agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2012, 19:01   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Tükettiğiniz baldaki PROLİN değeri nedir?

Sivas'ın Suşehri ilçesinde bir vatandaş, yerli arı ırkıyla dünya çapında tanınmış Anzer balını üretmeyi başardı.

İlçeye bağlı Çakırlı köyünde 27 yıldır devlet memurluğu yapan ve boş zamanlarında arıcılık mesleğiyle uğraşan Dursun Ahmet Acar, "Dünya genelinde bilinen ve kalitesiyle ünlü Anzer balını kendi yerli arı ırkımızla Suşehri'nde elde etmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Acar, "Atalarımızdan gelme arıcılık mesleğini sürdürerek uzun uğraşlar sonucu yerli arı ırkını bir arada toplayarak Anzer balını elde etmenin çabası içerisine girdik. Köyümüzde ağaç dallarına ve düz tahta üzerine fındık sepetlerini arı kovanı olarak kullanıp sepetlerin içerisine arıları yerleştirdik ve hiçbir suni ve kimyasal madde kullanmadan yüzde yüz doğal organik balı elde ettik.


Her sepetin yaklaşık ağırlığı 15-20 kilo olmak üzere toplam 25 sepet bal elde ettik.

Ancak bizim hedefimizde olan Anzer balı kalitesinde olması gerektiğinden bu bal örneklerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü'ne göndererek test yaptırdık.

Gelen sonuçlar bizi çok mutlu etti.

Çünkü Anzer balının kalitesi bin 335 Prolin değerindedir, bizim balımız ise bin 218,9 prolin değerinde çıkınca bu konuda daha çok yüksek rakamları elde etmek için çalışacağız.

Anzer balının değerinde bal elde etmek bugüne dek Türkiye'nin hiçbir bölgesinde görülmemiştir. Ben de yıllardır arıcılık yaptığım için ilk kez bu kalitede bir bal elde ettim ve şaşırdım.

Çünkü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arı yetiştiricilerinde kalite değeri olarak koyduğu taban değeri 300 prolindir.
Biz bu değerin çok çok üzerinde kalitede bal elde ettik" ifadelerini kullandı.

Elde ettikleri balın patentini almak istediklerini ifade edem Acar, "Birçok hastalığa da şifa olan Anzer balının kalitesini Suşehri'nde elde ettikten sonra artık bu konuda Suşehri adı altında Anzer balının patentini alıp bu alanda markalaşmak istiyoruz. Bugüne dek bu baldan yaklaşık 400 kilo elde ettik. Atalarımızdan bize yadigar kalan arıcılık mesleğini eşim Hafize Acar ile birlikte yürütüyoruz. Arıların tüm resmi kayıtları eşimin adına yapılmıştır" diye konuştu. -
http://www.haberler.com/yerli-ari-ir...065382-haberi/

 
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 19:04   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
27 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/58 sayılı yeni Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ile 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan eski tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

Yeni yayımlanan tebliğde eski tebliğe bazı önemli eklemeler yapıldı. Bunlar şöyle:

- Yeni tebliğde ‘doğal petekli bal’ ibaresi eklenmiştir. Doğal petekli bal modern kovanlarda arılar tarafından peteği ile üretilen baldır.

- Yeni tebliğde ‘kara kovan balı’ ibaresi eklenmiştir. Bu bal kara kovanlarda arılar tarafından peteği ile üretilen baldır. Bu tebliğe göre kara kovan ve doğal petekli ballar süzme bal olarak satılamayacak. Petek parçalanmayacak ve içine süzme bal ilave edilip satılamayacak. Etiketlerde ‘kara kovan balları’ için ‘doğal petekli’ ibaresi kullanılabilecek.

- Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilir.

- Etikette ‘1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir’ ifadesi yer alacak.

- Hammadde ambalajı üstünde Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan işletmeye ait hammaddenin kaynağını işaret edecek TÜRKVET Kayıt Sistemi’nden alınan işletme numarası bulunacak.

- Süzme çiçek balı akışkan olmayan kıvamda kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde krem bal, kendiliğinden kristalize olması halinde kristalize bal adıyla piyasaya arz edilebilecek.

- Balda taklit ve tağşişi (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) önlemek amacıyla tebliğde istenen prolin miktarı artırıldı. Balda proteinlerin belirlenmesi, doğal veya yapay olup olmadığı açısından ve beslenme yönünden önem taşımakta.

Balda yaklaşık olarak 15 çeşit aminoasit olmakla birlikte en önemlisi ve fazla olanı prolindir. Prolin arılar tarafından bal oluşumu sırasısın da bala aktarılan ve taklit ve tağşişli ballarda değeri Türk Gıda Kodeksi’ne uymayan aminoasit olup Kodekste istenen değerleri artırılmış olup180 mg/kg’dan 300mg/kg çıkarılmıştır.


Kanola, ıhlamur, narenciye, lavanta. okaliptüs ballarında 180mg/kg, biberiye, akasya ballarında 120mg/kg oldu.

Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu tebliğ hükümlerine 1 Ocak 2013 tarihine kadar uymak zorunda.

Bu tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (Tebliğ No: 2005/49) hükümlerine uymak zorunda

Yeni Bal Tebliği Yürürlüğe Girdi haberi

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 19:05   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Temmuz ayı sonunda ilk hasattan sonra hemen ARGEFAR analiz yaptırdıklarını vurgulayan İbrahim Topal, "Bu analiz sonucunda Türk Gıda Kodeksi-Bal tebliği standartlarına göre bölgemiz balının besin değerinin çok yüksek olduğu anlaşıldı.

Bunun en önemli göstergesi baldaki prolin miktarıdır.

Tebliğe göre baldaki prolin miktarının en az 300 mg olması gerekirken bizim yöremiz balında 905 mg.

Bunun yanında yine, diastaz oranı en az 8 mg olmalıyken bizim balımızda bu rakam 38.5 mg, HMF en çok 40 mg olmalıyken bizde 10.8 mg, sanayi şekeri ise yüzde 0.

Bu parametreler balın kalitesi hakkında önemli bilgiler veriyor. Bölgemizin iklim yapısı ve endemik bir tür olan mor Çeşme kekiğinin ve lavantanın balımızın besin değerinin yüksek olmasında önemli katkısı var. Tabii ki bu kaliteyi sadece lavanta ve mor kekik sağlamıyor, Çeşme'nin zengin florasının da balın kalitesinde önemli rolü var" dedi


Alaçatı'dan lavanta balı Haberi Gazete 9 Eylül

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 19:10   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
G141 Balda diyastaz aktivitesi * (AOAC 2005) 65 TL

G142Balda 5-hidroksimetil furfural* (HMF)
(Uluslararası Bal Komisyonu tarafından uyumlu hale getirilmis yöntemler, 2009)
65 TL

G143 letkenlik * (Uluslararası Bal Komisyonu tarafından uyumlu hale getirilmis yöntemler, 2009) 44 TL

G144 Prolin * (AOAC 2005) 60 TL

G145 Ticari glukoz (TS 3036) 35 TL

G146 Balda asitlik* (AOAC, 2005) 36 TL

G147 Balda nem* (AOAC, 2005) 25 TL

G148 Balda saflık* (C13 (Bal), C13(Protein), C4 sekerleri) (AOAC 2005, EA-IRMS Cihazı) 385 TL

G395 Petek oranı (petekli ballarda) 22 TL

::TBTAK Marmara Aratrma Merkezi, ::

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 19:58   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde prolin tayini 48 TL

ANKARA GIDA KONTROL LABORATUVARI MDRL

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2014, 16:50   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-04-2014
Şehir: edirne
Mesajlar: 6
marmara araştırma merkezinin numarası var mıdır

onur 36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019