View Single Post
Eski 24-04-2014, 01:33   #1
Kursatates
Ağaçsever
 
Kursatates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2013
Şehir: elazığ
Mesajlar: 97
cevizdeki bilgi kirliliği

Değerli Ağaçlar.Net Forum üyeleri
Sizlere Genlerimizden gelen bir hastalıktan bahsetmek istedim..
toplum olarak herşey hakkında muazzam bir bilgiye sahip olduğumuzu sanıp aslında hiçbirşeyi tam ve eksiksiz yapamama hastalığına sahip bir toplumuz malesef..
nerden ve neden böyle bir konu açma gereği duydum diye soranlarınız vardır hemen açıklayayım..
ben cevize merak salınca tıpkı sizler gibi geçtim pc başına ve başladım en iyisini en güzelini en erken yapmak için bir arayışa..
150 dekar(dönüm) ceviz bahçesi kurana kadar 8 ay (bilgi toplama) gibi bir zaman dilimi bir çok ziraat fak. bir çok fidancı,internet siteleri, hocalar vs.. derken baktımkı bizim çok bilme hastalığımız yine baş göstermeye devam ediyor...

nasılmı?

-soru: chandler ceviz fidanı dikecem ne yapmam lazım ? (soruyu soran kurban yandı)

--cvp: bak evladım bu iş çok zor ve meşakatli (niye? kaç dekar bahçe kurdun yetiştirip meyvasını aldın? allah biliyorya çoğuna chandler fidanını versen meşe ağacıdır diye yün çırpmaya kalkar..)

-soru: elazığda chandler olurmu ?
--cvp: RAKIM KAÇ ? (yahu mübarek nedecen rakımı beşik kurup serinde çocukmu uyutacan..)
.. dielim rakım 800 ama adamın toprak ph 11 lerde veya ekeceği toprak çöl ot bile yetişmiyor.. 800 rakım olması neyi değiştirecek ?
mesela Bingöl rakım:1177
konya rakım:1026

gelelim deyata: bingöl İl merkezinde kışın ortalama ısı -9°, yazın + 39° olur. bknz:BNGL - klim ve Bitki rts

konya: Rastlanan en yüksek sıcaklık 40°C, en düşük ise -28,2°C’dir. Yılın ortalama 10 gününde sıcaklık -10°C’den düşüktür. Don olayı görülen gün sayısı 100’dür. Don 14 Eylül ile 15 Mayıs arasında görülebilir. Ortalama nisbî nem 60’tır. Konya’da yaklaşık 23 gün sisli geçer ve Türkiye’de bu konuda başta gelir. Bunda şehrin bir çanak içinde kurulmuş olmasının da büyük rolü vardır.
bknz:
KONYA - klim ve Bitki rts


kışın konya -19 derece daha sert geçiyor ve 100 gün yani senenin 3te birini don geçiriyor.

şimdi soruyorum hangi ilde ceviz daha sağlıklı yetişir?

-soru: cevize hangi gübreyi vereyim?
--cvp: biri azotlu gübre ver, diğeri diyor fosfor ver diğeri diyor fidana 1. yaşında gübre verme (bunların hangisi doğru? ****** hiçbiri.. peki yapılması gereken ne? ****** toprak analizi.. çünkü benim toprağımda azot oranı düşük potasyum normal, seninkinde potasyum düşük azot normal.. ikimizde azotlu gübre(üre) versek ikimizin fidanıda aynı vitamini alırmı sence ?)

yanı değerli dostlar kısacası BİLDİĞİMİZ YANILDIĞIMIZA YETMİYOR..

geçen gün elazığ da babadostu denecek bir ziraatçimiz var ondan humik asit istedim. adamın verdiği cevap şu; Babanmı humik asitle bahçe kurdu. ver hayvan gübresini gerisine karışma..
e ben saygımdan diyemedim tabi senin babanmı ziraatçıydı da sen ziraatçı oldun..

mantalite zaafı deyip geçiyorsun malesef..

yani değerli dostlar uzun lafın kısası araştırın bilgi edinin yenilikçi olun fakat doğru bildiğiniz yoldan asla sapmayın.. ben bilirim edalarıyla bir çok güneş yüzü görmemiş tabirler kullanıp birazda bilimsel terimlerle süsleyip size sunulan her bilgi doğru bilgi değildir.

bitki olsun ağaç olsun insan gibi düşünün..

elazığ da ben mandalina yetiştiriyorum iki ağacım var nasipse resimlerinide sizinle paylaşacam..
ilk ektiğim sene bana saatlerce gülenler şimdi ekmişler istişareye geliyorlar.. hepsi %100 yetişir demek saçmalık olur ama çoğu ağaç bitki herneyse her ilde yetişir.. (muhalefet olsun diye absült örneklerden sakınınız :P ) yeterki suyunuzu, toprağınızı, ikliminizi ve yetiştireceğiniz ürünü iyi tanıyın..

artık herşeyin bir ilacı destekleyicisi düzenleyicisi var..
tarım size anlatıldığı gibi zor bir olay değil bence..

zaten bu zihniyet değilmi 600 700 yıllık anadoluya ait ceviz 100 yıldır amerika şili çin gibi ülkelerin tekeline geçti. adamlar oralarda dünya pazarını eline aldıda biz halen anadoluda orada burada yetişirmi diye oyalanıyoruz..

sürç-i lisan ettiysek affola........

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön