![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
Arkadaşlar , Bahçemde bulunan 8-9yaşlarındaki zeytinlerin yerlerini değiştirmek istiyorum.Dallarını kestikten sonra yeni yerlerine dikmeden köklerine köklendirici olarak ne sürmeliyim.Aklıma hümik asit geldi ama forumun bir yerlerinde Mine Hanım'ın tavsiye ettiği bir köklendirici vardı.Aradım , bulamadım. Hatırlayanınız var mı? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Sn. hatipali74 , Merhaba . Bende bazı zeytin ağaçlarının yerlerini değiştireceğim . Aslında hemen yapmayı düşünüyordum. Kış soğuklarının kökü tam oluşmamış ağaçlara zarar verdiğini öğrendiğim için , şubat sonu - mart başı gibi yapmaya karar verdim. Bulunduğunuz yerin kotu nedir , olduğunuz yerde don oluyor mu bilmiyorum ama , bence sizde kışın geçmesini bekleseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ağaçları kaldırırken köklendirici olarak ziraat ilaç bayilerinde toz halinde İBA(İndol Bütirik Asit)+NAA(Naftalen Asetik Asit) karışımı hazır preparatlar var. Köklendirici istediğinizde size verirler , birkaç ay önce aldığımda fiatıda 10 YTL. idi. Selamlar . . |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-07-2008
|
fikirleriniz
s.a öncelikle şunu söylemek istiyorum, formu yeni kullanıyorum bu yüzden yanlış yere yanlış konu açtıysam şimdiden özr. dilerim. benim profesyonel anlamda zeytinle uğraşanlara bazı sorularım olacak. ben Kocaeli / GEBZE de yaşıyorum 25 yaşında ve makine teknikeriyim fakat ben zeytin işiyle uğraşmak istiyorum.. sizlerden öğrenmek istediğim genel bilgiler var. öncelikle şunu belirteyim. hali hazırda bi bahçem **** bunun için gerekli olan arazi, tarlam falan mevcut değil. araştırma yapmadan bişey yapmak istemedim. gebzenin kıyı şeritlerinde eskihisar, darıca.. gibi yerlerinde zeytin ağaçları görüyorum. yaşlarını tahmin edemeyeceğim ama yeni nesil olmadıklarını biliyorum. hal böyleyken sorum şu. gebzede zeytin yetiştirebilirmiyim ? eğer burda bu işi yaparsam alacağım mahsül ne kadar kaliteli olur ? ve illede bu ağaç kıyı şeritlerinde mi olmalı ? yani gebzenin arka kısımlarında ( köyler kısmı ) da bu ağaçtan verim alına bilirmi ? bu iş için alacağım arazi nasıl olmalı ? **** ikilm olarak nasıl bi yer daha verimli olur ? ( doğuda tarlalarımız var fakat bölge konusunda tereddütlüyüm ) herşey için tüm koşullar sağlanmış olduğunu varsayarsak ne tür zeytin ekmeliyim ? aklıma gelenler ilk olarak bunlar fakat benim bilmeyipte bu işe başlamadan önce bilmem gereken daha önemli şeyler varsa sizlerden ricam biraz bahsedermisiniz ? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1-İlk önçe nasıl değerlendireceksin ürününü (Birliğe mi yoksa kendin mi değerlendireceksin. 2- Birliğe vereceksen önçe üyelik şartlarına bak (Zira bölge dışıysan üye yapmıyorlar.) 3- Bölge olarak zeytine uygunmu (Zeytin eksi 7 dereceye kadar dayanabilen bir ağaç.) 4- Toprak analizlerinizi yaptırınız. Bence bunları iyi araştırmadan bu işe girmeyiniz. sevgilerimle.. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
son birşey daha... birliğe üye olmadan kendimiz değerlendirebiliyormuyuz ? bu şekilde yasal olmama gibi bi durum varmı? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
|
Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Zeytin üreticisinin durumu bu sene çok kötü. Nedeni geçen sene 4-4,5 civarında Marmara Birliğin aldığı zeytinlerin bu sene tüccarlara 2-2,5 YTL den satılması. Bunun nedeni de Marmara Birliğin kotaları düşürmesi ve ürünlerin, üreticinin elinde kalması. Ayrıca yeni üreticiler için kötü bir durum da , Marmara Birliğin yeni üye almaması. Dolayısıyla bu işi yapmak isteyenlerin artık iyi düşünmesi değil, hiç düşünmemesi ve alternatif arayışlara girmesi gerektiğine inanıyorum. iyi günler |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
evet bu kota meselesini haberlerde duymuştum. bu işi yapmıyorum ama elimden geldiğince güncel haberleri takip etmeye çalışıyorum. uzman bi kişinin bir TV kanalında Türkiyenin acilen zeyin konusuna daha da önem vermesi gerektiğini, zeytin üreticilerinin bu günkü sayısının dahada artması gerektiğini ve bu kota sınırlamasının olmaması gerektiğini anlatan bir yayın dinlemiştim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
|
Merhaba, Zeytin sayfasını yeni buldum, elimden geldiğince okumaya devam edeceğim. Kimin yazdığını hatırlamıyorum, şöyle cümleler okudum: dağ taş zeytin, artık zeytin ekmemek gerekir...gibi. İspanya en büyük zeytin ve yağı üretici diye biliyorum. İspanya bulduğu her yere haala zeytin dikiyorken, biz neden bu kadarı yeterli ve hatta fazla gibi bir kanı edindik? Bu işin ticaretini yapmıyorum, çıkan yağı çevremdekilere ancak yetiştebiliyorum. Keşke olsa da yerim daha çok ekebilsem, daha çok yağ elde edebilsem. Eşe dosta yetiştiremiyorum. Bu kadar kaliteli yağımız ve lezzetli zeytinimiz varken pazarlıyamıyor muyuz acaba? Kişisel ve özel girişimlerle pazarlama yeterli midir? Türkiye dışı pazarlarda bildiğim kadarıyla alıcı varken, komşumuz yer bulsa yenilerini dikmeye çalışıyorken biz nereden geldik elimizdekileri sökmeye? Sağlıklı bir tarım politikamız, uzun dönem politikalarımız yok ne yazıkki. Sadce zeytin de değil elbet... Bu konuda neler yapılabilir? Türkiye'nin geleceği tarımda bana göre. Türkiye tarımını bu hale getirenler utansın. Bu kadar kaliteli yağını pazarlayamayan, buğdayının tohumunu bile alamayan, ABDnin "benden şeker almıyor" diye şikayet ettiği bir Türkiye olduk. Yazık... Hayvan gübresi kullanan Avrupa'da, bu bahar Alamanya'yla İngiltere arasında "Ülkemi gübre kokuttun" krizi yaşanıyorken, Fransa ve Avusturya'da da hakeza, köylümüzü hayvan gübresi kullanmaktan utanır hale getiren politikaları, yönlendirmeleri nasıl değerlendiriyoruz? Bizim köylerde ceviz ve zeytin dikmek törene tabi, sökmek aynen cinayettir. Nefsi müdafa bile söz konusu değil. Lütfen zeytinleri sökmeyelim! Başka bir şeyler olmalı yapılacak. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. tenar , Mesajınızdaki görüşlerinize aynen katılıyorum. Bırakın sökmeyi , mevcut ağaç sayımızı daha da artırmalıyız , insanın yetiştirdiği ağacın meyvesini yemesi , yazın gölgesinde oturması o kadar güzel bir şey ki . Selamlar . . |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Merhaba sayın Tenar.
Alıntı:
Sayın Tenar, Yukarıdaki yazına aynen katılıyorum. Çocukluğumda kendi diktiğim yaklaşık 30 yıllık ağaç üzerinden 8 çuval zeytin toplamıştım. Yaprağından çok zeytini vardı. Dalları yere değmişti. Bakımıda çok özel değildi. Sadece yeri toprağı güzeldi. Zeytin ağacı verdi mi verir. Önemli olan pazarlamak. Yabancılar bunu iyi beceriyor. Kabiliyetleri genlerinde var. İnternet'de 1kg. yağı 56 euro_ dan pazarladıklarını görmüştüm. Bizde bu fiyatın 1/4'üne satılsa üretici zengin olur. Zeytin ağacınada çocuğu gibi bakar.İyi ürün alır. Yağın, zeytinin varsa uğraşırsın. Yoksa, zaten uğraşacak birşeyin yok. Ne demiş Nazım üstad: ''Hiç ölmeyecekmiş gibi ölene dek zeytin dikeceksin.'' Ümitsizlik yok üretmeye devam. Yeni yöntemlerle, sık dikim, bodur ağaç ve teknolojik toplama metodu ile. İspanya ne yapıyor izleyelim ve daha iyisini yapalım. Selamlar. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2008
|
merhaba doğru yerde mi yazıyorum bilemiyorum ben yeni üyeyim ve sitede gezindikçe öğreneceğim çok şeyin olduğunun da iyice farkına vardım özellikle zeytinle ilgilenmeye çalışıyorum bir sorum vardı ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim annemin bahçesinde delice denen 5 adet yabani ağaç var 2 yıl önce aşılama yaptırdıklarını ama hiç gelişme olmadığını söylediler biz bu beş ağacı tekrar aşılatıp ürün verir hale getirmek istiyoruz ilk baştan itibaren bu konuda neler yapmalıyız -yani aşılama gübreleme ilaçlama gibi-ki ürün alabililelim |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2008
|
bu arada ağaçların bulunduğu yer izmir-çandarlı ve küçük ağaç değil ağaçlar 10-15 yıllık var sanırım |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilenlerin affına sığınarak aşağıdakileri öneririm: Zeytin'in cinsini seçiniz. Ayvalı/edremit, Domat **** Gemlik. Bu cinsleri sofralık ve yağlık olarak değerlendirirsiniz. Ayvalık/Edremit cinsi Çandarlıya uyar. Tavsiyem hepsinden aşılat. Farklı zevkleri tadarsın. Nisan başından mayıs ortasına kadar en uygun aşı zamanı. Aşı zamanının geldiğini aşı yapılacal dalın kabuğunun odunsu gövdesinden kolay ayrıldığından anlarsın. Delicenin yerden çok yüksek olmayan genç dalı varsa ona aşı yap. Yoksa dipten gelen genç sürgünlerin 2 veya üç tanesini seç ve onları aşıla/aşılat. Toprak seviyesinden yapılan aşı çabuk büyür ve dipten gelen yabani sürgünlerle az uğraşırsın. Genç sürgünlere aşı yaparsan eski kökü toprak seviyesinden kestir mevcut kök sistemi genç sürgünleri beslesin. Birkaç yıl sabır ile sonundan mutlu olursun. Ben denedim oldu. Hemde çok güzel oldu. Senin karşında körfezin diğer yüzünde. Kahvaltı tabağımda erkence yağı içinde hurma, edremit sele, domat ve trilye. Ben daha ne isterim. Senin de olacak. ![]() Selamlar. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
/
Giriş Tarihi: 05-02-2008
|
arkadaşlar bu zeytinin hangi cins olduğunu nereden öğrenebilirim? türleri bilen var mı? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2008
|
Alıntı:
Edremit tipine benziyor. Benim bahçemde (gemlik tipi) 1 adet edremit tipi var yaprakları ve meyvenin yuvarlaklığı ederemit tipi gibi geldi. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
/
|
732 numaralı mesajdaki zeytin cinsi hiç kararmıyor, dibine dökülenler en fazla açık kahverengi oluyor. Bu resimleri dün çektim, zeytinleri eve getirdiğimde benim hanım hambelis zannedip bir tane ağzına attı ve hemen geri çıkardı ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
/
|
bir kaç fotograf daha ekleyeyim. kimlere sorabilirim bu türün hangisi olduğunu? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. cagatayyucel , Merhaba , ben ziraat mühendisi/teknisyeni değilim , zeytin yatiştiriciliği yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla sizin sorduğunuz zeytin cinsi İspanya orijinli Arbequina cinsi yağlık zeytin. Bu konuda işin uzmanı arkadaşlar daha kesin bilgi vereceklerdir umarım. Selamlar . . |
|
|
|
|
|
#22 |
|
/
|
teşekkürler sayın syıldıran, Arbequina cinsi zeytin siyahlaşıyor sanırım ama bu zeytin hiç kararmıyor. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
|
Bir zeytinlik almayı planlıyorum. Aslında ticari amacım yok. Ama zeytin ağaçlarının telef olmasını da istemem. İstanbulda yaşıyorum. Sürekli zeytinliğin başında olamam. Senede en fazla 3 kere ziyaret edebilirim. Zeytin ağaçlarının yıllık bakımı çok zor mudur? Sürekli başında durmak mı gerekir? Düzenli sulama ister mi? Yoksa yağmur suları yeterli olur mu? Tavsiyelerinizi ve yanıtlarınızı yazarsanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
|
Alıntı:
Bu konuda uzman değilim, işin detaylarını pek bilmem ama size annemi örnek göstererek bilgi vermek istedim. Annem doğma, büyüme Aydın'lı, evlenince İzmir'e yerleşmiş. Halen İzmir'de yaşamakta. Ailesinden kalma zeytinliği var Aydın\Neşetiye köyünde. Gerek yaşlılıktan, gerek ihmalkarlıktan çok uzun yıllardır ilgilenmiyor, son 25 yıldır sadece birkaç kez budandığı ve temizlendiğini biliyorum. Sulama zaten imkansız, köyden hem uzak hem de çok yüksekte. Annem sadece zeytin zamanı köye gidiyor desem yalan olmaz. Bu kadar bakımsızlığa rağmen çok güzel zeytin elde ediyor. Bakım yapılan alanlarla hemen hemen fark yok. (Yan tarafta teyzemin, sürekli ilgileniyorlar.) Hiç yok dediği zamanda bile 400 kg yağ elde ediyor. Zeytinliğin kaç dönüm olduğunu tam hatırlamıyorum ama çok büyük değil. Yanlış anlaşılmak istemem, ****** bakım yapılsa daha güzel olur. Söylemek istediğim zeytin çok güzel bir ağaç, herşeye rağmen bize yüz çevirmiyor. Ben çocukluğumdan beri hiç zeytinsiz ve yağsız kaldığımızı hatırlamıyorum. Annem fazlasını da satıyor. Bu sene asit oranı nerdeyse sıfır çıkmış, çok sevindi. Fazla ilgilenemem ama küçük bir yerim olsun diyorsanız bence zeytin çok iyi fikir. Zaman zaman köyden birilerini bulur temizletir, budatırsınız. Hatta toplamaya da gidemem diyorsanız, köyden birisiyle anlaşır ortak verirsiniz. Zamanı gelince de afiyetle zeytininizi, yağınızı yersiniz ![]() |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba. Alıntı:
On sene önce, sizin bu günkü duygularınızla Altınoluk, Şahinderesi mevkiinde 30 dönüme yakın bir zeytinlik aldım. İçinde 500 ağaç var. Ağaçların ortalama yaşı 14-20 arasında. Ayrıca bir sürü boş alan ve aşılanması gereken bir sürü (60adet) delice var. Zeytinliği almaktaki amacım öncelikle evimin zeytinyağı ihtiyacını karşılamak idi. İlk sene güzel baktığım için ikinci (var) yılı 64 çuval zeytin aldım. Tabi yarıcılığa verdiğim için 32 çuvalı benim oldu. Ve çıkartılan yağ kalitesizdi(1 asit civarı) Daha sonraki senelerde iyi bakım, fenni gübre15x15 ve sürdrme sayesinde 46 çuval zeytin yaptım. Kasım ayının ortalarında topladığım ve aynı gün sıkıma götürdüğüm için ortaya çıkan yağ ise muhteşemdi. 0.3 dizyem. Bir başka deyişle, zeytinleri kararmadan yani yeşil kahve arasındaki renk oluşumunda toplayıp sıkarsan erken hasat denilen bir yağ çeşidi elde edebiliyor. İşte ben o yağı elde etmiştim. Ama daha sonraki senelerde, bir türlü verim alamadım. Tabi zeytinlere gerektiği gibi bakamadım da. Elde ettiğime gelince, erken hasat yağı yeşil iken yani tam olgunlaşmadan toplandığı için, yağ verimi de az oluyor. Benim elde ettiğim randımanım % 17 oldu esasında diğer üreticiler %22-26 hatta 30 varan verimler alabiliyor. Ama Yılda 15-20 kez Altınoluğa gitmeme ve bir sürü zaman ve para harcamama rağmen zeytinciliği beceremedim. Sizin de buradan oralara zeytinciliği yürütebileceğinizi sanmıyorum. Emin olun bakkaldan aldığım zeytinyağı daha ucuza geliyor. Acı ama gerçek. İşçilik pahalı 35. ile 40 YTL arası Ağaçlara ziyan vermemek için elle toplama yöntemini uyguluyorum ama neredeyse iki katına mal oluyor. Yemeği, nakliyesi, fabrikası, bidonu, tentesi, hep masraf. Bu yıl topayamadım zeytinlerim hala ağaçta duruyor olabilir. İsterseniz gidip toplayın. Bir şartım var ağaçlarıma sırık vurmayın. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
osmaniyede satılık 73 dönüm düz sulu arazide içinde 2750-2800 arası 4 yşına giren etrafı 2,40m beton direk ce tel örgü ile çevrili köyün içinde e5e yaklaşık 2km mesafede zeytin bahçesi satılıktır. ilgilenenlere duyrulur.dönümü 10000 tl dir. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Tam olarak Osmaniye' nin neresinde? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
eski seç tesislerini geçince sağda yolla arsında bir tarla var düz arazide.osmaniye çarşı merkezine 13-15 km arası mesafede. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
Arkadaslar damla sulama sistemini mümkünse mutlaka kurunuz farkına görürsünüz |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar.
Alıntı:
Sanırım damla sulatma sistemini zeytin bahçenize nasıl uyguladınız. Toprak altı/üstü, derinlik vs. Uyguladığınız sistemin iyi ve kötü yönleri nelerdir. İmkanınız olursa uygulamadan resimler ekleyebilir misiniz? Selamlar. |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|