Konu: gokcegokce
View Single Post
Eski 26-02-2013, 11:00   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
gokcegokce

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
Bir çok kesişmemiz oldu, hangisini anlatsam bilemiyorum. Önce, Migros'ta ölmek üzere bulduğum viresia'yı kurtarmak için çabalarken rastladım siteye. Ama tüm uğraşlarıma rağmen bitki öldü ve hevesim kırıldı. Sonra, yıllar önce facebook çılgınlığında tekrar bulduğum fransız mektup arkadaşımın bir fotoğrafında "dicentra"ya aşık oldum. Hemen araştırmaya başladım. Ve yine karşımda agaclar.net vardı, gerisi de geldi zaten...

Burada neler öğrendiniz?
Herşeyden önce sabırlı olmayı öğrendim. İnsanların sadece çıkarları için ilişki kurmadıklarını unutmaya başlamıştım, forum bana hatırlattı. Bitkilerin bakımı için gereken ne varsa hepsini de forumdan öğrendim. Sukulent diye bir cinsin olduğunu, mum çiçeğinin hoya olduğunu orkidenin türlü türlüsünü hep forumdan öğrendim. Bir de kişisel olarak parlak mustafa gibi fazla albenisi olmayan bitkileri deli gibi sevebileceğimi öğrendim

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?
Henüz diğer üyelere bir şeyler öğretecek kadar tecrübe kazanmadım. Ama bildiğim bir şeyi paylaşmaktan çekinmem. Bundan da yararlananlar olduysa ne mutlu bana

Sizi tanıyalım
1986 Denizli doğumluyum. İzmir Ekonomi Üniversitesi halkla ilişkiler ve reklamcılık 2009 mezunuyum. Selanik göçmeni bir aileden geliyorum. Babam ve annem emekli öğretmen. Babam çekirdekten fıstık çamı, zeytin ceviz ve çeşitli meyveler yetiştirir, yabani olanları aşılardı. Annemin afrika menekşesi koleksiyonu vardı. Babaannem maviş hastasıdır, rahmetli anneannemin evinin bir bahçesi vardı.

Bitki aşkıma dair ilk farkındalıklar forumumuzun da üyesi üniversiteden arkadaşım sn. İzmirli sayesinde gezdiğimiz İzmir seralarında oldu. Ancak hayatımın akışı 2011 yılında çok sevdiğim eşimle evlendiğimde değişti. Subay olan eşimin ardından hiç bilmediğim bir coğrafyaya ve iklime geldim: Kars ili Akyaka ilçesi ve Şahnalar Köyü. İlk 6ay başka bir köyde vekil öğretmenlik yaptım. Daha sonra tüm kadrolar dolunca bu iş olanağım kayboldu. Ve eve hapsolduğum dönem başladı.

Düşünün ki -20 derece gündüz sıcaklığı olan ve 8 ay boyunca her yerin diz hizasında karlı olduğu, küçük bir köydesiniz. Bendeniz de Denizli'de doğup büyümüş, İzmir'de okumuş ve hep büyük şehirler görmüş biriydim. Hiç köy görmemiştim, köyde yaşamamıştım. Etraftaki herkes benden yaşça büyüktü ve ilgi alanlarımız farklıydı, arkadaşım da fazla yoktu. Tam bir şok yaşadım o dönem, ya depresyona girecektim ya da kendime yeni hobiler edinecektim. Sürekli kar görmekten bunalmıştım ve eşimden eve bitki almasını istedim. Sağolsun arada yakınsa da bana hep destek oldu ve sahip olduklarımın çoğunu o hediye etti.

Geçen baharda da tayinleri çıkacak olan komşum daha önce ektiği hobi bahçesini bana devir etti. Böylece bahçemde yeşillik ve sebze de yetiştirdim ve bulunduğum yerin dezavantajını bir avantaja çevirdim. Bu da bana güç verdi. Bütün bir yaz boyunca yetiştirdiğim organik sebzeleri tükettim. Hayata küsmedim, zorluklardan yılmadım ve şimdi yüksek öğrenimimi tamamlamak için tezimi yazıyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?
Sürekli evdeyim. Bulunduğum yer ve iklim nedeniyle neredeyse hiç dışarıya çıkamıyorum. Ben de bitkilerimle sosyalleşiyorum, onlarla konuşuyorum ve ilgileniyorum. Şu kadar saat diyemem, aklıma geldikçe başlarındayım ve hiç aklımdan çıkmıyorlar diyebilirim

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?
Forumda bir sosyal paylaşım durumu söz konusu zaten. Ama bence çağa uydurularak herkesin profil oluşturup arkadaşlarıyla daha sıkı ilişkiler kurduğu bir sosyal paylaşım sitesi düşünülebilir. Böylece bilgi edinmek için forum, sohbet ve sosyalleşmek için de profiller ve gruplar kullanılabilir.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?
Forumun bazı kuralları bulunuyor ve bunlara uyulmasını, bilhassa Türkçe'nin kullanılması konusuna hassasiyet gösterilmesini rica ediyorum. Onun dışında forum üyeleri gerçekten çok kaliteli insanlar, öneri bir yana onlardan çok şey öğreniyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?
Beni deşarj ediyor, içime dönüyorum. Bitkileri doğayı araştırdıkça, kendimi tanımaya başladığımı söyleyebilirim. Daha doğaya ve hayvanlara daha duyarlı oldum. Yetiştirmede pek başarılı olamasam da soğanlı bitkileri çok seviyorum, gösterişli çiçekleri çok ilgimi çekiyor.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?
İlgi çeker mi ya da komik mi bilmiyorum ama trajik olduğu kesin. Tamamen organik olmasını ısrarla istediğim hobi bahçemde vakit geçirirken türünü bilmediğim böcekler tarafından sokulup, her yanım bir hafta şişmişti, kaşıntısı da cabası...

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?
Her bahçesiz üye gibi ben de bahçeli bir ev hayali kuruyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?
Henüz bir toplantıya katılma imkanım olmadı ama ileride böyle bir fırsatım olursa kaçırmam.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?
Henüz yararlandığım bu türlü yazılı bir kaynak bulunmuyor. Ne biliyorsam agaclar.netteki sevgili ustalarımdan öğrendim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?
Uzun zamandır dostum olan sn. İzmirli tam bir doğa ve çevre insanıdır. Genç yaşına rağmen bu konudaki genel kültürü de azımsanmayacak kadar fazladır. Ayrıca forumda saygı duyduğum bir çok başka üye bulunmakta ve paylaşımlarını zevkle takip etmekteyim. Ama bendeki yeri ayrı olan sn. Canan'a da buradan teşekkürü bir borç bilirim.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?
Benim bir başka hobim olan örgü konusunda hanımelim.com adlı bir foruma daha üyeliğim bulunmakta ama agaclar.net kadar aktif değilim. Örgü konusunda bir sosyal paylaşım platformu olan ravelry.com'da aktif bir profilim bulunmakta.

Bir de kendi uğraşlarımı paylaştığım bir blog yazıyorum. Agaclar.net'i onlardan ayıran özelliklerse sürekli güncel paylaşımların olması. Aktif kullanıcılar daha fazla ve bilgi paylaşımı daha çok.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?
Henüz almadım ama ileride neden olmasın...

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?
Günümün 3-4 bazen daha fazla vaktinde agaclar.net'teyim.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?
Evimde 2 muhabbet kuşum, ve eşimin hobisi olan akvaryumculuk sebebiyle bir de melek akvaryumumuz var.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?
Sevgili Canan'ın gönderimiyle bitki edindim. Sn. Aydam da tohum yolladı ancak sanırım postada kayboldu. Bu tür paylaşımlar ilişkileri daha da sıkı kılıyor. Sevgili Canan'ın ceylan sardunyasına her baktığımda ona daha da büyük bir sevgi ve saygı duyuyorum. Aynı şekilde eşimin hediyesi her bitkim, ona olan aşkımı daha güçlü kılıyor.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?
Henüz aktif üyeliğim yok. Ancak Haytap, TEMA, Greenpeace, PETA gibi sivil toplum örgütlerinin kampanyalarını takip ediyor ve elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?
Henüz aktif olarak katıldığım bir protesto bulunmuyor. Ancak gerekirse katılmaktan çekinmem.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?
Türk televizyonlarında bu konuyu işleyen bir program hatırlamıyorum, sanırım yok. Yabancı tematik kanallardakileri de dil ve coğrafya problemi yüzünden fazla verimli bulmuyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Buradaki lojmanımızda bulunuyor ve ben çok faydasını gördüm.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
bitki: Parlak Mustafa
ağaç: Kiraz
çiçek: Karanfil
kitap: Çalıkuşu
şarkı: Pervane
müzik grubu/müzik sanatçısı: Ayten Alpman
ressam: Monet
şair: Pek şiir okumam
film: Amelie
web sitesi: agaclar.net




İçimizden biri ve "beğen" butonu

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön