![]() |
Alıntı:
http://www.bademlikoop.org.tr/urunler.html |
10 dekar alana Gemlik zeytini dikerseniz 330 adet yaglık dikerseniz 200 fi
dan alır 5 yıl sonra 10-15Kğ /Gemlik 5-7 kğ yaglık zeytin dane geliriniz olur. |
bu veriler Ağaç başına /KĞ alınacaktır
|
Arkadaslar Ben uzun zamandir Cezayirde yasiyorum.cezeyirdede zeytin agaclari mevcut fakat bu araplar islemesini bilmiyor.inanin burada ne beyaz peynir ne bizim guzelim kaymakli yogurdumuzu nede o dillere destan zeytinlerimizi bulmak ve tatmak mumkun degil.Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim.Mail adresim omersesen@gmail.com........ Burada yogurt olayini bir inek vasitasiyla cozdum ama peynir olayi hala muallakta peynirin nasil mayalandigini bilen varsada yardim ederse ALLAH onu yeryuzunde peynirsiz birakmasin .... ( amiinnn )
|
5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Kurak bir yaz mevsimi geride kaldı. Ege bölgesideki kuraklı bizim ilçede de bire bir yaşadık. Bizim ilçemizde yapay göletlerin olması ve damlama sistemide zeytin bahçe sahiplerinin de kurmasıdan dolayı daha az etkilendik. Bahçemden bu gün (27.09.2007) çektiğim resimleri göndermeye çalışacağım. Bu yıl sezon başında,özellikle çiçeklenme döneminde aşırı sıcaklık olması nedeniyle bölge olarak zeytin az tutum gerçekleşti, yeşil toplama nasipse bu hafta başlayacak. (tüccar yeşil fiyatı açıklarsa) Saygılar. |
5 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı
|
2 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı
|
"Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim."
Sayın Ömer SESEN Size Zeytinlerin tatlandırması için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum. kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun. Not: Kullanacağın su Klorlu olmasın suyu başka bir kapta 2-3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın. Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldıkları zaman ağaçlarından toplanır. Acılığının giderilmesi üzerine 4-5 gün suda bırakılır. Bu sırada günde 1 defa suyu değiştirilmelidir. Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gr. tuz bulunan salamura ierisine yatırılır. Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir. Yeşil zeytinler toplanır, çürük ve kurtlular ayıklanır. Çöpleri koparılır, yıkanır. bir çekiçle vurularak çatlatılır veya bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizilir, suya atılır. on-onbeş gün sade suda, iki günde bir suyu değiştirilmek suretiyle bekletilir. Çekiçle kırma zeytinler daha çabuk olur. Zaman zaman zeytin tadılır, acılığı gitmemişse biraz daha suda bırakılır. Tadlanmışsa sudan alınır. Bir kilosuna bir kahve kaşığı dövülmüş limon tuzu, bir tatlı kaşığı ince tuz ile zeytinler karıştırılır, harmanlanır. Kavanozlara doldurulur. Üzerine basılıncaya kadar su konur. Kavanozun üzerine zeytinyağı konarak hava ile teması kesilir. Bir taraftan yenmeye başlanabilir. Not: Çekiçle kırma ve çizme zeytin ayrı ayrı yapılmalıdır çünkü kırma zeytin daha çabuk olur. Sele Zeytini Ağacından rengi laciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır, yıkanır, suları süzülür. Kilosuna 300 gr. tuz hesabıyla beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş **** birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tatlanmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar. Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularak tuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvela onlar yenir. Küflenmemişse öyle bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayırılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, afiyetle yenir. saygılar. |
Mehmetaliozkara09 resimlerinizdeki zeytinlerin çeşidi nedir ve kaç yaşındalar acaba.geçen sene bende diktimde böylemi olacaklar diye meraklandım:)
|
Merhaba,
Resimdeki zeytin çeşitlerini Yerli topan, Eşek , tirilye ve memecik cinsinden oluşmaktadır. ( http://www.agaclar.net/forum/misc.ph...achments&t=727) Bu zeytin bahçesini ben iki yıl önce satın aldım, aldığım şahıs bunlar 1975-1980 yılları arasında dikilmiştir. Zeytinlerinizi sulanırsa daha çabuk büyür. saygılar |
Mehmet Ali Bey, tüccar yeşil dane fiyatı açıkladı mı, bilgi verir misiniz?
|
Merhaba arkadaşlar
Bu forum acaba hala aktifmi merak ediyorum çünkü tarihleri cok karışık anlayamıyorum. saygılar. murat badak |
Hala aktifiz, hatta çok aktifiz Murat Bey, hoşgeldiniz. :)
|
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir. 100-120= 1,400 Ytl 120-140= 1,350 Ytl 140-160= 1,300 Ytl 160-180= 1.250 Ytl 180-200= 1,200 Ytl. Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş. Saygılar. |
Kazancınız bol, bereketli olsun.
|
Alıntı:
100-120= 120-140= 140-160= 160-180= 180-200= bunlar neyin oranı? yağ asitliğinin mi? meyve büyüklüğü mü? yoksa başka bir şeyin mi? fiyatlar hangi orana göre değişiyor,asit oranına mı? meyve büyüklüğüne göre mi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sulama yaptığınız için veriminiz iyi olsa gerek bizim bölgede bu sene ortalama en az %50 kuraklıktan dolayı verim kaybı var. Hayırlı ve bol kazançlı mahsul toplama dileklerimle kolay gelsin. |
Sayın daraban, verilen değerler zeytincilikte kalibre olarak bilinir 1kg zeytinin kaç taneden oluştuğunu gösterir.Adetin düşük olması zeytinin tanesinin iri olduğunun belirtisidir.Fiyatlar ise her cins zeytine göre değişir.Hoşçakalın.
|
Seferihisar'da zeytinlik
Zeytin, zeytinyağı, ağacın kendisi benim için romantik bir tutku şimdilik.
Ankara'da yaşarken, altta kırmızı toprak ve kireçli taşların bin tür çiçekle süslendiği bir zeytinlikte, ince bir yağmur ve deniz kokusuyla bahçeyi turlamak, hasatta zeytin toplamak, kendi zeytinyağımı şişelerde görmek güzel bir hayal. Küçük ama somut bir adım atarak, küçük bir zeytinlik edinmek, fırsat buldukça ilgilenmek ve hayalimi yaşamak istiyorum. Seferihisar bunun için nasıl bir yer sizce? Teşekkürler, |
Edremit, Burhaniye civarlarının zeytini meşhur,Seferhisarın ise Mandalini diye biliyorum ama Seferhisarda da zeytin ağaçları oldukça fazla.
|
Seferihisar'daki zeytinlikler denizden biraz uzaktadır. Hayaliniz çok güzel ancak siz de bilirsiniz ki artık deniz kenarları veya yakınları tamamen beton işgali altında.
Seferihisar'daki zeytinlikler çok çeşitlilik gösterir. Bakımlı olan zeytinliklerin yanında çok fazla da bakımsız zeytinlik vardır. Arazi yapısı ve yerleşim yerlerine uzak olan bölgelerdeki zeytinlikler daha uygun fiyatla satılmaktadır. Size Urla, Uzunkuyu, Zeytinler, Barbaros ve Kadıovacık bölgesini tavsiye ederim. Arazileri çok daha düz ve yağ oranı yüksek bakımlı zeytinlikleri vardır. Örneğin Kadıovacık, Barbaros ve Zeytineli bölgesi yağlık zeytinlerin verimi ortalama 3,5 kg. zeytinden 1 kg. yağ alımı olarak hesaplanabilir. |
Arkadaşlar hepinize merhaba. Ben foruma yeni katıldım ve bu ilk mesajım. hata yaparsam özür dilerim.
Bu konu ile ilgili hemen hemen hepsini okudum. Çok ta bilgi sahibi oldum. Özellikle Mine Hanım size çok teşekkür. Siz olmasanız bu kadar bilgiyi nereden bulabilirdim. Bizim İzmir Torbalı Demirciköy de yaklaşık 200 ağaçtan oluşan dedemden kalma bir zeytinliğimiz var. Cinslerinin ne olduğunu tam bilmiyorum. Ayrıca 12 dönüm kadar ayrı bir alanıda zeytin doldurmak için uğraşıyoruz. Geçen sene 150 adet Gemlik diktik.(Burada okuduklarımdan sonra artık dikmeyeceğim) Bu elimizdeki ağaçlarla ilgili ilk önce ne yapmamı tavsiye edersiniz. |
Sulayıp, iyi bakın, Gemlik güzel sofralık zeytin yapar. Elinizdeki fidanları yetiştirip bu şekilde değerlendirin.
Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında bize kısaca kendinizden bahseder miydiniz? Selamlar. |
Mine hanım yeni diktiğimiz ağaçların bulunduğu yerde su sıkıntısı var. Şu an tankerle idare ediyoruz. Bu yüzden birden 12 dönümün hepsini zeytin dolduramadık. Bana kalsa, buraya deli gibi zeytin dikmek istiyorum ama su olmadığı için elim kolum bağlı. Artezyen kuyusuda çok derin açmak gerekiyor. Bu konu ile ilgili sorum şu. Bilmiyorum belki başka bir yerde sormam gerekli ama bulamadım burda soruyorum. Bizim tarla dere kenarı. Fakat malum kuraklık yüzünden dereler değil nehirler bile kurudu bu sene.
Fakat kışın ve şiddetli bir yağmur yağdığı zaman dereye su geliyor. Dere kenarına, tarlanın içine 10metre*15metre*3metre derinliğinde bir depo yapsam. Bu toprağın altında kalacak. Su geldiğinde bu depoyu suyla doldursam. Yaklaşık 500 ton su ediyor. Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi. Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak. Bu şekilde bir uygulama nasıl olur. Belkide vardır. Hiç görmediğim için soruyorum. Bir yerde okumuştum ama nerde hatırlamıyorum. Yeraltına 50-60 cm. derinliğe damlama sistemine benzer borular döşeniyor. Su bunlar sayesinde toprağın içine damlama sistemi gibi akıyor. Su bitkilerin direk olarak köküne yakın bir yere verildiği için ve güneş ışığı buralara ulaşamadığı için su tasarruf yapılmış oluyor ve direk köke yakın bir yere verildiği için ağaç suyu daha çabuk alıyor. |
Selamlar;
Mine hanım peki bu edremit çeşidinde özellikle görülen , halk arasında pütür veya takoz olarak adlandırılan şekil bozukluğunu nasıl giderebilirz. Edindiğim bilgiler bunun bir tür virüs olduğunu ve sürekli ülke genelinde yayıldığı yönünde. Bor ve çinko takviyesi pek bir işe yaramıyor. |
Arkadaşlar 15 Ekim Pazartesi günü zeytin toplamaya başlıyoru.Yolu düşeni yardıma çağırıyorum,yövmiye istedikleri kadar zeytin.Sünnetçiler Köyünde kime sorarsanız yardımcı olur,köyüm Akhisara 10klm mesafede.Hoşçakalın
|
Tüm aaclar.net üyelerinin Ramazan Bayramı kutlu, yüreği umutlu, umutları atlı, sevdaları kanatlı, mutlulukları katlı, sofraları tatlı, mekanları tahtlı, ömürleri bahtlı, yuvaları bereketli olsması dileğiyle...
|
Merhabalar sayın Mine Hanım, sevgili zeytin dostları;
Fethiye'de bulunan 8.5 dönüm susuz arazime bu sene zeytin dikmeyi planlıyorum. Dikecek olduğum fidanların çakaldan aşılama olmasını istiyorum.Çünkü susuzluğa ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Çevremde araştırdığım kadarıyla bu tip fidanlar diğerlerine göre 2-3 kat daha pahalı. Bu fidanları kendim yetiştirmek istesem ekecek olduğum zeytin taneleri aşılı mı, aşısız mı olmalıdır? Ekimde nelere dikkat etmeliyim? Fidanlar kaç yıl içinde dikilecek ve aşılanacak duruma gelir? Sizce bölgemde hangi cins zeytin daha iyi verim almamı sağlar? Sulama tankerle olacağı için yağlık cins düşünüyorum.Herhalde salamuralık cins daha fazla sulama ister. Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi? Bilmiyorum. Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle.Saygılar... Birde arazimin |
Alıntı:
Çağlayan Kutlu, yeni bir zeytinlikte yazın ağaç başına 10 gündebir 10 lt su verildiğini varsaysak bir ağaca bir ayda 30 lt su vereceksiniz. 400 ağaca 12000 lt. su bir ayda verilir. Bunu en az 3 ay boyunca sürdüreceksiniz. 36000 lt su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yani 500lt lik bir depo işinizi görmez. Damla sulamada toprak altı sistemler mevcuttur, ancak arazi işlemede hatlarınızın yerlerini çok iyi bilmek ve buraları işlememek durumundasınız. Yoksa su kullanımında toprak üstü sistemlere göre %10-15 kadar avantaj sağlar. Piyasada çeşitli markalarda su tutucular mevcuttur, dikimde kullanmanız avantaj getirir. |
Alıntı:
Takoz meyve oluşumuna ilişkin araştırmalar sürüyor. Bildiğim kadarıyla henüz bir virüs izole edilmedi. Bor takviyesinden sonuç alanlar var. Ülke genelinde yaygınlaştığı çok doğru değil. Körfez Bölgesi'nde görüldü. İzmir'de, Aydın'da, Muğla'da rastlamadık örneğin. Fizyolojik bir olay olup olmadığı araştırılıyor. |
Alıntı:
Zeytinin su ihtiyacını yukarıda yazdım. Bu durumda 3lt lik bir pet şişe ile ne kadar başarı sağlanacağını takdir edersiniz. |
Alıntı:
|
Susuz zeytincilik olmaz...
Bence artık susuz zeytincilik diye birşey olamaz (tabii mevsimnler böyle giderse) .. Bu kış doğru düzgün yağış alınamazsa kimi ağaçlar kuruyabilir bile bence ya da toparlanması çok uzun sürer. Bundan sonra yeni dikim yapacak arkadaşlara tavsiyem tarlada su olup olmadığından emin olmaları. Tankerle sulama , pet şişeyle sulama bunlar ancak yazlığınızın bahçesindeki 3-5 adet zeytin için geçerli olabilir.
|
Yerlerinde su sıkıntısı olan arkadaşlar, yukarıda birkaç mesajla su olayını mine hanıma sormuştum. Mine hanım bu konuya cevap vermiş ama bir yeri yanlış anladığı için farklı cevap vermiş, bir de bir kaç yer eksik kalmış. Ben bu mesajla hem tekrar mine hanıma sormak istiyorum, hem de bu önemli konu olan su konusunu diğer arkadaşlar okurken yanlış veya eksik bilgi sahibi olmasınlar.
Mine hanım benim mesajımdaki sorum "Fakat kışın ve şiddetli bir yağmur yağdığı zaman dereye su geliyor. Dere kenarına, tarlanın içine 10metre*15metre*3metre derinliğinde bir depo yapsam. Bu toprağın altında kalacak. Su geldiğinde bu depoyu suyla doldursam. Yaklaşık 500 ton su ediyor. Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi." şeklinde idi. Yani yapacağım depo 500 Lt.değil 500 ton luk. Dolayısıyla bu depo 400 ağaca, değil 3 ay, 12 ay boyunca bile yetiyor. Birde bu ağaçların ilerisini düşünelim. Yetişkin 15-20 yıllık ağaçların su ihtiyacı acaba ne kadar oluyor. Çünkü ben bu depoyu her ihtimali düşünerek yapmak istiyorum. Ayrıca mesajımda, "Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak. " şeklinde sorum olmuştu. Yine aynı şekilde hatipali74 arkadaşımız, "Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi?" şeklinde bir mesaj çekmiş. Bu konuya cevap almadık. Saygılar. Bu arada sizin ve tüm ağaçseverlerin geçmiş bayramınız kutlu olsun |
Çağlayan Bey, 500 ton yazmışsınız, ben 500 lt diye dikkatsizce bakmışım kusura bakmayın. Zeytin ağacının su isteği ilk yıllarda çok yüksektir. Çünkü fidan tutum ve gelişme aşamasındadır. Bu konuda detaylı cevap vermiştim size.
Daha sonraki yıllarda ise ihtiyacı olan suyu kendi de topraktan bulmaya başlar yani kritik dönem ilk 3-5 sene. Yetişkin zeytine senede 800 mm su vereceğinizi hesap edin. Eğer bir depo yapacaksanız sulama sistemi de kurun. Tabii bunu hesap ederken bitkinin ihtiyacından başka, topraktaki rezerv su, buharlaşma, terleme, bitkinin gelişimine devresine göre ihtiyacı da göz önüne alınır. Ben hesaplarımda pratik olarak ZAE' nin şu verilerini değerlendiririm. Size de İzmir de olduğunuza göre, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne mutlaka uğramanızı salık veririm. " 600-800 mm lik yağışa ihtiyaç vardır. Zeytinin su gereksinimine en çok duyduğu zaman yaz aylarıdır. Yaz aylarında gereksinim duyduğu ve bu gereksinim iklim, çeşit, fizyolojik koşullar (toprak kliması) ve plantasyon durumuna (özelikle ağaç sıklığı ve budama )bağlı olarak değişiklik gösterdiği vurgulanmaktadır. Zeytin yetiştirilen ülkelerde çeşitli araştırıcılar tarafından su tüketimi belirlemek amacıyla potansiyel evapotranspirasyon baz alınarak yapılan araştırmalar, zeytinde aktüel evapotranspirasyon potansiyel evapotranspirasyon %60-70�i civarında olduğunu ortaya koymuştur. Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır." Diğer sorularınızı cevaplandırmadım, çünkü bu yöntemlerin profesyonel yetiştiricilikte ne kadar başarıyla uygulanabileceğini kestirmek imkansız. Zeytin yüzlek köklü bir bitki, sizin tek noktadan vereceğiniz suyu nasıl düzgün alıp değerlendirecek, bu sefer kök yapısını o şekilde geliştirecek. İlk yılki sulamada bu belki uygulanır ama sonra sakınca görüyorum. Kök suyu bulduğu noktada kalacak. Bizler salma sulamada da, damla sulamada da suyu tek noktaya değil, taç iz düşümüne veririz. Bu şekilde düzgün ve sağlıklı bir kök yapısı da geliştirilir. Hatipali74 ise 3 lt lik pet şişe ile yazı geçirtiyor ve sonraki yazlar için doldurmak mümkün olur mu diyor. Onun sorusu da size ilk verdiğim cevapta bitkinin su ihtiyacını ortaya koyunca belirlenmiş oluyor. Siz cevap alamadık demişsiniz. Olmayacak bir yöntemi değerlendirmem imkansız. Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun. |
Sayın Mine Hanım,
Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum.Çünkü profesyonel olarak zeytinciliği bildiğiniz için bizlere çok yardımcı oluyorsunuz.Bahsettiğiniz yazınızı ilk mesajımı attıktan sonra buldum ve şu aşamada bu sene dikmeyi planladığım için fidan yetiştirmekten vazgeçtim.Çevremizdeki dağlık yerlerden fidan toplamayı düşünüyorum.Ama sizce bu deli fidanlara yörem için hangi türü aşılamam daha uygundur? Tabii yağlık olması gerekiyor. Diktiğim yıl mı yoksa ertesi yıl mı aşılamalıyım? Bir de Yunanistan'da çalışırken oradaki zeytincilerden duyduğum iki şeyi soracağım.Bir yunanlı dostum zeytinlere çiçekleme döneminde hormon verdiklerini söylemişti.Türkiye'de uygulanıyor mu? Ayrıca yöremde zeytin asla budanmaz.Geçmiş mesajlarda zeytin budaması ile ilgili bir mesaj var mı? İkinci duyduğum Yunanistan'ın bazı yörelerinde köklerinde mantar yetiştirilen(Özel yetiştirilmiş domuzlar ve köpekler kokusundan buluyorlar.) bir zeytin vardı.İsrailli bir firmanın yerel taşeronları vasıtasıyla fidan satıyorlar ve mantarları alıyorlardı.Dönümde 800-1200 Euro'dan bahsediliyordu. Tarım bakanlığına mantarların latince isimlerini yazarak bilgilerinin olup olmadığını sordum.Maalesef bilgilerinin olmadığını yazdılar. Bu konuda bilginiz var mı? Gerekirse mantarların latince isimlerini bulabilirim. Ayrıca forumda sulama sistemleri ve artezyenle ilgili bir bölüm var mı diye sormadan edemiyeceğim. Saygılarımla... |
Hatipali74, doğrudan çöğüre veya deliceye aşılı fidanı hazır bulma şansınız olabilir, bir araştırınız. Yörenizde bulacağınız aşıcının eli hangisine yatkınsa onu yapsın. Aşıcılar bu konuda profesyonel olmuş zaten. Seçimi onlara bırakın. Genelde kalem ve yama aşı tercih edilmekte. Diktiğiniz yıl da aşı yapabilirsiniz, bu size ve aşıcınızın başarısına kalmış. İlk sene iyi bir bakım yaptırın.
Zeytinin budamaya sonderece güzel cevap verir. Olmazsa olmaz bir kültürel işlemdir. Zeytin budaması ile ilgili nette de birçok bilgi bulabilirsiniz. Bu başlıkta yetiştiricilik bilgilerinde de olması gerek. Bu mantarı biliyorum,trüf mantarı. Ancak bizde yetiştirilmiyor. Fransa en büyük pazarı. Forumda arama makinasını kullanarak sulama sistemlerinin olduğu mesajlara ulaşabilirsiniz. Selamlar. |
Mine hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ama ben yine bir takıldım.
Yukarıda bahsettiğiniz "Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır." şeklindeki mesajınızdaki mm ler ne anlama geliyor. Ben bunları bilmiyorum. Benim anlayacağım dilden yazarsanız çok sevinirim. Cahilliğimi bağışlayın ne olur. |
Alıntı:
Belki yeri burası değil ama ek bir bilgi. Trüf mantarının bir türü ülkemizde Gaziantep dolaylarında doğal olarak yetişiyor. Yörede "KEME" mantarı olarak adlandırılıyor, yılın sadece kısa bir döneminde toplanıyormuş.Bu mantarla yapılan keme kebabı denilen bir kebap türü bile var. İyi günler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025