agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)

Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-01-2007, 20:38   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oktars Mesajı Göster
Benimde zeytin ağacı ile ilgili sorum olacak.

Zeytin benimde çok sevdiğim bir ağaç birde bu sene yapmış olduğum gezide gördüğüm zeytin bahçelerinden sonra ilgim dahada attı. Trakyada (Kırklareli Babaeski) yetişmeyeceğini bile bile yaklaşık iki sene önce 50cm uzunluğunda bir zeytin fidanı diktim. Geçen kış üstü açık tahtadan bir kutu ile muhafaza etmeye çalıştım ve kazasız bir şekilde atlattık.Fakat gelişimi çok ağır gidiyor sizce yetiştirip ürün alma şansım varmı **** bizim iklim koşullarına dayanıklı tavsiye edebileceğiniz bir tür varmı.

Verdiğim linkte yıllara göre ortalama sıcaklık değerleri var.
Bu Trakya'da çok güç. Zeytin ağacı iki sene önceki büyük donlarda Kuzey Ege Bölgesi'nde çok etkilendi. Kayıplar oldu. Ki Trakya çok daha fazla soğuk yapıyor. Gemlik tipi zeytin Marmara bölgesi zeytini olduğu için soğuklara daha dayanıklıdır.İznik Çelebi 'de yeşil sofralık olarak değerlenir.Soğuktan diğerlerine gör daha az etkilenir. Kocaeli,Gemlik, Gölcük, Bilecik civarlarında yetişmektedir.
Zeytinde 2 ay kadar süren dinlenme periyodu vardır. Bu dönem içinde 10C den daha düşük hava sıcaklıkları olursa çiçek tomurcuklarının farklılaşmasına görülür. Zeytin, dinlenme periyodu boyunca -6C ye kadar olan kısa süreli donlara dayanlıklı olmakla bu donlar özellikle yağlık çeşitlerin kalitesini etkiler.

Zeyno waffle beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 11:18   #2
Ağaç Dostu

Baobab's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
Merhabalar,

Bauhause'dan 20 lt lik saksıda aldığım 3 yaşındaki zeytin ağacını Ankara'da açıkta olan balkonuma koydum; ancak, bakımı ile ilgili bazı hususlarda tereddütlerim var.

1- Genel olarak zeytin ağacının fazla sulanmaması gerktiği söylenmekte. Bu durum saksıdaki ağacım için de geçerli mi acaba? Yoksa, diğer saksı bitkilerinde olduğu gibi toprağı kurudukça sulamaya devam mı etmeliyim?

2- Satan görevli, bu sene büyük ihtimalle ürün verir dedi, ancak şehir içinde üçüncü kattaki balkondaki zeytin ağacının meyveye durması için gerekli tozlanmayı vs nasıl sağlayacağından şüpheliyim. Aldığım zeytin gemlik türüymüş. Acaba havadan vs bir şekilde kendisi bulup tozlanmayı sağlar mı, yoksa kendi kendini tozlayan bir tür mü vs bilmiyorum

3- Elimde gübre olarak doğal hayvan gübresi ve Vilmorin marka, NPK'sı eşit oranlı dağıtılmış genel bitki besini var. Bunlardan hangisini kullansam daha iyi olur bilemiyorum . (ya da daha farklı bir gübre mi alsam)

4- Aldığım zeytini 20 litrelik saksıda yetiştirmişler. Saksısını 30 litrelik bir diğeriyle değiştirmeyi düşünüyorum. Dün gelirken bayağı bir sarsıldığı için, hemen mi yapsam yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklesem diye danışmak istiyorum.

5- Zeytini satan kişi, zeytinin nemli ortamı sevmesi sebebi ile, ya kapalı balkonda yetiştirilmesi gerektiğini ya da havalar ısınınca sık sık bir fıs fısla sulanması gerektiğini söyledi. Ağacımın fısfısla ıslatılmasının zararlı bir etkisi olup olmayacağını merak ediyorum.

6- Balkondaki tek ağaç için, bu mevsimde önleyici mahiyette herhangi bir ilaçlama vs gerekli midir acaba?

Selam ve sevgiler..

Düzenleyen Baobab : 18-03-2009 saat 14:22
Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 18:23   #3
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Saksıda zeytin

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baobab Mesajı Göster
Merhabalar,
Selam ve sevgiler..
Baobab,
Başlığa hoşgeldin.

1-Toprağı kurudukca orta derecede sulayın. Saksı altı tabakta su bırakmayın.
2-Edremit/Ayvalık/Erkence iyi tozlayıcıdır. Bu sorunuzu daha sonra yeniden yanıtlarım.
3-Eskimiş (yanmış bir kaçyıllık) koyun **** keçi gübresini pek sever. Bu gübrenin P ve K'sı iyidir. N'si (azot) eksiktir. NPK sıvı gübre verebilirsin yaprağına bakarak. Her zaman tavsiye edilenden az gübre ver.
4- Saksısını değiştirme. Ağaç haline gelmeyecek nasıl olsa.
5- Fıs fıslama yapma, mantar derdin olmasın.
6- Hiçbir ilaçlama yapma durup dururken. Unutma zeytin dünyanın en dayanıklı ağaçlarından biridir.
Forumda gördüğüm en çok hoşuma giden cümle; ''Bilmem anlatabildim mi?''

Ekteki foto İtalyadan. Onlar mekanları saksıda zeytinlerle süslüyorlar.

Eklenen Resimler

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 09:59   #4
Ağaç Dostu

Baobab's Avatar

Sn Zeytinci;

Verdiğiniz pratik bilgiler için çok teşekkürler.

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Balkonda bodur elma ve armut ağaçlarım da var saksılarda ve onlar için,

çiçeklenme mevsiminde başka bir yerden çiçeklenmiş dal getirip tozlamaya

çalışmak türünden fikirlerim var. Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..

Selam ve sevgiler..

Eski 19-03-2009, 10:18   #5
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Saksıda zeytin

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baobab Mesajı Göster
Sn Zeytinci;

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..
Zeytin dostu arkadaşım,

Gemlik kısmen kendine verimli. Bu yıl deneyin zeytin verebilir. Yanına bir de ayvalık/Edremit bulursan garantili tozlar.

Yukarıda verdiğin bilgiler benim de sana söylemek istediklerim idi. Demek ki senin de fikirlerinden faydalanabiliriz.

Nisan ayı aşılama mevsimidir. Bakarsın Gemliğin bir dalına Edremit aşısı yaparız. Kokteyl zeytin olur.

Bir fotoğraf koyma imkanın var mı?

Eski 19-03-2009, 10:30   #6
Ağaç Dostu

Baobab's Avatar

Valla şimdiden çok heyecanlandım şu aşı mevzuuna!!...

Nasıl yapılır vs hiç bir fikrim yok, ama nasıl olsa nisana kadar vakit çok, bir

şekilde öğreniriz. Bir de aşı olarak kullanılacak zeytin bulduk mu tamamdır..Hem

kendini tozlar hem de türlü çeşit zeytinim olur..

Şimdi iş yerindeyim, ama en kısa zamanda benim ağacın bir resmini çekip

gönderirim foruma.

Eski 11-05-2009, 16:51   #7
Ağaçsever

çakıcı's Avatar

Giriş Tarihi: 31-03-2009
Sayın Zeytinci,zeytinlerime musallat olan filizgüvesi ve pamuklubit ile mücadelede önereceğiniz ilaçlar hangileridir?

çakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 22:52   #8
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Sn. Çakıcı,

İlaçlama benim uğraşı alanımın dışında. Ben hiç ilaçlama yapmam. Kültürel tedbirler olarak toprak işleme, yanmış keçi gübresi ve budama yapıyorum.

Ağaç hastalıkları, Zeytin zararlıları ile mücadele başlığına lütfen bakınız. İlaçlama ve doğal yöntem ile mücadele olarak iki ayrı başlıkta görüşüyoruz.

Eski 13-05-2009, 19:31   #9
Ağaç Dostu

syıldıran's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çakıcı Mesajı Göster
Sayın Zeytinci,zeytinlerime musallat olan filizgüvesi ve pamuklubit ile mücadelede önereceğiniz ilaçlar hangileridir?
Sn. çakıcı ,
Hocalarımızın ve ziraat mühendisi üyelerin olduğu bir forumda ilaç önermek haddime değil biliyorum. Ama bir zeytin yetiştiricisi olarak bende aynı sıkıntıları yaşadığım için konunun uzmanı olan arkadaşların affına sığınarak acizane yardımcı olmak istiyorum. Olduğunuz yer bize göre daha güneyde olduğu için zeytin ağaçlarınız çiçek açmaya başladı ise arılara zararlı olur düşüncesiyle herhangibir ilaç öneremiyeceğim . bu konuda bölgenizdeki bir ziraat mühendisi arkadaşa danışmanız , arılara zararsız bir ilaç kullanmanız uygun olur düşüncesindeyim. Eğer henüz çiçek açmadılarsa Dimethoathe etkili maddeli Rogor , Poligor , Korumagor vb. bir ilaç veya Fenthion etkili maddeli Lebaycid , Prestige vb. bir ilacı 150 gr./ 100 lt. dozajında kullanabilirsiniz. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025