View Single Post
Eski 30-10-2012, 13:01   #12
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. zevren07, ağaçlarınız güzel, umarım ileride istediğiniz görselliğe ulaşırlar.

Aranızdaki, özellikle de pratik tecrübe konusunda belki de en deneyimsiz arkadaşınız olsam da, ben de Sn. Hazeyn'in görüşlerine katılmaktayım. Bana en üstteki (alttan dördüncü) yan dalın kalınlığı biraz sıkıntılı görünüyor. Onun daha da kalınlaşmasını uzun bir süre kontrol altında tutmak lazım gibi görünüyor. Bir de üst iki dal böyle fazlaca kalın olduğu için alt iki dalı daha da kalınlaştırmak gerekiyor, özellikle de aslında en kalın ikinci dal olması gereken ama şu anki durumda en ince kalmış olan dalı.

Ben olsaydım sanırım o dal üzerinde hiçbir budama yapmaz, sadece hafif biçimde telleyip şekil vererek uzamasına ve dolayısıyla kalınlaşmasına izin verirdim.

Üst iki dalı gözönünde bulundurunca en alttan çıkan dalı da aynı şekilde, kontrollü biçimde büyümeye bırakırdım.

Ama ağaç şu aşamada elime geçseydi de, yine alt iki dalda sadece istediğim telleme işlemini yaparak hiçbir yeni budama yapmaz ve büyümeye bırakırdım. Bu sırada altta kalan gövde kısmı da kalınlaşarak ileride daha konik bir gövde görünümüne kavuşacaktır.
Eğer arka tarafından yine alt seviyelerden bir sürgün verirse onu da kurbanlık dal olarak üzerinde bırakırdım.

Üst iki dalı ise, ağacın isteklerini ve daha önce üzerinde yapılmış çalışmaları iyice araştırarak önce budama ve uç alımlara tepkilerini öğrenir, daha sonra o dalları kurutmadan mümkün olduğunca uç alımlarla fazla gelişime izin vermeden bir nevi beklemeye alırdım.

Tepe kısmında ise yine bol sürgün gelişimi bekleyip sonra da uç alımlarla uygun bir tepe yapısı oluştururdum. Bunu teşvik için Sn. Hazeyn'in önerdiği şekilde o kısmı kısaltmak çok faydalı olacaktır.

Sadece nacizane görüşlerimdir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Not: Antalya'da görebildiğim kadarıyla çok fazla bu işle uğraşan arkadaşımız yok gibi geliyor bana, enteresan şekilde. İrtibatı koparmayalım, gerektiğinde yardımlaşalım.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön