Konu: bahtiyar02
View Single Post
Eski 24-09-2013, 15:30   #2
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Deşti Domates

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Domates
• Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Adıyaman
• Size nereden geldi: Adıyaman merkez köylerinden
• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri
• Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
• Hasat yıl ve ayı: 2013 yazı
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Deşti yetiştirme usulu; Tohumlar diğer Domates türleriyle aynı şekilde çimlendirilir. Fidanlar yaklaşık 20-25CM’lik boylara varınca ayrı bir yere şaşırtılmak üzere hazılanır. 25cm’lik eninde ve 25cm’derinliğinde çukurlar oluşturulur.Her çukur arası en az 1 metre 0lmalıki bir birlerini etkilemesinler. Kazılan çukurların içerisine bir avuç oranında yanmış küçükbaş hayvan gübresi konulup can suyu çukur derinliği boyunca su doldurulup akabinde deşti domates fidanları dikilir. Daha sonra çukurdaki su tam çekildikten sonra çukur toprakla doldurulur. Yaklaşık 2 hafta sonra ilk çapa yapılır. İlk çapa bölgelerin sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlanır. Deşti ürünlerde önemli olançapa, sıcaklık, ve nem oranıdır. Bitkiler ömürleri boyunca sulanmaz sadece çapa yapılır. Nemli bölgelerimizde ürün iriliği artar.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Ortalama çeri domates türünün iki katıdır. çok lezzetli, aromalı, çok çekirdekli,sulu,verimli ve ince kabukludur,çok fazla dayanmaz. Ya hemen taze tüketilmeli ya da sos,kurutmalık özellikle salça yapılarak muhafaza edilmelidir.
NOT: Tohum sayısı sınırlı olduğundan sadece 10 kişiyle sınırlıdır.

Eklenen Resimler
   
bahtiyar02 Çevrimdışı   Başa Dön