agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Alıç (Crataegus) (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/650.htm)

bahtiyar02 27-10-2009 20:43

1 Eklenti(ler)
benim tarlamda 3-4 kök alıç ağacı var.Eskiden beri kendiliğinden yetişmiş.Kendi köyümde de yabani olarak bulunuyor.geçen hafta meyvelerinden yedik.Sonbaharda turşuların içine koyarlar.çok sert dikenli bir meyva ağaç türü.

Samsunlu55 27-10-2009 21:46

Keşke bizdede 3-4 kök olsa heryerde bitmese. Sözüm sadece alıç için değil bastığın heryerde birşeyler var kes kes bitmiyor buda Karadeniz'linin çilesi.

bahtiyar02 27-10-2009 21:54

sevgili dostum bende keşke burda da fındık yetişse diğiyorum.Yüce Allah Ülkemizin her köşesine ayrı bir güzellik vermiş.

Samsunlu55 27-10-2009 22:28

Orası öyle tabi. Ama şöyle düşün bahçenin her metrekaresinde 10'larca ağaç bitiyor, çalı bitiyor. Birkaç sene önce tarlayı baharda sürdüğümüzde birkaç gün sonra tarlada ot gibi dişbudak bitmişti tarlaya tekrardan tırmık atılmıştı. Sürülen yerler böyle sürülmeyen yerde kes kes başa çıkılmıyor. Hayvan girse yer ama havyanda fidanlara zarar veriyor.

asabay 31-10-2009 18:36

Alıç (Crataegus oxyacantha);

10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir.

Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.

Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir.

Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids) ’ dır. Alıç’ ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek (inhibe ederek) kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir.
Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir.

Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Alıç, damarları genişleten bioflavononid’ ler açısından da oldukça zengindir.

Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır.

Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir.
Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir.

Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç meyvesinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır.

Alıç, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü etkileri de vardır. Alıç’ ın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

skaraca 09-12-2009 10:20

Küçükken Niğde'de Kayardı bağlarına giderken bolca yediğimiz bir meyve. Ancak daha sonraları, iş yaşamı nedeniyle fazla karşılaşamadım. Karşılaştığım birkaç yerde ise aldım ama küçüklüğümdeki tadı bulamadım.

Samsunlu55 09-12-2009 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 543369)
Küçükken Niğde'de Kayardı bağlarına giderken bolca yediğimiz bir meyve. Ancak daha sonraları, iş yaşamı nedeniyle fazla karşılaşamadım. Karşılaştığım birkaç yerde ise aldım ama küçüklüğümdeki tadı bulamadım.

Dalından yemeye benzemez:)

botanik2009 16-03-2010 13:03

Alıç da bir şansızlıktır gidiyor . geçen sene biri yusuf bey'den diğeri bir arkadaşımdan iki fidan buldum ,ikiside toprağa dikmeden kurudu. şimdi elimde 10 kadar tohum var, yukarda bir kaç yöntem yazılmış, benim en rahat uygulayabileceğim zımparalamak, ancak ne kadar zımparalanacak bilgi veren olursa sevinirim.

copur 09 16-03-2010 16:57

Sayın botanik2009, zımparalama konusunda kararsızsanız size iki önerim var. Birincisi: Bir pervaneye mil takıp basit bir rüzgar gülü yapın. Bu milin ortasına da ortası delik yuvarlak bir kap koyup, bu kabın içerisine de ince inşaat kayırı, biraz su ve tohumları koyup kendi halinde dönmeye bırakmak. İkincisi: İçtiğin küçük plastik soda şişesine aynı malzemeleri koyup bol bol çalkalamak. Şişe içerisindeki kayır tohumların dış yüzeyini zımpara gibi aşındıracaktır.

dna3320 07-04-2010 14:43

alıç
 
onbeş kadar çekirdeğibir iki ay buzdulabında soğuk ortamda beklettim. kasım gibi her çekirdeği mengenede çıtlattım. tomumları iri olanları torf kum karışımına 1 cm derinlikte viyollere çimlenme için diktim.üç tanesi yeşil yapraklarını gösterdi diğerlerini bekliyorum

Dogaaski 13-04-2010 13:58

Arkadaşlar bu alıç ağacını nasıl yaygınlaştıracağız? Meyvesinin çekireği taş gibi oluyor kuruyunca. Kaç sefer çekirdekleri ekmeme rağmen çıkmadı. Memlekette bikaç yerde var ama daha yakınlarıma ekmek istiyorum. Saksıya ektim yine taş gibi olmuş

bari 13-04-2010 14:32

Benim geçen sonbahar perlite diktiklerim, gözler patladı ama kök durumunu bilmiyorum... Ama sanırım yumuşak dal çelikleri kökleniyor...

Dogaaski 14-04-2010 08:09

çekirdekler sertleşmeden mi gömmüştünüz toprağa?

Dogaaski 15-04-2010 09:27

Sayın adminimize buraya yönlendirdiği için teşekkür ediyorum. Aradığım bütün yanıtları burada buldum fakat aklıma bir şey takıldı: sanki bu ağaç Yumuşak Çekirdekli Meyveler değil de sert çekirdekli meyveler arasında olması gibi geliyor..


buarada bir üstte sorduğum "çekirdekler sertleşmeden mi gömmüştünüz toprağa?" cevabı ilk sayfada mevcut(--quercuslover'e de ayrıca teşekkürler):

--quercuslover:

Üretimi

Bitki tohumla üretilir. Tohumları sert kabuklu olduğu için çimlenme engeliyle karşılaşılır. Çimlenme engelini aşmak için aşağıdaki işlemlerden biri tercih edilir.

- Tohumlar zımparalanır.
- Tohumlar 6 ay soğuk katlama yöntemiyle stratifikasyon işlemine tabi tutulur.
- Tohumlar gibberallik asitle (GA3) muamele edilir.

Samsunlu55 17-04-2010 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogaaski (Mesaj 617690)
sanki bu ağaç Yumuşak Çekirdekli Meyveler değil de sert çekirdekli meyveler arasında olması gibi geliyor..

Bu soru benimde aklıma takılmıştı yönetime bildirdim Mine hanım cevap olarak doğru başlık altında olduğunu söyledi.

Dogaaski 20-04-2010 08:18

[QUOTE=Samsunlu55;619255]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogaaski (Mesaj 617690)
sanki bu ağaç Yumuşak Çekirdekli Meyveler değil de sert çekirdekli meyveler arasında olması gibi geliyor..
QUOTE]

Bu soru benimde aklıma takılmıştı yönetime bildirdim Mine hanım cevap olarak doğru başlık altında olduğunu söyledi.

ilginç, nedenini çözemedim ama:eek:

Samsunlu55 11-06-2010 00:26

Geçtiğimiz hafta siyah alıçın tam çiçeklenme zamanıydı. Kırmızı alıç ile siyah alıcın çiçeklende dönemi arasında 1 aylık fark var. Fotoğrafları var ilerleyen zamanda ekliyeceğim.

onur85 02-07-2010 22:46

İstanbulda alıç bulabileceğim bi yer var mı ?

Samsunlu55 03-08-2010 23:19

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 656353)
Geçtiğimiz hafta siyah alıçın tam çiçeklenme zamanıydı. Kırmızı alıç ile siyah alıcın çiçeklende dönemi arasında 1 aylık fark var. Fotoğrafları var ilerleyen zamanda ekliyeceğim.

Önceden çektiğim kızmızı alıç resimleri, siyah alıcın resimlerini yakında ekliyeceğim.

Eklenti 164146
Eklenti 164147
Eklenti 164148
Eklenti 164149
Eklenti 164150

Samsunlu55 13-08-2010 00:25

Siyah Alıç Çiçekleri
 
5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 679669)
siyah alıcın resimlerini yakında ekliyeceğim.

Telefon kamerası ile çekilmiş siyah alıç resimleri...

Eklenti 165886
Eklenti 165887
Eklenti 165888
Eklenti 165889
Eklenti 165890

YeşilSeven 13-08-2010 15:43

Siyah alıçın çiçek resimleri öyle güzelki sadece çiçekleri için bile yetiştirmeye değer.

veysi özdemir 09-09-2010 20:11

1 Eklenti(ler)
izmir bahçemdeki alıç- üvez ağacı

istcallst 01-11-2010 11:50

1 Eklenti(ler)
Istanbulda aktarda algidim meyveler.

oeozdemir 23-02-2011 13:28

Merhaba Alıçı Fidan olarak alabileceğim bir yer varmı ?
Teşekkürler

ligustrum 02-03-2011 12:22

Alıç'a armut aşılanır mı?
Neye gerek var ki? Bu kadar değerli besinler varken, diyeceksiniz.
Armutla aşısında uyuşum ve
meyvasındaki sertlik ve tat değişikliğinin olup-olmayacağı?

ihsankaya45 04-04-2011 14:55

Alıç ağacı hastalıkları
 
Arkadaşlar alıç fidanlarından dikdim. Fakat yöremizde alıçlar büyük oranda kurtlu oluyor. Buna neden olan etkeni bilen varmı ?
Hangi dönem ilaçlanabilinir ?

ihsankaya45 05-04-2011 08:44

1 Eklenti(ler)
Kurtlu alıçlar

Çamlıbel14 05-05-2011 13:27

"""Arkadaşlar bu alıç ağacını nasıl yaygınlaştıracağız? Meyvesinin çekireği taş gibi oluyor kuruyunca. Kaç sefer çekirdekleri ekmeme rağmen çıkmadı. Memlekette bikaç yerde var ama daha yakınlarıma ekmek istiyorum. Saksıya ektim yine taş gibi olmuş"""
bu soruya benim yaptığım bir yöntemi söyleyeyim.Ben Gladiçya tohumlarında denemiştim.Başarı oranı çok yüksek.Tohumları cam bi kavanozun içine koyuyorsunuz.İlk soğuk su koyuyorsunuz.Ondan sonraki gün(soğuk suyu boşaltıyorsunuz) çaydanlıktan kaynamış sıcak suyu tohumların üzerine fazla olmamak kaydıyla döküyorsunuz.Sonra kağağını kapatıp çalkalıyorsunuz.Ertesi gün tohumlardan şişen varsa alıyorsunuz.Eğer şişen yoksa tekrar sıcak su döküp çalkalıyorsunuz.Tohum şişerse yine alıyorsunuz.Ben buna sıcak şoklama diyorum.Başarısını gladiçya tohumlarında kanıtladı.Birde bu şekilde deneyin bakalım.

habipapo 22-01-2012 14:14

arkadaşlar sarı alıç fidesi nereden bulabilirim yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim

erdenaycincin 19-02-2012 13:16

tüm üyelere selamlar,ben üç sene evvel mudurnu alıç köyünden getirttiğim alıç fidanını yaklaşıkı iki hafta boluda saksı içinde beklettim tabi fidan yaprak vermeye başladı,sonra memleketim bartına getirdim saksıyla bolkonda dururken yaprakları gözümün önünde kurudu gitti,ben orman meyvelerinin her türüne aşık olan bir insan olduğum için başka memleketlerde tatdığım bu olağan üstü meyveyi memleketime kazandırmak istiyorum,şimdi yeniden arkadaşımdan mudurnu alıç köyünden fidan ve aşı kalemleri istedim bu sefer hem armut,ayva,ve töngel ağacına aşı yapıcam hemde fidanını dikicem,inşallah başarılı olurum,bartın karadeniz iklimine sahip olduğundan rakımıda 25 olduğundan ve yazında kışında yağış aldığından nemli bir bölge olduğundanmıdır acaba başarısız olmam,bana bu konuda yardımcı olmak isteyen bir hayır sever arıyorum.selam ve sevgilerimle.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025