View Single Post
Eski 09-05-2014, 10:51   #14
limon_sever
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Ben ısrarla çok büyük kapama bahçelerin Konya'da kurulabileceğini ve kurulmaya başladığını söylüyor ve çok sağlıklı, kaliteli ürünler vereceğinden eminim.

Konya merkezde yaşayanlar bilir, eskiden Hocacihan kayısılarının yanına Malatya kayısıları yanaşamazdı. Şimdiler yerleşim alanı içinde kaldı. Tek tük küçük kapama bahçeler kaldı. Meram bağları ün yapmıştır. Kalite birinci sınıfken oralarda yerleşim içinde kalmış ve malesef üretim bitme aşamasındadır.

Konyalı zenginler daha çok sanayiye ağırlık verdiği için tarımla uğraşmıyorlar. Sonuç olarakta tarım gelişemiyor.

Etliekmek meselesine gelince el marifeti ve usta çırak ilişkisinden kaynaklanan bir durum. Aslında cevizle de yakın bir alakası var. Filan yerdeki A fırını çok kaliteli etliekmek yaparken, filan yerdeki B fırını orta kalite yapmaktadır. Konya'da bile daha iyi daha kötüsü vardır.

Ben de Konya'da incir yetiştirip meyvesini yiyorum. Normalde Akdeniz ikliminin meyvesi. Eee fındıkta var, meyvede var. Ama bunlar ticari yetiştirilemez. Ama ceviz hem bahçede 1-2 ağaç olarak hemde ticari boyutta kapama bahçesi olarak çok güzel randımanda alınır.

Beyşehir ceviz üretiminde atılım yaptı...
5 yıl önce ilçede 100 dekar olan ceviz bahçesi kurulan alan miktarının günümüzde 2 bin 500 dekar seviyesine ulaştığı...

Cevizde üretim, tüketim hızına yetişemiyor...
Yıllık üretimi 5 bin tonu geçen iller arasında Antalya, Konya, Aydın, Van, Tokat ve Sakarya da var.
Türkiye’nin 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dünyada dördüncü sırada yer aldığı bildirildi.

Söze gerek yok sanırım...

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön