Konu: Sakaki / Dut
View Single Post
Eski 17-09-2012, 14:40   #10
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn badrobot,

Önceleri ben de genelde uzun bırakıyordum boylarını ve dersimi alınca ben de daha kısa bırakmaya başladım artık

Ağacın boyunu uzun bırakmak Memet beyin dediği gibi ileride ağacın boyunu ayarlarken sorun çıkarmasının yanı sıra bir de başka bir probleme neden oluyor, şöyle ki: çıkan yeni sürgünler doğal olarak tepe ve tepeye yakın noktalardan çıkma eğilimi gösteriyor ve bu durumda nebariye yakın, daha aşağılardan dal elde etmemiz neredeyse imkansız hale geliyor. 3 numaralı mesajımın ilk fotoğrafına bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. O fotoğrafta yaptığım yanlışı ve yeni çıkan dalların hep tepe kısımdan çıktığını daha iyi görebilirsiniz.

Zaten bu fotoğrafı çektikten yaklaşık 4-5 gün sonra boyunu zaman kaybetmeden tekrar kısaltarak 27-28 cm'ye düşürmüştüm.
Ancak tekrar kısaltıp kısaltmadığımı sormuşsunuz; hayır tekrar kısaltma yapmadım, fotoğraf yanıltıyor olabilir.

Şu anda tepe olarak seçtiğim sürgünün çıktığı noktanın yüksekliği yaklaşık 24-25 cm (onun hemen üstünde kalan 2-3 parmaklık kısım bahar başında tekrar kısalacak).

Bu adayda gövde genişliğinin de "7 cm" olduğunu dikkate alırsak (Kurallara uygun boy = 6 * 7 = 42 cm oluyor); bu durumda hala kullanabileceğim "18 cm" elimde kalmış oluyor ki yaklaşık 20 cm'lik bir fırsat kalıyor bana boy ayarlamaları için.

Başlarda Tekin, Memet, tourkana ve jeomeo bey de (hatta sevgili Hazeyn de) beni çok uyarmıştı ama insanın bu kadar kısaltmak içinden gelmiyor başlarda. Bu duyguyu iyi bilirim ama kesinlikle bir getirisi olmadığı gibi götürüsü de çok oluyor malesef

Yani Memet beyin dediği gibi: Eğer gövde kalınlığı 7 cm ise, 42 cm'den kesmek yerine ileriyi düşünerek daha da alttan kesmek yerinde olur.

(Tekin bey'in bana zamanında uyarısı şöyle olmuştu: "Sizin bonsailer basketbolcu mu olacak?")

Saygılarımla

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön