View Single Post
Eski 01-04-2013, 15:42   #1
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Ceviz dilcikli İngiliz kalem aşısı

Bu mesajda Ceviz'de dilcikli İngiliz kalem aşısının nasıl yapıldığından ziyade, dikkat edilmesi gereken püf noktalar, kültürel işlemlerden bahsetmek istiyorum. Dilcikli İngiliz kalem aşısının nasıl yapıldığını merak edenler Selahattin Hoca'nın videolarından seyredebilir.

Cevizin aşıyla çoğaltılması diğer meyvelere ve sert kabuklu meyvelere göre daha zordur.

Cevizde öz suyu akışını engellemek için aşı yapılmadan 1 - 2 hafta önce aşı yerini 5 - 10 cm üzerinden bir kesim yapıyorum. Kanama 1 - 2 gün sonra sona erecektir.

Ceviz 20 °C'nin altında yaşa (kallus) üretmez. Günlük sıcaklığın 26.7 °C'e ulaştığı yerlerde Nisan ayında kalem aşılarının tutma oranı %90-99 olarak gerçekleşir.

Eğer günlük sıcaklıklar en azından (21 °C ila 24 °C) arasında değilse aşıyı erteliyoruz.

Sürgün aşıda kullanılan aşı kalemlerini bir önceki yıl gelişen sürgünlerden alıyoruz. Aşı kalemleri durgun olmalı ve Aralık, Ocak, Şubat aylarında alınmalı.

Aldığımız kalemleri 0 °C - 4 °C'de saklıyoruz.

Aşıya başlamadan önce anacın üzerinde taze bir kesim yapıyorum.

Ceviz diğer meyvelere göre özellikle sıcaklıklar ideal değilse az yaşa doku üretir. Bu nedenle anaç ve kalemin iyi uyuşması önemli.

Anaç ve kalem üzerinde meyilli uzun kesimler yapıyorum.Yaşa dokular çakışacak şekilde anaç ve kalemi dilciklerinden birleştiriyorum.

Aşı noktası aşı bağı ile bağlandıktan sonra üzeri mumlanabilir.

Havaların serin gittiği mevsimde koyu renkli aşı macunu ısıyı tutar ve aşı yerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta Nisan, Mayıs aylarında sıcaklıklar yükseldiğinde aşı yeri güneşe karşı korunmalıdır.

Hava sıcaklığı 27 °C'nin üzerine çıkarsa ağaçları beyaza boyuyorum ve anaç üzerinde 1-2 kesim yaparak öz suyu akışına karşı tedbir alabilirsiniz. 34 °C'nin üzerindeki sıcaklıklar aşımızda hasara neden olacaktır. Koyu renkli aşı macunu ile kapatılan aşı yerin direkt olarak güneş ışığı gördüğünde aşı sıcaklığı, hava sıcaklığından 5 °C daha yüksek olacaktır.

Ağacı beyaza boyamak için kireç kullanabileceğimiz gibi 1:1 oranında beyaz su bazlı boyayı su ile karıştırarak da kullanabiliriz. Böylece hem aşımızı yüksek sıcaklardan korumuş, hem de gövdeyi güneş yanıklığı zararına karşı korumuş oluyoruz.

Aşı tuttuğu ve sürgünler büyümeye başladığı zaman yerden 1,5 metre mesafeden, fidanların üzerinden kalın bir destek teli geçirebiliriz. Daha sonra her fidan için 2 metre boyunda bir çubuk hazırlayarak 20-25 cm aralıklarla fidanı destek sistemine bağlayabiliriz.

Aşı yapılan ceviz ağaçlarında birden fazla sürgün gelişebilir. Bu durumda sürgünlerden bir tanesini bırakıp, diğer sürgünlerin ucunu gelişme döneminde hafifçe koparıyorum.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön