![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2007
|
Bodur elma (şekil verirken nelere dikkat etmeliyim?)
Sayın moderator, Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
bunlar için bir çok malzemeden imal edilen edilen dal ayırma aparatları var onları kullanmanı tavsiye ederim burda bir örneği var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
|
AYdolum, Teşekkürler cevabın için. Sİte bakımda olduğu için verdiği linki açamadım fakat açıldığı vakit ivedilikle inceleiyeceğim. SAğol... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
dal ayırma aparatı
ayrıca elma dallarına asacağınız küçük poşet içine doldurduğunuz taşlarla dalları ayırabilirsiniz.ama illaki aparat almak istiyorum derseniz size bir site adı verebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
SEvgili arkadaşlar, Ben de sizlerin arasına katıldığım için çok mutluyum. Cevaplarınız için çok teşekkürler. "Flyakan" aparat için verebileceğin websitesinin adını yollarmısın? Şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-05-2010
|
internette plaspen yazarsan hesaplı dal açma ve diğer aparatları görebilirsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Bence aparatla uğraşmayın, dalları kırmayacak şekilde ipin bir ucunu dala diğer ucunu taşa bağlayın. Özellikle tavsiye ederim. Stajımın bir kısmını pozantı araştırma tesislerinde yapmıştım. O zaman, konunun Türkiye' de sayılı uzmanlarından, Küden isimli bir elma çeşidi de geliştirmiş ve şimdi Prof. olan Ali hocamızın çalışmasını gördüm, uyguladım ve sonuçlarını kaydettim. Analizlerini yaptım. Bu durumda önerim taş bağlayarak dalları aşağı eğmenizdir. Bilmeyen ve merak eden arkadaşlar için kısaca neden böyle yaptığımızı anlatayım. Elmanın daha fazla meyve vermesi ve kaliteli elmaları daha kısa sürede yetiştirmesi amacıyla dallarla gövdenin arası açılarak, dalların güneşten daha fazla faydalanması sağlanır. Ayrıca bu eğme işlemiyle dalda oluşan fizyoloji; köklerden dallara daha fazla besinin gitmesini sağlar. Böylece meyvede şeker oranı arttırılır. Ayrıca dalların eğilmesiyle, dallar arası açılarak; iç kısımlarda daha fazla hava akımı sağlanır ki; bu hastalıklardan korunmak için güzel bir önlemdir. Koca arazideki sayısız ağaca taş bağlarken; bu nasıl bir iş, buraya taş bağlamaya mı geldik diyen gençlik hallerimiz aklıma geldi ![]() Düzenleyen turunç : 15-01-2007 saat 10:47 Neden: Özel isimde büyük harfle başlama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
SEvgili arkadaşlar, Verdiğiniz cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim. Benimde aslında en çok aklıma yatan taşdolu torbalar yahut bir ağırlık bağlamaktı. Bu konuda beni aydınlattığınız için çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
dal ayırma aparatı
Merhabalar istediğiniz aparatı bu verdiğim site adresinden temin edebilirsiniz.Herkese kolay gelsin.www.alarafidan.com.tr |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2006
|
Sayın arkadaşlar geçen sene bodur elma fidanı aldım, bana satan kişi öyle söyledi ama hiç birisi bodur elma çıkmadı bodur elmayı nasıl tanırız.Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
|
Kasım bey bodur elma olmadığını nereden anladınız? Daha bir yıl olmuş... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
Elmada bodurluğu sağlayan çeşit değil, altındaki anaçtır. Eğer tam bodur diye size verdilerse; Bunun anacı Türkiye'de piyasada yaygın olarak bulunan M 9'dur zayıf bir ihtimal de M 26 olmasıdır. -M 9'u dikmeden önce fidanlarındaki saçak köklerinin sıklığından ve anacın boğumlarının sık oluşundan anlayabilirsiniz. Eğer dikenli bir yapısı var ise M 26 olabilir. -Bodur diye size yarı bodur MM 106 üzerine aşılı fidan vermiş olabilirler. - 1. yılda çöğür anaçlar ve klon anaçların büyümesinden ne olduğuna karar vermek güçtür. İkinci yılda tam bodurlarda çiçeklenme ve meyve tutumu olabilir. -Büyüme kontrolü sağlayan anaçlar üzerine aşılı fidanlar dikilirken aşı bölgesi toprağın üzerinde kalmalıdır. Aksi takdirde üzerine aşılı çeşit köklenecek ve anacın büyüme kontrolü özelliği gerçekleşemeyecektir. - Ayrıca fidanları güvenilir kaynaklardan almalısınız. ''İsmine Doğruluk'' fidancılıkta önemli bir kavramdır. Acaba sizde hangi durum gerçekleşti? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2006
|
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bahssettikleriniz içinden köklerin sıklığı aldığım fidanlardan birkaç tanesinde vardı demek ki bunlar bodur elmadır diyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
okyanus
Giriş Tarihi: 07-05-2007
|
sevgili Kasım Yücel bey.almış olduğun elma fidanları eğer bodur değilse,bunlar budama terbiyesi yöntemiyle,bodur gibi yetiştirebilirsin.tabii M9 **** M26 gibi olmaz.ama ürün normal elma ağacından,daha az olur, az olur ama daha kaliteli bir ürün alırsın.Bu benim fikrim.yinede ustalarım daha iyi bilir.ben kendi bahçemde Waşington portakalı ve şeftali ağacına bu yöntemi uyguladım gayet memnunum. Elma içi aşağıda gösterilen şekil budamasını yapabilirsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
|
Bu çizdiğiniz tarz meyve ağaçlarında uygulanmaz. Çünkü dallar yere paralel uzanıyor. Bu açıyla aslında hiçbir meyve ağacı budanmaz. Bu dal meyve yükü taşıyamaz ve kırılır. Dal ile gövde arasında bırakılan açının 60 derece olması idealdir. Ne dar açı, ne de sizin çizdiğiniz gibi geniş açılar uygundur. Dar açılı dallarda da çektirilerek açı genişletilir. Elma için şu şekli uygulayınız. ![]() ![]() ![]() http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1053 başlığı bu konuda tüm üyelere faydalı olacaktır. Ağaca tepeden baktığınızda dallar Mercedes arması gibi farklı yönlere eşit ve dengeli olarak yayılmalı, birbirinin ışıklanması engellememelidir. Bu konuda çok güzel bir slayt gösterisi linki ekliyorum. Konuyu merak edenler mutlaka incelemeli. http://resources.cas.psu.edu/TFPG/pruning/slide1.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
okyanus
Giriş Tarihi: 07-05-2007
|
Mine hanım benim tarifimde herhalde eksiklik var,resimdeki budama sekli tel gerilerek gerçekleştiriliyor,yükü teller taşıyor,2 m arayla bağ gibi bu sistemi gördüm,tabiiki sizin göstermiş olduğunuz şekil en doğrusu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
çiçek, elma, mevsim, sert çekirdekli meyve |
|
|