agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 1 Gönderen sagol
  • 2 Gönderen nicholai hel
  • 1 Gönderen sagol
  • 2 Gönderen Sakaki
  • 2 Gönderen murat doğan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-11-2013, 20:30   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Japon gülü ve ficus benjamin için bakım önerileriniz

merhabalar arkadaşlar. geçen hafta cumartesi günü işyerimin bahçesinden fotoğraflarını gördüğünüz dört adet japon gülü ve bir adet benjamini sökerek, resimlerdeki saksılara diktim (daha doğrusu sökülmüş, ben sahip çıktım).

özellikle japon güllerinin ikisi çok kötü bir yerdeydi (duvar ile yemekhane olarak kullanılan çadırın arasında, hiç güneş görmüyor ve çadırın bütün yağmur suları ağaçların bulunduğu yere akıyor. toprak neredeyse çamur olmuş durumda. benjaminde bahçe duvarı ve başka bir ağacın arasında sıkışmış yaşamaya çalışıyordu.)

Özellikle büyük olan japon gülü neredeyse sadece gövde kalmıştı. Çalışan arkadaşımız kökleyerek haber verdi sağolsun. Ancak ağaçları çıkarırken köklerine biraz zarar vermiş yine de yeterince kökleri olduğunu düşünüyorum. Hazırda sadece bir adet büyük saksım vardı. Köklerini örterek acele ile gidip bulabildiğim en büyük boy saksılardan aldım. Hemen Bahçe toprağı, dere kumu ve perlit karışımı hazırlayarak aldığım saksılara ektik arkadaşla beraber. Erken dönemde köklerinin hareket etmemesi için derin bir şekilde ektim, kökleri nerdeyse saksıların dibine oturdu. aslına bakarsanız bu şekilde ancak sığdı saksılara, daha yukardan dikme şansımda yoktu aslında.

bir hafta geçti, benjamin dışında diğerleri sağlıklı görünüyor, benjaminde yaprakların büyük bir çoğu döküldü. sanırım bu benjamin için olağan bir durum. KÖKLENDİRME GÜBRESİ ve Köklendirme Hormonu,Çelik Köklendirme Hormonu ürünleri sipariş ettim sanırım 2 gün sonra elimde olur. Bu ürünlerin kullanımı ve sizlerin bakım için önerilerinize ihtiyacım var.Yardımlarınızı bekliyorum.

japon gülü01-a.jpg

Eklenti 458029

japon gülü02-a.jpg

japon gülü03-b.jpg

japon gülü04-b.jpg

benjamin starlight02.jpg

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2014, 23:35   #2
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Murat Doğan,

Benjamini budayıp yapraklarını azaltmanızı tavsiye ederim(sökerken kökleri azalınca, yaprakların hepsini beslemesi zor). Budadıktan sonra bile yaprakları fazla gelebilir, bir makasla yaprak saplarını keserek biraz azaltmak iyi olabilir(uçlarda 2-3 yaprak kalsa iyi olur).

Japon gülleri istanbulda eylül sonunda uykuya geçiyor antalyada hava daha sıcak ama sanırım yine de uykudadırlar. uykuda iken sulama ihtiyacı az o nedenle toprağı kontrol etmeden su vermeseniz iyi olur. Japon gülleri sonbaharda sökülürse daha iyi oluyor ama mecbur kalınınca başka dönemlerde de sökülebiliyor.
Ben köklendirici hormon kullanmıyorum, köklendiriciyi ağacı dikerken vermek daha iyi ama şimdi de sulandırıp verseniz de olur.
İstanbulda nisan sonunda uyanıyorlar ama sizde belki daha erken uyanırlar.,

İyi çalışmalar dilerim..

Sakaki beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 00:05   #3
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. murat doğan,

Sanıyorum bilginiz dışında sökülmüşler, ama keşke biraz daha mevcut ortamlarında bekleyerek mart ayında sökülüp saksılansalardı. İşiniz çok daha kolay olurdu.

Fotoğraflardan göremiyoruz ama "yeterince kökleri olduğunu düşünüyorum" demişsiniz, bu güzel. Aslına bakarsak şu anda topraklarını yeterince, abartmadan nemli tutup baharı beklemekten başka yapabileceğiniz çok da birşey yok gibi görünüyor. Ağaçlarınızın sökülmeden önceki durumlarını bilmiyoruz. Antalya'nın havaları da çok değişken seyrediyor, bazı günler baharı aratmıyor. Bu durum ağaçları da çok şaşırtıyor. Geçen ay uykuya girmiş çin karaağaçlarımdan ikisi herhangi bir tepki vermezken ikisinde malesef şu an gözler uyanıyor örneğin. Bundan sonra gelecek olası soğuklarda bocalayacaklar. İçeri alıp korusam bir dert, dışarıda kalıp taze sürgünleri soğuk vursa ayrı dert.

Benjamin ağacınızın fazla sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Uyku ihtiyacı olmayan ve stresi atlatmakta güçlü bir tür, yaprak dökmesi normal, fakat uygun bir bakımla toparlayacaktır. Sn. sagol'un önerisi faydalı olacaktır.

Japon gülleri konusunda ise tecrübeli değilim. Kesilmiş dal uçlarını macunlamanız çok yerinde olmuş. Şu an üzerinde kalan yaprak ve taze sürgünlerin durumunu yakın incelemeye alın derim. Büyük ihtimalle kaybettikleri kökler nedeniyle döküleceklerdir. Zaten canlılıklarını kaybetmezlerse içiniz rahat olsun. Ama beklendiği şekilde dökülürlerse de bu ağacı kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ama kökleri de boğmadan baharı görmeye gayret etmelisiniz.

Piyasadaki köklendirici ürünler çok değişkenlik gösteriyor. Aldığınız ürünleri de daha önce kullanmadım. Benim kullandığım, toz formda Indol Butirik Asit, çok konsantre bir formda ve 5 litre suda bir çay kaşığı çözdürerek kullanmak uygun doz oluyor. Sizin aldığınız ürünlerde üreticinin önerdiği dozlarda karışım hazırlayarak kullanmanız en doğrusu olacaktır.

Fakat şöyle bir sorun var, ağaç gelişim döneminde değilken üst yapıda olduğu gibi toprak altı yapıda da gelişim ihtiyacı hissetmeyecektir. Vereceğiniz köklendirici hormon, bir etki yapmayabileceği gibi kökleri yapay bir gelişim sürecine sokup kılcal kök gelişimini tetikleyedebilir. Bu durumda ağaçlarınızı aşırı soğuklardan korumanız uygun olacaktır.

Şu sıralar Antalya'da gece ısıları 5 derecenin altına düşmüyor. Alanya'da da böyle olacağını tahmin ediyorum. Yerinizde olsam hava raporlarını takip eder, 2 derece ve altına düşeceği öngörülen gecelerde ağaçları daha korunaklı bir yere alırdım. Ayrıca direk güneş ışığı ve rüzgarlardan korumak zaten dikkat etmeniz gereken unsurlar.

Kesilen kök miktarı ve yapısını, kalınlıklarını bilmediğim için tavsiye vermek de zor ama elinizdeki köklendiriciyi bir kez uygun dozda kullanmanızın bir sakıncası olmayacağını düşünüyorum. Eğer ağaçlar dışarıda kalacaklarsa bundan sonra toprağın nemlilik düzeyini korumak dışında yapabileceğiniz çok da birşey olmayacağını düşünüyorum.

Umarım baharda tüm ağaçlarınız yeni gözler açarak hayata yeniden "merhaba" derler.

Gelişmeleri ya da değişimleri paylaşırsanız seviniriz.

Sağlıklı ağaçlar dilerim...

Sakaki ve sagol beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 08:42   #4
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sn. Murat Doğan,

Sayın Nikolei hel güzel açıklama yapmış. Bir ilave daha yapmak istiyorum.
Japon güllerinin kökleri düşünüldüğünden daha kuvvetli ve yaşamaya azimliler. Ağaçlarınızı kurudu zannetseniz bile çok sulamadan Nisana kadar nemli tutmaya çalışın. Nisan sonuna kadar gövde canlanmazsa saksı yüzeyinden 5 cm kadar bırakıp dalları kesip biraz daha beklemenizi öneririm.

Aşağıdaki linkte ilave ettiğim japon gülü, kışın üstten donunca nisanda üst kısmını kesip haziranda saksıya aldım, hayata yeni bir başlangıç yaptı. Şu an evde bakıyorum(hergün yapraklarını spreyle ıslatarak).

Sagol / Japon Gülü (Yamadori)

İyi çalışmalar dilerim...

nicholai hel beğendi.

Düzenleyen sagol : 18-01-2014 saat 12:53
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 13:20   #5
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn murat doğan,

Arkadaşlar size hemen hemen gerekli her bilgiyi vermiş zaten, benim tek ekleyeceğim şey boylarının çok fazla uzun olduğu. Sert budama ile kısaltın demek isterdim ama ağaçları sökerken ve yeni saksılarına alırken köklerinin ne durumda olduğunu bilmediğim için çekimser kalıyorum. Japon güllerine birşey diyemem, çok tecrübeli olduğum bir tür değil ama ficus benjamin sıcakları gördümü coşacaktır. Dolayısı ile şubat sonu gibi benjaminin boyunu radikal bir şekilde bir karışa kadar indirmenizi tavsiye ederim.

Başarılar...

nicholai hel ve sagol beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 13:34   #6
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Murat Doğan,

Sayın Sakaki haklı, hepsinin boyları uzun.
Japon gülü ficus benjaminden bile daha iyi dallanıyor, kestikten çok kısa süre sonra aşağıdaki bütün gözlerden inanılmaz bir şekilde dallanıyor. Kökleri sarsmamak için bu aşamada boylarını kısaltmayı önermedim ama ağaçlar kendini toplayınca hepsinin kısaltılması iyi olur. Japon gülleri kök ayırma ve çelikle çok kolay köklendiğinden ve kesilince geriden kolayca dal verip şekillendirilebildiğinden havai köklendirmeyi tavsiye etmem boşa vakit kaybı olur.

İyi çalışmalar dilerim...

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 21:42   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum. Önerileriniz benim için altın değerinde. Söküm aşaması benim bilgim dahilinde ama müdahalem dışında oldu. Aslında arkadaşla beraber yapacaktık, ama ben gelmeden o hepsini sökmüş. Sen yorulma diye ben önceden gelip söktüm dedi. Sökülmese idi pek yaşama şansları yoktu. Topraklarını nemli tutuyorum, her gün kontrol ediyorum. Benjamin bütün yapraklarını döktü. Dediğiniz gibi boyları oldukça uzun ama sarsmamak için müdahale edemiyorum. Sağlıklı bir şekilde baharı görelim hele bir, tekrar sizlere danışırım. İçim rahatladı biraz .

Sakaki ve sagol beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024