View Single Post
Eski 02-07-2013, 21:13   #34
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Alakır Nehri Kardeşliği'nden Birhan Erkutlu'ya Kumluca Savcısından Dava

Alakır nehrini kurutarak vadide yaşayan sayısız canlının ölümüne neden olan DEDEGÖL ENERJİ'nin KÜRCE HES'inin mühendisi GÖKHAN GÖKTAŞ'ın, kendisine facebook üzerinden 'doğa katili, tabela kafalı mühendis, iblis, ucube' denilerek hakaret edildiği iddiasıyla savcılığa bulunduğu suç duyurusuna istinaden Alakır'a gelen jandarma Uz. Çvş. MELİH KEMAL KÜRKLÜ'nün, 'Biz senin ayağına gelmek zorunda mıyız? İstesem seni gelip zorla kelepçeleyerek götürürüm' tehtidlerinden sonra sağlıklı ifade verebilecek bir ortam kalmadığından ifadesi alınamayan Birhan Erkutlu, jandarmanın 'ifade vermekten kaçıyor ve bizlere küfretti' diye tutanak tutmasının ardından hakkında yakalama kararı çıkarılmış, ardından sorguya alındığı savcı tarafından 'devlet varken doğayı korumak sana mı kaldı, sen bize küfür mü ediyorsun' gibi aşağılayıcı ve tehtidkar tavırlarına maruz bırakıldıktan sonra doğru düzgün savunması bile alınmadan ve saatlerce kendini tehtid eden jandarmanın gözetiminde aç ve susuz gözetim altında tutulduktan sonra acilen mahkemeye çıkarılmış ve jandarmanın düzmece tutanağı esas alınarak hakim Gülay Şık tarafından kuvvetli 'kaçma' şüphesinden dolayı adli kontrole alınarak haftada bir jandarmaya gelerek imza verme koşuluyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bahsi geçen Kumluca Jandarma Karakolu'na 20 km’si toprak, geri kalanı bozuk ve virajlı 1.5 saatlik 70km dağ yolu uzaklıkta oturan ve herhangi bir ulaşım olanağı bulunmayan Birhan Erkutlu, tutuklanmaması için gönüllülerin maddi destekleriyle 4 haftadır onca yolu tek geçim kaynağı olan hayvanlarını ve bahçesini bırakarak bir imza için gidip gelmektedir.

Senelerdir arazisinden neredeyse hiç ayrılmayan, zaten geçimini sağlayan hayvanları ve bahçesi yüzünden ayrılmasıda mümkün olmayan Birhan Erkutlu'nun bu karara yaptığı itiraz mahkemece reddedildi ve bugün (2 temmuz 2013 salı) itibariyle Kumluca Savcıları Hüseyin Şık tarafından hakkında dava açılan Birhan Erkutlu'nun ilk duruşmasının 11 eylül 2013'te görüleceği açıklandı.

Birhan Erkutlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada;
"Derdi sadece Alakır'ın doğasını korumak isteyenlere karşı şirket-hükümet-jandarma (polis) üçlüsü tarafından yürütülen baskı politikaları Anadolu'nun her köşesinde olduğu gibi Alakırda da devam ediyor. Anlaşılan çıkar ilişkisinde olan birilerini rahatsız etmişiz ve yine o birileri tarafından Birhan'ı yoketmek için biryerlerde düğmelere basılmış ve bu oyun sahneye konmuş. Ancak bunların aynı Gezi Parkındaki gibi anlamadıkları bir şey var. O da bu topraklarda tüm canlıların yaşam hakkı için cesurca mücadele eden yüzbinlerce Birhan olduğu. Beni cezalandırmaları, hapse atmaları ya da öldürmeleri bu topraklardaki yaşam mücadelesinden hiçbirşey kaybettirmez hatta kazandırır. Benimki gibi küçük bir bedenin onların bu topraklarda katlettiği onbinlercesinin yanında hiçbir önemi yoktur. Ben o katledilen canlılarla birlikte yokedilmekten onur duyarım aynı o canlılarla omuz omuza yaşam mücadelesi vermekten duyduğum onur kadar. Şahıslara yönelttikleri bu saldırılar rant karşısında verilen yaşam ve özgürlük mücadelesini etkilemeyecektir. Gezi Parkından yükselen ateş eninde sonunda tüm bu adaletsiz vicdansızlarıda yakacaktır." Dedi.

2 yıl öncede Alakırdaki değirmenini HESçilere karşı korumaya çalışan 80 yaşındaki Ahmet Türkkan yine şirketin suç duyurusuyla ağustos sıcağında Kumluca Jandarmasına götürülmüş ve ifadesi alındıktan 1 saat sonra kalp krizi geçirerek vefat etmişti.

Yine Alakır Derneği başkanı Mehmet Başar hakkında da Alakırda HESleri bulunan ADO şirketinin çalışanı Kemal Heybeli tarafından gizlice alınan bir ses kaydında şirket hakkında köylülere 'Bu şirketlere inanmayın. Yalan söylüyorlar. Onlar sizin suyunuzu çalmaya geliyorlar' dediği iddasıyla 'şirkete hakaretten' Kumlucadaki aynı savcı ve hakimler tarafından 10.5 ay hapis cezası verilmişti.


ALAKIR NEHRİ KARDEŞLİĞİ

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön