agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni87Beğeniler
  • 22 Gönderen Mine Pakkaner
  • 10 Gönderen malina
  • 7 Gönderen Mine Pakkaner
  • 11 Gönderen Harun Parlak
  • 7 Gönderen praecox
  • 6 Gönderen tiryaki
  • 6 Gönderen Sevgi Durul
  • 5 Gönderen katmer
  • 2 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen hira
  • 4 Gönderen Muhsin Hanif
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 2 Gönderen ssengoren
  • 3 Gönderen eddieg

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-04-2013, 17:38   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Protesto: Pirinç değil, bulgur yiyelim!

GDO lu pirince izin veren zihniyeti protesto ediyoruz.

Arkadaşlarım, elbirliğiyle bir protesto başlatıyoruz.

Facebook ve twitter daki hesaplarınızda protestomuzu duyurun. Üye olduğunuz tüm forum, grup ve sayfalarda paylaşın dostlarım.

Sosyal medyanın gücünü biliyoruz ve bunu kullanmak istiyoruz.

Mayıs ayı sonuna kadar pirinç değil, bulgur tüketelim.

Bulgurumuzu da mümkünse köylüden alıp onu yeniden üretime teşvik edelim, koruyalım.

Biz dur demezsek kim diyecek?

Haydi elbirliğiyle...


GDO'lu pirince el konuldu

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 18:05   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bulgur pilavı ve bulgurla yapılacak diğer yemeklerin sayısını da arttıralım...

Forumda şimdilik bunlar var:

Firik Bulgur Pilavı

Çakşırlı bulgur pilavı

Yeşil mercimekli bulgur pilavı

Börülceli bulgur pilavı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 18:10   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
GDO lu pirinçleri yeddiemin deposunda saklıyorlarmış. Neden, sonra ne yapacaklar?

Bunlar hemen imha edilmelidir...

Haber : İşte GDO'lu pirinç markaları haberi

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 18:13   #4
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Ben Bulguru çok severim Mantarlı sucuklu kıymalı havuçlu sebzeli bakliyatlı ne bulursam bulgur pilavına atarım .

Özel gün ve konuklar geldiğinde evde bulgur pilavı benden istenir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 19:52   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Zaten beyaz pirincin herhangi besleyici belirgin bir özeliği yok!.
Bunun en güzel örneği Vitamin lerle ilgili geçmiş anektotlarda tarihsel bulgulardan biri... köye giren yolların kapanması ile köy tavuklarını beyaz pirinçle besleyen çindeki köyün tavuklarında ilk kez gözlemlenmiş ve kayıtlara geçmiş beri beri hastalığıdır ki bu vitamin eksiklğinin en uç örneğidir.
Ancak bulgur öyle mi?
B türevi bir dizi hayatsal önem taşıyan vitaminler deposu gündelik beyaz ekmeğimizden bile daha besleyici.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 19:56   #6
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Bizim bulgurumuz, mercimeğimiz ve kuru fasulyemiz Yozgat'tan geliyor. Ne yediğimizi bilmenin keyfini yaşıyoruz.

Yeşil mercimek bulgura çok yakışır. İçinde olmazsa tadı eksik kalır bana göre.

Firik bulguru inanılmaz bir lezzet ama kolay bulunmuyor. Istanbul'da Metro marketlerde bulabildim. Real'de de var ama kilosu 10 tl
Onu da kısmetse Yozgat'tan temin edeceğiz.

Firik ve normal bulgurun yanında pirinç zaten çok yavan kalıyor.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 20:10   #7
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz ekmek, mısır, pirinç, vs. her şey şüpheli hale geldi.

Pirinç pilavı bizim evde pek yenmez, ama ya sevip yiyenler ne yapacak? Yazık insanlarımıza, çoluk çocuğa.

Bunları yapanların, bu ülkede aldıkları nefes dahi helal olmasın.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 20:53   #8
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Yaklaşık 2 yıldır Osmancık pirinci yiyiyoruz. Bir süre de bulgur yeriz

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 16:47   #9
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bulgur ile sütlaç yapılabiliyor mu?


Pilav önemli değil. Zaten ayda yılda bir yiyoruz ve pilavsız durabiliriz. Asma yaprağı sarması da bulgur ile lezzetle yenilebiliyor.

Onlar mesele değil.

Ama Sütlaç konusunda sıkıntı yaşayacağız artık. Aksi gibi çok ta seviyoruz.

Pirinçsiz sütlaç tarifi bulmam gerek.


Tabii en az pirinçli sütlaç gibi lezzetli olmalı.

YeniGine ve yağmur beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2013, 00:31   #10
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Ne yiyeceğimizi şaşırdık kaldık... Öyle bir dönemde yaşıyoruz. Yakında bulgur için de bir problem çıkar ise hiç şaşırmayacağım...

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2013, 01:26   #11
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
sigara kullanan biri olarak çok dikkat etmem böyle şeylere ama illede yemem diyenlere 2 öneri; sütlacı arpa şehriyeyle, bugur pilavınıda garnitürle deneyin

ayazkentli beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 19:26   #12
Ağaç Dostu
 
naturefan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 260
Galeri: 12
GDO'lu olsun olmasın, pirinç sağlık için en riskli gıda maddesidir. Organik üretim müstesna. Araştırdım, onun da yarım kilosu 6.3 tl. Anlaşılan, pirinci bayamdan seyrana görebileceğiz.

naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 23:04   #13
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 219
Galeri: 5
Pirincin besleyici özelliği bulgurdan daha az olmasının yanı sıra glisemik endeksinin yüksek olması da çok önemli.

Değişik kaynaklarda değişik rakamlar var ama genelde pirincin indeksi bulgurun neredeyse 2 katı.

Glisemik endeksi yüksek yiyecekler, kandaki glukoz seviyesini hızla yukarı çekiyor. Bu da sağlık açısından hiç iyi bir şey değil:

1- Hızla yükselen glukoz seviyesini vücudumuz hızla düşürüyor ve daha yeni yemek yediğimiz halde tok hissetmiyoruz.
Tekrar bir şeyler daha yememize ve fazla kalori yüzünden kilo alımı, yağlanma gibi sorunlara neden oluyor.

2- Yükselen glikoz seviyesi metabolizmanın yağ depolamasına sebep oluyor. Bu vücudumuzun otomatik bir tepkisi, ileride lazım olur diye fazla gelen (yüksek glukoz seviyesi bu uyarıyı veriyor) besinleri yağ olarak depoluyor.

3- Bu ani çıkış ve indirme çabaları bu sistemi yıpratıyor, özellikle pankreas etkileniyor. Olması gerekenden çok daha önce hastalanmasına ve düzensiz çalışmasına ve bunlarda diyabete neden oluyor.
Diyabet en çok korkmamız gereken hastalıklardan biri ; damarlara verdiği zararla damar sertliği, yüksek tansiyon ve organ iflaslarına kadar sorunların ana kaynağı.

Pilavı çok severim, hemen her gün yerim. Yaklaşık 6 senedir ayda 1-2 gün pirinç, kalanı bulgurdu.
Şimdi yeni düzen planı : 0 pirinç, çoğunlukla bulgur, bazen kara buğday.

Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 07:28   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Tosya taraflarından gelen pirinç gösterişsiz ama lezzetli. GDO türü riskler de söz konusu değildir herhalde bu tür yerli üretimlerde.

Bizdeki üreticileri de düşünmek lazım...
(Kışın her hafta enginarlı pirinç pilavı yeme alışkanlığımızdan vazgeçmek zor.)

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 08:27   #15
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Bir kaç senedir pirinci rafa kaldırdık, bulgur tüketiyoruz. İlk başta çocuklar pek isteksizdi, soğansız, domatessiz, pirinç pilavı gibi pişirerek onlara uydum, sonra yavaş yavaş istediğim gibi yapmaya başladım, artık alıştılar. Çok nadiren bazı yemeklerde kullandığım pirinç ise Tosya'dan Osmancık olarak hediye olarak geliyor. Şimdilerde iyi bulguru nereden toptan alabileceğimi araştırıyorum.

Geçen gün bahçedeki hodan yapraklarından, bulgurlu bir sarma yaptık harika oldu, tekrar yaptığımda fotoğraflarıyla tarifini vereceğim.

yağmur beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2013, 10:11   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Beslenme devlet politikası olmalı

Bir süredir diyabet endişesi ile pirinci bizlerde evimize sokmuyoruz. İyikide öyle yapmışız ancak bu yeterli değilki. Yarın domates yarından sonra nohut,bakla,mercimek vs vs. Hadi bilinçli davranıp bir çok yiyecekten sıyrılalım,doğal olanı bulmaya çalışalım.Peki ya lokantalar,diğer insanlar,çocuklar,okul kantinleri,kafeteryalar...Ne yapmalı,nasıl bir baskı unsuru oluşturmalı...Sadece pirinç mi. Kolalar,gazozlar''püskevit''ler,ketçaplar,sıvı yağlar,GDO'lu yemlerle beslenen hayvanlar ve onların ürünleri. Hatırlarmısınız daha dün televizyonlarda o masum tavukları,horozları,ördekleri,kazları kuş gribi mazereti ile canlı canlı yaktılar utanmadan.Geleceğimizi yakmışlar...Hadi sen ben uzaktan bakıyoruz ama her gün binlerce kilo 25-30 gün içinde kesilen antibiyotikli,Gdo lu yemlerle beslenen kümes hayvanları tüketiliyor.Milyonlarca yumurta yeniyor.Bütün raf ürünlerinde Mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor.Doğal ekmek adı altında,tam buğday unlu ekmek adı altında gıda boyalı ekmekler satılıyor.Ne fena değilmi...

Mine Pakkaner ve Kiraz beğendi.
ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 16:16   #17
Yeni Üye
 
eddieg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Prinç yerine bulgur ve beyaz ekmek yerine kesinlikle çavdar ve ya kepekli ekmek yenmeli hem çok daha lezzetli hemde çok daha sağlıklı.Bulgurlu özbek pilavıda muhteşem acayip severim kendilerini.


Düzenleyen eddieg : 05-09-2013 saat 16:17 Neden: .
eddieg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 00:45   #18
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Bende bulguru pirinçten daha çok severim. Çorbası da harika oluyor.


Düzenleyen yağmur : 06-09-2013 saat 00:45 Neden: imla
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024