View Single Post
Eski 15-04-2013, 23:04   #13
Muhsin Hanif
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 219
Pirincin besleyici özelliği bulgurdan daha az olmasının yanı sıra glisemik endeksinin yüksek olması da çok önemli.

Değişik kaynaklarda değişik rakamlar var ama genelde pirincin indeksi bulgurun neredeyse 2 katı.

Glisemik endeksi yüksek yiyecekler, kandaki glukoz seviyesini hızla yukarı çekiyor. Bu da sağlık açısından hiç iyi bir şey değil:

1- Hızla yükselen glukoz seviyesini vücudumuz hızla düşürüyor ve daha yeni yemek yediğimiz halde tok hissetmiyoruz.
Tekrar bir şeyler daha yememize ve fazla kalori yüzünden kilo alımı, yağlanma gibi sorunlara neden oluyor.

2- Yükselen glikoz seviyesi metabolizmanın yağ depolamasına sebep oluyor. Bu vücudumuzun otomatik bir tepkisi, ileride lazım olur diye fazla gelen (yüksek glukoz seviyesi bu uyarıyı veriyor) besinleri yağ olarak depoluyor.

3- Bu ani çıkış ve indirme çabaları bu sistemi yıpratıyor, özellikle pankreas etkileniyor. Olması gerekenden çok daha önce hastalanmasına ve düzensiz çalışmasına ve bunlarda diyabete neden oluyor.
Diyabet en çok korkmamız gereken hastalıklardan biri ; damarlara verdiği zararla damar sertliği, yüksek tansiyon ve organ iflaslarına kadar sorunların ana kaynağı.

Pilavı çok severim, hemen her gün yerim. Yaklaşık 6 senedir ayda 1-2 gün pirinç, kalanı bulgurdu.
Şimdi yeni düzen planı : 0 pirinç, çoğunlukla bulgur, bazen kara buğday.

Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön