11-04-2013, 17:38 | #1 |
agaclar.net
|
Protesto: Pirinç değil, bulgur yiyelim!
GDO lu pirince izin veren zihniyeti protesto ediyoruz. Arkadaşlarım, elbirliğiyle bir protesto başlatıyoruz. Facebook ve twitter daki hesaplarınızda protestomuzu duyurun. Üye olduğunuz tüm forum, grup ve sayfalarda paylaşın dostlarım. Sosyal medyanın gücünü biliyoruz ve bunu kullanmak istiyoruz. Mayıs ayı sonuna kadar pirinç değil, bulgur tüketelim. Bulgurumuzu da mümkünse köylüden alıp onu yeniden üretime teşvik edelim, koruyalım. Biz dur demezsek kim diyecek? Haydi elbirliğiyle... GDO'lu pirince el konuldu |
11-04-2013, 18:05 | #2 |
agaclar.net
|
Bulgur pilavı ve bulgurla yapılacak diğer yemeklerin sayısını da arttıralım... Forumda şimdilik bunlar var: Firik Bulgur Pilavı Çakşırlı bulgur pilavı Yeşil mercimekli bulgur pilavı Börülceli bulgur pilavı |
11-04-2013, 18:10 | #3 |
agaclar.net
|
GDO lu pirinçleri yeddiemin deposunda saklıyorlarmış. Neden, sonra ne yapacaklar? Bunlar hemen imha edilmelidir... Haber : İşte GDO'lu pirinç markaları haberi |
11-04-2013, 19:52 | #5 |
Kaybettik...
|
Zaten beyaz pirincin herhangi besleyici belirgin bir özeliği yok!. Bunun en güzel örneği Vitamin lerle ilgili geçmiş anektotlarda tarihsel bulgulardan biri... köye giren yolların kapanması ile köy tavuklarını beyaz pirinçle besleyen çindeki köyün tavuklarında ilk kez gözlemlenmiş ve kayıtlara geçmiş beri beri hastalığıdır ki bu vitamin eksiklğinin en uç örneğidir. Ancak bulgur öyle mi? B türevi bir dizi hayatsal önem taşıyan vitaminler deposu gündelik beyaz ekmeğimizden bile daha besleyici. |
11-04-2013, 19:56 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Bizim bulgurumuz, mercimeğimiz ve kuru fasulyemiz Yozgat'tan geliyor. Ne yediğimizi bilmenin keyfini yaşıyoruz. Yeşil mercimek bulgura çok yakışır. İçinde olmazsa tadı eksik kalır bana göre. Firik bulguru inanılmaz bir lezzet ama kolay bulunmuyor. Istanbul'da Metro marketlerde bulabildim. Real'de de var ama kilosu 10 tl Onu da kısmetse Yozgat'tan temin edeceğiz. Firik ve normal bulgurun yanında pirinç zaten çok yavan kalıyor. |
11-04-2013, 20:10 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz ekmek, mısır, pirinç, vs. her şey şüpheli hale geldi. Pirinç pilavı bizim evde pek yenmez, ama ya sevip yiyenler ne yapacak? Yazık insanlarımıza, çoluk çocuğa. Bunları yapanların, bu ülkede aldıkları nefes dahi helal olmasın. |
12-04-2013, 16:47 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bulgur ile sütlaç yapılabiliyor mu? Pilav önemli değil. Zaten ayda yılda bir yiyoruz ve pilavsız durabiliriz. Asma yaprağı sarması da bulgur ile lezzetle yenilebiliyor. Onlar mesele değil. Ama Sütlaç konusunda sıkıntı yaşayacağız artık. Aksi gibi çok ta seviyoruz. Pirinçsiz sütlaç tarifi bulmam gerek. Tabii en az pirinçli sütlaç gibi lezzetli olmalı. |
13-04-2013, 00:31 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Ne yiyeceğimizi şaşırdık kaldık... Öyle bir dönemde yaşıyoruz. Yakında bulgur için de bir problem çıkar ise hiç şaşırmayacağım... |
13-04-2013, 01:26 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
sigara kullanan biri olarak çok dikkat etmem böyle şeylere ama illede yemem diyenlere 2 öneri; sütlacı arpa şehriyeyle, bugur pilavınıda garnitürle deneyin |
15-04-2013, 23:04 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Pirincin besleyici özelliği bulgurdan daha az olmasının yanı sıra glisemik endeksinin yüksek olması da çok önemli. Değişik kaynaklarda değişik rakamlar var ama genelde pirincin indeksi bulgurun neredeyse 2 katı. Glisemik endeksi yüksek yiyecekler, kandaki glukoz seviyesini hızla yukarı çekiyor. Bu da sağlık açısından hiç iyi bir şey değil: 1- Hızla yükselen glukoz seviyesini vücudumuz hızla düşürüyor ve daha yeni yemek yediğimiz halde tok hissetmiyoruz. Tekrar bir şeyler daha yememize ve fazla kalori yüzünden kilo alımı, yağlanma gibi sorunlara neden oluyor. 2- Yükselen glikoz seviyesi metabolizmanın yağ depolamasına sebep oluyor. Bu vücudumuzun otomatik bir tepkisi, ileride lazım olur diye fazla gelen (yüksek glukoz seviyesi bu uyarıyı veriyor) besinleri yağ olarak depoluyor. 3- Bu ani çıkış ve indirme çabaları bu sistemi yıpratıyor, özellikle pankreas etkileniyor. Olması gerekenden çok daha önce hastalanmasına ve düzensiz çalışmasına ve bunlarda diyabete neden oluyor. Diyabet en çok korkmamız gereken hastalıklardan biri ; damarlara verdiği zararla damar sertliği, yüksek tansiyon ve organ iflaslarına kadar sorunların ana kaynağı. Pilavı çok severim, hemen her gün yerim. Yaklaşık 6 senedir ayda 1-2 gün pirinç, kalanı bulgurdu. Şimdi yeni düzen planı : 0 pirinç, çoğunlukla bulgur, bazen kara buğday. |
16-04-2013, 07:28 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Tosya taraflarından gelen pirinç gösterişsiz ama lezzetli. GDO türü riskler de söz konusu değildir herhalde bu tür yerli üretimlerde. Bizdeki üreticileri de düşünmek lazım... (Kışın her hafta enginarlı pirinç pilavı yeme alışkanlığımızdan vazgeçmek zor.) |
16-04-2013, 08:27 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Bir kaç senedir pirinci rafa kaldırdık, bulgur tüketiyoruz. İlk başta çocuklar pek isteksizdi, soğansız, domatessiz, pirinç pilavı gibi pişirerek onlara uydum, sonra yavaş yavaş istediğim gibi yapmaya başladım, artık alıştılar. Çok nadiren bazı yemeklerde kullandığım pirinç ise Tosya'dan Osmancık olarak hediye olarak geliyor. Şimdilerde iyi bulguru nereden toptan alabileceğimi araştırıyorum. Geçen gün bahçedeki hodan yapraklarından, bulgurlu bir sarma yaptık harika oldu, tekrar yaptığımda fotoğraflarıyla tarifini vereceğim. |
16-04-2013, 10:11 | #16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Beslenme devlet politikası olmalı
Bir süredir diyabet endişesi ile pirinci bizlerde evimize sokmuyoruz. İyikide öyle yapmışız ancak bu yeterli değilki. Yarın domates yarından sonra nohut,bakla,mercimek vs vs. Hadi bilinçli davranıp bir çok yiyecekten sıyrılalım,doğal olanı bulmaya çalışalım.Peki ya lokantalar,diğer insanlar,çocuklar,okul kantinleri,kafeteryalar...Ne yapmalı,nasıl bir baskı unsuru oluşturmalı...Sadece pirinç mi. Kolalar,gazozlar''püskevit''ler,ketçaplar,sıvı yağlar,GDO'lu yemlerle beslenen hayvanlar ve onların ürünleri. Hatırlarmısınız daha dün televizyonlarda o masum tavukları,horozları,ördekleri,kazları kuş gribi mazereti ile canlı canlı yaktılar utanmadan.Geleceğimizi yakmışlar...Hadi sen ben uzaktan bakıyoruz ama her gün binlerce kilo 25-30 gün içinde kesilen antibiyotikli,Gdo lu yemlerle beslenen kümes hayvanları tüketiliyor.Milyonlarca yumurta yeniyor.Bütün raf ürünlerinde Mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor.Doğal ekmek adı altında,tam buğday unlu ekmek adı altında gıda boyalı ekmekler satılıyor.Ne fena değilmi... |
05-09-2013, 16:16 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
Prinç yerine bulgur ve beyaz ekmek yerine kesinlikle çavdar ve ya kepekli ekmek yenmeli hem çok daha lezzetli hemde çok daha sağlıklı.Bulgurlu özbek pilavıda muhteşem acayip severim kendilerini. Düzenleyen eddieg : 05-09-2013 saat 16:17 Neden: . |
06-09-2013, 00:45 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Bende bulguru pirinçten daha çok severim. Çorbası da harika oluyor. Düzenleyen yağmur : 06-09-2013 saat 00:45 Neden: imla |
|
|