View Single Post
Eski 03-10-2012, 22:15   #6
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,462
Sanırım en yüksek ORAC değeri baharatlara ait..( liste başı karanfil, sumak, tarçın, hardal, zencefil ..)..bery'ler, kakao, çikolata da en yüksekler arasında..

https://docs.google.com/viewer?a=v&q...JtZNayowo8bgwg

...Türkiye’ye özgü 9 sebze, 6 meyve ve 10 farklı içecekte, toplam fenol miktarı ile IC50 (LDL oksidasyonunu %50 inhibe etmek için gerekli antioksidan konsantrasyonu) ve PAOXI (fenol antioksidan indeksi) değerlerini incelemişlerdir.Araştırma bulgularına göre toplam fenolik miktarı açısından ceviz (7052 mg/kg) ve Türk kahvesi (2389 mg/kg) en yüksek, IC50 açısından ise yeşil biber ve portakal nektarı en düşük değerleri göstermektedir. PAOXI değerine göre en yüksek antioksidan kapasite ceviz ve kırmızı şarapta bulunmaktadır. Lee et al(2003)’in ABTS ve DPPH yöntemi ile yaptıkları karşılaştırmalı araştırmaya göre, gerek toplam fenolik ve gerekse antioksidan kapasite açısından en yüksek değeri kakao göstermekte ve bunu sırası ile kırmızı şarap, yeşil çay ve siyah çay izlemektedir. Ancak başlıca antioksidan bileşen kakaoda prosiyanidin iken kırmızı şarapta rezveratrol, yeşil çayda epigallokateşingallat, siyah çayda teaflavindir. Karadeniz vd (2004)’in yaptığı araştırma, meyveler arasında en yüksek antioksidan aktivitenin yüzde 62.7 ile narda olduğunu göstermiştir. Bunu sırası ile ayva (%60.4), üzüm (%26.6), elma (%25.7) ve armut (%13.7) izlemiştir. Sebzeler arasında ise en yüksek antioksidan aktivite kırmızı lahanada (%40.8) bulunmuştur. Kırmızı turp’ta yüzde 29.4 olan bu değer patateste yüzde 12.5, soğanda ise yüzde 14.2’dir

Ankara Üni. araştırması:
http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2006


Düzenleyen pria : 04-10-2012 saat 08:07
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön