View Single Post
Eski 13-11-2012, 19:01   #1
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Tükettiğiniz baldaki PROLİN değeri nedir?

Sivas'ın Suşehri ilçesinde bir vatandaş, yerli arı ırkıyla dünya çapında tanınmış Anzer balını üretmeyi başardı.

İlçeye bağlı Çakırlı köyünde 27 yıldır devlet memurluğu yapan ve boş zamanlarında arıcılık mesleğiyle uğraşan Dursun Ahmet Acar, "Dünya genelinde bilinen ve kalitesiyle ünlü Anzer balını kendi yerli arı ırkımızla Suşehri'nde elde etmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Acar, "Atalarımızdan gelme arıcılık mesleğini sürdürerek uzun uğraşlar sonucu yerli arı ırkını bir arada toplayarak Anzer balını elde etmenin çabası içerisine girdik. Köyümüzde ağaç dallarına ve düz tahta üzerine fındık sepetlerini arı kovanı olarak kullanıp sepetlerin içerisine arıları yerleştirdik ve hiçbir suni ve kimyasal madde kullanmadan yüzde yüz doğal organik balı elde ettik.


Her sepetin yaklaşık ağırlığı 15-20 kilo olmak üzere toplam 25 sepet bal elde ettik.

Ancak bizim hedefimizde olan Anzer balı kalitesinde olması gerektiğinden bu bal örneklerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü'ne göndererek test yaptırdık.

Gelen sonuçlar bizi çok mutlu etti.

Çünkü Anzer balının kalitesi bin 335 Prolin değerindedir, bizim balımız ise bin 218,9 prolin değerinde çıkınca bu konuda daha çok yüksek rakamları elde etmek için çalışacağız.

Anzer balının değerinde bal elde etmek bugüne dek Türkiye'nin hiçbir bölgesinde görülmemiştir. Ben de yıllardır arıcılık yaptığım için ilk kez bu kalitede bir bal elde ettim ve şaşırdım.

Çünkü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arı yetiştiricilerinde kalite değeri olarak koyduğu taban değeri 300 prolindir.
Biz bu değerin çok çok üzerinde kalitede bal elde ettik" ifadelerini kullandı.

Elde ettikleri balın patentini almak istediklerini ifade edem Acar, "Birçok hastalığa da şifa olan Anzer balının kalitesini Suşehri'nde elde ettikten sonra artık bu konuda Suşehri adı altında Anzer balının patentini alıp bu alanda markalaşmak istiyoruz. Bugüne dek bu baldan yaklaşık 400 kilo elde ettik. Atalarımızdan bize yadigar kalan arıcılık mesleğini eşim Hafize Acar ile birlikte yürütüyoruz. Arıların tüm resmi kayıtları eşimin adına yapılmıştır" diye konuştu. -
http://www.haberler.com/yerli-ari-ir...065382-haberi/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön