agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yerörtücü ve Yayılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/)
-   -   Verbena (Yer minesi) (https://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/9756.htm)

kelebek çalısı 28-06-2012 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 990964)

Kelebek çalısının tohum resmini görünce topladıklarımın tohum olmadığını anladım. Tohumlar ne zaman oluyor?

Tohumlar kuruyan çiçeklerin içinden rüzgarın etkisi ile yerlere saçılmıştı. Çiçekleri geçmeye başladığında budamayarak bir süre üzerinde bırakırsanız ve daha sonra bu çiçek başlarını budayıp beyaz bir zemin üzerinde silkeler veya elinizde ufalarsanız dökülen siyah tohumları farkedebilirsiniz. Çiçek oluşumunu ve akabinde solan çiçekleri takip etmeniz yeterli.

Eriklibahçe 29-06-2012 16:54

verbena(yer minesi)

1 Eklenti(ler)
mine çiçeğim açtı ,bu rengini de çok sevdim,yetiştirmesi kolay bir çiçek..
Eklenti 313490

Eriklibahçe 14-07-2012 11:34

verbena(yer minesi)

1 Eklenti(ler)
bu mine coştu durdurabilene aşk olsun:cool:
Eklenti 318142

zalikus 29-07-2012 20:17

4 tane yer minesi aldım 2şer 2şer farklı zamanlarda. İlk aldıklarım yaşıyor ancak sizinkiler kadar güzel görünmüyor. Tek saksıya iki tane diktiğim için olabilir mi? gün boyunca saat 9-4 arasında güneş alıyor havalar şimdi çok sıcak ondan olabilir mi? Yaprakların bazıları kuruyor aynı anda çok fazla çiçek açmıyor. Bir tanesinin durumu iyi gibi diğeri ondan kötü durumda. Diğer ikisi de yaşayamadı hiç böceklerden. Yapraklarında yeşil minik böcekler vardı topraktada toplu iğne başı kadar kahverengi böcekler var. Çiçeklerin daha güzel görünmesi için ne yapabilirim?

zalikus 29-07-2012 20:20

Bir de ben sanırım fazla sulamışım ama 2 haftadır dikkat ediyorum. Havalar sıcak olduğu için endişeliyim biraz ama.

YeniGine 01-08-2012 00:45

Çiçekler tamamen geçip, yapraklar da kuruduktan sonra toprak hizasında budamamız gerekiyor yani öyle mi?

kelebek çalısı 18-09-2012 17:13

2 Eklenti(ler)
Daha önce verbena saksılarımın dibine dökülen siyah tohumların artık Verbena tohumu olduğundan şüpheliyim.

Daha önce Verbena tohumdan yetiştirdiğim bir bitki değildi. Fide olarak aldığım ve büyüttüğüm bu çiçeğin dibine bol miktarda dökülenlerin de tohum olduğuna inanmam buna dayanıyordu.

Şimdi ilk kez tohumdan yetiştirmeyi istediğim bu çiçeğin tohumlarının fotoğrafını paylaşıyorum. Çünkü saksı dibine dökülenlerle bu tohumlar gerçekten çok farklı.

Eklenti 332491

Eklenti 332492

kelebek çalısı 18-09-2012 17:17

Daha önceki fotoğraftaki tohumların Verbena olduğunu düşünerek yanıltıcı bir yönlendirmede bulunduğum için özür dilerim.

(Hala fotoğraftaki siyah minik tohumların aynı bitkiden döküldüğünü düşünsem de ne olduklarına dair bir fikrim yok.)

YeniGine 18-09-2012 23:39

Sevgili kelebek çalısı iki tohum arasında dağlar kadar fark var. İlk önceki tohumlar daha akla yatkın geldi bana göre. Yeni tohumlar Verbena bitkisinin neresinde mevcut acaba?

kelebek çalısı 19-09-2012 02:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1020441)
Sevgili kelebek çalısı iki tohum arasında dağlar kadar fark var. İlk önceki tohumlar daha akla yatkın geldi bana göre. Yeni tohumlar Verbena bitkisinin neresinde mevcut acaba?

Bence mantıken kuruyan çiçek başlarından tohumların dökülmesi gerekir. Saksıdaki verbenalarım kurudu. Birinde hala kurumuş çiçek başları mevcut. Yarın biraz silkeleme işlemine tabi tutarak deneyeceğim.

Fakat Verbena tohumları gerçekten de bu şekilde oluyormuş.

YeniGine 20-09-2012 00:09

Sevgili KELEBEK im; verbenalarında silkeleme işlemi yapabildin mi? Ve kuruyan çiçeğini şimdi artık budayacak mısın? Benim de bir tane verbenam var çok da güzel bir gelişim göstermedi kurudu sayılır; onun için soruyorum...

kelebek çalısı 20-09-2012 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1020867)

verbenalarında silkeleme işlemi yapabildin mi? Ve kuruyan çiçeğini şimdi artık budayacak mısın?

Bu silkeleme işlemini gündemime alamadım ne yazık ki henüz. Artık tamamen kurudular. Yeniden yeşermeleri mümkün değil, ömürlerini doldurdular kısaca.

Zaten bu sebepten bu kez de tohumdan yetiştirmeyi deneyeyim diyerek tohum satın aldım.

Gelişmeleri bildiririm.

kelebek çalısı 20-09-2012 00:38

Alıntı:

Benim de bir tane verbenam var çok da güzel bir gelişim göstermedi kurudu sayılır; onun için soruyorum...

Siz tohumdan mı yetiştirmiştiniz?

YeniGine 20-09-2012 00:44

Hayır KELEBEK im; 2 ay kadar önce sitede sayfasını görünce imrendim gittim aldımdı.

kelebek çalısı 20-09-2012 00:49

Bir fotoğrafını ekleseydiniz. Durumu hakkında ona göre bir yorumda bulunabiliriz de. Belki sandığınız gibi kötü durumda değildir ve belki rehabilite edilebilir. Saksıda mı, toprakta mı?

YeniGine 20-09-2012 00:54

KELEBEK im bu fotoğraf 1 ay önceki hali.

1 Eklenti(ler)
Eklenti 332843

YeniGine 20-09-2012 00:56

Yani öyle aman aman çok güzel bir görüntüsü olmadı, zaten şimdi de 2-3 dalı çiçekli fakat genel yaprakları kurumuş durumda.

kelebek çalısı 20-09-2012 01:02

Anladım. Güncel halini sadece tahmin etmeye çalışarak size önerim kuruyan yaprakları veya çiçek başlarını makasla budamanız olabilir. Alt kısımda canlı ve yeşil yapraklı olan yerlerin üzerinde kalan kurumuş dalları temizler ve eğer elinizde çiçekli bitkiler için kullanılan genel amaçlı sıvı bitki besini varsa kullanabilirsiniz.

Bir ay önce sağlıklı olan bir bitkinin tamamen kurumaması gerekir eğer sürekli bakım altında ise.

YeniGine 20-09-2012 01:08

Teşekkürler KELEBEK imm, evet Çiçek Coşturan veriyorum, toprağında yanmış gübre var. Laf aramızda 1 hafta önce ben bütün çiçeklerimi aspirinli su ile fısfısladım. Etken olmuşmudur acaba ki?

kelebek çalısı 20-09-2012 01:11

Hem gübre hem besin, aspirinli su(ne için olduğunu anlayamadım, hiç duymadığım bir durum) da cabası. Bence sadece sıvı besin kullanmak mevsimlik saksı çiçekleri için idaldir.

Fazla kurcalamak bitkilere iyi gelmiyor belki de.

YeniGine 20-09-2012 01:21

Yani saksısını değiştirirken gübreli toprak kullanmış idim, 1 ay sonra da sıvı besin verdim, sonra da Aspirinli su fısfıslamış idim KELEBEK im...

resul22 29-09-2012 20:06

büyük heveslerle ektiğim verbena tohumlarımın hiç biri çıkmamıştı :( ilkbaharda tekrar ekicem. acaba satın aldığım tohummu iyi değil

kelebek çalısı 30-09-2012 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi resul22 (Mesaj 1025122)
büyük heveslerle ektiğim verbena tohumlarımın hiç biri çıkmamıştı :( ilkbaharda tekrar ekicem. acaba satın aldığım tohummu iyi değil

Tohumların tazeliği ile ilgili bir şüpheniz yoksa belki çimlendirme koşulları ile ilgili bir sıkıntı yaşanmış olabilir.

kelebek çalısı 30-09-2012 00:13

Alıntı:

... verbenalarında silkeleme işlemi yapabildin mi?

Kurumuş çiçekleri inceledim ve tohum namına hiç bir ize rastlayamadım. Çiçek başlarının içleri bomboştu. Zaten hazır olarak aldığım tohumları kullanacağım.

YeniGine 30-09-2012 00:50

Tamam KELEBEK im sağool. Peki daha önceki o minicik minicik siyah siyah şeyler ne idi ki acaba? O halde ben de fide zamanlarını bekleyeyim, fideden alayım artık.

kelebek çalısı 30-09-2012 01:00

Hiç bir fikrim yok inanın. Etrafında başka saksı ya da tohum dökecek bitki de yoktu. O siyah tohum olduğunu sandığım şeyler tam bir muamma oldu doğrusu.

Burada istediğim zamanda, istediğim fideyi ve çiçeği bulamadığımdan tohum benim için çoğu kez bir nimet oluyor.

YeniGine 30-09-2012 01:06

Anladım, haklısın... Evet son tohumları gördükten sonra bence de o siyah tohum olduğunu düşündüğümüz şeyler muamma oldu. Ben de o siyah şeyleri gördükten sonra tohum olduklarına inandığım için her solan çiçeği alıp alıp minik saksılara dikmiş idim, onlardan da bir ses çıkmadı. Neyse artık en iyisi baharaa fidelerinden edinmek gerek.

resul22 30-09-2012 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1025192)
Tohumların tazeliği ile ilgili bir şüpheniz yoksa belki çimlendirme koşulları ile ilgili bir sıkıntı yaşanmış olabilir.

tohumlar çok küçük ve inceler viyollere ektim ayrıca direk saksıyada ektim fakat çıkmadılar.Aynı anda ektiğim diğer tohumlar çıktı fakat verbenalar çıkmadı.Tohumlardan şüpheleniyorum.Halen aynı tohumlardan elimde var.Suda çimlendirmeyi deneyip tohumlarıın sağlamlığını kontrol edicem.

kelebek çalısı 30-09-2012 20:50

Sn. resul22,

Tohumları fotoğraflama ve bu sayfaya ekleme olasılığınız var mı?

resul22 01-10-2012 11:05

Sayın kelebek çalışı tohumlarım bunlar. Telefonla anca bu kadar oldu.
http://s15.postimage.org/qauna4nh7/Foto_raf0121.jpg

http://s15.postimage.org/aqsd48w63/Foto_raf0124.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025