agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Lilium 06-05-2008 02:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 (Mesaj 33223)
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...

Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.Su verirsen döker, ikinci birşey her ağaç meyve döker dökmiycek diye birşey yok,(Nedenleri çoktur) **** siz budamada yanlış yapıyor olabilirsiniz,**** zeytin güvesi,zeytin sineği ile mücadele etmiyorsun.Böyle forumlara yazarak çare bulacağınızı zannetmiyorum, Çünkü ağacı tanımak toprağı tanımak lazım. Benim behçemde zeytin bağçesi ama içindeki ağaçların herbiri gelişimine göre bakım ve budaması yapılır. toprak yapısına göre sulama ve gübreleme yapılır. (Herşey su ve gübre değildir) Biz sizin toprağınızı, ağaçınızı, tanımadan şudur demek yanlışın en büyüğüdür. Diyende benim karşıma çıksın. Size tavsiyem önce toprağınızı çok iyi tahlil ettirin, ve edin toprağınızı siz tanıyın, (nasıl bir toprak neye ihtiyacı var) Sonra ağaçlarınızı sevin, ve ona göre müçadele edin. Göreceksiniz herşey düzelecek.Size iyi ürünler almanız dileğiyle HOŞÇAKALIN

mesut5 06-05-2008 13:23

Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar

izzeterisen 06-05-2008 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran (Mesaj 229967)
Sn. İzzet Bey ,
İlginiz nedeniyle teşekkürlerimi arz ederim. Zeytin kara koşnilini ve pamuklu bitini ve bunlara karşı kullanabileceğim ilaçları biliyorum , ama bunları çıplak gözle görebiliriz , çıplak gözle yaptığım kontrolde zararlı göremedim. Saygı ve selamlar . .

merhabalar.
Zararlıyı tespit ettinizmi veya ettirdinizmi ?
Bu sorunuzun devamı gelmedi.
Merak ettim doğrusu. Söylediğim her iki zararlı da yoksa sorun neydi?
Bilgilendirirseniz memnun olurum.

Lilium 06-05-2008 17:51

[QUOTE=mesut5555;233024]Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar[/QUOTE Mesut bey böyle bir zeytin çeşidi yok biliyorum, anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizinki ya yağlık bir çeşit **** yabani, aşının altıntan patlamadığına eminmisin. Görmeden birşey söylemek yanlış olur. En doğrusu küçük bir dal kesip bölge ziraat mühendisliğine götürüp göstermek olur. SAYGILARIMLA..

Özcan2007 07-05-2008 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nail Çimen (Mesaj 232889)
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.

Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''

syıldıran 07-05-2008 13:33

3 Eklenti(ler)
Sn. İzzet Bey ,
Sorunuma göstermiş olduğunuz ilgi için öncelikle teşekkürlerimi arz ederim. Çevremdeki bazı konuyla ilgili kişiler ile yaptığım görüşmeler sonucu , zannedersem zararlıyı tespit etti diye düşünüyorum. Bazı fidanlarda küçük salyangozlar vardı , bunun fidanlara özellikle filizlere zararlı olacağını söylediler , doğruluğunu bilemiyorum ama , bana inandırıcı geldi. Bir kaç tane resim ekliyorum (Resimlerde salyangoz yok) , orada fidanların sürgünleri sanki biraz deforme olmuş gibi . Malumunuzdur Delthametrin etkili maddeli ilaçlar zeytinde , zeytin güvesi , zeytin kara koşnili vb. zararlılara karşı kullanılmaktadır . Bu nedenle daha önce Delthametrin etkili maddeli bir ilaç kullandım ama etkili olmadığı düşüncesindeyim , sonradan biraz daha araştırınca buna salyangoz zararlısının neden olduğu ve buna da Delthametrin terkipli ilaçların etkili olmadığını öğrendim. Ancak hafta sonları müsait olmam nedeniyle zamanım kısıtlı olduğundan geçen hafta sonu elimde önceden kalmış olan Methidathion etkili maddeli Supracide adlı ilaç ile 15 kg. lık sırt tulumbasına 15 gr. dozajında uygulama yaptım , hafta sonu durumu inceliyeceğim , sonuçtan sizi de bilgilendiririm. Saygı ve selamlar . .

izzeterisen 07-05-2008 18:48

Sn.syıldıran
Ben resimlerde bir şey göremiyorum, bir sorun olduğunu sanmam.Salyangozlar doğanın asıl sahipleri, biz zararlılardan arta kalanı yeriz. Zararlılar konusuda biraz sabırlı olun.Önemli (bitkiyi etikleyen) bir sorun yoksa birkaç yaprak yenmesinin bir önemi yoktur. tabii bu tüm zararlılar için geçerli değil. Zeytinin yaprağı nasıl olsa çoktur, yenilse de yenisi çıkabilir, sonuçta bitki yapraksız değil ya.

mesut5 07-05-2008 22:50

merhaba nail bey sualime cevap verdiğiniz için teşekkür ederim,fideleri edremitten satın almıştım,yağlık olarak bana verdiler,aşı yapmadımdı.ama meyve olunca ilgili mercilere götüreceğim teşekkürler

Lilium 09-05-2008 02:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 (Mesaj 233339)
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''

Özcan bey siz bildiğiniz gibi yapmaya devam edin efendim, size söyliycek bir şeyim yok.
Saygılarımla...

Özcan2007 09-05-2008 23:06

ZEYTİN’DE DAMLA SULAMA

Zeytin ağaçlarında yurt dışında ve içinde yapılan çalışmalarda hiç sulanmayan ağaçlara göre damla sulama sistemi ile sulanan zeytin bahçelerinde verimde %50-75 oranında artış olmuştur.

Edremit ve Ayvalık’ta yaptığımız damla sulama projelerinde sofralık zeytin kalitesi %25’den %50’ye çıkmıştır. Bir diğer müşterimiz ise ortalama ağaç başına 40-45 kg meyve hasat etmiştir.

Kontrollü bir damla sulama ve gübreleme programı ile Yağlık ve Sofralık zeytinlerde hem meyve tutumu arttırılmış hem de meyve büyüklükleri artmıştır.

Su stresinin Zeytin Ağacına Etkisi :

Gelecek yılın çiçek tomurcuğu gözlerinde azalma yaparak Periyodisiteye ( var-yok yılı) sebep olur.
O yılın çiçeklenme ve meyve tutumu az olur.
Sürgün gelişimi azalır.
Meyve kalitesi, büyüklüğü ve verimi düşer, dolayısıyla gelirimiz de düşer.
Fazla Suyun Zeytin Ağacına Etkisi:

Drenajı iyi olmayan ağır bünyeli, taban arazilerde verilen yalak, karık veya salma sulama usulü verilen sular toprak kaynaklı patojenlerin ve pytophora, verticillium solgunluğu gibi hastalıkların oluşma ve yayılma ihtimalini arttırır. Zeytin yağı birlik başkanı Sn.Cahit Çetin’in basındaki açıklamalarına göre 300.000 ağaç zeytin ( verticillium) solgunluğu sebebiyle kurudu. Bu rakamın 500.000’e çıkmasından korkuluyor.

Manisa genelinde 53.000 ha.zeytin alanında %3, Akhisar’da %4, Gölmarmara’da ise %5 oranında zeytin ağaçları kurumuştur. Zeytin hasarındaki maddi zararın 5 trilyon lirayı bulacağı belirtiliyor. Yine yapılan bir araştırmada hastalığın hiç sulanmayan zeytin bahçelerinde çıkma ihtimalinin %9 olduğu, normal sulama yapılan bahçelerde ise %21 olduğu açıklanmıştır. Yani aşırı ve yanlış sulama solgunluk riskini %12 arttırabilir.

syıldıran 12-05-2008 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 233477)
Sn.syıldıran
Ben resimlerde bir şey göremiyorum, bir sorun olduğunu sanmam.Salyangozlar doğanın asıl sahipleri, biz zararlılardan arta kalanı yeriz. Zararlılar konusuda biraz sabırlı olun.Önemli (bitkiyi etikleyen) bir sorun yoksa birkaç yaprak yenmesinin bir önemi yoktur. tabii bu tüm zararlılar için geçerli değil. Zeytinin yaprağı nasıl olsa çoktur, yenilse de yenisi çıkabilir, sonuçta bitki yapraksız değil ya.

Sn. İzzet Bey ,
Geçen hafta sonu fidanlara Supracide uyguladığımı , sonuçtan size bilgi vereceğimi söylemiştim. Hafta sonunda yaptığım kontrolde gördüğüm kadarı ile , sonuç çok iyi. Ne bir salyangoz , nede başka bir zararlı veya karınca yoktu. Ve de fidanlar sanki stresten kurtulmuşlar gibiydi (Belki de ben öyle istediğim için öyle görmek istediğim için öyle görmüş de olabilirim.) , o nedenle bayağı keyiflendim :) , ilginiz için teşekkürler . Saygılar ..

mamba0 21-05-2008 11:20

Ben yeni üyeyim uslu zeytin hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı,pazar payı nasıl , iyi bir çeşit mi yardımcı olurmusunuz

Melih Bakırlıoğlu 21-05-2008 12:31

Sayın mambaO;uslu Akhisar'ın üç zeytin çeşidinden biridir. Büyük ve kuvvetli ağaç oluşturur,verimi yüksektir.Hasatında geç kalmamak gerekir,çok erginleştiğinde dökülmeye başlar.Kuyu ve sele zeytini yapmaya uygundur.Son zamanlarda yeşil toplanıp konfit tipi zeytin olarakda işleniyor.BU bölgenin en ucuz zeytini olmasına rağmen gectiğimiz sezon yağlık zeytini 0,80 ytl.diğerleri sıradan 1,40 ytl ye satıldı.Genelde ihalelerde fiyatı uygun olduğu için teklif verilir.Kaliteli işlenenler'' yasemin '' adı ile satılır.Hoşçakalın

mamba0 23-05-2008 19:38

Melih Bey bilginiz için teşekkür ederim.Anladığım kadarıyla ucuz bir piyasası var keşke edremit veya trilyeyi tercih etseydim. dikimi yapıldı 15 gün önce olmazsa yağlık değerlendiririm artık.

mesut5 24-05-2008 18:40

İzzet Bey Merhaba..!Yöreden olduğunuzdan dolayı sizden bir konuda yardım talep edeceğim.Biliyorsunuz ki yöremizde zeytinler çiçekten meyveye dönüşmeye başladılar.Bu nedenle bu aşamadan sonra ne gibi bir ilaçlama yapmamı öneririsiniz.**** bu konu daha önce zuhur etmişse bir link verebilirmisiniz.Daha önceden bir defa bordo bulamacı,pamuk hastalığı için ilaçlama ve yaprak gübresi vermiştim.(Her ne kadar bu ilaçlamaları çiçekten önce yaptımsada biliyorsunuz yağmur yediler)Bana bu hususta yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...!

izzeterisen 24-05-2008 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesut5 (Mesaj 239697)
İzzet Bey Merhaba..!Yöreden olduğunuzdan dolayı sizden bir konuda yardım talep edeceğim.Biliyorsunuz ki yöremizde zeytinler çiçekten meyveye dönüşmeye başladılar.Bu nedenle bu aşamadan sonra ne gibi bir ilaçlama yapmamı öneririsiniz.**** bu konu daha önce zuhur etmişse bir link verebilirmisiniz.Daha önceden bir defa bordo bulamacı,pamuk hastalığı için ilaçlama ve yaprak gübresi vermiştim.(Her ne kadar bu ilaçlamaları çiçekten önce yaptımsada biliyorsunuz yağmur yediler)Bana bu hususta yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...!

http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/
Bu site size fazlasıyla yardımcı olur.
Eğer bilemediğiniz bir şey olursa veya tanıyamadığınız bir zararlı hastalık olursa İl Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlarımız ki burda isim vermek istemem size yardım için her zaman hazırlar.
Zeytinde çiçek dökümünden sonra zeytin güvesi zararı olabilir. Zeytinlerinizde ne var ne yok bilmediğim için bir şey söyliyemem. Zararlılara karşı hiç bir zaman "olmasın, gelmesin" diye ilaç kullanılmaz.
Fotoğraf eklerseniz gördüğünüz şeylerle ilgili burada herkez yardımcı olabilir.
Geçen pazar kendi zeytilerime baktım, hiç bir şey yoktu. Benim zeytinlerin dağda. Ama evimde bir ağacım var, sürekli sulanıyor, halkalı leke hastalığından epey zarar gördü, ,ilaçlamanın düzenli yapılması gerekirdi ama ben yapamadım.
Kolay gelsin.

mesut5 24-05-2008 21:00

Teşekkür ederim İzzet Bey ilginiz için.

deniz-kızı 25-05-2008 17:18

Her cins toprakta çıkmıyor sanırım.Bahçeme ektiğim zeytin çıkmadı.

Melih Bakırlıoğlu 26-05-2008 12:32

Sayın mambaO;bana soror iseniz ,üzülmenize gerek yok.Benim köyümde arkadaşlar trilye ağaçlarını aşı ile cinslerinideğiştiriyorlar.Uslu zeytin ağacı bereketli bir ağaçtır,aradaki fiyat farkını bu yönü ile kapatabilir.Yinede memnun kalmaz iseniz aşı ile cinsini değiştirebilirsiniz.Hoşçakalın.

Melih Bakırlıoğlu 26-05-2008 12:36

Sayın deniz-kızı;eğer zeytinin cekirdeğini ekti iseniz işiniz çok zor.Fidan dikti iseniz biraz sabredin.fidan size birşeyler anlatacaktır.Hoşçakalın.

kuyucu 26-05-2008 19:18

İznik Zeytin Bahçesi

Arkadaşlar,
İznik'te 8,5 dönüm bir Zeytin bahçem var. Aranızda İznik' li olan varsa beni bilgilendirebilirmi? Acaba bakım için ortakçıya verdiğimizde yerin sahibine gelirin ne kadarı veriliyor.
***.

Özcan2007 26-05-2008 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 240322)
Sayın deniz-kızı;eğer zeytinin cekirdeğini ekti iseniz işiniz çok zor.Fidan dikti iseniz biraz sabredin.fidan size birşeyler anlatacaktır.Hoşçakalın.

Çekirdekten çıkan zeytin ağaçları soğuğa daha dayanıklı oluyorlar.Çekirdekten yetişen ağaçlar asırlarca yaşıyor. Kanıtlanmış belgeleri var, Edremit körfezindeki zeytin ağaçlarını yunanlılar dikmiş hiç bir kuruma görmedim körfezde ve çelikle üretimde ise manisa yöreleri çelik zeytinleri kullanıyor ve tarlanın
100&10 kuruyor.

mamba0 28-05-2008 16:49

Melih Bey,zeytincilik konusunda bağcılıkta olduğu kadar bilgi sahibi değiliz.Bir arazimz vardı zeytin yapalım istedik herhalde en tutulmayan zeytin çeşidini bir de en pahalı şekilde almışız( fiyatı söylemiyorum rezalet :) ) Duyduklarımdan sonra snirlerim bozuldu.Üsten aşılama ile çeşdini değiştirebileceğmzi söylediniz bunu ne zaman yapabiliriz ?Her çeşit olurmu? Fidanları ne kadar sıklıkla sulamalıyız? Babam bir kez suladı uzun bir süre sulamayalım çabuk büyümesin fidanlar pişsin diyor.Ben hava çok sıcak sulayalım dedim tartışıp duruyoruz böyle giderse fidanlar kuruyacak toptan kurtulacağız.

Özcan2007 28-05-2008 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mamba0 (Mesaj 241512)
Melih Bey,zeytincilik konusunda bağcılıkta olduğu kadar bilgi sahibi değiliz.Bir arazimz vardı zeytin yapalım istedik herhalde en tutulmayan zeytin çeşidini bir de en pahalı şekilde almışız( fiyatı söylemiyorum rezalet :) ) Duyduklarımdan sonra snirlerim bozuldu.Üsten aşılama ile çeşdini değiştirebileceğmzi söylediniz bunu ne zaman yapabiliriz ?Her çeşit olurmu? Fidanları ne kadar sıklıkla sulamalıyız? Babam bir kez suladı uzun bir süre sulamayalım çabuk büyümesin fidanlar pişsin diyor.Ben hava çok sıcak sulayalım dedim tartışıp duruyoruz böyle giderse fidanlar kuruyacak toptan kurtulacağız.

Mayıs 15 den itibaren zeytin fidanı sulamaya başlanmalıdır. Zeytin fidanı 15 günde 15 lt suya ihtiyaç duyar.

açık-pozisyon 29-05-2008 11:08

Mesela ben bir arazi satın almak istiyorum ama üzerinde 50-100 zeytin ağacı var, farzedelim pek de ürün vermiyor. Ben de onları söküp başka bir meyve ağacı mesela ceviz dikmek istiyorum. Bir arazideki eski/yaşlı zeytin ağaçlarını sökmek/söktürmek çok masraflı ve uğraştırıcı bir iş midir? Toprakta bir dezavantaj oluşturur mu yeni fidanlar için?

Melih Bakırlıoğlu 29-05-2008 12:41

Sayın mambaO; Fidanlarınızın durumunu bilmediğim için bir şey söylemem yanlış olur.Öncelik ile iyi bir aşıcı bulmalısınız,tabiiki kendinizde yapabilirsiniz.Önemli olan aşı çubuğunun alınacağı ağacın sağlıklı bir ağaç olması.Toprak tavı iyi ise zaten fidan su istemiyecektir.Geçen sene şubat ayında diktiğim fidanlarımı can suyundan sonra 3 defa suladım.Bu birazda yağışlar ile ilgili.Hoşçakalın

Melih Bakırlıoğlu 29-05-2008 13:04

Sayın açık-pozisyon;zeytin ağaçlarını kesebilmeniz için izin almanız gerekiyor.Keser iken yakalanır iseniz 60.-ytl ağaç başı cezası var.Kestikten sonra kökünü ağacın büyüklüğüne göre el ,traktör veya kepçe ile çıkarabilirsiniz.Bizim buralarda kepçe ile büyük kökler 15-20 ytl arasında kökleniyor.Toprakta herhangi bir dezavantaj olacağını düşünmüyorum.Keseceğiniz yaşlı zeytin ağacı ve köklerinden çok fazla odun elde edebilirsiniz.Eğer ağaçlarda çürüme yok ise biraz zor olmakla beraber düzgün kesilir ise çok güzel parke işlenebilir.Tabiiki öncelik kökü ile beraber söküp satabilir iseniz çok daha karlı,bizler içinde bir okadar sevindirici bir şey yapmış olursunuz.Hoşçakalın.

açık-pozisyon 29-05-2008 13:27

Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten tamamen zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?

TeKiN80 30-05-2008 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi açık-pozisyon (Mesaj 241899)
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten full zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?

Bana kalırsa birinci söylediğiniz daha mantıklı zeytin gelecegi olan bir agaç.Gelecegi var diyorum cünkü öyle. bizim buralarda biz söz vardır sizin gibi tereddüte düsen arkadaşlara sizin gibi bu soruyu soranlara genelde derler ki; '' bir insan meyveyi sebzeyi yemesede olur ama aynı şeyi zeytinyağı ve diğer yağlar için söylemek mümkün değildir yemegin başı yağdır '' derler eskilerden beri.Ama yinde içinizde varsa içinizden geldiği gibi hareket edin sonuçta istemeyerek yapılan işten pek iyi sonuç alınmaz. :)

mamba0 30-05-2008 10:36

aşı yapmak için belli bir yaşı beklememiz gerekiyor mu , ufak fidana aşı yapılır mı

mamba0 30-05-2008 10:40

sulama tankerine hümik asit karıştırsam faydalı olur mu ,yoksa diplerine kuru olarak hümik asit atıp sonra mı sulasam

izzeterisen 30-05-2008 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi açık-pozisyon (Mesaj 241899)
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten full zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?

Kıymayın uzun yılar boyunca yetişen zeytin ağaçlarına! Şimdi bir zeytin dikin, ne kadar zaman sonra oradaki zeytinlerin büyüklüğüne geleceğini bir düşünün.
Değil mi?

Melih Bakırlıoğlu 30-05-2008 12:27

Sayın açık-pozisyon,zeytin ağacı cok zor yetişen bir ağaç,sizin gönlünüz cevizde.Bence bırakın zeytin ağaçları yerinde kalsın,bir kısmını yemelik - bir kısmını yağlık yapın. Arazinin diğer kısmını bodur denilen ceviz fidanları ile doldurun(tozlayıcıları unutmayın, tabiiki il-ilçe tarımdan cevizin yetişebileceğini öğrendikten sonra).Cevizler yetiştikten sonra zeytin işinden zevk almaz iseniz bildiğiniz gibi yaparsınız diye düşünüyorum.Hoşçakalın

açık-pozisyon 30-05-2008 16:13

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, hepsini aklımın bir köşesinde bulunduracağım... Bir de burası yeri mi bilmiyorum ama elektrik konusunda bir şe sormak istiyorum. Damla sulama düşündüğümden elektrik lazım olacak... Bu "aday" arazilerin hiçbirinde elektrik yok ama etrafında vardı sanki yanlış hatırlamıyorsam. Eğer ben elektrik idaresinden elektrik talebinde bulunsam (masrafını karşılamak şartı ile ve teknik olarak mümkünse) hemen gelip elektrik direği ve saat koyarlar mı yoksa bunun yasal bir prosedürü var mıdır? Bilgisi olan?

syıldıran 30-05-2008 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi açık-pozisyon (Mesaj 242516)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, hepsini aklımın bir köşesinde bulunduracağım... Bir de burası yeri mi bilmiyorum ama elektrik konusunda bir şe sormak istiyorum. Damla sulama düşündüğümden elektrik lazım olacak... Bu "aday" arazilerin hiçbirinde elektrik yok ama etrafında vardı sanki yanlış hatırlamıyorsam. Eğer ben elektrik idaresinden elektrik talebinde bulunsam (masrafını karşılamak şartı ile ve teknik olarak mümkünse) hemen gelip elektrik direği ve saat koyarlar mı yoksa bunun yasal bir prosedürü var mıdır? Bilgisi olan?

Sn. Açık-pozisyon ,
Öncelikle zeytin-ceviz ikileminde yaşadığınız kararsızlık konusunda Sn. İzzet İrsen ve Sn. Melih Bakırlıoğlunun görüşlerine içtenlikle katılıyorum. Elektrik konusunda ise Elektrik Dağıtım Şirketlerinin tarımsal sulama konusunda yatırım ödeneği olmaması nedeniyle yatırım yapamamaktadırlar. Bu nedenle eğer bir eleştrik şebekesi yapılması gerekiyor ise bunu kendi imkanlarınız ile yapmanız gerekiyor. Bu işlem için öncelikle ihtiyacınız olan elektriksel gücü (.... kW.) belirleyip , ona göre proje ve tesis çalışması yapmak gerekir. Bu konuda çevrenizdeki konu ile ilgili kişilerden teknik yardım almanız gerekir. Gerekli elektriksel gücü belirledikten sonra , izni (Enerji Müsadesi) almanız durumunda kendiniz proje ve tesisinizi yaptırarak ve ayrıca DSİ. ve İl/İlçe Tarım Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak bahçenize sulama amaçlı elektrik alabilirsiniz. Selamlar . .

Melih Bakırlıoğlu 31-05-2008 17:28

Sayın açık-pozisyon;syıldıran beyin söyledikleri çok önemli,o bölgede elektrik işleri yapan bir arkadaş ile görüşmeniz size fikir verecektir.Bir daha gittiğinizde cevreye biraz dikkatlice bakın ,eğer A direk üzerinde trafo görür iseniz özel kişi-kişilere aittir. O şahısları bularak size yeterli olacak kadar boşluk(..kw) olup olmadığını öğrenip o trafoya ortak olabilirsiniz.Hoşçakalın

açık-pozisyon 02-06-2008 11:56

Çok teşekkür ederim... Araziyi henüz almadım, daha farklı yerlere para lazım oldu, biraz sıkıntım oldu o konuda... O yüzden sanırım bir iki ay beklemem gerekebilir... Kısmet olur da araziyi alabilirsem, fidan temini ve dikim konularında da rahatsız edeceğim sizi...

Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim...

Övünç ÖZENEL 02-06-2008 13:49

"Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi?

Sayın Mine Hanım,

Aydın-Yamalak'ta 1300 gemlik ve 75 domat fidanından oluşan bir zeytinliğim var. Ağaçların yarısı 1 yaşında diğer yarısı 2 yaşında.Şu anda durumları çok iyi;damlama sulamanın zannederim çok etkisi var.

Ancak, şayet fide aldığımız yer tozlayıcı düşünerek başka bir çeşit koymadıysa,sadece gemlik ve domat fideleri dikildi.

Ben forumda tozlayıcı olarak "Ayvalık" dikilmesini tavsiye etmeniz üzerine "Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi diye düşünmeye başladım.Önceden bahsi geçmişse de forumda göremedim.

Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Saygılarımla.

Lilium 03-06-2008 01:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Övünç ÖZENEL (Mesaj 243436)
Sayın Mine Hanım,

Aydın-Yamalak'ta 1300 gemlik ve 75 domat fidanından oluşan bir zeytinliğim var. Ağaçların yarısı 1 yaşında diğer yarısı 2 yaşında.Şu anda durumları çok iyi;damlama sulamanın zannederim çok etkisi var.

Ancak, şayet fide aldığımız yer tozlayıcı düşünerek başka bir çeşit koymadıysa,sadece gemlik ve domat fideleri dikildi.

Ben forumda tozlayıcı olarak "Ayvalık" dikilmesini tavsiye etmeniz üzerine "Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi diye düşünmeye başladım.Önceden bahsi geçmişse de forumda göremedim.

Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Saygılarımla.

Sayın övünc sorunuz mine hanıma ama bende hasper kader zeytinciyim, gemlik çeşidi zeytin ektim, ekip yetiştirdikten sonra birşeyler öğrenmeye başladık, gemlik çeşidinin geleceği yok, yol yakınken çeşit değiştimenizi öneririm örneğin domat çeşidi gelecek vaat eden bir çeşit,gemlik çeşidinin dış pazar şatışı yüzde beş deniyor.
Yinede mine hanımın söyliyceklerini bende merak ediyorum. SAYGILARIMLA...

Özcan2007 03-06-2008 20:15

Merhaba arkadaşlar ve ziraat mühendisleri
Benim sorum zeytin ağacı çicekte en çok ihtiyaç duyduğu element veya ilaç hangisidir. Geçen yıl gibi edremit körfezin zeytin çiceklerinde kuruma ve dökülme var. Yardımcı olabilirmisiniz

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025