View Single Post
Eski 30-12-2012, 13:01   #4
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster

Batılı çiftçi kalkınıyor Türk çiftçisi batıyor



Özel bankalardan köylüye 'kredi kartı' tuzağı



AB’nin zoruyla çiftçiye 'üretimsiz, doğrudan maddi destek' veren hükümet, bu uygulamasıyla çiftçiyi köyden şehre göç etmeye teşvik ederken, bir çoğu yabancı olan özel bankalar da boş durmuyor. Ziraat Bankası’ndan aldığı krediyi bile ödeyememiş çiftçiye kredi kartı verme uygulaması başlatanlar, çiftçiyi geriye dönülmez bir iflasa sürüklemekteler.
...Nevşehir’de patates üretici kabus üstüne kabus yaşıyor. Satamadıkları patates depolarda çürüyecek diye kaygı duyan çiftçi, biriken borçlar yüzünden de hapis korkusu içinde. Hacizden kaçan köylüler ne hastaneye gidiyor, ne de namaza…
...Geçimini patates üretimiyle sağlayan Halil Öztürk, ihracatın istenilen düzeyde desteklenmemesi nedeniyle patetesin iç pazarda da 10 kuruştan satıldığını belirterek, “Ürün istenilen düzeyde değer bulmadı. Olan üreticiye oldu. Bankalara, MEDAŞ’a, özel sektöre olan borçlarımız nedeniyle her gün haciz endişesi içerisinde yaşıyoruz.
...Köyümde yaşayan yaklaşık 80 çiftçi patateslerini satamadığı için gece ve gündüz tutuklanma kokusu içinde yaşamaktan bıktı. Akşamları bir araç farı gördüğümüzde evin lambalarının yanı sıra televizyonu bile kapatıyoruz. Haberleri de dinleyemez olduğumuz gibi camiye namaz kılmaya bile gidemiyoruz. Hastaneye, kahvehaneye de bir gören olur da tutuklanırız korkusundan gidemiyoruz.
...Şahinefendi Köyü’nde kahvehane işletmecisi Mesut Yılmaz’da köylü müşterilerinin bir bardak çayı bile veresiye defterine yazdırdıkları söyleyerek, “Köylüde para yok.6 aydan beri veresiye defteri tutuyorum.9 bin TL üzerinde çay parası alacağım var, bir türlü alamıyorum.

Çiftçinin çilesi bir tülü bitmiyor - Gerçek Gündem

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön