View Single Post
Eski 17-01-2014, 23:05   #3
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. murat doğan,

Sanıyorum bilginiz dışında sökülmüşler, ama keşke biraz daha mevcut ortamlarında bekleyerek mart ayında sökülüp saksılansalardı. İşiniz çok daha kolay olurdu.

Fotoğraflardan göremiyoruz ama "yeterince kökleri olduğunu düşünüyorum" demişsiniz, bu güzel. Aslına bakarsak şu anda topraklarını yeterince, abartmadan nemli tutup baharı beklemekten başka yapabileceğiniz çok da birşey yok gibi görünüyor. Ağaçlarınızın sökülmeden önceki durumlarını bilmiyoruz. Antalya'nın havaları da çok değişken seyrediyor, bazı günler baharı aratmıyor. Bu durum ağaçları da çok şaşırtıyor. Geçen ay uykuya girmiş çin karaağaçlarımdan ikisi herhangi bir tepki vermezken ikisinde malesef şu an gözler uyanıyor örneğin. Bundan sonra gelecek olası soğuklarda bocalayacaklar. İçeri alıp korusam bir dert, dışarıda kalıp taze sürgünleri soğuk vursa ayrı dert.

Benjamin ağacınızın fazla sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Uyku ihtiyacı olmayan ve stresi atlatmakta güçlü bir tür, yaprak dökmesi normal, fakat uygun bir bakımla toparlayacaktır. Sn. sagol'un önerisi faydalı olacaktır.

Japon gülleri konusunda ise tecrübeli değilim. Kesilmiş dal uçlarını macunlamanız çok yerinde olmuş. Şu an üzerinde kalan yaprak ve taze sürgünlerin durumunu yakın incelemeye alın derim. Büyük ihtimalle kaybettikleri kökler nedeniyle döküleceklerdir. Zaten canlılıklarını kaybetmezlerse içiniz rahat olsun. Ama beklendiği şekilde dökülürlerse de bu ağacı kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ama kökleri de boğmadan baharı görmeye gayret etmelisiniz.

Piyasadaki köklendirici ürünler çok değişkenlik gösteriyor. Aldığınız ürünleri de daha önce kullanmadım. Benim kullandığım, toz formda Indol Butirik Asit, çok konsantre bir formda ve 5 litre suda bir çay kaşığı çözdürerek kullanmak uygun doz oluyor. Sizin aldığınız ürünlerde üreticinin önerdiği dozlarda karışım hazırlayarak kullanmanız en doğrusu olacaktır.

Fakat şöyle bir sorun var, ağaç gelişim döneminde değilken üst yapıda olduğu gibi toprak altı yapıda da gelişim ihtiyacı hissetmeyecektir. Vereceğiniz köklendirici hormon, bir etki yapmayabileceği gibi kökleri yapay bir gelişim sürecine sokup kılcal kök gelişimini tetikleyedebilir. Bu durumda ağaçlarınızı aşırı soğuklardan korumanız uygun olacaktır.

Şu sıralar Antalya'da gece ısıları 5 derecenin altına düşmüyor. Alanya'da da böyle olacağını tahmin ediyorum. Yerinizde olsam hava raporlarını takip eder, 2 derece ve altına düşeceği öngörülen gecelerde ağaçları daha korunaklı bir yere alırdım. Ayrıca direk güneş ışığı ve rüzgarlardan korumak zaten dikkat etmeniz gereken unsurlar.

Kesilen kök miktarı ve yapısını, kalınlıklarını bilmediğim için tavsiye vermek de zor ama elinizdeki köklendiriciyi bir kez uygun dozda kullanmanızın bir sakıncası olmayacağını düşünüyorum. Eğer ağaçlar dışarıda kalacaklarsa bundan sonra toprağın nemlilik düzeyini korumak dışında yapabileceğiniz çok da birşey olmayacağını düşünüyorum.

Umarım baharda tüm ağaçlarınız yeni gözler açarak hayata yeniden "merhaba" derler.

Gelişmeleri ya da değişimleri paylaşırsanız seviniriz.

Sağlıklı ağaçlar dilerim...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön