çok güzel olmuş ışıklandırma falan harika minyatür bir gölet olmuş.kenarlarına sukulent türü bitkiler yerleştirseniz çok güzel olur.bu arada kurbağalardan sonra kedilerde su içmeye geliyor sanırım

acropora beğendi.
Ritulan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2014, 08:50   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Teşekkür ederim. Sukkulent bende seviyorum ama çok fazla sulanan bir alan bu sorun olabilir. Havuzdaki eksilen suyu tamamlamak ve birazda düzenli su değişimi için otomatik sulamanın bir fıskıyesini havuza yönlendirdim, bu nedenle çevredeki toprakda çok sulanıyor.
Gerçekten havuz kediler için su içme yeri oldu, önce balıkları yakalamaya çalışıyorlarmı diye düşündüm ama yakalamaları çok zor. Çevrede 20 kadar sokak kedisi var Adana gibi sıcak bir yerde susuz kalmasınlar diye bahçeye su bırakmaya dikkat ediyordum ama yinede aksadığı zamanlar oluyordu.

TRAKLI beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2014, 10:21   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Göletin son durumu,
Koiler çok hızlı büyüyorlar, nilüferler bu mevsimde çiçek açıyorlar.

Eklenen Resimler
    
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024