![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Gemlik çeşidi sofralık, kaplık ya da yemeklik bir çeşittir. Onu meyvesinden (tanesinden) yararlanılır, yağından değil. Yağlık bir çeşit gibi (ayvalık, memeli) salatanın üzerine dökemezsin. Tabii sızma ile de yemek yapamazsın. Ayıp olur. Bu şuna benziyor. Sultaniye yemeklik bir üzüm çeşididir. Kurutmalık değildir. Üretici satamadığında, elinde kaldığında kurutur. Ama şekeri az olduğu ve kabuğu kalın olduğu için makbul değildir, hemde kilo basmaz. Sarı yuvarlak üzüm çeşidi kurutmalıktır. Ama aynı zamanda sofralık olarak da satılır. Kurutmalık olmasının sebebi içinde şekerinin Sultaniyeye göre fazla olması ve kilo basmasıdır. Yani Gemlik ile Memeli ya da Ayvalık arasındaki yağ farkı gibi. ( iyi benzetme yaptım mı? bilemedim) Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2009
|
Halil bey, Benim bu mesajlardan iyice kafam karışıyor.Doğrusu zeytinden anlamıyorum. Anladığım sadece iş yapmak. Gemliğin yağlık olarak çok kötülendiğini görüyorum. Ve tatmış da değilim. Evime giren yağ Çanakkale, Bayramiçten geliyor. Sanırsam yağlık çeşit. Zeytinde yağ benim için sofralık olmasından daha önemli. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Adı üstünde Gemlik sofralıktır. Hemde harika bir sofralıktır. İnce kabuğu, küçük çekirdeği bol etli yapısı ile Gemlik (Tirilye) yöresinin çok güzel bir çeşididir. Bu zeytine teşvik verildi. Ege'ye ve Akdeniz' e ve hatta Güney Doğuya dikildi. Ama bu yörelerin sıcak iklime tepki olarak kalın kabuk geliştirdi. Bu da Sn MeyveliTepe'nin Kaolin kili uygulaması, Sn ayhandukel (Ayhan kaptan) tarafından bu yörede uygulanarak ince kabuk oluşumu gözlendi. Bu kalın kabuğa tuzun işlemesi de farklı oldu. Bence Gemlik bu yörenin zeytiniydi. Oradan çıkmamalıydı. Bu kimseye anlatılmadı. Heryıl ürün vermesinin cazibesiyle sanki yağlık gibi karşılandı buralarda. Dört ay sonra yağ nefasetini yitiriyor. Memeliye ya da Şakrana paçal yapılarak raf ömrü iki yıla çıkarılıyor. Bu da halkın bulduğu bir yöntem tabii... Yoksa Ayvalık yağı ile Gemlik yağını aynı fiata satamazsın. Buda işin başka başka bir yönü tabii...!!! Saygılar |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|