agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

MeyveliTepe 16-11-2011 21:38

Olumsuz etkiler.

smurat45 29-11-2011 07:36

İyi günler;

2 yaşında zeytin fidanlarının fazla olmamak kaydıyla çevrelerine tavuk gübresi attık.Bordo bulamacıda attık.Bunun haricinde fidanların gelişimini kuvvetlendirecek bir gübre veya fidanların gelişimi için önümüzdeki günlerde yapılabilecek herhangi bir çalışma varmıdır.

Verecek olduğunuz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

daraban 29-11-2011 10:36

selamlar. zeytinlerimde Zeytin dal kanseri var bu hastalığı engellemek için ne yapmalıyım?

sersangil 29-11-2011 12:20

Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.

Halil Önen 29-11-2011 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 879697)
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..

15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım..

Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa..

Sorum şu:

Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında..
Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba?


Yüzde 15 çok yüksek bir oran kesinlikle karıştırmayın saidiği çok yüksek zeytin yağı olur.
Bir sebepten dökülen hiçbir taneyi karıştırmamak gerek. Verin yağhaneye parasını alın. Onlardan sabun yapıyorlar.:)

Soğuk sıkım yaptırırsanız o zeytin yağı ilaç olur. Zaten ilaçdır da daha iyisi demek istedim.:)

Afiyet olsun.

Halil Önen 29-11-2011 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi daraban (Mesaj 883394)
selamlar. zeytinlerimde Zeytin dal kanseri var bu hastalığı engellemek için ne yapmalıyım?

1. Bordo bulamacı kullanabilir siniz.
2. Etidot67 kulllanabilir siniz. Dah ucuza gelir ve yüksek oranda bor da vermiş olursunuz.
3 Gülleci bulamacı+etidot 67 kullanabilirsiniz. Daha iyi olur. Yine bordo bulamacından çook ucuza gelir.

Kolay gelsin.

Halil Önen 29-11-2011 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sersangil (Mesaj 883455)
Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.

Yani alile tipi bir şey _yani ticareti düşünmüyorsanız_ kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar. net Sn. Lilium' dan sonra bir bir mucit daha kazanır _ kendin yap kendin işlet_ ,belki biz de yaparız.:)

Saygılar

Lilium 29-11-2011 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sersangil (Mesaj 883455)
Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.

1-1.5 metre boyda makinalar eski makinalar, elek gözlü sallama makinalar, bu makinalar demode oldu artık, zira zeytini yumuşatıyorlar, şimdiki makinalar bant tipi makinalar bunlar zeytini sallamıyor hırpalamıyorlar.

Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak.

smnunal 30-11-2011 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 879697)
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..

15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım..

Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa..

Sorum şu:

Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında..
Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba?

Sayın Pria,
Ağaçların dibinden topladığınız zeytinleri kesinlikle baş zeytinlerinin içierisine karıştırmayınız. Yağınızın kalitesi bozulacaktır.

Birde size tavsiyem soğuk sıkımlarda hamur sıcaklığı ve hamura ve daha sonra çıkan yağa santürfiş (Filtre edilme) esnasında verilen suyun sıcaklığı kesinlikle 27 dereceyi geçmemelidir. Eğer 27 derece üzerinde işlem uygulanırsa yağınız fazla olacaktır fakat içindeki bazı minarel vitamin ve enzimler etkisiz hale gelecektir. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Size bol hasatlı günler diliyorum.

sersangil 30-11-2011 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 883578)
Yani alile tipi bir şey _yani ticareti düşünmüyorsanız_ kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar. net Sn. Lilium' dan sonra bir bir mucit daha kazanır _ kendin yap kendin işlet_ ,belki biz de yaparız.:)

Saygılar

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 883608)
1-1.5 metre boyda makinalar eski makinalar, elek gözlü sallama makinalar, bu makinalar demode oldu artık, zira zeytini yumuşatıyorlar, şimdiki makinalar bant tipi makinalar bunlar zeytini sallamıyor hırpalamıyorlar.

Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak.

Teşekkürler Halil Önen Bey ve Sn. Lilium. Öncelilkle şunu belirteyim. Makine almak istememin sebebi topladığım zeytinleri hemen o gün sınıflandırıp küçük olanları zaman kaybetmeden değirmene götürmek. 20 adet olgunlaşmış ağacım (yaşlarını bilmiyorum ama muhtemelen 100 civarlarıdır. (Dededen miras)), 50 adet 10 yaşında ve 90 adet de geçen sene dikilmiş fidanlarım var. Zeytinleri el ile toplayıp eve getiriyoruz. Evde de yine el ile sınıflandırma işlemini yapıyoruz. Bu da çok zaman alıyor. Zeytin de evde bekliyor. Sizin de bildiğiniz gibi zeytinin bekletilmesi demek yağın kalitesinin düşmesi demektir. Çıkardığımız yağı kendimiz tüketiyoruz kalanı ise satıyoruz. Ben şahsen ne kendime ne de müşterilerime kalitesiz yağı reva görmüyorum. Bu yüzden makine almak istedim. Yeni tip makineler bana göre çok büyükler. Bu sebeple küçük makinelere yöneldim. Fakat Sn. Lilium zeytini yumuşattığını söyledi. Bunun bana zararı ne olabilir? Yani yağda bir sorun oluştururmu? Bir de iri sofralık zeytinlere ne gibi etkisi olur?
Her ikinizde makineyi kendim yapmamı öneriyorsunuz. Fakat nasıl yapacağım konusunda teknik hiçbir bilgim yok:(. Sn. Lilium yaptığınız makinenin resimlerini gönderebilirmisiniz acaba? Belki bir fikir edinebilirim. Veya burdaki ustalara gösterip fikir alabilirim.

savagegarden 03-12-2011 18:56

Zeytinler olgunlaştıktan sonra özellikle sabahları olan don ve eksi derecedeki havalar nedeniyle zeytinler yumuşayıp bozuluyor bunu engellemek için sizler birşey yapıyormusunuz?Bugun aklıma sabahları veya gece tarlada ağaçlar arasında birşey yakmak geldi.Bırde buyuk tarlası olamayanlar için sera gibi etrafı kapatmak geldi.Son olarakta belki uç birşey ama geceleri ağaca hastanelerdeki galoşlar gibi birşey geçirmek.Sizler ne yapıyorsunuz.Saygılar

Halil Önen 03-12-2011 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 884757)
Zeytinler olgunlaştıktan sonra özellikle sabahları olan don ve eksi derecedeki havalar nedeniyle zeytinler yumuşayıp bozuluyor bunu engellemek için sizler birşey yapıyormusunuz?Bugun aklıma sabahları veya gece tarlada ağaçlar arasında birşey yakmak geldi.Bırde buyuk tarlası olamayanlar için sera gibi etrafı kapatmak geldi.Son olarakta belki uç birşey ama geceleri ağaca hastanelerdeki galoşlar gibi birşey geçirmek.Sizler ne yapıyorsunuz.Saygılar

demişsiniz,
toplayıp yağını çıkarıyoruz.

Büzüşme ve bozulmanın sebebi don ya da geceleri eksi derecede seyreden hava sıcaklığı değil.

Geçmişte böyle havalarda çok zeytin topladık. Biraz büzüşürdü ama sizin bozulma dediğiniz olmazdı.

Büzüşme ve bozulmanın sebebi havaların kurak gitmesidir. Son yağmurlardan bu yana 2 ay geçti, zaten öncesi de iyi yağmur yağmamıştı.

Kurak giden bu 60 gün çok kritik bir zamandı. Yani tanenin beslenmesi gerekti ama yağmadı, serin giden hava da çiftçiyi yanılttı, sulamadı.

Ayrıca yağmur ile sulama suyu sonbaharda farklıdır. Sulama yağmurun yerini böyle zamanlarda tutmaz.

Bundan sonra yağmur dışında sulansa da pek fark etmez.

Toplayıp yağını çıkarmak en güzeli...

Saygılar

savagegarden 03-12-2011 21:19

sağolun.peki ne yapmalıydık o zaman?sız ne yapıyorsunuz?sizde durum nedir?

Halil Önen 03-12-2011 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 884788)
sağolun.peki ne yapmalıydık o zaman?sız ne yapıyorsunuz?sizde durum nedir?

Bizde de büzüşme var.

Son yağmurdan bir ay sonra sulamalıydık, ama dediğim gibi havalar serin gidince aldandık, sulamadık.

Toplayıp yağını çıkarıyoruz.

Toplamayanlar salı günü gelecek yağmuru beklemeli bence. Yağmurla beraber havalar _ bir kaç gün_ ılımanlaşır, zeytin yağmur ile taneyi toparlayabilir.

Zeytin uyku dönemine giriyor ama ılımanlaşan hava ve ısınan toprak, kökleri tekrar hareketlendirebilir ve zeytine su yürüyebilir.

Tanede bozulma yoksa _ ki susuzluktan dolayı olamasa gerek_ yağmurlardan 3, 5 gün bekleyip sonra toplanmalı.

Ayrıca kaolin kilinin susuzluktan doğan büzüşmeye pek etkisi olmadı.

İyi yanmış ahır gübresine karıştırılmış klino_ zeolit_ ve humasla daha önceden sulamak su stresini büyük oranda düşürüyor.

savagegarden 04-12-2011 21:02

Sağolun.Bugun buzuşenleri topladık 700 kg ve bundan 140 kg 0,5 diziem yağ çıktı.Hayatımdaki ilk zeytin toplamalarımdı ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Halil Önen 04-12-2011 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 885039)
Sağolun.Bugun buzuşenleri topladık 700 kg ve bundan 140 kg 0,5 diziem yağ çıktı.Hayatımdaki ilk zeytin toplamalarımdı ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Afiyet olsun:)

5 kg. zeytinden 1 kg. yağ almışsın. Büzüşmeseydi zeytinler 6 kg. gibi alırdınız.Bu ortalama ve diziem güzel.

Zeytin yağını tabağa koyuyorsun, bir az tuz atıyorsun ve içine biraz nar ekşisi ilave ediyorsun ekmeği banıyorsun.:)

efeler 05-12-2011 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 71922)
Yeni tesis edeceğiniz bir bahçede asla büyük fidan kullanmayınız.
Genç ve küçük fidanla kurulmuş bahçe yetişme esnasında büyük, üzeri meyveli fidanla kurulmuş bahçeye fark atar. Daha formlu, güçlü, iştahlı olurlar. İstediğiniz şekli verir, kolayca terbiye edersiniz.

Bu bilgi bütün zeytin ve diğer bütün meyve fidanları için geçerlidir.

Mine Hanım, ben Aydın-Çine'de dağlık ve düzlük alanlarıma yeni Memecik'ler ekmek istiyorum. Bu durumda yeni fidanlar en fazla kaç yaşında olmalılar? Çok da küçük olsun istemiyorum. Beklemesi zaman alıyor. Fazla büyük de sizin dediğiniz gibi sorun yaratıyor.

Kaç karış boyunda olmalı alacağım fidan?

pria 10-12-2011 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 885039)
... ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Benimde 9 yıldan beri ilk defa külliyetli miktarda hasat yaptığım bir yıl oldu bu yıl..

Bu yıl izlenimlerim ve edindiğim tecrübeler şunlar:

- Zeytincilik kesinlikle çok zahmetli ve rantabl olmayan bir uğraşı..

- Zeytincilik yapmak, ancak kalabalık aile işi.. Eğer yalnızsanız ve her işinizi yevmiye veya ücretle yaptırıyorsanız gelir elde etmeniz çok zor..

- Elde ettiğiniz zeytinleri, yağlı sele ve sızma yağ haline getirip pazarlama olanağınız olsa dahi çok fazla bir gelir elde etmeniz çok olası değil..

- Zeytincilikte haşere mücadelesinin sonu pek yok..Devamlı içinde olup, gözlem yapmak zorundasınız..En ufak bir ihmalde kaliteli zeytin elde etmek zorlaşıyor..
Benim Yalova'lı, Gemlik'li Orhangazi'li üreticilerle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre en az 6 ilaçlama yapmak zorundasınız..
İlaçlama yapsanız bir türlü..yapmasanız bir türlü..
Tam ilaçlama yaparsanız pırıl pırıl, lekesiz, kurtsuz zeytin elde ediyorsunuz ama sofranıza koyacağınız zeytinler tam bir ilaç kalıntısı deposu oluyor..
Asgari ilaçlama yaptığınız takdirde ise kurtlu zeytin kaçınılmaz oluyor..Ben bu yolu tercih ettim..Sadece pamuklu bit ve zeytin sapsokanı için ilaç attım..Sonrasında hiç ilaç atmadım..Zeytinlerim üçte bir kurtlu oldu..
Yani bayağı bir organik oldu..
Tümünü yağ sıktırdım..1 asit yağ elde ettim..İçilebilir koyu kıvamlı nefis bir kıymalı yağ oldu..Çok memnunum yağdan..Asla acımsı, kekremsi, genizi tahriş etmeyen bir yağ..Zeytinyağı salata ve yumurtada belli olur diye bilirim..Organik yumurtaları pişirdik..lezzetine daha bir lezzet kattı..
Bu yağ için zeytinin çilesine katlanmaya değer gerçekten..Daha önce organik pazar dahil piyasanın en iyi sızma markalarını alıp kullanırdık..ama benim yağ hepsinden güzel ve doğal..ve farklı..

..........................

Yağ sıktırmak için önce Çanakkale/ Lapseki'de bir yağhaneyle iletişim kurdum..Telefonda benim aklımı çeldi..inandım: Son sistem bir İtalyan makinada soğuk sistem sızma yağ çıkardıklarını söyledi..İnandık..Köyden bir komşumla götürdük zeytinlerimizi..
Ufacık bir makinaydı..İlk etapta komşumun 200 kilo zeytinini attılar makinaya..Bir uğultu..bir uğultu..20 dakika sonra hafif hafif musluktan ince bir yağ gelmeye başladı..Bir çay bardağına az bir şey alıp tattım..Bir tuhaflık vardı..Korkunç acıydı..Komşumu uyardım..Sende iç bir bak;yağ tuhaf..çok acı..dediysemde, ilk önce tınlamadı..Makina habire homurdanıyordı..Bir saat içinde çıkan yağ 8-9 litre falandı..Komşumda huylandı durumdan..Tattı yağı; gerçekten acıymış dedi..Ama o bir saat içinde 200 kilo zeytin ziyan oldu gitti..
Çıkan 8-9 litre yağa da yağ demek için şahit gerekti..
Durdurduk makinayı..Yeni boşaltılan zeytinleri haznelerden geri boşalttık..Derken komşumla yağhane sahibi hırlaşmaya başladı..Komşum haklıydı..200 kilo zeytinin karşılığı 8-9 litre yağ olamazdı..Ağır bastırdık..Kendisinin gelenlere reklam olsun diye tattırdığı şerbet gibi yağdan 20 litre zar zor alabildik ve ufak zayiatla ayrıldık oradan..

.........
Lapseki Çardak Bucağında eski rum yağhanesi geçen yıl faaldi..Bu yıl kapanmış şansımıza..Asıl niyetim orada soğuk sıkım yaptırmaktı..
Ardından Lapseki'nin Umurbey Bucağında geçen yıl üretime başlayan kontinu sistem pırıl pırıl bir yağhaneye geldik..
Daha önce telefonda derdimizi anlattığımız için ve 80 km. yoldan gelişimiz hatırına bizi kırmadılar..Hemen boşalttık zeytinlerimizi..Ayrı ayrı, ikimizin zeytinlerini bir buçuk saat içinde teslim ettiler..
Anlayacağınız..biraz maceralı geçti sıkım işimiz..

...............

Fabrikadan ayrılırken, yetkili kişi bize sıkı sıkı tembihledi..Haziran ayı sonunda çekirdek sertleştikten sonra sakın fidanlarınızı sulamayın diye öğütledi..Yoksa yağ az alırsınız dedi..Ben ''yazın dalında buruşuk durması, dökülmeye sebep olmaz mı'' diye sordum..Hayır, dedi..Eğer Hastalık yoksa hiçbirşey olmaz dedi..
Benim yağ 1 asit çıktı..Yere örtü yayarak, zeytinleri toprağa düşürmeden topladık..
Ama %10 kadar da alt zeytin vardı..Eğer onları sıkıma dahil etmeseydim dizyemi daha düşük olabilirdi..

............

İstanbul'a dönünce bugün pazarda kendime yağlı selelik zeytin aradım..
Önce ilaçtan falan dem vurdum..'' ohooo..en az 6-7 kere ilaç atıyoruz biz'' diyen satıcı üreticilerden uzaklaştım..
Bir köylü amcaya ilaç konusunu açtığımda bana ''ne ilacı be kardeşim,biz yazın ilaç falan atmayız'' deyince..Hah dedim aradığım zeytinleri buldum dedim içimden..
Başladım minik sorularla muhabbete.. ''Biz çiçek öncesi ve mercimek iriliğindeyken iki defa zehir atarız..yazın ne sularız nede ilaç atarız. Haziran sonunda %1'lik bordo atarız ayrıca'' dedi..

Bu köylü amca Bilecik Osmaneli'ndendi..Zeytinliklerinin sarp arazide olduğunu söyledi ayrıca..
Diğer Gemlik-Orhangazi-Yalova yörelerinden gelen ve yılda en az 6-7 kere ilaçlama yaptıklarını söyleyen, sulama yaptıkları için zeytinleri daha iri olanlardan değil de bu Bilecik'li amcadan aldım bu yılın kıvırcık yağlı selelik zeytinimi..

..........

Son olarak..

Hasattan sonra fidanlarıma borlu ve çinkolu organik gübre ile birlikte kompoze gübre verdim..
Gelecek sezon şubat sonunda budamayla budamayla birlikte % 2.5 luk bordo atacağım..Ayrıca toprağımın PH'ı 5.5 olduğu için 26'lık kalsiyum nitrat takviyesi yapacağım..
Çiçekten 10 gün kadar önce Lebaycid veya Poligor veya benzer bir ilaç atacağım, pamuklu bit ve sapsokana karşı..
Fidanlığımda risk olduğu için mercimek iriliğinde iken yine bir ilaç daha atacağım..Ardından da %1'lik bordo..
Ondan sonra ne ilaç ne su vermeyeceğim..
Bu yıl da böyle deniyeceğim..
Bilecik'linin zeytinlerinde kurt zayiatı çok çok azdı..Sulama yapsak böyle olmaz dedi..
Ayrıca 3 kilodan bir kilo yağ almış..Ben sulama yaptığım için Gemlik tipi zeytinimden 5.5 kiloda bir kilo alabildim..

........

Zeytin ve yağı hoş, yararlı ama zeytincilik gerçekten çok meşakkatli..
Yinede bu lezzete değer..

MeyveliTepe 10-12-2011 23:14

Sizin zeytinden sofralık olmuyor mu?

Üçte bir (%33) oranında kurtlu oldu diyorsunuz, kaolin atsaydınız %2'nin altına rahatlıkla inebilirdi. Üstelik sadece 2-3 uygulama dahi sinek zararını çok düşürürdü, fazlası keyfe keder. Her türlü zehirden daha etkili ve 6 uygulamadan çok daha az.

seyyah53 10-12-2011 23:19

Gercekler hakikatten aci...:)

pria 10-12-2011 23:26

Kaolin uygulaması da bu yıl gündemimde sayın Meyvelitepe..

Bizim limana Çanakkale Seramik Fabrikaları için 2 günde bir kaolin gemisi geliyor..Limanda bol bol kaolin tozu mevcut..Olur herhalde..

MeyveliTepe 10-12-2011 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 886805)
Kaolin uygulaması da bu yıl gündemimde sayın Meyvelitepe..

Bizim limana Çanakkale Seramik Fabrikaları için 2 günde bir kaolin gemisi geliyor..Limanda bol bol kaolin tozu mevcut..Olur herhalde..

Seramik kalitesini tavsiye etmem. Rafine, kalsine ve parçacık büyüklüğü 2 mikrondan küçük olması gerekir. Artık piyasada epey vasıflı alternatif var. Gelecek sezon muhtemelen daha da artar.

omer.tuncer 20-12-2011 22:48

3 parti zeytin sıktırdım
kasım
1. parti delice ve döküntü 6 kğ dan 1 kg 2 asit
2. parti 4,8 kg dan 1 kg 0,5 asit
aralık
3. parti 4 kg 1 kg 0,3 asit

merak edenlere duyrulur.

Halil Önen 20-12-2011 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer (Mesaj 890111)
3 parti zeytin sıktırdım
kasım
...
2. parti 4,8 kg dan 1 kg 0,5 asit
aralık
3. parti 4 kg 1 kg 0,3 asit...

Ömer hoca kasım ile arlık arasında hemen hemen 1 kg. a yakın fark var. Asidiğe de düşüyor.

Millet zeytinleri erken mi _ ki benim bir kısmı duruyor_ hasat ediyor. Bu erken hasadın önünü sanki trilye _buralara gelince_ açtı. Eskiden aralık-ocak gibi hasat ederdik. Zeytinlerin geç hasadı ve soğuk yemesinin farkı, kaliteye de yansıyor sanki...

Erken hasat da, zeytin sineğinden kaçışı ve var yılı yok yılı arasındaki farkı az da olsa kapattığı için terci ediliyor gibi...

pria 21-12-2011 00:06

Geçen hafta Bilecik/Osmaneli'li bir köylü ile tanıştım..
Sattığı soğuk yemiş Gemlik tipi zeytinler kıvırcıktı..3 kilo zeytinden bir litre yağ aldık, dedi..
Ama yağ oranını geç hasat arttırdığı gibi zeytinlerin yazın sulanmamasının da çok etkisi olduğunu söyledi..
Aynı uyarıyı Çanakkale/Umurbey'de ben yağ sıktırırken yağhane yetkilileri banada yaptı..Yağ oranını arttırmak istiyorsan zeytinleri sulamaya alıştırma, dediler bana..

Halil Önen 21-12-2011 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 890124)
Geçen hafta Bilecik/Osmaneli'li bir köylü ile tanıştım..
Sattığı soğuk yemiş Gemlik tipi zeytinler kıvırcıktı..3 kilo zeytinden bir litre yağ aldık, dedi..
Ama yağ oranını geç hasat arttırdığı gibi zeytinlerin yazın sulanmamasının da çok etkisi olduğunu söyledi..
...

Gemlik zeytini yağlık değil ki adı üstünde sofralık. Raf ömrü de yağlığa göre az. Kalite olarak da yağlıktan düşük. Piyasa fiyatları da aynı değil zaten...

Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz.

Türk mutfağı olarak zeytin damak tadını yerleştiremedik. Yağlık yağ olarak, sofralık sofralık olarak tüketilmeli. Haa yağlıktan da sofralık olur tabii...belki damak tadındadır. Ama yağlar karşı karşıya geldiğinde iş değişiyor.

Halil Önen 21-12-2011 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 890124)
...
Aynı uyarıyı Çanakkale/Umurbey'de ben yağ sıktırırken yağhane yetkilileri banada yaptı..Yağ oranını arttırmak istiyorsan zeytinleri sulamaya alıştırma, dediler bana..

Yamaçlardaki yağlık zeytinler zaten sulanmıyor. Genelde deliceden aşılanmışlar ve kıt yaşama alışmışlar.

Ama buralara Gemlik dikerseniz sulamak zorundasınız. Yağlık dikerseniz de kıt yaşama fidanken alıştırmalısınız.

Yetişmiş ağaca az suya alıştırmak zor, fidan olarak dikmişseniz.

Ama sulanan zeytinlere bile az suya alıştırmak gerekiyor dediğiniz gibi... çünkü tekrar 10-12 yıllık kuraklık dönemine girdik. Bu yılların son 2 yılı tam kuraklık yaşayacağız yine...

Şimdiden zeytin ve diğer meyve ağaçların dibine kalın malç yaparak daha az işleyerek ve yakıcı güneşin etkisinden koruyarak hazırlığımızı yapmamız gerekir.

Yoksa buruşmuş ve küçük taneli zeytinleri erken konuşmaya başladık. Daha önümüzde 8-10 yıl var.

omer.tuncer 21-12-2011 04:47

bu sene yeni diktiği zeytinler hariç zeytin sulaması yapmadım ama zeytinler ufaklı ve buruşuktu geç toplanan zeytinde yağ kalitesi ve verim artıyor.


:Dşimdi pişman oluyorum şubat a kadar bekleyip öyle sıktırsaydım herhalde 2kg zeytinden 1kg yağ hem de -0,5 asit yağım olurdu.:D:D:D

Halil Önen 21-12-2011 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer (Mesaj 890133)
bu sene yeni diktiği zeytinler hariç zeytin sulaması yapmadım ama zeytinler ufaklı ve buruşuktu geç toplanan zeytinde yağ kalitesi ve verim artıyor.


:Dşimdi pişman oluyorum şubat a kadar bekleyip öyle sıktırsaydım herhalde 2kg zeytinden 1kg yağ hem de -0,5 asit yağım olurdu.:D:D:D

Siz beklersiniz belki Şubata kadar ama zeytin sizi beklemez. ;)

İlk soğuklardan sonra ve güçlü rüzgarla olgunlaşmış olanlar toprağa, yeni nesli için buluşacaktır. Belki kuşlar ve börtü böçek ve yüksek canlıların tüketimine sunulacaktır, doğanın yasası gereği...siz geç kalabilirsiniz.

-0,5 (eksi) asit aslında elde zeytin yok demektir.:D

pria 21-12-2011 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 890128)
Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz.
.

Halil Bey,

Aksine ben 8 yıldan beri Pendik ve Yalova pazarlarından hep aralık ayı içinde buruşuk Gemlik zeytini aldım yağlı sele için..
Buruşuk olmayan zeytin alıp sele yaptığımda hem 2-3 ay içinde olgunlaşıyor hemde zeytinler cıvıklaşıyor..
Oysa soğuk vurmuş Gemlik alıp yağlı sele yaptığımda zaten zeytinlerin (hurma zeytini gibi) acı suyu ve acılığı oldukça azalmış olduğu için 20 gün sonra yenebilir kıvama geliyor..ve bir yıl rahatlıkla dayanıyorlar..
Buruşuk kıvırcık zeytinin tadı başka oluyor..
....
Az önce NTV haberlerinde bu konu vardı..Haberde ''bu yıl Marmara bölgesinde zeytinleri soğuk vurduğu için sofralık zeytin miktarı az..zeytinler buruştu..'' diyorlardı..
Oysa bana göre bu yanlış..Bu yıl Pendik ve Yalova pazarlarında buruşuk-kıvırcık zeytinler kilosu 4-5 tl'den kapış kapış satıldı..
Alanlar memnun ama satanlar pek değil..Çünkü zeytinlerin suyu çekildiği için zeytin kilo çekmiyor..bu da üreticinin işine gelmiyor..
Buruşuk olmayan zeytin alıp yağlı sele yaparsanız 10 kilo zeytinden 2-3 litre acı su çıkar..ama buruşuk zeytinden yaparsanız 10 kilo zeytin ancak yarım kilo kadar acı su salar..

Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir.
....
Gemlik hem sofralık hem yağlıktır..Yağı da güzeldir..Ben bu yıl 5.5 kilodan bir litre yağ aldım..1 asit..harika bir yağ..
Ama zeytinleri sulamasaydım bu oran artardı..

...

Bir husus ta şu:

Sulanan Gemlik zeytinlerinden sofralık zeytin yapmaya kalktığınızda duyacağınız en büyük şikayet, olgunlaşan zeytinlerin cıvıklaşmasıdır.
Bu şikayeti çok duydum ben.
Ayrıca sulama yapılan zeytinliklerde sürekli filizkıran ve zeytin sineği mücadelesi yapmak şart oluyor..ve..zeytinleri suya alıştırdığınız zaman sürekli sulamak zorunda kalıyorsunuz..su vermediğinizde strese giriyor fidanlarınız.

Halil Önen 21-12-2011 18:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 890207)
...

Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir...

Benim de...:)

Ama ben tüketeceğimiz zeytinden değil, ticareti yapılan zeytinden bahsediyorum.

Adam 'içinde buruşuk olan zeytini bile getirme', diyor. Eleğe bile sokmuyor.

Siz 100-200 ton zeytin kuracaksınız, buruşuk zeytin ister misiniz?;)

Diğer görüşlerinize katılıyorum.

onlypassing 21-12-2011 18:32

zeytin işi bitmiştir arkadaşlar. 60 kuruştan zeytin sattık bu sene.. hiç bulaşmayın derim

pria 21-12-2011 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onlypassing (Mesaj 890415)
zeytin işi bitmiştir arkadaşlar. 60 kuruştan zeytin sattık bu sene.. hiç bulaşmayın derim

Yağlık zeytini kastediyorsunuz değil mi?
Edremit Borsasında bu sezon ilk yağlıklar 90 kuruş civarındaydı..
Yazık..Emeğini bile karşılamaz..
Tarımda herşey böyle..İlk baştan biraz yüksekçe oluyor; sonra pat aşağı..
Bizim Biga'da ilk çeltik fiyatları kilosu 1.15-1.35 arasıydı..
Şimdi 80 kuruş diyorlar..
..
Tüccar sizin sofralık taze zeytininizi alır elinizden 2-3 liraya..
Sonra bu zeytininizi süpermarketlerde kilosu 13-17 lira arasında görürsünüz, üretici olarak içiniz cızzz eder..

onlypassing 21-12-2011 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 890450)
Yağlık zeytini kastediyorsunuz değil mi?
Edremit Borsasında bu sezon ilk yağlıklar 90 kuruş civarındaydı..
Yazık..Emeğini bile karşılamaz..
Tarımda herşey böyle..İlk baştan biraz yüksekçe oluyor; sonra pat aşağı..
Bizim Biga'da ilk çeltik fiyatları kilosu 1.15-1.35 arasıydı..
Şimdi 80 kuruş diyorlar..
..
Tüccar sizin sofralık taze zeytininizi alır elinizden 2-3 liraya..
Sonra bu zeytininizi süpermarketlerde kilosu 13-17 lira arasında görürsünüz, üretici olarak içiniz cızzz eder..

uslu türü var bilirmisiniz bilmiyorum ondan bahsediyorum zaten 10 senedir 1 tl, 1.30 tlydi bu sene 60 kuruş ile 80 kuruş arası satıldı.. üstelik yağlık değil..

trilya domat edremit falan usluya göre çok iyi ama ülkemizde 3-5 sene içinde yetişecek zeytin fidanına bakarsak onlarda yakında 1 tl nin altına inecektir.. kısacası zeytin bitmiştir.. 50-60 dönüm zeytin sökeceğim ama yerine ne dikeceğim kararsızım.

pria 21-12-2011 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 890407)
Benim de...:)

...ticareti yapılan zeytinden bahsediyorum.

Adam 'içinde buruşuk olan zeytini bile getirme', diyor. Eleğe bile sokmuyor.

.

Mahsul bol olunca tüccar böyle nazlanır genelde..
Mesela buğday boldur, tüccarın sezon başlarında çektiği en büyük numara, analiz için götürdüğünüz buğdaya ''...sünesi var biraz..gluten düşük..'' falan diyerek buğdayınızın fiyatını kırar..aynı buğdayı yılbaşından sonra götürdüğünüzde ise ne gözü süne görür ne de gluten..

...

Ben bu buruşuk zeytin konusunda Marmarabirlik'in bu kadar kadar titizlik yapacağını sanmıyorum..yıllarca Tekirdağ alım merkezlerinden bilirim..kıvırcık-buruşuk zeytin karışım halinde alınır oralarda..
Tüccar kadar hasislik yapacaklarını sanmıyorum..tüccarlar daha acımasız ve gaddar..kibrit çöpü kadar kusuru mertek gibi gözünüze sokarlar..

Ondan sonrada nazlanarak aldıkları kıvırcık zeytinleri en pahalı fiyatlarla süpermarketlerde pazarlarlar..
Kıvırcık sele şu an İstanbul'da 13-15 lira..

egetropical 21-12-2011 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onlypassing (Mesaj 890458)
trilya domat edremit falan usluya göre çok iyi ama ülkemizde 3-5 sene içinde yetişecek zeytin fidanına bakarsak onlarda yakında 1 tl nin altına inecektir.. kısacası zeytin bitmiştir.. 50-60 dönüm zeytin sökeceğim ama yerine ne dikeceğim kararsızım.

Yine zeytin dikin derim. sık dikim bodur ispanyol çeşidi.
zeytin çeşidi seçimi aslında çok önemli. zirai faaliyet yaparken maliyet hesaplarını iyi yapmak lazım.

Bu arazide yapabileceğiniz ziraai ürün türleri alt alta yazıp, 1 dekarın maliyeti ve karı hesaplanıp karar verilmedir.

gecen hafta somada zeytin yağı alımı için bir kaç yere gittim. yağ fiyatları çok düşük. alıcı yok. edremit çeşidi 0,3 dizem yağ 5,5 tl idi, gemlik çeşidini ise soran bile yok. ancak soguk sıkım edremit çeşidi özel bir yağa sahibi toptan 8 tl istiyor. aslında işin altında pazarlama sıkıntısı var.
8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor.
Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olamsıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir.
Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor.

pria 21-12-2011 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 890482)
Yine zeytin dikin derim. 8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor.

...
Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olmasıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir.
Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor.

Ben 10 yıl önce tamamen hobi olarak ve imar planı içinde denize nazır çok verimsiz toprağı olan arsamı yeşillendirmek ve gelecekte burayı parsellediğim zaman her 400-500 merekare arsada 15 adet kadar yetişkin zeytin ağacı olmasını sağlamak amacıyla diktim zeytinleri..
O kadar verimsiz, çorak bir toprağı vardı ki..Belediye kepçesiyle 2x1.5 metre genişliğinde ve 120-150 santim derinliğindeki çukur açtırdım..Çukurları ovadan ve çay boyundan getirdiğim mil ve yanık gübrelerle karıştırıp doldurdum..Fidanlarımın dikim tabanında 3 kilo kadar triple ve potasyum sülfat gübrelerini koydum..Dekara 60-70 kilo borlu veya çinkolu organik gübre (leonardit) attım...Kistli toprağı geçirgen hale getirmek için tekli, topuzlu patlatmayla en az 5-6 kere patlatma yaptırdım..Defalarca bakla ektim yeşil gübreleme için..Şimdi oldukça verimli bir toprağım oldu..Zeytinlerim öylesine şımarık büyüyorki.Her yıl 40-50 santim filiz sürüyorlar..Budamak bile her yıl öyle uğraştırıyorki beni..Bir yıl aksatsam orman gibi oluyor fidanlar..
5250 metrekare fidanlığımın etrafındaki tel örgü işini,kazıkların betonlanmasını, dikenli tel germe işini hep kendim yaptım..
10 yıldan beri zevkle yaparım fidanlıktaki işleri..İşçi kullanmam..
Her yıl 8-10 kere giderim köye..Müthiş bir spor yaparım..2-3 kilo incelmeden pek dönmem köyden..
O temiz havada ve nefis manzarada çalışırken kendimden geçerim; yorulduğumu bile anlamam..Yorgunluğumu İstanbul'a dönünce anlarım..Benim en büyük kazancım da budur işte..Doğal spor..
Kızlarım gözüyle bakarım fidanlarıma..
Hele bu yıl ilk defa yağ sıktırdım ya..bu keyif bile bambaşka..
...

Ama ben belli bir gelire sahip emekli bir insan olmasam, başka bir gözle bakardım bu işe..
Çünkü 10 yıldan beri hep masraf yaptım..
Fidanlıktan kazancım sadece spor ve terlemek, sağlıklı yaşama katkı oldu..
Ama bu işten eğer aile geçindirmek zorunda olsaydım, kesinlikle bu zeytinciliğe bulaşmazdım..
10 yılın sonunda anladığım şu:
Zeytincilik yapmak için kalabalık aile yapınız olmalı..İşlerinizi ücretli olarak başkalarına yaptırmak zorunda olmamanız gerek..Makina ve ekipman için de öyle..En azından traktör sahibi yakınlarınız olmalı..

Elde ettiğiniz ham sofralık zeytini pazarlarda kilosu 4-5 liradan,olmuş sofralık yağlı seleyi 7-8 liradan, yağını 10-12 liradan kendi imkanlarınızla satabilmelisiniz..Çevreniz olmalı..Çevrenizde pazarlıyabilmelisiniz malınızı..
Yoksa tüccara ham zeytin veya yağ kaptırarak bu işten para kazanmanız bugünkü ortamda mümkün değil..
Hele hele bu işlerden anlamayan insanların zeytinlik kurma hayaleri kurmadan önce bu hususları çok iyi düşünmeleri gerek..
Bu iş yalnız insan işi değil..
Hele hele her işinizi para karşılığında başkalarına yaptırmak zorundaysanız büyük çaplı fidanlık tesisi işine gerçekten bulaşmayın..
Haa..yapın ama..5-10 fidan ekin..küçük çaplı hobi olarak..her işi kendiniz yapın zevkle..kendi yağınızı-zeytininizi çıkarın..ama yıllarca yapmak zorunda olduğunuz rutin bakım işleri yormasın, bıktırmasın sizi..
Eğer bıkacağınızı azıcık hissederseniz en baştan bu işe bulaşmayın derim..
Ben 57 yaşındayım 200 adet zeytin ve meyve ğaçlarımın her türlü bakım,gübreleme,ilaçlama,dip kazma, motorlu tırpanla ot biçme, budama, zeytin toplama,sulama gibi her türlü işi 10 yıldan beri hiç işçi kullanmadan hep kendim yaptım ve yapıyorum..ama artık bana bile ağır gelmeye başladı bu işlerin bazıları..İşçi çalıştırmayı hiç sevmem..Elle yapılan iş asla kendi yaptığınız gibi olmuyor..
10 yıl sonundaki izlenimlerim bunlar..

denizakvaryumu 21-12-2011 23:20

Ben Ankara'da SOĞUK SIKIM zeytinyağının yarım kilosunu 15 TL ye alıyorum yani 1 lt si 30 TL.ye geliyor.

Yine bugün bir organikçi dükkandan Kürşat markalı siyah zeytinin 2 kg lık kavonozuna 30 TL verip zeytin aldım.

Kıssadan hisse; iş pazarlamada...

Tüketicilere doğrudan ulaştırabilmekte...tabi güven unsuru da önemli .

pria 21-12-2011 23:32

Sayın Denizakvaryumu..
Ülkemizde genel kuraldır..Üretici değil..aracı, komisyoncu pazarlamacı veya tüccar kazanır..
Tüketici ise hep kazıklanır maalesef..
Pazarlamanın en güzel yolu kooperatifleşmedir..Bu işi yapan nadide ve ender köylerimiz de var..Örneğin:

http://www.godence.org.tr/
http://tr-tr.facebook.com/pages/S-S-...31843106858255
http://www.datcadetay.com/sindikoy.html

O kadar güzel pazarlıyorlarki zeytinlerini,yağlarını, narenciye ve kekik ballarını..Tertemiz..hilesiz..ucuz..
Her yıl ben bile nefis narenciye balının 850 gramını 12-13 liradan onlardan güvenle alıyorum..
Size de tavsiye ederim.Özellikle Gödence kooperatifini..hurma zeytinleri bile var..arıcılık yaptıkları narenciye bahçelerinin iklimsel konumları ilaçlama yapmalarını bile gerektirmiyor..balları o yüzden mükemmel ve emsallerine göre çok ucuz..

omer.tuncer 22-12-2011 00:04

burası yeri değil özelden ulaşırsanız zeytin yağı için konuşuruz


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025