View Single Post
Eski 26-01-2014, 23:30   #4
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emraherg Mesajı Göster
Sevgili BadRobot,
Kıymetli önerileriniz ve özenli budama izahınız için teşekkür ederim. Kesmem gereken yerleri gördüğümde gözlerimi kocaman açıp "allaaah" diye bir tepki verdim, yalan yok Ama en-boy meselesinde sonuna kadar haklısınız.

Dediğim gibi, bu dostumuzla birlikte yaşamaya başladığımızdan beri çok çok az budama yaptım, o da aradaki biçimsiz dalları almak adına. Ne bonsai şeklinden haberdardım ne de budama inceliklerinden. Çok düşkün olmama rağmen bitkilere, ne hikmetse bonsai konusunu ömrümde ilk defa bu kadar detaylı ve bilinçli bir şekilde ele alıyorum. Ve evet, şimdiye dek yapmış/yapmamış olduklarımın sonuçlarına katlanıyorum. (Sonraki açacağım başlıklarda paylaşacağım bir ficus daha var, ginseng üzerine aşılanmış. Asıl o arkadaşı gördüğünüzde "Emrah ne yapmışsın sen?" diyeceksiniz )

Ama dedim ya, sizin gibi üstadlar sayesinde deneyim kazanıyor, okuyor, öğreniyor ve doğru hareketler yapmaya çalışıyorum bundan sonraki süreçte. desteğiniz için teşekkür ediyorum.

Saygı ve sevgilerimle.
Sn.emraherg.
Kesmeniz gereken yerleri gördüğünüzde "alllaaahh" diye tepki vermenizin sebebi; ağacın çoğu gidecek, geriye hiç bir şey kalmayacak diye bir düşünceye kapıldığınız için mi oldu?
Eğer öyleyse size şöyle açıklayayım. Bonsaiye ilk başladığımda bendede aynı korku ve yanılgı içindeydim. Sanki ağaçlarım ölecekmiş gibi geliyordu. Ağaçlarımın boyunu gereğinden çok çok uzun kesmekle dallanmanın sadece üstlerde olmasını sağlıyordum ve hiç bir zaman orantısal bir beden elde edemiyordum. Aslında sizin ağacınızın boyunu işaretlediğim yer ağacınıza göre uzun bile sayılır ama ağacınızın üst bölümündeki dallanma ve hareketliliği kaybetmemek adına biraz uzun tutmuş oldum. Esas doğru kesmeniz bölge fotoğrafta işaretlediğim yer. Bu gövde ancak buradan kesilirse taaammmm doğru olacak. Size kendi ağaçlarımdan biriyle örnek vermek isterim. Beden çapı 12cm olan Çitlembik ağacımın boyunu 28cm kalacak şekilde kestim. Bu bahara eğer herşey yolunda giderse her yerinden sürgünler çıkaracaktır ve bende orantısal olarak büyük bir avantaj yakalamış olacağım. Şu sözü hiç unutmayın "Bonsai sürecinde ağacın boyunu uzatmak kolaydır, ama ağacın boyunu süreç içinde kısaltmak çok zordur". Ağaçlarınızın sert budamalarında boy
larını kısa kesmekten kormayın. Doğru hesaplamayı ve görselliği bulduktan sonra kesin gitsin.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg ficus-retusa-.jpg (66.0 KB, 189 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön