![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2009
|
Çeşitli yayınlardan arbeguina' nın dendiği kadar ülkemize uygun olmadığına karar getirip ben bu sevdadan 2 yıl önce vazgeçtim şahsen. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
SN.ay_ışığı, İspanya'da bizim gibi Akdeniz ülkesi ve aynı kuşak üzerinde, neden bize uygun olmasın.? saygılar |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Arbequina
Bu konu kolay karar verilecek bir konu değil. Çeşidi yağlık. Barselona ülkemizin marmara bölgesi ile aynı paralelde. ''Yöreye adapte olmuş çeşit'' güzel bir söz. Sık dikim Gemlik çeşidi için marmarada uygun olabilir mi? Gemlik sofralık. Zor bir konu. Yüreklendirecek uygulamalar gerek ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Gemlik aşısı
Eski zeytinlerini gençleştirmek ve çeşit değiştirmek isteyenler için bir örnek. 20 nisan tarihli kalem aşının bu günkü durumu. Yaprak bitleri yeni aşılara fena dadanmış. Mücadele devam ediyor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Beta Sulama_Fidancılığın bölge temsilcisiyle görüştüm. 150 adet arbequina-1-18 siparişi verdim. Bir işçi çıplak elle hasatta günde 200_250 kg, manuel (tarak) aletler kullanarak500_700 kg, toplayabiliyormuş. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Arbequina i-18
Halil bey, Ben olsam şöyle yapardım (tarz meselesi); Örnek (pilot) olarak 5-10 fidan seçerim. İyi bakım yaparak gelişmesini izlerim. alternatif olarak; Önceden yetişmiş, kökü gelişmiş fidana aşı yaparım. Daha hızlı gelişip mahsül yapar. 150 adet iddialı bir miktar. Epey alanı kaplar. Siz cesaretli davranmışsınız. Tebrik ederim ve başarılar dilerim. Sonucu ben de merak ediyorum. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2009
|
Ayvalık
MUHTEREM TEKİN80 !!!!! Anlaşılan zeytin konusunda uzmansın. Önemli bir konuda bizleri bilgilendirirsen sevinirim. Mesele Şu; Gemlik tipi zeytinler mersinde çok verimli yetiştirilebiliyor. Belki de esas alanından bile daha verimli. Ama ayvalık tipi zeytine gelince durum değişiyor. 200-300 m rakımlı yerlerde (Mersinin kuzeyi) ayvalık pek verimli olmuyor. Diken köylüler verimsizliğinden ve yabani zeytine benzediğinden şikayet ediyorlar ve aşıyla türünü değiştiriyorlar. Bir miktar ben de diktim. Aynı yaştaki Gemlik (3. yıl) zeytinle doluyken ayvalık da bir avuç ancak var.Bir zeytin uzmanı olarak sizden açıklama istiyorum. (Fidanların bakımı aynı ve çok iyi) |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Alıntı:
şimdi öncelikle yanılmıyorsam ağaçların 3 yaşında olduğundan bahsetmişsiniz.3 yaşındaki ağaçlar için durum normaldir hatta tamamen normaldir.buradaki tek hata bana göre eğer ağaçlar 3 yaşında ise hemen telaşlanmayın çünkü ağaçlar verime 5-10 yaşında yatarlar.Genelde tavsiye edilen 3 yaşındaki ağaca meyve bağlatmamaktır.zaten ağaç 5 yaşına kadar kendini zor toparlar siz meyve bağlatmazsanız ağacın kök yöresi gelişir ve geleceğe yatırım yaparsınız.size bu konuda tek tavsiyem ağaçları hemen verime yatırmayın.biraz kendine gelsin az toprağa alışsın yerleşsin.Öteki konuda ayvalık tipi zeytin yabani zeytine benziyor diemi yoksa tutmuyor diemi aşılanıyor.Tutum konusu tamamen ayrı birşey bunun bir çok nedeni olabilir bunlardan başlıcaları: ağaç bölgeye adapte olmuşmu,o yılki sıcaklar,çiçekleme dönemi bakım ve hava koşulları(çiçekleme dönemi öncesi zararlılara karşı gerekli mücadele),periyodisite ve hasat şekli vb. birçok neden...ayvalıkta periyodisite şiddeti orta derecede iken gemlikte periyodisite yoktur.Bunlar detalı şekilde araştırılmadan ayvalık zeytini tutmuyor diemeyiz. Sizin bu sorunuzu hocamada sordum o bunun üzerine attığı mailde Silifke ve Mut'tan bahsetti.oralardaki üreticilerde bu yıl gemliğin yok denecek kadar az olduğunundan bahsetmişler ayvalık da ise gayet iyi bir şekilde tutumun olduğunu söylemişler.Şimdi burada sonuç olarak ne diyebilirim.sonuç olarak ayvalık az tutuyor diyemem çünkü silifke ve mut da memnunlar sonucu size bırakıyorum.İYİ GÜNLER. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
|
Bilgilendirme için teşekkür ederiz tekin80 artık ayvalık tipi zeytinlerin cinsini değiştirmekten vazgeçtim (gerçi daha bebek sayılırlar.) bekleyip görelim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Aşılarınız güzel tutmuş görünüyorlar. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Gözümün önünde büyüyorlar. Aşı yöntemi hiç fire vermiyor. Kök kuvvetli olduğundan değişim uzun yıllar almıyor. Eski zeytinliklerin zaman içinde verimli ve değerli çeşitlerle değişimini yapmak mümkün. Yeni zeytinlik tesis etmek uzun yıllar aldığından sabır ve ömür işi. Bu da edremit aşısı. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2009
|
Sy.HALİL bey; 1.20 yıl ömrü varmış. 2.Kök sistemi ÇOK yüzlek,damlama sulama istiyor. 3.Yağının raf ömrü 2 yıl.(yeterli bir süre gerçi) 4.Denemelerde Adaptasyon göstermemiş. Marmara Bölgesine özellikle hiç göstermez,akdeniz bölgemiz daha uygun diye düşünüyorum zaten Adana' da bir firma üretim yapmayı deniyor. Şimdi vaktim yok ulaştığım yayınları bir ara yüklerim. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2009
|
Kırıkkale'de 22.5 ve 4.5 dönümlük tarlalarım var ve bu siteyi ziyarete başladıktan sonra orada zeytin yetiştirmek istiyorum ama uygunluk derecesini bilemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim Düzenleyen emelisa01 : 07-07-2009 saat 21:55 Neden: imla hatası |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
|
Denizli Honaz
Denizli Honaz da yetişebilecek zeytin türleri nelerdir acaba? Yardımcı olursanız sevinirim? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. emelisa01, Don olan yerlerde zeytin ağacı zarar görür. Kırıkkale'de zeytin tarımı yapılmıyor olabilir. Tarım il ve ilçe müdürlüklerine danışınız. Zeytin olmaz ise üzülmeyin, Kalecik karası üzüm yetişiyor olmalı çevrenizde. Sn. BayBilig, Güney egede Memecik çeşidi yaygın diye biliyorum. Honazın rakımı nedir? Siz de Tarım ilçe müdürlüğne danışınız. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
|
Sn. Zeytinci, ilginiz için teşekkür ederim . Yarın ilk işim tarım il müdürlüğünü aramak olacak,umarım yetişiyordur |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
700 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
Sayın zeytinci arkadaşlar!! Aranıza yeni katıldım. Herkese merhaba. Zeytin konusunda aramızda çok tecrübeli arkadaşlar var galiba. Mersin de (Yaklaşık 250-300 m rakım) Ayvalık tipi zeytinler neden fazla verimli olmuyor? Mersin in kuzeyindeki köylerde zeytin denilince gemlik akla geliyor. Kimse Ayvalık tipini tercih etmiyor. Sebebini sorunca herkes bu cinsin yabani zeytine benzediğini çok geç ve az meyve verdiğini söylüyor. Bende diktim merak ediyorum ortaya ne çıkacak diye. Birçok tanıdığım kimse yetişen (3-4 yaş ) Ayvalık tipi ağaçların türünü aşıyla değiştiriyor. ?????? ?????? Cevap veren olursa sevinirim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Zeytin sınırı -7'dir. Yani kışın ısının düşebileceği minimum değer -7 santigrad derece. Daha aşağıya çok kısa süre için bile düşse zeytin ağaçları dayanamaz. Bahçe kurmak isteyen arkadaşlar bu durumu dikkate almalıdır. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
|
Orada kimse varmı????? Cevap verebilecek biri aranıyor? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Lesmer, Ayvalık/Edremit zeytin kendi bölgesinin iklim şartlarına adapte olmuş bir çeşittir. Büyük tac oluşturur. Dikine büyür. Periyodisitesi yüksektir. Yağı, ve sofralık olarak yeşil çizik ve siyah sele zeytini yüksek kalitelidir. Sizin bölge daha sıcak. Yöredeki üreticilerin tecrübeleri doğru olabilir. Kendi bölgenizde başarılı olan çeşitler daha uygun olur. Bölgenizdeki tarım il/ilçe müdürlüğündeki ziraat mühendislerinden doğru bilgi alabilirsin. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
|
Alıntı:
bu nedenle sizden ricam detayları sizlerin soruları doğrultusunda cevaplamak isterim. saygılarımla. bunların dışında bu konuda detaylı bilgi almak isteyen ve bölgem içerisinde ki arkadaşlarla da yüzyüze görüşebiliriz. sonuç olarak ben bu çeşidin satışını yapmaktayımdır. tüm herkese sevgi ve saygılarımla sunarım... |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Dikim sıklığında sulama sorunu olmayan yerlerde 1.35 X 4 dikim sistemi uygulanarak telli terbiye sisteminde yetiştiricilik yapılır. Bu durumda makinalı hasata çok uygun hale gelmektedir ve dekardan minimum 500 lt yağ alma garantisi verilebilir. ****** dikim sıklığı azaldıkça verimde de azalma olacaktır. Bunların dışında makinalı budamaya da uygun bir çeşit olmakla beraber yapılan deneme ve çalışmalar sonrasında elle budamanın makinalı budamaya göre verimde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle makinalı budama tavsiye edilmemektedir. ancak çok büyük alanlarda makinalı budama yapılması zorunlu hale gelmektedir. Arbequina çeşidi ile oluşturulabilecek bir bahçenin maliyetinin yüksek olduğunu söylemekteyizdir. Yüksek maliyet oluşturmasına rağmen getirisi yüksek bir yatırım olduğunu da gözardı etmemek gerekmektedir. Sofralık olarak ülkemizde tüketilme alışkanlığının oluşturulmasının imkansıza yakın bir denme olabileceğini de söyleyebiliriz. Ancak avrupa da sofralık olarak ta kullanılmaktadır. Orada alkol yanında çerez tabağı içinde meze olarak sunulmaktadır. Bizlerin alkol yanında fındık fıstık tüketmemiz gibi bir durum ![]() şu an için aklıma gelen ufak bir kaç ayrıntıyı dile getirebildiğimi düşünüyorum. Ancak direkt bir konu hakkında sorularınız olursa daha kolay cevap verebileceğimi düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla sunarım... |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilgi için teşekkürler. Henüz aşım yok ama olursa herhalde yurt dışına çıkmam. Belki o zaman cezadan kurtulurum. Doğru mu düşünüyorum Biraz bilgi lütfen...Benim ve arkadaşların arbequina hakkındaki sorularına/yorumlarına cevap verirseniz bu çeşit hakkında bilgileniriz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar var. Ben örnek uygulamalara ilgi duymakla beraber bölgesel çeşitlere modern yöntemlerle devam edilmesi taraftarıyım. Ama dersiniz ki Arbequina icat edildi mevcut çeşitler rafa kalkmalı, o zaman örnekleri görelim derim. Burada profesyonel bir zeytinci olarak lütfen düşündüklerinizi yazın. İmla kurallarına forum kuralı olarak dikkat gösteriyoruz. Selamlar. |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Bunların dışında yöresel ve yerel çeşitleri korurken de emeğe saygı olarak yeni çeşitleri bulmuş kişilerin bu emekleri sonucu oluşturduklarını başka yerlerde çoğaltmak ve başka anaçlar üzerinde kullanarak özellikleri kaybetmesini sağlayıp çeşidin ismine de zarar vermemiz hoş olmasa gerek. bir yandan da böyle bir durumu ortaya koyduğunuz hallerde de yurt dışına çıkmadanda bu olayı gerçekleştirmeniz kanıtlandığı anda cezayı nerede olursanız olun alırsınız ki oldukça da yüksek bir cezası bulunmaktadır. ****** de böyle bir olaya kalkışacak kişiler değilsinizidir, ama ben yine de bilgilendirmek isterim ![]() |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=ferokcu;461557]Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak. Sn.ferokcu, Ağaçlar_net sitesine hoş geldiniz. Bu sitenin en önemli özelliği hızlı bilgi aktarımıdır. Sizde bu enerjiyi görüyorum. Dilerim gerekli donanımlarla gelmişsindir. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Yeni Üye
|
[QUOTE=Halil Önen;461804] Alıntı:
Teşekkür ederim Halil bey. Elimden geldiğince sizlere bilgi aktarımında bulunmaya çalışacağım. Umarım beklentilerinize cevap verebilirim. Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-12-2008
|
Arkdaşlar merhaba; Zeytin konusunda bilgi edinmek için yazıları düzenli bir şekilde takip ediyorum. Fakat dikkat ettim hep Ege ve Marmara bölgesinden arkadaşlar yazıyor ve doğal olarak bu bölgelerin özellikleri ve b u bölgelerde dikilen zeytin çeşitleri ile ilgili yazılar yazıyorlar. Zeytin Akdeniz bölgesinde de çok güzel oluyor diye biliyorum. Hatay, Adana, Mersin, Antalya vs. Yok mudur Akdeniz bölgesinden Zeytin konusunda uzman forum üyemiz? Akdeniz bölgesinde hangi türler daha uygundur? Bakımı budaması nasıl yapılır? |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Alıntı:
DOĞU AKDENİZ:Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık BATI AKDENİZ:Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli), Uslu, Gemlik Fakat bu listenin dışına çıkan üreticilierimizde var.Genellikle gemlik hakim bu bölgede.Benim yetiştirdiğim 2 çeşit var birisi gemlik ötekisi ise ayvalık.Bunlar hakkında her türlü konuda yardımcı olabilirim isteyen forum üyelerimize. TEŞEKKÜRLER. |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|