View Single Post
Eski 19-04-2013, 03:26   #12
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
. . .
Ben her yıl meyve ağaçlarının bulunduğu bölümü de belletiyorum, çam kabuklarını yaydığımda belleme nasıl olacak diye düşündüm şimdi.
Yoksa artık o bölümü belletmekten vaz mı geçsem

Sevgili Adalet Yağcı'nın bu sorusu beni de düşünmeye sevketti ve konuyu biraz araştırdım. Daha önce bir bahçenin hikayesinde her sene bir kamyon kabuk aldıklarını okumuştum. Demek ki ağaç kabuğu işi tek seferlik değil, her sene yenilenen bir süreç.

İnternette bulduğum ağaç kabuğu kullanımıyla ilgili püf noktaları:

* Kabukları bitkinin gövdesine doğru yığmayın. Eğer bitkinin gövdesi malçın içinde kalırsa oluşan nemli ve sıcak ortam nedeniyle küflenme ve böcek zararı artar.

Name:  volcano.jpg
Views: 2792
Size:  12.3 KB


* Malç kalınlığı 7.5-10.5 cm'yi geçmesin. Malç uygun kullanımda toprağın nemi tutmasını sağlar fakat eğer malç kalınlığı fazla olursa nemi emeceği için sulama suyunun toprağa ve bitkiye ulaşmasını engeller. Ayrıca kalın malç örtüsü böceklerin yuvalaması için de uygun ortam oluşturur. Baharda yeni bir tabaka malç uygularken geçen seneden kalan malçın tamamını ya da bir kısmını kaldırarak kompost yapımına ekleyin.

Name:  toodeep.jpg
Views: 2846
Size:  19.4 KB


* Çok iri taneli (2.5cm'den iri) malç kullanımı yabani ot çıkışını engellemekte daha az işe yarar çünkü yabani ot tohumları ve de güneş ışığı malçın boşluklarından sızabilir. Ayrıca ufak boyutlu bitkiler iri malç tanelerinin yanında görsel olarak kaybolurlar.

Name:  toocoarse.jpg
Views: 3149
Size:  17.9 KB


Kaynak: Proper Use of Bark Mulch: Gardener's Supply

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön