agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Saksıları (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/593.htm)

Halit Togay 23-05-2008 22:29

Tabii yollarım. Bir tanesine sarkık tarz yapmak üzere cüce nar diktim. Eski saksıda dik duran gövdeye 45 derece eğim vererek diktim. Fotoları çekip yollayacağım.

miriel 23-05-2008 23:26

Ankara'da bonsai saksısı bulabileceğim bir yer var mı acaba? Aradım taradım bir türlü uygun en azından içime sinebilecek bir saksı bulamadım.

vyssera 24-05-2008 10:38

Bonsai saksısı konusunda sıkıntılıyız, Ankaralılar daha iyi bilir ama, doğrudan satış yapan bir yer yok bildiğim kadarıyla.

tourkana 24-05-2008 12:47

1 Eklenti(ler)
Ben de yurtdışından bu tarz plastik alıştırma saksıları buldum..
Eğer yurtiçinde yerli bir plastik saksı üreticisi bu işe el atarsa en azından ağaçların alışma süresinde sıkıntımız kalmaz.

Malzemesi oldukça sert plastik bir maddeden yapılmış.
Ortadaki saksıdır.

Pen-jing usta 16-06-2008 09:04

sır'a dair...

:confused:Bonsai kabının içinin sırlı olup olmaması geniş zaman diliminde ağacın gelişimi açısından nasıl bir etki yapar . Bilgisi olan dostlardan öğrenmek istiyorum.. Esenlikler

memet 16-06-2008 18:26

Saksının iç kısmının sırlı olmaması gerekir.
Hem suyu emmesi bakımından, hep bonsainin saksıda daha sağlam tutunması ve çürümeler olmaması bakımından bu önemlidir.

nariçi 12-11-2008 18:42

:( Benim bonsaide takıldığım konu, bu kadar az bir toprakla nasıl devamlı nemli tutulup da kurumuyorlar. Yöresel iklim de önemli herhalde. Yazın normal saksılar bile günlük sulama istemekte bir-iki gün unutulsa saksı toprağı kurumaktadır. Bonsaide ki bu avuç içi kadar yerde nasıl canlı tutuluyorlar. Yine bu bitkilerin kökleri o kadar yoğun budanıyor da nasıl kurumuyorlar?

Harun Parlak 12-11-2008 18:49

Sayın nariçi zaten iki günde bir hatda sıcak yazlarda bir iki sulama yapılabilir.

nariçi 12-11-2008 18:51

Teşekkür ederim.

mugo 02-12-2008 03:13

Bu saksılar nerden alınıyor?

vyssera 02-12-2008 09:18

Kimi internetten, kimi seralardan ( ölen bonsailerin saksıları ) kimi Sayın bonsaisan'dan. Saksı bulmak şimdilik biraz zahmetli.

Emre Kuzu 01-11-2009 13:19

Biz bu işlemleri kurumus ağaç kütüklerini oyarak yapsak hoş saksılar ortaya çıkar gibi geliyor bana ne dersiniz

Shibumi71 01-11-2009 13:24

Sn.Kalyon,

benimde aklıma geldi ama kütüğü oyabilmek için bir marangoz tanıdık olması lazım, ferdi olarak yapılmaya kalkıldığında oyma aletleri ile biraz tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Torna falan olursa **** olan bir yer bulunduğunda neden olmasın.

saygılar

Emre Kuzu 01-11-2009 15:03

Kafanıza takılanlar benim için sorun değil hallederim inşallah

bonsaisever 01-11-2009 20:01

Alıştırma saksısı için ağaç oyma gibi zahmetli veya pahallı işlemlere girmenize gerek yok.
Daha pratik ve ucuz şekilde bonsai çalışmaları yapılabilir.
Tourkana bahçesine bakarsanız, bu sorunu basitce tahta kasaları saksı haline getirerek, nasıl güzelce halletmiş.

Emre Kuzu 01-11-2009 20:05

Alıştırma değil bonsai saksısı yapılacak
dedıgınız gıbı tabı alıstıma saksıları ıcın ugrasılmaya deymez katılıyorum buna

bonsaisever 01-11-2009 20:18

Bonsai sergilemek maksadıyla kullanılacak malzeme belli, sırlı veya sırsız seramik saksı.
Tahtayı oyup nasıl bir bonsai tarzı sergilemeyi düşünüyorsunuz, bunu anlayamadım?
(Penjingten bahsetmiyorum)

Emre Kuzu 01-11-2009 20:25

Daha belirli bir tarz için bitmiş bir ağacım yok ki zaten bu saksı olayınıda seramikle kısıtlamak bana doğru gelmiyor taştan yapılıyorsa neden tahtadan yapılmasın değilmi..
Buket tarzını sergilemeyi düşünüyorum zaten ortada kesin yapacağım gibisinden düşüncelerim de yok sadece danışmak istedim

bonsaisever 01-11-2009 20:39

Bonsainin de kendine göre kuralı var.
Bunlardan birisi de seramik saksı.
Bu saksının sırlı veya sırsız olmasının ve hatta saksı renginin, derinliğinin vs bile kuralları var.
Penjing (doğa) tarzı çalışmalar taştan veya istenilen bir düzlem üzerinde doğal bir ortam yapılmaya çalışılıyor.

Ben ağacımı tahta saksıda seviyorum ve yapıyorum dedikten sonra da kimse bir şey diyemez tabii.
Ancak bonsai kurallarına uygun olmaz.

kalambaklı 01-11-2009 21:01

Sayın bonsaisever; Bonsai' de kural bitkiyi minyatürleştirme sanatı olduğuna göre saksının ne önemi var.(Kural; sabır ve huzuru öğrenmek değil mi!....)

bonsaisever 01-11-2009 21:18

Belirttiğiniz gibi bu bir sanat.
Bu sanatın da her sanatta olduğu gibi değerlendirme kriterleri var.
Bu kriterlerden birisi de saksı ve saksının özellikleriyle ağacın uyumu.

Ne yazıkki sabır kuralı sadece bonsaiyi yapan için geçerli.
İzleyiciler için belirttiğiniz kural geçerli değildir.
İzleyiciler sabırsızdır.
Yapılan işe bakar, umduğu görselliği bulamazsa anında çeker gider :)

Yukarıda da belirttiğim gibi; ben bunu böyle seviyorum veya yapıyorum, başkası bakmasa da olur dedikten sonra söylenecek söz kalmıyor...

gülağacı 05-10-2010 09:12

evde yemek yaptığımız güvecin altını tornavidayla deldim,çokta güzel oldu:)

semeni 13-01-2015 15:21

Saksı üzerine desen çizen varmı acaba

badrobot 14-01-2015 16:05

Varsada çok iş ayrıca bir işçilik, hatta yüksek işçilik olacağından zaten oldukça pahallı sayılabilecek saksı fiyatı kendini ikiye katlar.

badrobot 14-01-2015 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülağacı (Mesaj 701754)
evde yemek yaptığımız güvecin altını tornavidayla deldim,çokta güzel oldu:)

Güveç kabı sonuçta çömlek malzemedir. Her nekadar iyi fırınlanmış ve yapılmış olsada zamanla bünyesine suyu çekecektir. Onca zahmetle geliştirdiğiniz bonsai'nizin saksısı hiç beklemedeiğiniz bir anda dağılabilir. Fakat görsel olarak seramik saksının yanına bile koyamayız. Saksı ayaklarınıda unutmamak gerekir. Zaten ışın sırrıda ayaklardadır.
Geçici çözüm olarak çömlek saksı bir çözüm olabilr, ama benim tercihim alıştırma döneminde plastik ve sergilenecek Bonsai sürecinde seramiktir.
İyi çalışmalar dilerim.

Sakaki 15-01-2015 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semeni (Mesaj 1347360)
Saksı üzerine desen çizen varmı acaba

Bu çalışmamda basit bir desen denemesi yaptım, belki size fikir verir: http://www.agaclar.net/forum/1321015-post4.htm

Tylerdurden 29-08-2015 21:55

Hangi saksilara alistirma saksisi diyebiliriz

Sakaki 03-09-2015 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tylerdurden (Mesaj 1404944)
Hangi saksilara alistirma saksisi diyebiliriz

Alıştırma saksısı, bir ağacın bonsai saksısına aktarılacağı zamana kadar gelişimini en iyi ve en hızlı şekilde tamamlamasını sağlayacak büyüklükte ve özellikte saksılardır.
Alıştırma saksısı olarak plastik, ahşap, toprak, vs. malzemeden yapılmış çeşitli kapları kullanabilirsiniz. Ama özellikle dikkat etmeniz gereken şey köklerin ve dolayısıyla ağacın hızlı gelişmesini sağlayacak derinlik ve genişliğe sahip olmasıdır.

Örneğin ben aşağıdaki gibi kendim yaptığım ahşap alıştırma saksıları kullanıyorum:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...ni-01-0015.jpg

Tylerdurden 06-09-2015 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1405844)
Alıştırma saksısı, bir ağacın bonsai saksısına aktarılacağı zamana kadar gelişimini en iyi ve en hızlı şekilde tamamlamasını sağlayacak büyüklükte ve özellikte saksılardır.
Alıştırma saksısı olarak plastik, ahşap, toprak, vs. malzemeden yapılmış çeşitli kapları kullanabilirsiniz. Ama özellikle dikkat etmeniz gereken şey köklerin ve dolayısıyla ağacın hızlı gelişmesini sağlayacak derinlik ve genişliğe sahip olmasıdır.

Örneğin ben aşağıdaki gibi kendim yaptığım ahşap alıştırma saksıları kullanıyorum:

Sn Sakaki, alistirma diye belirtilince akla daha yatay, bonsainin nihai halinde kullanilan saksilara yakin saksilar aklima geliyordu yanilmamisim demek ki. Kiymetli deneyim ve bilgileriniz icin tesekkur ederim.

mmtklc63 21-01-2018 19:08

Bonsai Saksı

Herkese kolay gelsin sadece sormam istediğim bonsai saksısı mermerden olurmu çünkü elimde oyulmuş mermer saksılar var bunları kullabalirmiyim ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025