![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-01-2014
|
Ardıç Bonsaide unlu bit
Merhaba, Ardıç bonsaim 10 yaşında. İlkbahar başında bütününü sulamaya başladıktan sonra beyaz tümsekcikler çıktı. Önce koza sandım. Ama dalların üzerindede çıkınca mantar diye düşündüm. Siz ne düşünüyorsunuz ve tedavisi ne olabilir? Aşağıda resimler var, ilk resim kozası: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
Kozalak sanmıştım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
Buda başka oluşumlar. Bunlardan baya var. Yıkadım, ellerimle sildim, yeterli olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-09-2010
|
Sn. laylay, Ağacınızda pamuklu bit var gibi görünüyor. Ağacı üstten sulamanız ve toprak üstü yapının nemli kalması bu zararlı için uygun bir ortam oluşturur. Şu başlıklara göz atmanızda fayda var; Unlu Bit (Pamuklu Bit) Ev yapımı ilaçlar Hızlı bir şekilde gerekli önlemleri almazsanız ağacınızın sararmaya başlayan yaprakları günden güne çoğalacak ve ağacın sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye sokacaktır. Önlem alınmazsa ölüm kaçınılmaz olur. İlk yapmanız gereken şey bir cımbız yardımıyla ya da en azından elle ağacınızda görebildiğiniz tüm zararlıları toplayıp uzaklaştırmak ve en kısa sürede ağacınızı ilaçlamak olmalıdır. Yalnız ağacınızın genel bir fotoğrafını da ekler misiniz? Fotoğrafları yeni çıkan ibreler üzerinde makro lensle çektiniz sanırım, genel bir fotoğrafını eklerseniz tür konusunda da yorum yapabiliriz, belki başka önerilerimiz de olabilir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Hemen yarın uygulayacağım. Ağacın bütün görünümünü yarın çekip yollayabileceğim inşallah göz atabilirsiniz. Üstten yeni yapraklar veriyor ve içteki yaprak dökülmeleri bahara geçişten diye düşünmüştüm. Hepsi şu youtube videolarındaki duş başlıklarıyla sulayan Amerikalılar'ın suçu ![]() Sanırım dışarıya koymak ve daha çok ışık alan bir yere almakta işe yarar (yarı gölgede duruyor)? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-09-2010
|
Videolarda izlediğimiz her bilgi doğru olmayabiliyor fakat daha sık karşılaştığımız durum "doğru ama eksik" olabiliyor. Bir uygulamanın faydalı olabilmesi için pek çok şartın doğru olması gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Örneğin, "ağacın üstten sulanması zararlılardan koruyabilir" de hangi ortam şartları altında, günün hangi zamanında, hangi tür ağaçlarda, hangi zararlılar üzerinde vs gibi bilgilerin de araştırılıp öğrenilmesi gerekiyor. Türden bağımsız, genel olarak konuşacak olursak ağaçları yağmurlama şeklinde sulamak sabahları gün doğumu sırasında yapılırsa faydalı olur. Sabahın erken saatlerinde yağan yağmur ya da çiğ gibi bir etki yapar. Bazı zararlıları kaçırıcı etki yapabilir. Ayrıca ağaçların yapraktan besin almaları da en iyi bu zaman diliminde, gün aydınlanmaya başlarken gerçekleşir. Güneş etkisini göstermeye başladığı anda zaten ağacın üzerindeki ve hatta toprak yüzeyindeki nem hızlı şekilde buharlaşmaya başlayacak, kısa sürede uçacaktır. Ağacınız yeni güne yeterli nem seviyesine ulaşmış şekilde başlar. Eğer ağacınızı akşamları suluyorsanız, üstelik bir de üstten suluyorsanız bu tür zararlılara davetiye çıkarırsınız. Etkisini yitiren güneş, düşen ısı ve ağacın o gün için azalan nem ihtiyacına ters bir uygulama yapmış olursunuz. Br başka deyişle ağaçtan çok zararlılara ve mantar enfeksiyonlarına çalışmış olursunuz. Bu arada "Sanırım dışarıya koymak ve daha çok ışık alan bir yere almakta işe yarar" demişsiniz. Ağacınıza iç mekanda bakmıyorsunuz umarım. Öyleyse de bir an önce balkona çıkarmanızda fayda var. Hava akımı olmayan, durgun ortamlar birçok zararlının en sevdiği şartları oluşturur. Ayrıca bu şartlar altında pek çok ağaç türü sağlığını zamanla yitireceği için zararlı saldırılarına karşı da güçsüz kalmış olur. Ağaç türlerinin çok büyük çoğunluğu için en uygun bakım şartlarını bahçede, imkan yoksa da balkonda sağlayabiliriz. Ağacınıza hava aldırın fakat şu aşamadayken güneş görmemesi daha iyi olacaktır. Üzerindeki zararlı, ağacın özsuyunu emerek yaşamını sürdürüyor. Yani zaten ağacın damarlarındaki sıvı akışı önemli şekilde sekteye uğramakta, bunun üstüne bir de ağacı güneşin altına koyarsanız nem kaybı önemli ölçüde artacak, problem büyüyecektir. Açık havada ama gölge bir yerde durması şu aşamada en uygun konumlandırma şekli olacaktır. Bu zararlı için, önce mümkün olduğu kadarını dikkatlice toplayıp ağaçtan uzaklaştırın sonra linkini verdiğim sayfalardaki mücadele yöntemlerini deneyin. Mutlaka faydası olacaktır ama eğer zararlıdan kurtulamazsanız zirai ilaçlar satan bir mağazadan ağacınızın durumunu anlatarak alacağınız sistemik etkili bir pestisit işinizi görecektir. Tabi umarım ağacınızdaki tek zararlı pamuklu bittir. Mantar enfeksiyonları için bir de fungusit edinip uygulamanız faydalı olabilir. Tekrar kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Ben bu durumlarda Priban 4 ilacı kullanıyorum, anında etkili çözüm alıyorum. Hatta artık satışı olmayan Supracide ile yaptığım karışım ilaç çok daha güçlüydü. Ama siz yine de zirai ilaç satışı yapan bir bayiye danışın belki daha doğal ilaçlar verebilir. İlaçlama yaparken gerekli sağlık önlemlerini almayı da ihmal etmeyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2011
|
Ben DDVP kullanıyorum. Kökünü kazıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
|
Sayın nicholai hel, Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu. O kadar araştırma yapmama rağmen, maalesef bahsettiğiniz hataların hepsini yapmışım. Videolardaki ağaç türü benimki gibi ardıçtı ama genelde akşam üstü suluyordum ve içeride bakıyordum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Önerebileceğiniz online sipariş vereceğim bir site var mı? Online ilaç satışı yasak mıydı yoksa? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Zirai ilaç satışı yapan bir bayiye gitmek en iyisi olacak evet. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Yoğunluğumdan ötürü yeni gördüm sn laylay, kusura bakmayın. Ancak benden önce zaten arkadaşlar size yardımcı olmuş ve gereken her şeyi söylemiş, ne güzel ![]() Pamuklu bit çok korkmanız gereken bir zararlı değil, FAKAT ilaç kullanarak sorunu çözmeniz, bu zararlının tekrar gelmeyeceği anlamına gelmez. Uygun olmayan şartlar devam ettiği sürece bitkiye devamlı saldıracaktır. Nemin yanı sıra loş ortamı sever; ağacınıza içeride bakmanın olumsuz yönlerinden birisi de budur zaten. tourkana'nın bahsettiği Supracid'yi ben de kullanıyorum ve gerçekten etkili ama pamuklu bit için genelde çoğu ilaç markası etkili oluyor, dolayısıyla bu zararlı için büyük paralar harcamanıza gerek yok. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bu arada bana yakın yerde zirai ilaç satan birkaç yer toptan satış yapıyordu. Bir fidanlıkta bazı ilaçlar vardı, ama bu konuda hiç bilgileri yok ve burda arkadaşların bahsettiği ilaçlar ellerinde yoktu. İnternete baktım bu sitede çok fazla çeşit var: İnsektisitler İnsektisit kategorisinden seçeceğim herhangi bir çeşit ilaç olur diyorsunuz? Agaclar.com'da çok fazla adı geçen Neemazal hakkında ne düşünüyorsunuz? Neemazal Organik Bcek lac 50cc | Organik Bcek lalar | Hidroponik, Advanced Nutrients, Hesi, Canna, BioBizz, Bitki yetitirme lambalar, bitki yetitirme kabinleri - 2008'den beri.. 10 günde etkisini gösteren organik bir ilaçmış. Yoksa ben vakit kaybetmeden hemen bir kimyasal ilaç almalı mıyım ne dersiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Demek istediğim: unlu bit için etkili olan ilaçların çoğunun işinizi göreceği idi. Hatta arap sabunu bile işinizi rahatlıkla görebilir. Bu unlu bit sorunu çözmek amacıyla çok pahalı ilaçlar için para harcamayın demek istedim. Ancak, bakım koşullarını değiştirmezseniz, sorununuzun çözülemeyeceğini, çözülse bile tekrarlayabileceğini unutmayın. İyi geceler dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Tekrarlarsa ilaç kullanacağım. Herkese cevapları için teşekkür ediyorum. Iyi geceler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
Diğer insanlara faydası olması açısından son durumu yazmak istedim. Bonsaim'de unlu bit kalmadı. Ama bonsainin yakınına bile gelmemiş olan ponsetyaya sıçramış. Bu yüzden kendi adıma edindiğim tecrübe ilaç kullanmak şart. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
|
Artık canıma tak ettiği için Fastac isimli ilacı bir fidanlıkta buldum ve dün kullandım. Bu sabahta yağmur yağdı ![]() Not: Arap sabun ve yağlı karışım bonsainin toprak kalitesini bozdu. Toprak artık suyu süzmüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
Sizlere çok soru sordum kusura bakmayın ama bu konuda malumat bulamadığım için. İlaçlamada kullanılıp ilaç bulaşan eşyaları yıkayarak tekrar kullanabilir miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() Toprağı değiştirmeliyim değil mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Evet, toprağa karışmasına izin vermeseydiniz çok iyi olurdu aslında ![]() Toprağını yeni mi değiştirmiştiniz ve eğer öyleyse nasıl bir toprak kullanmıştınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
6 ay önce satın almıştım. Satıcı uzun süre toprağı değiştirmenize gerek yok demişti. Toprağı gayet güzeldi, önceden problemim yoktu. Ama toprakta perlit vs yoktu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Toprak değişimi için uygun bir zaman değil aslında. Eğer toprağa karışan miktar çok fazla değilse, saksıyı içi su dolu bir kovaya daldırıp, bir süre bekletip sonra suyunu süzdürün. Bu işlemi birkaç kez uygulayın. Umarım bu şekilde toprağı yıkamayı başarırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bu arada unlu bit mücadelem yine hüsran oldu. İlaçladıktan sonra birkaç gün boyunca sorunum çözüldü sanmıştım. Taki düne kadar. Böcekler tekrar hortlamış. Ilacın dozunu arttırıp tekrar mı uygulamalıyım? (Fastac İlaç dozu 1lt'ye 1 çay kaşığı idi) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
|
Cevabınız için teşekkür ederim. Tek tek uğraşmaya devam edeceğim o zaman. İnşallah iyi sonucu paylaşırım, gözümün önünde ağacın kurumasına çok üzülüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Alıntı:
![]() İçmekanda mı bakıyordunuz? Harun beyin belirttiği yöntemin yanı sıra dalların içlerine, böcek sorununun olduğu yer noktaya ışığın ve hava akımının ulaşmasını sağlayın. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-11-2022
|
Bonsai ağacım yeşil yeşil yaprak döküyor
Merhabalar acil yardımınıza ihtiyacım var bu ağacı bir hevesle almıştık fakat 1 ay sonra yeşil yeşil yaprak dökmeye başladı baktım beyaz beyaz yapış yapış bir şeyler var ağaç konusunda da bilgisizim araştırmalar sonucu unlu bit olduğunu anladım temizledim tek tek ziraati aradım bizdeki ilaçlar ağır gelir siz arap sabunu işlemini yapın dediler yaptım bir çiçekci de bitki besini verdi ama kullanmadım daha şu anda neden dolayı yaprak döküyor anlamadım tırnağımla çizdim ağaç sağlıklı ve yeşil duruyor yardımcı olur musunuz türünü de tam bilmiyorum ama ficusa benziyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|