agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Bitkiler ve Sağlığımız
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni33Beğeniler
  • 7 Gönderen Sonul
  • 1 Gönderen bahtiyar02
  • 3 Gönderen denizakvaryumu
  • 2 Gönderen denizakvaryumu
  • 3 Gönderen pria
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 2 Gönderen pria
  • 5 Gönderen borayz
  • 4 Gönderen Kiraz
  • 3 Gönderen borayz
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2010, 08:56   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 313
Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenme önerileri

Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı
Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin
antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance
Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) Tablosu adını verdikleri bir
tablo hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip
olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma
kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts Üniversitesi
araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral
almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.

ORAC Tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri
şöyle: Kuru erik 5.770

Kuru üzüm 2.830

Siyah böğürtlen 2.036

Kıvırcık salata 1.770

Çilek 1.540

Erik 949

Brokoli 890

Avokado 782

Portakal 750

Kırmızı biber 710

Kiraz 670

Kivi 602

Soğan 450

Taze üzüm 446

Mısır 400

Patlıcan 390

Muz 221

Elma 218

Taze fasulye 201

Domates 189

Kayısı 164

Şeftali 158

Armut 134

Karpuz 104

Kereviz 61

Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor

Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak
enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı
verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı
bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları
etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere
`antioksidan` adı veriliyor.

 
Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 11:42   #2
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,443
Galeri: 3
Sevgili Sonul bey dostum;
Tabloya baktığımda hemen hepsi günü birlik yediğimiz türler.Ancak tüketimimiz gelişi güzel.
Ellerinize sağlık.
Saygılar

mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 18:48   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
kuru üzümde bu kadar değer olduğunu hiç duymamıştım

darkunim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 21:52   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Yukardaki ORAC tablosu eksik...nedense gojiyi atlamışlar

http://naturol.com.tr/urunler/Goji-B...dan-orani.html

Goji Berry Sağlık » Goji Berry, Fidanı, Üretimi, Faydaları, Kurt üzümü, wolf berry

Asiye, pria ve mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 22:09   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Name:  orac-chart1.jpg
Views: 5588
Size:  55.2 KB

pria ve mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 23:15   #6
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,368
Sanırım en yüksek ORAC değeri baharatlara ait..( liste başı karanfil, sumak, tarçın, hardal, zencefil ..)..bery'ler, kakao, çikolata da en yüksekler arasında..

https://docs.google.com/viewer?a=v&q...JtZNayowo8bgwg

...Türkiye’ye özgü 9 sebze, 6 meyve ve 10 farklı içecekte, toplam fenol miktarı ile IC50 (LDL oksidasyonunu %50 inhibe etmek için gerekli antioksidan konsantrasyonu) ve PAOXI (fenol antioksidan indeksi) değerlerini incelemişlerdir.Araştırma bulgularına göre toplam fenolik miktarı açısından ceviz (7052 mg/kg) ve Türk kahvesi (2389 mg/kg) en yüksek, IC50 açısından ise yeşil biber ve portakal nektarı en düşük değerleri göstermektedir. PAOXI değerine göre en yüksek antioksidan kapasite ceviz ve kırmızı şarapta bulunmaktadır. Lee et al(2003)’in ABTS ve DPPH yöntemi ile yaptıkları karşılaştırmalı araştırmaya göre, gerek toplam fenolik ve gerekse antioksidan kapasite açısından en yüksek değeri kakao göstermekte ve bunu sırası ile kırmızı şarap, yeşil çay ve siyah çay izlemektedir. Ancak başlıca antioksidan bileşen kakaoda prosiyanidin iken kırmızı şarapta rezveratrol, yeşil çayda epigallokateşingallat, siyah çayda teaflavindir. Karadeniz vd (2004)’in yaptığı araştırma, meyveler arasında en yüksek antioksidan aktivitenin yüzde 62.7 ile narda olduğunu göstermiştir. Bunu sırası ile ayva (%60.4), üzüm (%26.6), elma (%25.7) ve armut (%13.7) izlemiştir. Sebzeler arasında ise en yüksek antioksidan aktivite kırmızı lahanada (%40.8) bulunmuştur. Kırmızı turp’ta yüzde 29.4 olan bu değer patateste yüzde 12.5, soğanda ise yüzde 14.2’dir

Ankara Üni. araştırması:
http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2006


Düzenleyen pria : 04-10-2012 saat 09:07
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 10:36   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Mercanköşkü sık sık yemeklerde kullanın derim...

Sıralamada 3. olan , Türkiye'de doğal olarak yetişen,
hemen hemen her yemekte kullanılabilen bir bitki.
(sıralamanın 1.ve 2. sırasındaki bitkiler malesef Türkiye'de yetişmeyenler)

Mercanköşkün kültürleri de yetiştiriliyor ve suni gübre atılıyor...Doğada kendiliğinden yetişen mercanköşkü bulmak gerek.

Mercanköşk; Türkiye'de Yunan kekiği-İstanbul kekiği diye de bilinir...
Ancak Dünyada tanınan ve yaygın olarak kullanılanılan ismi Greek oregano dur.

Latince ismi; Origanum vulgare subsp. hirtum dur.

Alkali toprakları çok sever, yani alkali toprağı olup da üzülenler rahatlıkla bu bitkiyi üstelik su derdi olmadan yetiştirebilirler.

Ayrıntılı bilgi için

http://davesgarden.com/guides/pf/go/53646/

Coyan beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2012, 01:34   #8
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,368
Antioksidan türlerinin bazıları suda, bazıları yağda çözünüyor..Sağlığımızı önemseyerek aldığımız antioksidanlı gıdaların içindeki maddelerin suda mı, yağda mı çözündüğünü bilemiyebiliriz; bu yüzden bu gıdaları alırken az da olsa sızma zeytinyağıyla takviye etmek gerekir..
Birde, antioksidanların en fazla taze meyve ve sebzelerde olduğunu sanmayalım, kuru erikte taze eriğin kat kat üzerinde antioksidan var..Pişmiş domateste çiğ domatesten kat kat fazla likopen olduğu gibi..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2013, 01:25   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Buradaki gibi normal gıdalarla yükseltilen antioksidan seviyesine itirazım yok ama bir miktar oksitlenmenin vücut işleyişi için gerekli olduğunu unutmayarak takviyeler vb. yoluyla antioksidan bombardımanı yapmanın yarar yerine zarar getireceğini göz önünde bulunduralım lütfen.

Bağışıklık konusuna gelirsek önerim şu olacak; vücudun savunma sisteminin en önemli kalelerinden birisi bağırsaklardır ve oradaki yararlı bakteri florasını ne kadar güçlü tutarsanız bağışıklık sistemi de o ölçüde sağlam olur.

Bunu en kolay yolu da kefirdir, kefiri sürekli olarak tüketmenizi ısrarla tavsiye ederim.

borayz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2013, 14:13   #10
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi borayz Mesajı Göster
; vücudun savunma sisteminin en önemli kalelerinden birisi bağırsaklardır ve oradaki yararlı bakteri florasını ne kadar güçlü tutarsanız bağışıklık sistemi de o ölçüde sağlam olur.
Bunu en kolay yolu da kefirdir, kefiri sürekli olarak tüketmenizi ısrarla tavsiye ederim.
Bağırsakların önemini maalesef geç öğrenen biri olarak, son yıllarda kefir, yoğurt, ev tarhanası gibi gibi fermante yiyecekleri daha çok tercih eder olduk. "Bağısaklar vücudumuzun toprağıdır, bu toprağı canlı tutmak lazım" sözünü çok beğeniyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 09:54   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Bağırsakların önemini maalesef geç öğrenen biri olarak, son yıllarda kefir, yoğurt, ev tarhanası gibi gibi fermante yiyecekleri daha çok tercih eder olduk. "Bağısaklar vücudumuzun toprağıdır, bu toprağı canlı tutmak lazım" sözünü çok beğeniyorum.
Böyle tabir-i caizse ukala ukala yazdığıma bakmayın, ben de kefire esas olarak yıllarca çektiğim kronik kabızlık sorunuma çare olsun diye başladım, bağışıklık katkısını sonradan araştırıp öğrendim.
İşin ironik tarafı şu, yoğurda bu kadar düşkün bir millet, kefire bir o kadar uzak..

borayz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 17:25   #12
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,368
Detoks ve Çiğ Beslenmenin Önemi - İndigo Dergisi

asmalıtepe beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2015, 17:08   #13
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,368
İşte beslenme uzmanlarının tükettiği yiyecekler - Fotoğraf Galerisi - T24

asmalıtepe beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019