agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Yumuşak Çekirdekli Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni38Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-01-2007, 18:40   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-01-2007
Bodur elma (şekil verirken nelere dikkat etmeliyim?)

Sayın moderator,

Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...

mehmetacar17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 16:05   #2
Ağaç Dostu

aydolum's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2006
Galeri: 3
bunlar için bir çok malzemeden imal edilen edilen dal ayırma aparatları var onları kullanmanı tavsiye ederim

burda bir örneği var

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2007, 07:30   #3
Yeni Üye

AYdolum,
Teşekkürler cevabın için. Sİte bakımda olduğu için verdiği linki açamadım fakat açıldığı vakit ivedilikle inceleiyeceğim. SAğol...

Eski 12-01-2007, 10:25   #4
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetacar17 Mesajı Göster
Sayın moderator,

Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...
Dalları açmak için mandal kullanabilirsiniz. Bu iş için piyasada satılan ahşap ya da plastikten yapılmış çamaşır mandalları kullanılabilir. 10-15 cmlik ince dallar için bunları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağaçlarda bu iş için kullanılmak üzere yapılmış özel mandallar da sanırım üretiliyor.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2007, 18:31   #5
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetacar17 Mesajı Göster
Sayın moderator,

Mehmetacar17 aramıza hoşgeldiniz. Kürdan kullanırsanız hem dayanıklı olmaz, hem de kabuğu zedeleyip enfeksiyon riskini arttırırsınız. Aydolum'un ve Sebahattin Bey'in bahsettiği dal ayırma aparatları ve dala takılması şu şekilde;

Name:  aparat2.jpg
Views: 83571
Size:  69.4 KBName:  aparat3.jpg
Views: 82712
Size:  55.9 KB

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2007, 19:34   #6
Yeni Üye

flyakan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2006
dal ayırma aparatı

ayrıca elma dallarına asacağınız küçük poşet içine doldurduğunuz taşlarla dalları ayırabilirsiniz.ama illaki aparat almak istiyorum derseniz size bir site adı verebilirim.

flyakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2007, 23:13   #7
Yeni Üye

SEvgili arkadaşlar,
Ben de sizlerin arasına katıldığım için çok mutluyum. Cevaplarınız için çok teşekkürler.
"Flyakan" aparat için verebileceğin websitesinin adını yollarmısın? Şimdiden teşekkürler...

Eski 01-05-2010, 10:09   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2010
internette plaspen yazarsan hesaplı dal açma ve diğer aparatları görebilirsin

yeşil-elma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2007, 01:20   #9
Ağaç Dostu

turunç's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2006
Galeri: 5
Bence aparatla uğraşmayın, dalları kırmayacak şekilde ipin bir ucunu dala diğer ucunu taşa bağlayın. Özellikle tavsiye ederim.

Stajımın bir kısmını pozantı araştırma tesislerinde yapmıştım. O zaman, konunun Türkiye' de sayılı uzmanlarından, Küden isimli bir elma çeşidi de geliştirmiş ve şimdi Prof. olan Ali hocamızın çalışmasını gördüm, uyguladım ve sonuçlarını kaydettim. Analizlerini yaptım. Bu durumda önerim taş bağlayarak dalları aşağı eğmenizdir.

Bilmeyen ve merak eden arkadaşlar için kısaca neden böyle yaptığımızı anlatayım. Elmanın daha fazla meyve vermesi ve kaliteli elmaları daha kısa sürede yetiştirmesi amacıyla dallarla gövdenin arası açılarak, dalların güneşten daha fazla faydalanması sağlanır. Ayrıca bu eğme işlemiyle dalda oluşan fizyoloji; köklerden dallara daha fazla besinin gitmesini sağlar. Böylece meyvede şeker oranı arttırılır. Ayrıca dalların eğilmesiyle, dallar arası açılarak; iç kısımlarda daha fazla hava akımı sağlanır ki; bu hastalıklardan korunmak için güzel bir önlemdir.

Koca arazideki sayısız ağaca taş bağlarken; bu nasıl bir iş, buraya taş bağlamaya mı geldik diyen gençlik hallerimiz aklıma geldi

Emine Akman ve HakanG beğendi.

Düzenleyen turunç : 15-01-2007 saat 10:47 Neden: Özel isimde büyük harfle başlama
turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2007, 02:41   #10
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Bu aparatlar çok genç ve taze sürgünleri yönlendirmek için kullanılır. Dalları yönlendirmede ise taş dolu torbalar kullanılır. Ekte bir kapama kiraz bahçesinde yaptığımız uygulamayı görmektesiniz.

Name:  kiraz.jpg
Views: 83132
Size:  68.6 KB

Emine Akman beğendi.
Eski 15-01-2007, 10:13   #11
Yeni Üye

SEvgili arkadaşlar,

Verdiğiniz cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim. Benimde aslında en çok aklıma yatan taşdolu torbalar yahut bir ağırlık bağlamaktı. Bu konuda beni aydınlattığınız için çok teşekkürler.

Eski 15-01-2007, 20:27   #12
Yeni Üye

flyakan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2006
dal ayırma aparatı

Merhabalar istediğiniz aparatı bu verdiğim site adresinden temin edebilirsiniz.Herkese kolay gelsin.www.alarafidan.com.tr

flyakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 13:47   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Sayın arkadaşlar geçen sene bodur elma fidanı aldım, bana satan kişi öyle söyledi ama hiç birisi bodur elma çıkmadı bodur elmayı nasıl tanırız.Teşekkür ederim.

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 14:56   #14
Ağaç Dostu

ÇeteÇakal's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2007
Kasım bey bodur elma olmadığını nereden anladınız? Daha bir yıl olmuş...

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 17:35   #15
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2006
Elmada bodurluğu sağlayan çeşit değil, altındaki anaçtır.
Eğer tam bodur diye size verdilerse; Bunun anacı Türkiye'de piyasada yaygın olarak bulunan M 9'dur zayıf bir ihtimal de M 26 olmasıdır.

-M 9'u dikmeden önce fidanlarındaki saçak köklerinin sıklığından ve anacın boğumlarının sık oluşundan anlayabilirsiniz. Eğer dikenli bir yapısı var ise M 26 olabilir.

-Bodur diye size yarı bodur MM 106 üzerine aşılı fidan vermiş olabilirler.

- 1. yılda çöğür anaçlar ve klon anaçların büyümesinden ne olduğuna karar vermek güçtür. İkinci yılda tam bodurlarda çiçeklenme ve meyve tutumu olabilir.

-Büyüme kontrolü sağlayan anaçlar üzerine aşılı fidanlar dikilirken aşı bölgesi toprağın üzerinde kalmalıdır. Aksi takdirde üzerine aşılı çeşit köklenecek ve anacın büyüme kontrolü özelliği gerçekleşemeyecektir.

- Ayrıca fidanları güvenilir kaynaklardan almalısınız. ''İsmine Doğruluk'' fidancılıkta önemli bir kavramdır.

Acaba sizde hangi durum gerçekleşti?

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 19:48   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bahssettikleriniz içinden köklerin sıklığı aldığım fidanlardan birkaç tanesinde vardı demek ki bunlar bodur elmadır diyorum.

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 14:34   #17
okyanus

Giriş Tarihi: 07-05-2007
sevgili Kasım Yücel bey.almış olduğun elma fidanları eğer bodur değilse,bunlar budama terbiyesi yöntemiyle,bodur gibi yetiştirebilirsin.tabii M9 **** M26 gibi olmaz.ama ürün normal elma ağacından,daha az olur, az olur ama daha kaliteli bir ürün alırsın.Bu benim fikrim.yinede ustalarım daha iyi bilir.ben kendi bahçemde Waşington portakalı ve şeftali ağacına bu yöntemi uyguladım gayet memnunum. Elma içi aşağıda gösterilen şekil budamasını yapabilirsin

Eklenen Resimler

orman adamı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 22:30   #18
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Bu çizdiğiniz tarz meyve ağaçlarında uygulanmaz. Çünkü dallar yere paralel uzanıyor. Bu açıyla aslında hiçbir meyve ağacı budanmaz. Bu dal meyve yükü taşıyamaz ve kırılır. Dal ile gövde arasında bırakılan açının 60 derece olması idealdir. Ne dar açı, ne de sizin çizdiğiniz gibi geniş açılar uygundur. Dar açılı dallarda da çektirilerek açı genişletilir.

Elma için şu şekli uygulayınız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1053 başlığı bu konuda tüm üyelere faydalı olacaktır.

Ağaca tepeden baktığınızda dallar Mercedes arması gibi farklı yönlere eşit ve dengeli olarak yayılmalı, birbirinin ışıklanması engellememelidir. Bu konuda çok güzel bir slayt gösterisi linki ekliyorum. Konuyu merak edenler mutlaka incelemeli.

http://resources.cas.psu.edu/TFPG/pruning/slide1.htm

Eski 14-05-2007, 11:31   #19
okyanus

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Mine hanım benim tarifimde herhalde eksiklik var,resimdeki budama sekli tel gerilerek gerçekleştiriliyor,yükü teller taşıyor,2 m arayla bağ gibi bu sistemi gördüm,tabiiki sizin göstermiş olduğunuz şekil en doğrusu.

orman adamı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çiçek, elma, mevsim, sert çekirdekli meyve

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025