![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
![]() Bizdeki durum biraz farklı. Sekiz sene önce araziyi aldığımda üzerindeki zeytinler ölmek ile yaşamak arasındaki çizgide idiler. Benden önceki 20 yıl süresince aynı anlattığınız zeytinler gibiydi, fazladan otu da biçilmiyordu. 2-3 ağaç dışında hepsini sökmem tavsiye edildi. En az 150, muhtemelen de 200 yaşındaki hiç bir ağacı sökmedim, toprağı usulüne göre işledim, ağaçların düzeltme, yerine göre gençleştirme budamaları yapıldı. Sekiz sene içinde iki defa ahır gübresi verdim. Sonuncusu galiba dört yıl önceydi, araziyi horoz ibiği (kırmızı köklü tilki kuyruğu) basınca bir daha gübre de vermedim, ama genel olarak arazinin toprak yapısını iyileştirmek üzere bir program uyguluyorum. Arazi sadece zeytinlik değil, ağaçlar ve ekilenler bakımından dört farklı bahçe var denilebilir. Örtü bitkisini ihmal etmiyorum. Yine karabuğday kaplı ve yağmurlar sayesinde boyları yer yer bir metreye yükseldi. Biomass oranı karabuğdaya göre çok daha yüksek başka bir yaz örtüsü tohumu getirtiyorum, seneye onu ekeceğim. Organik madde oranını 5-6 seviyesine getirdiğimde toprak işlemesini sadece örtü bitkisi tohumu ekecek kadar azaltırım. Sonuç; yaşlı zeytin ağaçları kurtuldu, doğru düzgün zeytin ağacına benzediler, doğru düzgün zeytin de vermeye başladılar. Sofralık olarak değerlendirilmesi gereken kıymetli bir çeşit olduğu için kurtsuz zeytin alabilmek önemli, onun da yolunu bulduğumdan sorun yok. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
Ama, elden ayaktan düşünce mecburen herşeyi bırakacağım.. Doğa neyi münasip görürse tabağımıza onu koyacak o zaman.. Belki de ''keşke daha önce uygulasaydım bunu'' diyeceğim..Bilemiyorum.. İnşallah ileriki yıllarda o gözlemlerimi de aktarırım bu sayfalara.. Ama, en azından hiçbirşey yapmasam dahi, şu denizyosununu eşantiyon olarak yine de vermeğe çabalarım onlara.. Sayın birnefestoprak'ın dediği gibi benim de vazgeçilmezim o: Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
|
Evet, yosun hücreleri bitkilerin vegetatif büyümelerinde çok yararlı oluyorlar. 2008 yılında chlorella içerikli bir yosun gübresini zeytinlere yapraktan vermiştim, ağaçlar o kadar çok sürgün verdi ki ertesi bahar dehşet bir budama işi çıktı. Geçen sene yosun gübresini kendim ürettim ama zeytinlere vermeye hiç yeltenmedim Sebzelerdeki etkisi müthiş olmuştu. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
|
DoktorTarsa'nın Kanada kökenli denizyosununu evimdeki saksılardaki kıl biber ve soğanlı bitkilerden, fidanlığımdaki zeytin ve diğer meyve ağaçlarına kadar güvenle ve memnuniyetle kullanan ve başka hiçbir bitki besleme ürününe ihtiyacı olmayan biri olarak, bu cesur projeleriniz için tebrikler sayın MeyveliTepe.. Kaolin konusunda olduğu gibi birçok alanda iddia sahibi bir insansınız.. Bu konularda size altyapı sağlayan bir eğitiminiz var mı bilemiyorum ama olmasa dahi, ben diplomaya falan pek inanmam: bilim tarihinde diploması olmayıp yaratıcı zekasıyla çok önemli ve değerli buluşlar yapan insanlar var.. Kolaylıklar ve başarılar diliyorum.Keşke TAGEM gibi kuruluşlar size el uzatıp kucak açabilse.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
|
Tagem gibi devlet kurumları neye göre tavsiyede bulunurlar, bilgi ve yöntemleri neye göre geliştirirler bilmiyorum. Söyledikleri şeyler yanlış olmamakla beraber son yılların bilimsel çalışmalarını ısrarla göz ardı ediyorlar, sentetik toksinleri ön planda tutmak için çaba harcıyorlar. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
Zeytin çok kalın ve çok uzun kök yapabilir. Bizlerin makinaları çok ağır olduğu için(traktör ağırlığı+2 tonluk ilaçlamanın dolu ağırlığı vs) belirli bir zaman sonra pulluk tabanı oluşur. Yağmur suları da bu tabakaya geldikten sonra toprak altında yatay akışa geçerek erozyona sebebiyet verebilirler, birde alt katmanda oksijensiz ortam oluşur. Sırf bu yüzden tarlalarımızı her sene bir yöne(d-b,k-g,b-d,g-k) bir sıra atlıyarak dört sene patlatma çekeriz ki derinlik 60 santimi bulur. Bazen kestiğimiz köklerin kalınlığını gördükçe hala şaşırırım. ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yıl zeytin yüzümü güldürecek gibi 2013 hasadında ancak yarım poşet toplayabilmiştim...Zeytinler temiz, şimdilik vuruk yok gibi. ![]() 2 yıldır malzemelerini alıp gerçekleştiremediğim sulama projemi bu yaz hayata geçirdim. ![]() 5 gün boyunca ağaç başı 60-70 LT. su verme şansım oldu. Zaman yeterli olsa idi sanırım 200 LT. ye ulaşabilirdim. ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
13-14 gün önce köye giderken zeytin toplama yaygısı almak için Yalova'ya uğradım..Bulamadım; Orhangazi'ye geçtim.. 6x4 ithal 2 adet yaygıyı 50 liraya aldım..Bir de tırmıklardan aldım birkaç tane..El tırmıklarını 2 sene önce tanesi 5 liradan almıştım Çanakkale'de..Orhangazi'de tanesi 1.5 lira.. Sohbet ettik işyeri sahibiyle.. Bu yıl dükkanın önüne ne yaygı ne tırmık çıkarmamışlar..Gidip depodan getirdi benim için.. Sebebi ise, Orhangazi yöresindeki zeytinlerde hemen hemen hiç zeytin olmamasıymış..İznik, Gemlik yörelerinde de öyleymiş.. Çiçek zamanı yağan sık yağmurlara yoruyorlar bu durumu.. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
|
: Zeytinyağı üretiminde amaç; Kaliteli doğrudan tüketime uygun naturel zeytinyağı elde etmektir. Kaliteli zeytinyağı kaliteli zeytinden elde edilir. Zeytinyağı meyveden elde edilen bir yağdır. Bu nedenle meyve nitelikleri üzerine etki eden her türlü olumsuz faktör, yağ üzerinde aynı etkiyi göstermektedir. Meyve kalitesi üzerine ekolojik faktörler, çeşit, bakım, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat teknikleri gibi hususlar etki yapmaktadır. Bu hususlarda yapılacak işlemler çiftçilere çiftçi toplantılarında ve diğer yayım metotları ile anlatılmaktadır. Hasat edilen zeytinler mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda derinliği 25 cm. yi geçmeyen, hava almaya imkan veren, bozulmalara neden olan kızışmaları önleyen, danelere zarar vermeyen delikli plastik kasalara konularak fabrikaya ulaştırılmalıdır. İlimizde hasat edilen zeytinlerin nakliyesinde genel olarak küfeler, jüt veya naylon çuvallar kullanılmaktadır. Küfeler, jüt veya naylon çuvallar kullanıldığında zeytin tanesi hırpalanmakta, ezilmekte, tanelerin kızışmasına neden olmakta ve mikrobiyal faaliyeti hızlandırmaktadır. Bu durum tat ve lezzet kusurlu, yüksek asitli zeytinyağlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Zeytin Toplama Kasası Dağıtıldı | Fethiye Haber |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
|
Hasbelkader bahcede yer bulmus bu fidanimin cinsi konusunda yardimci olabilir misiniz. Gecen yil renk alacayken dokuldu zeytinler. Yesilken mi alacayken mi toplamam lazim bilemiyorum. Nereden baksaniz 250-300 gr zeytin var uzerinde ) |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bir analiz: Analiz: Türkiye?nin zeytinliklerle imtihanı - Bloomberg HT ..ve, bu analize yapılan yorum: ''....2004 yılında devlet zeytine büyük destek vermeden önce yaklaşık 70 dönüm araziye zeytin diktim. o zaman yağ 6-7 tl günlük işçi fiyatları 15 tl idi. bu yıl biraz düzelme oldu fakat geçen yıl yağ 6tl işçi 35-40 tl idi. türkiye ortalaması ağaç başı zeytin verimi 9-10 kğ, benim üretimim ağaç başı yıllık ortalama 20 kğ olsa bile, çok yanlış yatırım yaptığım ortaya çıkıyor. 10 yıl bekledikten sonra 1000 m2 yerden yılda 150 tl kazanmak sizce nasıl? arazimi başka türlü değerlendirmek istesem ağaçları yok edemiyorsunuz (kanunen). zeytini çok sevenler ticaretini yapanlar. üretici çoktan pişman.'' |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu.
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2012
|
Arkadaşlar Trabzon'da, sahilden 15 km içerde, 300 m rakımdaki bahçeme geçen yıl, sonbaharda internetten gemlik cinsi zeytin alıp diktim. Bol karlı geçen yılı sorunsuz atlattı. İlkbaharda bol miktarda çiçek açtı. Çiçeklerin çoğu meyveye dönmeden, kalan kısmı da meyveye döndükten sonra döküldü. Bitkinin gelişmesi güzel, yapraklarında sorun görünmüyor. Aldığımda üzerinde birkaç meyvesi vardı. Acaba bu yıl meyve vermemesinin sebebi ne olabilir? Yapabileceğim bir şey var mı? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Fiyatlara bakar mısınız... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-10-2014
|
merhaba arkadaşlar 35 dönüm yedi sekiz yaşında zeytin bahçem var.zeytine ek olarak koyun besiciliği yapmak istiyorum 50 baş.zeytin olan bahçeye tohum ekerek mera gibi kullana bilirmiyim sizce. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Zeytin be hayvan bir arada düşünülmemeli. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu.
|
Koyunlar zeytin yaprağı yemeğe bayılır diye biliyorum.. İçine koyun salamazsınız.. Ama, zeytinliğin içine fiğ, yonca ekip biçerek hem koyunlarınızı besleyebilir, hem de zeytinliğizi doğal yoldan gübreleyebilirsiniz.Fiğ ve yonca köklerinde azot biriktirir çünkü.. Düzenleyen pria : 07-11-2014 saat 20:38 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-10-2014
|
alacağım koyun cinsi zeytine zarar vermez o yönden bir sıkıntı yok zaten.sizin mesajlarınızın çoğunu okudum.benim arazim hem killi toprak hemde meyilli bir arazi,erezyon çok fazla hatta çok yağmur yağdığında küçük ölçekli toprak kayması bile oluyor.bu yüzden yeşil gübreleme yapacam bu seneden itibaren toprağı işlemeyi düşünmüyorum artık.Bir taşla iki kuş vurmak istiyorum açıkçası.şu anda araştırmaktayım bu konuyu olmazsa yumurta tavukçuluğu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-05-2014
|
alacağım koyun cinsi zeytine zarar vermez o yönden bir sıkıntı yok zaten.sizin mesajlarınızın çoğunu okudum.benim arazim hem killi toprak hemde meyilli bir arazi,erezyon çok fazla hatta çok yağmur yağdığında küçük ölçekli toprak kayması bile oluyor.bu yüzden yeşil gübreleme yapacam bu seneden itibaren toprağı işlemeyi düşünmüyorum artık.Bir taşla iki kuş vurmak istiyorum açıkçası.şu anda araştırmaktayım bu konuyu olmazsa yumurta tavukçuluğu düşünüyorum. Sayın Taribo01 Zeytin bir meyve ağacıdır. Koyunculuk bir meyve bahçesinde düşünülemeyecek bir uğraştır. Zira 35 dekara 50 koyun çok fazla. Özellikle yaz aylarında koyunlar gölge bulduğu her ağaç altında toplaşacaktır. İdrarı, gübresi derken bir yıl sonra o ağaçların altında ilaç için bir kök ot bile bitmediğini göreceksiniz. Ağaçlarınızda da bariz bir yaprak sararması gözleyeceksiniz. Taze gübrenin, idrarın toprağı yakması denilen şey işte budur. Fakat yumurta tavukçuluğu için aynı şeyi söyleyemem. Çünkü salma gezinen tavuklarınız sadece yeşil otlarla beslenmez. Bunun yanında karınca, böcek, sinek, akrep, kırkayak, solucan, tarla faresi, hatta yılan bile bırakmayacaktır bahçenizde. Kanaatime göre salma tavukçuluk iyi fikir. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-05-2014
|
Selamlar Balıkesirin Erdek ilçesinden yazıyorum,yaklaşık 140 ağaç yetişkin 30-40 yaşlarında zeytin agacimiz bulunmakta fakat her sene olduğu gibi bu senede sinekten dolayı çok döküntü yaptı kaolin uygulama konusunda fikirlerinizi alabilirmiyim? Sayın Pria yaklaşık 2-3 senede bir kez yanmış tavuk gübresi uyguluyor ve meyilli arazi olduğu için ot ilacı atıyoruz sizce bu sakincali mi fiğ ekimine mi donmeliyim ggübre olarak ne tavsiye edersiniz,saygılar.. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-10-2010
|
Alıntı:
Erdekte tarımsal kaolin ürünümüz KAOKİL i kullanan çok kişi var. Erdek Zirai İlaç bayi Sn. Kuddusi Taner ile iletişime geçerseniz size yardımcı olacaktır. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-08-2009
|
Zeytin (Olea)
Merhaba, Duayenlerin yorumlarını ve önerilerini duymak, zeytin yatırımı yapmak isteyenelere örnek vermek için zeytincilik tecrübemin son yılını detaylı paylaşmak istedim. Dikili İzmir'de 18 dönüm üzerinde 600 ağacımız var, 6 yaşında irili, ufaklı Gemlik ve yağlık karışık. 2012 de 4200 kg zeytin toplamışken 2013 te çiçekteyken yağmur yağması sebebi ile 450 kg zeytin toplayabildik. Bu sene Ekim sonu hasat yaptık. 6300 kg topladık. Dallar zor taşıyordu meyveleri. Gemlik siyah zeytini ortalama 3,90 TL den sattık. Kalan yeşil siyah kızıl karışık sıktırdık ve 5,7 oranla yağ aldık. Tübitakta yapılan analizde (alanlardan biri Çalışıyor) asit 0,5 ve diğer kimyasal sonuçları şahane çıktı. Bir kısmını kendimize ayırıp 700 kg yağı 20tl litre fiyatı ile eşimize dostumuza ve kulaktan kulağa duyanlara sattık. Senelik bakım ve toplama maliyeti herşey içinde 11000TL. Tuttu. 12 dönümlük boş bitişik tarlaya da geçen hafta 300 adet gemlik diktik, şimdi onları büyütmekle uğraşacağız. Konuya biraz katkım olduysa ne ala. Sent from my iPad using Tapatalk ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=leobiz;1337299]Gemlik siyah zeytini ortalama 3,90 TL den sattık. Kalan yeşil siyah kızıl karışık sıktırdık ve 5,7 oranla yağ aldık. Bir kısmını kendimize ayırıp 700 kg yağı 20tl litre fiyatı ile eşimize dostumuza ve kulaktan kulağa duyanlara sattık. Senelik bakım ve toplama maliyeti herşey içinde 11000TL. Tuttu. 12 dönümlük boş bitişik tarlaya da geçen hafta 300 adet gemlik diktik, şimdi onları büyütmekle uğraşacağız. QUOTE] 5.7 yağ oranı (5.7 kg zeytinden 1 kg yağ çıktı olarak anladım.) az gibi geldi bana. Gemlik yağ oranı yüksek olması lazım, 3 kg zeytin den 1 kg yağ gibi olması lazım. Diğer çeşitleriniz de yağlık imiş. 20 tl/litre fiyatına iyi satmışsınız. Bu masraflar ile bu işi yapmak boğaz tokluğuna çalışmak gibi bir şey. Demek oluyor ki Zeytin sizin için büyük bir sevda. Tebrik ediyorum. Yağınızı iyi günlerde ve afiyetle tüketiniz. Zeytin çiftçisinin de sevineceği günler gelmesi dileği ile. ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
|
Zeytin (Olea)
5.7 yağ oranı (5.7 kg zeytinden 1 kg yağ çıktı olarak anladım.) az gibi geldi bana. Gemlik yağ oranı yüksek olması lazım, 3 kg zeytin den 1 kg yağ gibi olması lazım. Diğer çeşitleriniz de yağlık imiş. 20 tl/litre fiyatına iyi satmışsınız. Bu masraflar ile bu işi yapmak boğaz tokluğuna çalışmak gibi bir şey. Demek oluyor ki Zeytin sizin için büyük bir sevda. Tebrik ediyorum. Yağınızı iyi günlerde ve afiyetle tüketiniz. Zeytin çiftçisinin de sevineceği günler gelmesi dileği ile. [/QUOTE]Yorumunuz için teşekkür ederim. Sıktırdığım zeytinin çoğu yağlıktı ve erken hasat olduğundan bu oran çıktı sanırım. Eet zeytin benim için sevda çünkü babam ve annem burayı aldıktan iki gün sonra rahmetli oldular ve onların anısına ağaçları büyütmeye ve zeytinyağı sayesinde isimlerini yaşatmaya çalışıyorum. Yağın aroması ve temizliği sebebi ile ve insanların güveni sayesinde fiyatı yüksek tuttum ve talebi karşılayamadım bile. Bu açıdan çok memnunum. İstanbul'da yaşadığımdan gidip gelmek daha masraflı oluyor o yüzden bakıcıya para ödemek durumundayım. Orada yaşasam kaolin kili, damla sulama ve diğer teknikleri denemek isterim ancak bakıcımız oranın yerlisi ve alıştıkları düzeni değiştirmek mümkün olmuyor. Baraj suyu ile salma sulama yapıyor. Sent from my iPad using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene yağ randımanları, diğer senelere göre baya yüksek. 20 lira yağ için çok çok iyi rakam. Biz 15 liraya razıyız. ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2014
|
1.5 ton yağım olacak 15e toptan satabilir miyim dersiniz Sent from my iPad using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Ağaçsever
|
Zeytin (Olea)
Alıntı:
Alıntı:
Fabrika 12den alıyor, raflarda 15 lira, bende daha olsa en az 100 litre talep var ancak kendi yağım haricinde alım yapıp satmadığım için seneye beklemelerini söyledim. Kimse de 20 lira çok demedi, kapış kapış bitti. Ama zeytini elle ve kasalara topladığımı, bekletmeden fabrikaya götürdüğümü, yem veya gübre çuvalına koymadığımı, sabah ilk temiz suyla yıkatıp dip zeytinsiz sıktırdığımı, anında tenekelere doldurup taze sıkılmış portalal suyu gibi getirdiğimi anlattım, yıkanmış asit veya kimyasal bidonlarına, plastik güğümlere doldurmadığımı fotoğrafladım dostlarıma ve çevreme. Hepsi de sağolsun güvenirler, hergün biri arayıp daha yağın var mı, muhteşem birşey bu diye soruyorlar. Seneye zeytinimin birazını bile satmadan sıktırmayı düşünüyorum erken hasat yapıp. 2 litre alan arayıp 30 litre daha istiyor. Nasıl ürettiğinize, nasıl taşıdığınıza, nasıl anlattığınıza göre ve en önemlisi dürüstlüğe göre karşılığını alıyorsunuz. Yanlış anlamayın zengin bir muhitte değilim, yağı alanlar orta gelir veya alt gelir grubu çoğunlukla. En az alan 10 litre en çok alan 35 litre aldı. Bu fiyata rağmen emeğimin karşılığını aldığıma inanmıyorum ancak keyfi de bambaşka. Sent from my iPad using Tapatalk |
||
|
|
|
|
|
#29 |
|
/
Giriş Tarihi: 02-12-2014
|
Selam, İznik Orhaniye köyünden 4500 metrekare zeytin bahçesi aldım. Budama ve gübreleme yaptırmak istiyorum. Tanıdığınız biri veya forumda bununla ilgili bir konu biliyorsanız yardımınızı rica ediyorum. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın leobiz, sizi tebrik ediyorum. Demek ki biz kendimizi anlatamıyoruz. ![]() İnşallah seneye bereketli bir yıl geçirip, daha çok yağ elde edersiniz. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|