Konu: Sumak
View Single Post
Eski 25-09-2012, 15:26   #21
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
...yeşil mercimek büyüklüğünde tanelerin olduğu salkımlardan oluşur, dalında çok yağlı ve çabuk dağılır vaziyettedir,bitkinin kabuğudur .
İçinde kırılması kolay olmayan çekirdekleri vardır, dalından kesilir ve eldiven gibi birşeyle yapılmazsa elleri parçalayacak derecede asitlidir.
Bu salkımlar güneşe serilerek kurutulur saplarından ayrılır sonrasında kabuğu ile çekirdeğini dibek dediğimiz delikli taşta döveriz.(bir keresinde robotta çekmek istedik ama o küçücük çekidekler robotun o plastik kabında çatlaklar oluşturdu)kevgir dediğimiz geniş delikli elekten geçirip kabukla çekirdeği ayırırız.

Çekirdek çok önemlidir,bu çekirdekleri kaynar suya koyarsanız mosmor bir su bırakır işte sumaga rengini,kekre tadını ve asıl ekşisini veren bu sudur.

Kabukla bu suyu karıştırıp yeteri kadar kaya tuzu ekleyip güneşte kuruturuz.asıl sumak kırmızı değil bu işlemlerden geçtikten sonra mosmordur, sumagın lezzetli tadı yanında çekirdeğinin bıraktığı bu suyun ve yapragının kaynatılması ile elde edilen kırmızı suyun faydaları saymakla bitmez ama bölgede kullanılan en bilinenleri çekirdeği diyabete (dahili kullanım)yaprağı da hemoroit ve mantar tarzı deri rahatsızlıklarına (haricen kullanım)çok yararlıdır.
Ev Cini: Sumak üzerine güzelleme

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön