agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Alıç (Crataegus) (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/650.htm)

UfukMeşe 21-02-2012 09:04

...

Merhaba doğaseverler!

Alıç başlığı, gerçekten bu bitkinin şanına ve önemine yaraşır paylaşımlar ve birikim sağlamış. Ben bir Mersinli olarak, hem Toros yaylalarında hem de Çukurovada rahatlıkla yetişen bu bitkinin gereken ilgiyi görmediğini itiraf etmek zorundayım. Çocukluğumuzdaki kadar yaygın rastlanma özelliğini maalesef kaybetmiş bir meyve çeşidi olarak, meyve bahçelerindeki yerini kazanması gerektiğini düşünüyorum.
Buradaki ormanlarda ve yaylalarda siyah ve kırmızı çeşidi pek bulunmayıp, sarı renkli olanı yetişip tüketilmektedir. Ayrıca, burada satılırken ipe dizme gibi bir yöntem kullanılmamakta, bizim yöresel meyvemiz olan murt-hambeles ve dut meyveleri gibi şeffaf poşet veya sepetlerde taneli olarak satılmaktadır. İpe dizerek satılma geleneğiyle tanışmam, Ankara'daki öğrencilik yıllarımda olmuştur. Hem turuncu-kırmızı renkli oluşuna hem de kolye gibi dizilişine çok şaşırdığımı hatırlıyorum....
Son olarak, kısa bir süre önce, bonzai serimde eksik olan alıcı eklemek üzere Mersin'deki tüm fidancıları haftalardır karış karış gezerken, nihayet yalnızca 1 adet aşısız,4-5 yaşlarında sağlıklı bir fidan buldum. Bu hafta saksıya alacağım. Umarım başarılı olurum....Sevgilerimle...

athena -asena 23-05-2012 21:16

2 Eklenti(ler)
Kırmızı alıç meyvelerini göstermeye başladı.

denizakvaryumu 04-06-2012 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 379069)
Alıcın çelikten üretildiğiyle ilgili kesin bir bilgi yoktu. GEçen sonbahar aldığım yumuşak çelikler tomurcuk yapmaya hazırlanıyor.

Alıçların durumu nasıl..?

bluemercan 14-08-2012 17:27

Merhabalar ben de yazlığımıza alıç fidesi aldım bu baharda 50 60 cm civarında yaprakları yemyeşil ama çok az buyudu 3-5 cm filan bu doğal mı yavaş büyüyen bir bitki midir? Yoksa ilk yılı oldugundan boyle de bundan sonraki seneler mi daha cabuk büyür ?

yukka 21-09-2012 08:04

Fideleri nereden ve kaça aldınız? Bahçede çit oluşturmak için fide araştırıyorum. ???

athena -asena 21-09-2012 17:06

3 Eklenti(ler)
Kırmızı alıç meyveleri olgunlaşmaya başladı 10-15 gün sonra hasad başlar.

yukka 01-10-2012 19:51

Kalp damar hastalıklarına deva: Alıç

1 Eklenti(ler)
Alıç mevsimi başladı. Her derde deva... Çocukluğumuz, aynı zamanda...

athena -asena 01-10-2012 21:32

2 Eklenti(ler)
Bugün alıç hasadı yapıldı.

mrduran 02-10-2012 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yukka (Mesaj 1025822)
Alıç mevsimi başladı. Her derde deva... Çocukluğumuz, aynı zamanda...

Kemeraltı 'na gitmek vacib oldu:))).

Sağlıkla kalın, saygılarımla lütfen.

yukka 03-10-2012 19:05

1 Eklenti(ler)
Bogaziçi Üniversitesi Güney Kampüsteki ormanlık alanda buldum. Minicikler. Ağacın yaprakları paslı, küflü... Meyvenin içinde tek çekirdek var. Ağaç hastalıklı gibi. Meyveler belki de bu yüzden büyümedi ??

athena -asena 03-10-2012 19:37

Sayın yukka bu alıçın cinsi böyle galiba bendeki de aynı ama ağaç sağlıklı ve yapraklarında pas yok.

serdar1 18-12-2012 21:52

Sarı Alıç

1 Eklenti(ler)
Nihayet iri sarı alıç fidelerimde oldu.

almulaalmula1 08-01-2013 19:43

almulaalmula1

******........bende bu alıç olayına kafayı takanlardanım arkadaşlar..hatayda kilosu 20 tlye satılıyor....ilk önce kilosunu 20 tlye aldığım alıçları çekirdekten yetiştirmeye çalıştım olmadı....hatay ve çevresinde bulunan köylerin hemen hemen tamamına haber saldım....iyi cins alıca ulaşmaya çalıştım.....elime suriyeden getirtilmiş 3 fide ulaştı.....2 fidede fidan istanbuldan edindim(1 i kırmızı).................iyi cins alıç ağacına sahip arkadaşlardan yardım bekliyorum...........iyi cins alıç çeliğine ihtiyacım var....bulunduğum bölge antakya hatay..........bende farklı konularda size yardımcı olabilirim.......telim 05072468823....

almulaalmula1 09-01-2013 06:54

gncl

almulaalmula1 09-01-2013 20:50

bende bu alıç olayına kafayı takanlardanım arkadaşlar..hatayda kilosu 20 tlye satılıyor....ilk önce kilosunu 20 tlye aldığım alıçları çekirdekten yetiştirmeye çalıştım olmadı....hatay ve çevresinde bulunan köylerin hemen hemen tamamına haber saldım....iyi cins alıca ulaşmaya çalıştım.....elime suriyeden getirtilmiş 3 fide ulaştı.....2 fidede fidan istanbuldan edindim(1 i kırmızı).................iyi cins alıç ağacına sahip arkadaşlardan yardım bekliyorum...........iyi cins alıç çeliğine ihtiyacım var....bulunduğum bölge antakya hatay..........bende farklı konularda size yardımcı olabilirim.......telim 05072468823...

rise_com 10-01-2013 08:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bluemercan (Mesaj 1009000)
Merhabalar ben de yazlığımıza alıç fidesi aldım bu baharda 50 60 cm civarında yaprakları yemyeşil ama çok az buyudu 3-5 cm filan bu doğal mı yavaş büyüyen bir bitki midir? Yoksa ilk yılı oldugundan boyle de bundan sonraki seneler mi daha cabuk büyür ?

Alıç yavaş büyüyüyen bir ağaçmış.

rise_com 10-01-2013 08:41

1 Eklenti(ler)
Benim arazimde de kendiliğinden büyümüş bir alıç ağacı var. Resimleri daha önce sayfamda paylaştığım için buraya ekleyemedim.

Bu sene gayet iyi hasat ettik.;)

Yaz başında ağaca sadece kaolin uygulamıştım. Meyvelerde hiç kurt olmadı

almulaalmula1 10-01-2013 20:00

rise com

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1083504)
Benim arazimde de kendiliğinden büyümüş bir alıç ağacı var. Resimleri daha önce sayfamda paylaştığım için buraya ekleyemedim.

Bu sene gayet iyi hasat ettik.;)

Yaz başında ağaca sadece kaolin uygulamıştım. Meyvelerde hiç kurt olmadı

.........
****** rise com.....alıç çeliklerine ihtiyacım var....bana yardımcı olabilirmisin........bende hataydayım.....istediğin her konuda sana yardımcı olabilirim.....

rise_com 10-01-2013 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almulaalmula1 (Mesaj 1083867)
.........
****** rise com.....alıç çeliklerine ihtiyacım var....bana yardımcı olabilirmisin........bende hataydayım.....istediğin her konuda sana yardımcı olabilirim.....

Arazideki alıçlar bir ilginç. Kökü nereden kopuyorsa oradan filiz veriyor. Yeni filiz vermiş olanını alıp bir kaba dikeyim bakalım tutacak mı? Tutarsa bi Küttigin hocama sözüm vardı, bir de size olsun

almulaalmula1 10-01-2013 21:22

rise com

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1083904)
Arazideki alışlar bir ilginç. Kökü nereden kopuyorsa oradan filiz veriyor. Yeni filiz vermiş olanını alıp bir kaba dikeyim bakalım tutacak mı? Tutarsa bi Küttigin hocama sözüm vardı, bir de size olsun

rise com....iyi niyetin için çok teşekkür ederim.....elimde 5 adet alıç fidanı şu an mevcut.....yeni almış olduğum toz hormonu alıçlar üzerinde denemem lazım.....o yüzden çeliklere ihtiyacım var .........zor bulunan yerel çeşit meyve ağaçları konusunda sana yardımcı olabilirim.....

ilkazra 10-01-2013 23:02

Alıcı çoğu kişi bilmez.Bilenlerde mevsimi gelince yana yana arar ki ben onlardan biriyim..Çarşı pazar gezip görünce kaçırmadığım meyvelerden.

Muhsin Hanif 11-01-2013 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almulaalmula1 (Mesaj 1083922)
rise com....iyi niyetin için çok teşekkür ederim.....elimde 5 adet alıç fidanı şu an mevcut.....yeni almış olduğum toz hormonu alıçlar üzerinde denemem lazım.....o yüzden çeliklere ihtiyacım var .........zor bulunan yerel çeşit meyve ağaçları konusunda sana yardımcı olabilirim.....

Sayın almulaalmula1,

Kıbrıs'da pek çok yerde alıç ağacı var, doğal olarak yetişiyor. Burada yaşayan çok Hataylı arkadaş var. Eminim sizin de tanıdıklarınız vardır, Hatay'a giderken size getirebilirler.

Bir de burayı okursanız iyi olur.

Sevgi ve selamlarımla.

almulaalmula1 11-01-2013 07:28

gncl

almulaalmula1 11-01-2013 18:24

almulaalmula1 11-01-2013 18:25

bende bu alıç olayına kafayı takanlardanım arkadaşlar..hatayda kilosu 20 tlye satılıyor....ilk önce kilosunu 20 tlye aldığım alıçları çekirdekten yetiştirmeye çalıştım olmadı....hatay ve çevresinde bulunan köylerin hemen hemen tamamına haber saldım....iyi cins alıca ulaşmaya çalıştım.....elime suriyeden getirtilmiş 3 fide ulaştı.....2 fidede fidan istanbuldan edindim(1 i kırmızı).................iyi cins alıç ağacına sahip arkadaşlardan yardım bekliyorum...........iyi cins alıç çeliğine ihtiyacım var....bulunduğum bölge antakya hatay..........bende farklı konularda size yardımcı olabilirim.......telim 05072468823..

almulaalmula1 12-01-2013 18:41

alıç çeliği konusunda yardımcı olacak arkadaşlar arıyorum.....yokmu bana yardımcı olacak arkadaşlar...........bende size çeşitli konularda yardımcı olabilirim..............

kaknus 19-04-2013 22:45

3 Eklenti(ler)
Alıç bitkisine Trabzon Şalpazarı'nda "alıç "adını verirken meyvesine "ebem elması" diyoruz. Her yerde bolca bulunur. Ama hiçbir şekilde yararlanmıyoruz.
Birkaç hafta önce çektiğim alıç çiçekleri.
Eklenti 392427

Eklenti 392428

Eklenti 392429

kazanlik 20-04-2013 22:15

alic,nane ve valeryan iceren bitkisel haplar kalp carpintisina birebir. Sigarayi biraktiktan bir sure sonra carpinti basladi, ne zaman sinirlensem carpinti yapior, bi tane hap iciyorum hic bir sey kalmiyor,

Muda 21-04-2013 06:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1021650)
Kırmızı alıç meyveleri olgunlaşmaya başladı 10-15 gün sonra hasad başlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1025881)
Bugün alıç hasadı yapıldı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yukka (Mesaj 1026788)
Bogaziçi Üniversitesi Güney Kampüsteki ormanlık alanda buldum. Minicikler. Ağacın yaprakları paslı, küflü... Meyvenin içinde tek çekirdek var. Ağaç hastalıklı gibi. Meyveler belki de bu yüzden büyümedi ??

Sayın Athena -asena ve yukka. Üniversiteden bir öğretim görevlisi diğer bir öğretim görevlisi ile sizlerin elinde bulunan ve bizim burada da bulunan ağacın meyvalarının alıç olmadığı ile ilgili konuşmuşlardı. Alıç olması için çekirdeğinin dört veya beş tane çekirdek olması gerekiyormuş. Ben o güne kadar yaprak ve çiçek ve meyve bakımından aynı olduğunu düşünmüştüm. Benim aldığım yerde aynı ağaçtan ve sarı alıçtan var. Yeni aldığım için bu yıl fotoğraflama ve gelişim sürecini takip etme durumum söz konusu olacak. Başka bir yerde çekmiş olduğum aynı ağacın meyvalı hali var. Onun meyveleri iri ve çok güzel görünüyordu. Resimlerini bulabilirsem ekleyeceğim.

Muda 21-04-2013 06:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habipapo (Mesaj 902355)
arkadaşlar sarı alıç fidesi nereden bulabilirim yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim

Sayın Habipapo yeni aldığım yerde sarı alıç var. Oradaki alıçların bir kısmının üzerine döngel (muşmula) aşılamışlar. Bu yıl ne olduklarını anlayıp gelecek yıl size göndermeye çalışırım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025