View Single Post
Eski 10-04-2014, 08:55   #6
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Videolarda izlediğimiz her bilgi doğru olmayabiliyor fakat daha sık karşılaştığımız durum "doğru ama eksik" olabiliyor. Bir uygulamanın faydalı olabilmesi için pek çok şartın doğru olması gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Örneğin, "ağacın üstten sulanması zararlılardan koruyabilir" de hangi ortam şartları altında, günün hangi zamanında, hangi tür ağaçlarda, hangi zararlılar üzerinde vs gibi bilgilerin de araştırılıp öğrenilmesi gerekiyor.

Türden bağımsız, genel olarak konuşacak olursak ağaçları yağmurlama şeklinde sulamak sabahları gün doğumu sırasında yapılırsa faydalı olur. Sabahın erken saatlerinde yağan yağmur ya da çiğ gibi bir etki yapar. Bazı zararlıları kaçırıcı etki yapabilir. Ayrıca ağaçların yapraktan besin almaları da en iyi bu zaman diliminde, gün aydınlanmaya başlarken gerçekleşir. Güneş etkisini göstermeye başladığı anda zaten ağacın üzerindeki ve hatta toprak yüzeyindeki nem hızlı şekilde buharlaşmaya başlayacak, kısa sürede uçacaktır. Ağacınız yeni güne yeterli nem seviyesine ulaşmış şekilde başlar.

Eğer ağacınızı akşamları suluyorsanız, üstelik bir de üstten suluyorsanız bu tür zararlılara davetiye çıkarırsınız. Etkisini yitiren güneş, düşen ısı ve ağacın o gün için azalan nem ihtiyacına ters bir uygulama yapmış olursunuz. Br başka deyişle ağaçtan çok zararlılara ve mantar enfeksiyonlarına çalışmış olursunuz.

Bu arada "Sanırım dışarıya koymak ve daha çok ışık alan bir yere almakta işe yarar" demişsiniz. Ağacınıza iç mekanda bakmıyorsunuz umarım. Öyleyse de bir an önce balkona çıkarmanızda fayda var. Hava akımı olmayan, durgun ortamlar birçok zararlının en sevdiği şartları oluşturur. Ayrıca bu şartlar altında pek çok ağaç türü sağlığını zamanla yitireceği için zararlı saldırılarına karşı da güçsüz kalmış olur. Ağaç türlerinin çok büyük çoğunluğu için en uygun bakım şartlarını bahçede, imkan yoksa da balkonda sağlayabiliriz.

Ağacınıza hava aldırın fakat şu aşamadayken güneş görmemesi daha iyi olacaktır. Üzerindeki zararlı, ağacın özsuyunu emerek yaşamını sürdürüyor. Yani zaten ağacın damarlarındaki sıvı akışı önemli şekilde sekteye uğramakta, bunun üstüne bir de ağacı güneşin altına koyarsanız nem kaybı önemli ölçüde artacak, problem büyüyecektir. Açık havada ama gölge bir yerde durması şu aşamada en uygun konumlandırma şekli olacaktır.

Bu zararlı için, önce mümkün olduğu kadarını dikkatlice toplayıp ağaçtan uzaklaştırın sonra linkini verdiğim sayfalardaki mücadele yöntemlerini deneyin. Mutlaka faydası olacaktır ama eğer zararlıdan kurtulamazsanız zirai ilaçlar satan bir mağazadan ağacınızın durumunu anlatarak alacağınız sistemik etkili bir pestisit işinizi görecektir.

Tabi umarım ağacınızdaki tek zararlı pamuklu bittir. Mantar enfeksiyonları için bir de fungusit edinip uygulamanız faydalı olabilir.

Tekrar kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön