View Single Post
Eski 16-03-2010, 13:40   #348
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Mine hn,

Biraz daha detay rica etsem.

Bana söylenen;

İlk yıllar kültür bitkisi de dahil bahçede hiç ot tutma. Bense aksini yapmaya hevesliyim ve neden hiç ot istenmediğini anlamak istiyorum.

Neden bahçe ilk yıllar hiç otsuz olmalı?

Tavsiyenize uyarak baklagil ektim ki, çok yıllık bitki tercihim olacağı için bundan yonca anlıyorum.

Yanılıyor muyum?

Yonca veya düşündüğünüz başka bir çeşit baklagil ağaç dibi dahil tüm yüzeye mi yoksa sadece sıra aralarına mı?

Saygılar
Sadece sıra arasına şerit halinde ekim yapın. Sıra üzerini bırakın. Sadece biçim sonrası sulayın. Biçtiğinizi de parçalayıp arazide kendi halinde dekompoze olmaya bırakın.

Bahçenin ilk yıllarda otsuz olması isteği eski tarım teknikleri alışkanlığında geliyor. Ot genç fidanı rahat bıraksın, suyundan besininden faydalanmasın, hastalık ve zararlıya konukçuluk etmesin, yüksek olursa kışın don tabakasını hayava kaldırmasın vs. diye.

Ancak biz artık sıra aralarını örtü bitkisi ile kaplıyoruz, hatta sıraları da yüksek yapıyor ve meyve fidanlarını sırta dikiyoruz. Bu sayede toprağınızda erozyon olmuyor, toprağınız yazın daha fazla su tutuyor, yine yazın kuru toprak çok ısınıp bu ısıyı yayıyor ve genç fidanlar strese giriyor, oysa örtü bitkisi ısıyı mas ediyor, nemi tutuyor. Yabancı ot gelişmesine engel oluyor, baklagil azot bağlayıp toprağı zenginleştiriyor. Bahçe sürekli çapalanmadığı için kılcal kökler ve toprak faunası, biyolojik yapı da zarar görmüyor. Yaralı böcekler daha güzel gelişiyor.

Yonca güzel bir seçim.

Damla sulama kurdunuz değil mi, çok fayda göreceksiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön