View Single Post
Eski 02-08-2014, 09:34   #5
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Badrobot,

Zeytin ve delice bonsailerini seviyorum, hem güzel nebari yapıyor hem yaprakları kalın ve dayanıklı ve kolay küçültülebiliyor. Melih Beyin yazdıklarına katılıyorum, ilkbaharda oyumalar yapılırsa gelişme döneminde kolay iyileşiyor. Ben sürekli ağaçlarımın yanında olmadığımdan her gidişte birkaç tane ile ilgilenebiliyorum, ilkbaharda da yazın da sonbaharda da oyma yaptığım oluyor. Deliceler her türlü işleme daha dayanıklı, zeytinler biraz daha narin. Şu ana kadar oyma işleminden sonra kuruyan delicem olmadı ama aşırı işlem yapılırsa bazen kuruyan dal oluyor. Oymayı zamana yaymak iyi oluyor, biraz çalışıp biriki ay rahat bırakıp devam edince daha iyi sonuç alıyorum. Dayanıklı bir ağaç olduğundan hemen lime sülfür uygulamaya gerek yok aylar sonra hatta 1 yıl sonra bile uygulanabiliyor(o arada doğal bir eskime de oluyor). Dallar çok kalınlaşmadan budanır veya uç alınırsa geriye doğru kuruma olmuyor ama kalın dalları ilkbaharda budamak daha iyi oluyor. Yavaş gelişmesi benim için çok daha iyi çünkü ayda birden daha sık ilgilenemiyorum. Suyu az verdin çok verdin de demiyor kalender bir ağaç.

İyi çalışmalar dilerim....


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.sagol.
Zeytin Bonsai'lerinin ihtişamı tatışılmaz. Bir kere ağacın doğal olarak nebari gelişimi muhteşem. Yavaş gelişmesi ilk anda küçük bir sorun gibi görünsede çok ağaç yetiştiren bizler için problemden ziyade aslında avantaj. Çünki her ağaca yetişmek anlamında yavaş gelişen türler bir avantaj olmakta.
Zeytinde esas beni korkutan olay; budamalarda ve oyma gibi işlemlerden sonra kuruma yapması. Aslında hala anlamışta değilim; internette gördüğüm bir çok zeytin bonsailerinde mithiş bir oyma işçiliği yapılmış. Bu ağaçlar nasılda geri kuruma yapmıyor? Belli bir mevsimi mi var? Belli bir ilacımı var? Yoksa şansmı? Tüm bunlata cevap bulamamış olmam zeytinde hala oldukça geri planda kalmama neden oldu, bugüne kadat

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön