View Single Post
Eski 08-11-2012, 11:47   #6
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn pilvikuja,

Bu tür hazır bonsailer genelde uzak doğudan konteynerler içinde gelirken uzun süre seyahat edeceğinden ve bu uzun seyahat süresince susuz kalmaması için genelde saksılara suyu uzun süre tutan torf, spagnum yosunu gibi malzemeler koyuyorlar. Bu malzemeler drenaja izin vermesine rağmen suyu çok uzun süre bünyesinde hapsediyor ve köklerde uzun vadede çürüme başlıyor.

Zaten marketlerden alınan hazır bonsailerin bir süre sonra ölme sebebi de genelde budur.

Sizin soğuk bir bölgede yaşamanız ve bu sebeple buharlaşmanın da az olması, sizin için sorunu daha büyük bir hale getirir.

Yerinizde olsam acilen saksı değişimi yapar, uygun bir toprak karışımına aktarırdım bitkimi ve bunu yaparken de çürüyen kısımları alırdım.

Ayrıca, tropik veya subtropik ağaçların finlandiya gibi bir ülkede yetiştirilebilmesi için ekstra bakım da şart. İskandinav ülkelerinde bu tür tropik / subtropik ağaçları olan bonsaiciler genelde soğuk mevsimlerde ağaçlarını imkanları doğrultusunda hazırladıkları bir seraya koyuyor ve yeterli ısı, ışık vs. kaynakları kullanıyorlar çürüme ve donma olmaması için.

Özetle; bu şartları sağlayabilir misiniz bilmem ama sizin için zor veya imkansız ise bence yaşadığınız iklim ve çevre koşullarına daha uygun ağaçlarla ilgilenin derim.

NOT: Bizim buralarda herkes (ben de dahil) pek uygun olmamasına rağmen Acer diye yanıp tutuşuyor. Bence esas siz Acer gibi ağaçlar tercih etmelisiniz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön