View Single Post
Eski 29-10-2012, 14:08   #7
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zevren07 Mesajı Göster
Sert bir sekil budamasi ve kök budaması yaptığım erguvan. hızlı bir sürgün verme çabasına kalkıştı. Bunda buranın hâlâ sıcak olması da etkili. Bu olumsuz bir durum değildir umarım. Sanki yaprakları da küçültücü bir etki yaptı gibi? Uzman arkadaşların yorumlarını bekliyorum.


Eklenti 341920
sn.zevren07. çok güzel ağaçlar edinmişsiniz. fakat affınıza sığınarak size pek iyi şeyler söyleyemeceğim. amacım heyecanınızı kırmak değil gerçek anlamda yaşamış olduğum bazı acı tecrübelerimi paylaşmak ve sizinde benim daha önceleri düştüğüm tatsız durumlara düşmemeniz için uyarmak...
1-bence o aşağıya eğdiğiniz dallar hiç bir işe yaramaycak. ipleri kesin serbest bırakın. çünki bedenine göre çok kalınlar. dalların, beden kalınlığının 1/3 den fazla olmaması bir bonsai kuralıdır. sizin dallarınız şu an zaten oldukça kalınlar ve ağacınız zamanla geliştikçe sizin dallarınız beden kalınlığına yakın bir hale gelecek. benimde geçen sene bazı ağaçlarımda yaptığım en büyük hatalardan biriside buydu.
2-adaylarınızın boyları çok uzun. bence kırmızıyla işaretlediğim yerden şubat gibi kesin, şefaf aşı macunuyla kapatın ve sağdaki o ince dalı yukarı kaldırarak yeni zirve ilan edin. güzel bir konikleşme elde edeceğiniz gibi ağacnızın da boyu şu andakinden daha kısa bir hale gelecek.
size yaşamış olduğum bazı acı tecrübelerimden aktarmaya çalıştım. sırf bu basit hatalar yüzünden birçok ağacımı kesip biçmek ve baştan başlamak zorunda kaldım. bu söylediklerimide üstadlarında onaylıyacaklarını düşünüyorum. elbette ağaç sizin ve son kararda. iyi çalışmalar.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg erg.jpg (53.5 KB, 175 views)

Düzenleyen badrobot : 29-10-2012 saat 15:26
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön