Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 14-05-2013, 11:54   #2639
Selçuk Boz
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Sayın Orkidedigdem,

Öncelikle foruma hoş geldiniz.

İngiltere'de olmanız nedeniyle, orkide konusunda Türkiye'ye nazaran daha fazla materyale ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Mesela, buradaki, ya da buradaki veya buradakine benzer sitelerin, mutlaka size yakın bir şubesinin olduğunu tahmin ediyorum. Bu yerlerden, phalaenopsis türü orkidelere göre uygun toprağa (diğer bir deyişle, yetiştirme ortamına) kolay ve ucuza ulaşabilirsiniz, diye tahmin ediyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkidedigdem Mesajı Göster
Merhaba herkese,

Ben foruma yeni üye oldum ve bir orkidem var.
Bakımı konusunda birşeyler öğrendim. Fakat bir sorunum var. Benim orkidem phalaenopsis.
Toprağı araştırdım ve yanılmıyorsam torf toprağı, yani bakıldığında ince ince öğütülmüş talaş gibi havalı bir toprak.
Genelde ben farklı bir toprak görürdüm, ama benimki çok farklı.
Şimdi orkidem çiçek açtı, döktü. Sonra sapının ucu iki santim kurudu. Aradan bir kaç hafta geçti ve yine çiçek açtı. Çicek açmasa da sap kurusaydı, kesip büyük bir saksıya alacaktım, toprağı biraz dolduracaktım. Ama, şimdi ben bu toprak türünü değil de, normalde gördüğümüz, böyle küp küp odun parçacıklarına benzeyen toprağı, bu toprakla karıştırırsam biey olur mu? Lütfen yardımcı olun. Şaşırdım kaldım. İşin kötüsü, kaldığım yerde orkide toprağı satan bir yer de yok. Karıştırmam mümkün olursa, belki bulurum o küp küp odun parçacıklı toprağı, o daha yaygın. Benim torf toprağını bulamam ki... Ne yapmam gerekli. Yardımcı olun lütfen.



Başta, Sn. praecox'un açtığı ve şu anda okuduğunuz konu olmak üzere, Orkide - agaclar.net bağlantısı altındaki konuları biraz daha detaylı incelediğinizde;
  • Çiçek dalı kurumaları, zamansız çiçek dökülmeleri, çürümeler ve diğer hastalıklar,
  • Yetiştirme için gerekli olan toprak karışımları, gübre, sulama, ısı ve ışık ile diğer istekler
hakkında ihtiyaç duyduğunuz her türlü bilgiye ulaşabileceğinizi umuyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkidedigdem Mesajı Göster
Hatta, telefondan girdiğim için resmi atamadım. Ama bir dahakine, resimlerini de atacağım. Sizlerin de görmesini çok isterim. Tecrübelerinizden fayladanmak bana iyi gelecektir. Orkidemi cok seviyorum ben.
Bitkinizin özellik arzeden sorunlarını görsel olarak ortaya koymak, tecrübeli arkadaşların size yardımını tabii ki kolaylaştıracaktır. Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? konusu, foruma resim yükleme hakkında detaylı bilgiler içermektedir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkidedigdem Mesajı Göster
Ne olur yardım edin. Toprak konusuna hakim biri muhakkak vardır, değil mi?
Sn praecox'un, bu konunun ilk Phalaenopsis mesajında da belirttiği gibi, toprak karışımı;
  • % 60 yıkanmış, dinlendirilmiş, açık havada bekletilmiş, kullanmadan önce de fırında 105 - 120 ºC de 4 saat kadar ısıtarak bir dizi zararlı olabilecek böcek ve larvalarından arındırılmış ve kısmen sterilize edilmiş fıstık çamı kabuğu,
  • % 20 torf,
  • % 10 ufalanmış mangal kömürü,
  • % 10 strafor kırıntısından
mamul bir karışım bize en uygun olanıdır.


Karışımda da görüldüğü üzere; torf, sadece % 20 oranında kullanılmaktadır. Torf bulamazsanız, bence torftan daha uygun olan sphagnum yosununu tavsiye ederim. (Bu öneri, Türkiye için; ekmek yoksa pasta ye gibi oldu. Zira, Türkiye'de sphagnum bulmak, çok çok zor.) Onu da bulamazsanız, hindistan cevizi torfu kullanmanızı tavsiye ederim. Bu materyalleri de, mümkün olduğunca iri olanından seçmenizi öneririm.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkidedigdem Mesajı Göster
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shenile Mesajı Göster
Orkide toprağı, ağaç kabuğundan olması lazım ki, kökler hava alabilsin, sn. orkidedigdem
Anlıyorum, ama benim orkidemin toprağı torf . Burada torf toprak bulmak çok zor. Nasıl bulacağımı hiç bilmiyorum. O yüzden ben torf ve ağaç kabuklarını karıştırırsam bir sorun olur mu, onu merak ediorum.
Bitkinizin kökleri de fotosentez yapmakta. Haliyle, köklerinin ışığa ve havaya da ihtiyacı var. Kaldı ki sadece torf, çok fazla su tutarak köklerin çürümesine neden olur. Bitkiniz gerçekten sadece torf içerisindeyse, bir an önce bu konunun başlarında tarif edildiği gibi uygun bir karışım hazırlayarak, yine bu konunun başlarında belirtildiği usullerle (köklerin ve gövdenin hazırlanması, çürüklerin temizlenmesi, sterilizasyonu vb.) tekrar şeffaf bir saksıya dikmelisiniz.

Bir de takdir edersiniz ki, bizi biz yapan en önemli unsurlaran birisi de lisanımız. Türkçemizi; gerek konuşma dili, gerek bilim ve teknoloji dili, gerekse edebiyat dili olarak en iyi şekilde kullanmalıyız. Türk vatandaşı olarak bu hususa uymalıyız ve çevremizde de bu konuyu (bilinçsiz ya da bilinçli) göz ardı edenleri uyarmalıyız, diye düşünüyorum. Cep telefonuyla yazdığımız mesajlarda dahi, Türkçe'nin düzgün kullanımına dikkat etmeliyiz. Zaten bu forumun bir güzelliği de, forum yöneticilerinin Türkçemizin düzgün kullanılmasına önem vermeleridir. Naçizane, Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında konusunu bir incelemenizi tavsiye ederim.

Son yazdığım kısım sizi kırdıysa özür dilerim.

Saygılarımla.

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön