agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)

Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-08-2010, 08:11   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-02-2010
Merhaba,
Size garip gelebilir ama benim Ankara'da saksıda yetiştirdiğim bir zeytinim var. Bana geldiğinde kaç yaşındaydı bilmiyorum ama küçüktü. Şimdi epeyce büyüdü ve bu yıl çiçek açtı. Ama onun çiçek açtığı sıralarda Ankara'da hava çok fırtınalı olduğundan mıdır bilmem sadece 3 tane zeytin oldu.
Şimdi diyeceksiniz bir ağaçta 100 tane zeytin olsa ne fark eder diye ama ben dallarında bir sürü zeytinle hayal ediyorum ağacımı. Burada yazdıklarınızı okuyorum, acaba benim de budama yapmam gerekiyor mu? Budama yapacaksam nasıl yapacağım?

resama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2010, 10:25   #2
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Sn. Acemi,

Benim toprak seviyesine yakın yerden kestiğim uygulamalar var. Bu tarz, alçaktan taçlandırma avantajı sağlıyor. Ağacın beslenme yolunu kısalttığı için yüksek tac oluşturan çeşitlerde tercih edilebilir. Ayrıca ürün toplanması kolay olur.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2010, 20:48   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Acemi,

Benim toprak seviyesine yakın yerden kestiğim uygulamalar var. Bu tarz, alçaktan taçlandırma avantajı sağlıyor. Ağacın beslenme yolunu kısalttığı için yüksek tac oluşturan çeşitlerde tercih edilebilir. Ayrıca ürün toplanması kolay olur.
Sn. Zeytinci,

Tam olarak kaç santim yukarıdan kesmek gerekiyor? Birde kaç yılda yeniden meyve verebilir duruma geliyor?

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 09:48   #4
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Merhaba,1331 no.lu mesajımda bahçeme bir zeytin ağacı diktiğimi ve yaprak sararması sorunum olduğunu belirtip yardım istemiştim.Sayın yalıçapkınının önerileri doğrultusunda 20.20.20 formülasyonlu ve ayrıca Fe,Mn,Zn içeren bir gübreyle hem yapraktan hem de suda çözüp toprağına vermek suretiyle gübreledim.Sararma durdu ve sürgün vermeye başladı.Zeytinlerim de irileşmeye devam ediyorlar,herşey yolunda gözüküyor.
Sorum : Bu gübrelemeyi tekrarlamalı mıyım ve ne sıklıkta? Bir de internette araştırırken zeytin gübrelemesi ile ilgili karşılaştığım bilgileri derledim ve bir "zeytin gübreleme takvimi" oluşturmaya çalıştım.Bunu aşağıya ekliyorum ve yorumlarınızı rica ediyorum.Sizler bu gübreleme işlemini hangi düzende yapıyorsunuz? Bilgilendirirseniz sevinirim.

--Sonbaharda organik gübre (leonardit vb) toprağı iyileştirmek amacıyla toprağa karıştırılır.Ayrıca noksanlıkları tespit edilen iz elementleri de mutlaka verilmelidir
--Fosforlu (Triple Süper Fosfat) ve potasyumlu (Potasyum Sülfat) gübreler taç izdüşümüne ve 15-20 cm derine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan ilkbahara kadar verilebilirler.
--15.15.15 Kompoze gübre Ocak/Şubat aylarında ağaç tacı iz düşümündeki daire çevresine açılacak 15-20 cm derinlikteki çiziye verilerek üzeri toprakla kapatılır.
--CAN-Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi Nisan veya Mayıs aylarında ağaç tacı altında gövdeden 50cm. çapındaki alan dışına toprak yüzeyine serpilir, tırmık veya çapa ile işlenip, toprak altına karışması sağlanır.
--Yazın yapılacak gübrelemeler ise sulamadan önce veya yaprak gübresi şeklinde verilmelidir.

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 23:24   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi resama Mesajı Göster
Merhaba,
Size garip gelebilir ama benim Ankara'da saksıda yetiştirdiğim bir zeytinim var. Bana geldiğinde kaç yaşındaydı bilmiyorum ama küçüktü. Şimdi epeyce büyüdü ve bu yıl çiçek açtı. Ama onun çiçek açtığı sıralarda Ankara'da hava çok fırtınalı olduğundan mıdır bilmem sadece 3 tane zeytin oldu.
Şimdi diyeceksiniz bir ağaçta 100 tane zeytin olsa ne fark eder diye ama ben dallarında bir sürü zeytinle hayal ediyorum ağacımı. Burada yazdıklarınızı okuyorum, acaba benim de budama yapmam gerekiyor mu? Budama yapacaksam nasıl yapacağım?
Sn. resama hoşgeldiniz.

Niye garip gelsin ki...

Saksıda zeytin yetiştiren ve verim alanlar da var.

Tabii, aşağıya 80-90 cm. ve yanlara 8 m. kadar kök salabilen bir ağaç, zeytin.

Budama için bir resmi olsaydı daha iyi düşünürdük. İlk 2 yıl için budama yapılmıyor. Sadece dipten çıkan sürgünler kesiliyor.

Diğer yıllar için hafif budama gerekiyor. Böylece ağacın dengesi ve taç verme gerçekleştiriliyor.

Hangi zeytin çeşidi olduğu da önemli. Tozlama isteyen bir çeşit mi? Kendine verimli mi?

Bazı çeşitler biraz geç_ 5-6 yıl sonra_ verime yatıyor.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026