View Single Post
Eski 15-01-2007, 02:20   #22
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Bence aparatla uğraşmayın, dalları kırmayacak şekilde ipin bir ucunu dala diğer ucunu taşa bağlayın. Özellikle tavsiye ederim.

Stajımın bir kısmını pozantı araştırma tesislerinde yapmıştım. O zaman, konunun Türkiye' de sayılı uzmanlarından, Küden isimli bir elma çeşidi de geliştirmiş ve şimdi Prof. olan Ali hocamızın çalışmasını gördüm, uyguladım ve sonuçlarını kaydettim. Analizlerini yaptım. Bu durumda önerim taş bağlayarak dalları aşağı eğmenizdir.

Bilmeyen ve merak eden arkadaşlar için kısaca neden böyle yaptığımızı anlatayım. Elmanın daha fazla meyve vermesi ve kaliteli elmaları daha kısa sürede yetiştirmesi amacıyla dallarla gövdenin arası açılarak, dalların güneşten daha fazla faydalanması sağlanır. Ayrıca bu eğme işlemiyle dalda oluşan fizyoloji; köklerden dallara daha fazla besinin gitmesini sağlar. Böylece meyvede şeker oranı arttırılır. Ayrıca dalların eğilmesiyle, dallar arası açılarak; iç kısımlarda daha fazla hava akımı sağlanır ki; bu hastalıklardan korunmak için güzel bir önlemdir.

Koca arazideki sayısız ağaca taş bağlarken; bu nasıl bir iş, buraya taş bağlamaya mı geldik diyen gençlik hallerimiz aklıma geldi


Düzenleyen turunç : 15-01-2007 saat 11:47 Neden: Özel isimde büyük harfle başlama
turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön