agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Yumuşak Çekirdekli Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni38Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2010, 00:23   #1
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Giriş Tarihi: 08-08-2009
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Benim bahçem deniz seviyesinden 115 mt yukarda fakat karasal iklim var.
Yazışmalarda bahçenin kurulduğu yere raslamadım. Bahçe nerede kurulu

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2010, 12:20   #2
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2009
Sayın Samsunlu55,

Bahçem Çanakkale, Bayramiç, Türkmenli köyünde. Her tür tarıma uygun tınlı toprak. Sulama kanalı var. Boş tarla olarak aldım. 2009 aralığında 3000 adaet yarı bodur fidan diktim. Ana çeşit Red Cheff, tozlayıcı olarak golden ve gala. Dikim sırasın da kimyasal kullanmadım. Biraz organik tavuk gübresi. Havalar ısınınca da leonardit ve EM uygulaması yapacağım.

Umarım siz ve diğer merak edenleri tatmin etmişimdir.

Saygılar.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 15:21   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-03-2010
Arkadaşlar DÜZCE de elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Düzce'nin soğuklama süresi 2390 saat , Karadeniz sahiline uzaklığı 35 km . Düzce rakımı 150m ,ama tarlamızın bulunduğu yerlerden biri 500m diğeri de 750m yükseklikte ve KAYNAŞLI ilçesinde. Bu mevkinin soğuklama süresinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Pazarlama fiyatları daha yüksek olduğu için Fuji ve Gala çeşitleri ilk aklıma gelen alternatifler. Soğuk hava deposu imkanımız da var. pazarlama fiyatı yüksek ve bölgeye en uygun türün seçimi konusunda tüm arkadaşların tecrübe ve fikirlerini öğrenmek istiyorum. Bir de telli terbiye sistemi şart mı yoksa yarı bodur anaçlarla desteksiz de bu iş verimli bir şekilde yapılabilir mi ?

harami Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 18:01   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-01-2010
Thumbs up

Sayın harami elma bahçesini ticari olarak kurmayı düşünüyorsanız öncelikle il-ilçe size hangisi yakınsa tarım müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz bahçenizin değişik yerlerinden 30-60-90-cm derinlikten numune toprak alıp analiz yaptırp ph ını ölçtürmelisiniz bazı bölgelerimizde toprğın ph şı yüksek olduğu için elma yetiştiriciliği tavsiye edilmiyor .

pazar günü adapazarı pamuk ova da bazı köyleri gezme fırsatım oldu on km ara ile bazı köyde yetişen verimli olan elma diğer köyde olmuyor orada da ayva daha verimli oluyor bence çevrede yetiştirilen meyveleri gözlemliyerek işe başlamalısınız araştırmadan yapılan yatırımdan zarar görebilirsiniz esen kalın

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 10:10   #5
Ağaçsever

Yakın çevrede bildiğim kadarıyla böyle bir bahçe yok ama iyice bir araştırmayı ve dediğiniz gibi varsa onları bir gezmeyi ve toprak analizini yaptırmayı düşünüyorum. İginiz için teşekkür ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi okay-55 Mesajı Göster
Sayın harami elma bahçesini ticari olarak kurmayı düşünüyorsanız öncelikle il-ilçe size hangisi yakınsa tarım müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz bahçenizin değişik yerlerinden 30-60-90-cm derinlikten numune toprak alıp analiz yaptırp ph ını ölçtürmelisiniz bazı bölgelerimizde toprğın ph şı yüksek olduğu için elma yetiştiriciliği tavsiye edilmiyor .

pazar günü adapazarı pamuk ova da bazı köyleri gezme fırsatım oldu on km ara ile bazı köyde yetişen verimli olan elma diğer köyde olmuyor orada da ayva daha verimli oluyor bence çevrede yetiştirilen meyveleri gözlemliyerek işe başlamalısınız araştırmadan yapılan yatırımdan zarar görebilirsiniz esen kalın

Eski 10-04-2010, 20:49   #6
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harami Mesajı Göster
Arkadaşlar DÜZCE de elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Düzce'nin soğuklama süresi 2390 saat , Karadeniz sahiline uzaklığı 35 km . Düzce rakımı 150m ,ama tarlamızın bulunduğu yerlerden biri 500m diğeri de 750m yükseklikte ve KAYNAŞLI ilçesinde. Bu mevkinin soğuklama süresinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Pazarlama fiyatları daha yüksek olduğu için Fuji ve Gala çeşitleri ilk aklıma gelen alternatifler. Soğuk hava deposu imkanımız da var. pazarlama fiyatı yüksek ve bölgeye en uygun türün seçimi konusunda tüm arkadaşların tecrübe ve fikirlerini öğrenmek istiyorum. Bir de telli terbiye sistemi şart mı yoksa yarı bodur anaçlarla desteksiz de bu iş verimli bir şekilde yapılabilir mi ?
Bölgenize en uygun türler geçci çeşitler olması gerekir. Bu yönde araştırınız. Fuji iyi bir tercih. Fuji grubu içinde renklenmesi en iyi olan çeşitlerden birini seçmeniz menfaatinize uygun olur. Gala tavsiye etmiyorum. Çeşitin her hangi bir olumsuzluğu yok, sadece Gala ile kurulmuş bahçe sayısı çok. Gala'yı tozlayıcı olarak aralarda kullanırsınız. Pink Lady denen çeşiti de bir inceleyiniz. Ayrıca çok iyi renk yapan bir çeşit olarak Scarlet Spur...

Düzcenin düşük güneş almasını göz önünü alarak bir miktar da Granny Smith uygun olur. Golden elma da düşük güneşlenme olan yerler için çok uygundur, Araziniz düz ve ovada ise, pasa mukavim olan Golden Reinders çeşitini seçiniz.

Tam bodur anaç ile telli terbiye sistemi ciddi yatırım gerektirir. Paranız var ise yaparsınız. Şart değildir. Yarı bodur anaçlar ile telli sistem kurmadan da verim alınır. Yalnız burda dikkat edeceğiniz nokta doğru bir fidan üreticisi ile çalışmanız.

Kolay gelsin

Eski 14-04-2010, 16:52   #7
Ağaçsever

Sayın bayındırmevki ;
2009 yılı fuji , gala, Pink Lady ,Scarlet Spur gibi çeşitlerin üreticinin elinden çıkış fiyatı hakkında bilginiz var mı ?

bu konuda benim ulaşabildiğim bilgi alaradaki ziraat mühendisinin verdiği bilgi. sakarya bölgesinde elma bahçesi tesis edenlerin bulunduğu ve fiyat olarak ta yıllara göre değişmekle beraber 2009 da 0,70 tl civarında olduğunu söylemişti.önerdiği çeşitte gala idi .

Eski 14-04-2010, 16:58   #8
Ağaçsever

sayın bayindirmevki
geçci çeşit önermenizdeki temel sebep nedir? rakım veya güneşlenme mi?
Bir de fikir almak için Alara ile görüştüm , bana düzce için elma veya kiraz yetiştiriciliği olabileceğini söylediler. bu konuda bir fizibilite çalışması istedim. elime geçtiğinde isteyen arkadaşlarla paylaşabiliriz.

Eski 14-04-2010, 17:18   #9
Ağaçsever

internette elma yetiştiriciliği ile ilgili verilen bilgilerde soğuklama süresinin çok önemli olduğu söyleniyor. ve 2300 saat ve üzeri olması gerektiğinden bahsediliyor. sakarya gibi soğuklama süresi 1800 saat olan biryerde nasıl ticari olarak verimli bir şekilde yetişebiliyor. yükseltinin artması elma yetiştiriciliğinde bir avantaj mı ? ayrıca nem bir dezavantaj mıdır ?

Eski 14-04-2010, 23:18   #10
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
internette elma yetiştiriciliği ile ilgili verilen bilgilerde soğuklama süresinin çok önemli olduğu söyleniyor. ve 2300 saat ve üzeri olması gerektiğinden bahsediliyor. sakarya gibi soğuklama süresi 1800 saat olan biryerde nasıl ticari olarak verimli bir şekilde yetişebiliyor. yükseltinin artması elma yetiştiriciliğinde bir avantaj mı ? ayrıca nem bir dezavantaj mıdır ?
İnternet de dolaşan yazıların çoğu, yıllarca okul kitapların da değişmeden tekrarlanan bilgilerin kopyasıdır. Soğuklama süresi daha düşük çeşitler de vardır. Rakım avantaj, nem dezevantajdır.

Eski 14-04-2010, 23:04   #11
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
sayın bayindirmevki
geçci çeşit önermenizdeki temel sebep nedir? rakım veya güneşlenme mi?
Bir de fikir almak için Alara ile görüştüm , bana düzce için elma veya kiraz yetiştiriciliği olabileceğini söylediler. bu konuda bir fizibilite çalışması istedim. elime geçtiğinde isteyen arkadaşlarla paylaşabiliriz.
Güneşlenme ve saklama koşulları.

Erkenci çeşitler Akdeniz bölgesinde üretiliyor ve pazara çok erken çıkıyor. siz yaparsanız düşük güneşlenme yüzünden geç kalırsınız, Pazarda ilk olmak fiyat için avantajdır. Ayrıca erkenci çeşitler uzun süre saklanamaz.

Eski 14-04-2010, 22:53   #12
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
Sayın bayındırmevki ;
2009 yılı fuji , gala, Pink Lady ,Scarlet Spur gibi çeşitlerin üreticinin elinden çıkış fiyatı hakkında bilginiz var mı ?

bu konuda benim ulaşabildiğim bilgi alaradaki ziraat mühendisinin verdiği bilgi. sakarya bölgesinde elma bahçesi tesis edenlerin bulunduğu ve fiyat olarak ta yıllara göre değişmekle beraber 2009 da 0,70 tl civarında olduğunu söylemişti.önerdiği çeşitte gala idi .
Ben bahçemi yeni kurdum. Bu aşamada fiyatlar ile ilgili bir fikrim olamaz. Alara'nın söylediklerine de itibar etmeyin. Sonuçta fidan üretiyor ve satmak zorunda. Size hoş gelecek biçimde konuşurlar. Ayrıca herkese gala önerirler. Zaten elmadan çok beklentiniz olmasın. Herkezin ürettiği, bol bulunan ve ihraç şansı düşük bir meyve. Severseniz yaparsınız.

Benim elmayı tercih nedenim soğuk hava deposunda saklama imkanı, satış fiyatı değil. Bilginiz olsun.

Eski 17-04-2010, 10:28   #13
Ağaçsever

sizce cevize veya diğer meyvelere göre daha karlı değil mi ? neden bu şekilde dünüyorsunuz. ben öğretmenim bunu bir ek gelir olarak yapmayı düşünüyorum. 5 dekarlık bir arazide soğuk havada tutarak yılda 10-15 bin tl gibi bir destek sağlayabilir diye düşünüyorum. Aslında ahududu ve ceviz de düşünmüştüm ama elma daha verimli geldi bana. tabi ki bu bahsettiklerimizin hepsi ilgi duymadan omaz, o konuda haklısınız. . .
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Zaten elmadan çok beklentiniz olmasın. Herkezin ürettiği, bol bulunan ve ihraç şansı düşük bir meyve. Severseniz yaparsınız.

Benim elmayı tercih nedenim soğuk hava deposunda saklama imkanı, satış fiyatı değil. Bilginiz olsun.

Eski 25-04-2010, 22:16   #14
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
sizce cevize veya diğer meyvelere göre daha karlı değil mi ? neden bu şekilde dünüyorsunuz. ben öğretmenim bunu bir ek gelir olarak yapmayı düşünüyorum. 5 dekarlık bir arazide soğuk havada tutarak yılda 10-15 bin tl gibi bir destek sağlayabilir diye düşünüyorum. Aslında ahududu ve ceviz de düşünmüştüm ama elma daha verimli geldi bana. tabi ki bu bahsettiklerimizin hepsi ilgi duymadan omaz, o konuda haklısınız. . .
Madem öğretmensiniz size hocam diye hitap edeyim. Saygımdandır. Hocam öncelikle çok yoğun günler ve beni sizi yönlendirecek bir cevabı vermeye zorlamanız yazmaktan kaçırdı. Ek gelir olarak tarımın her dalını yapabilirsiniz. İyi yaparsanız hepsi kazandırır. Elmaya gelirsek avantajı soğuk hava deposunda saklanmasıdır. Dezevantajı ise en çok bakım gerektiren meyvelerden biri olması.Çok zararlısı vardır. Her yağmur sonrası ilaçlama gerektirir. Elmaçılık zordur. Bölge yağmurlu ve nemli ise daha da zor. Eğer bahçe ile sürekli ilgilenemiyecekseniz vazgeçin. Zaten 5 dönüm verimli bir meyvecilik için ufak! Daha sık dikim yapılan, yağmuru ve nemi seven çalımsı meyvelere yönelin. Elmayı gerçekten seviyorsanız yapın.

Etiketler
çiçek, elma, mevsim, sert çekirdekli meyve

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025