![]() |
Yesildal merhaba,
Bonsaide saksi en az agac kadar onemlidir. Saksi ile agac bir butunluk olusturmali, bir birleri ile uyum icerisinde olmalidirlar. Bonsai saksisi olamazmi? diye dusundugunuz tahta meyvelikler, icerisine dikeceginiz agacla ne kadar uyumlu olur bilemiyorum. Bunun yani sira, bir zaman sonra tahta saksinin curume olasiligi da var. Yine de denemek isterseniz deneyebilirsiniz. |
Merhaba,İzmir praktikerden şöyle bir saksı buldum ama tereddütlüyüm:confused:alçı yapımı sanırsam suyun altına tutuyorum cıkartmamla anında kuruyor suyu emıp yutuyor bılırsınız alçıyı suyu emerkenden çıtır pıtır dıye küçük sesler cıkartıyor delıklerı ben açdım dahada acmayı dusunuyorum.Yarın öbürgün toprak koyunca suladıgım zaman topragın suyunu nemınıde çekermi bılmıyorum:eek:deneme yanılma yapmam gerekıyor
|
3 Eklenti(ler)
...
|
Alçı suyu yiyince kesinlikle dağılır ve erir su almamasını sağlar iseniz ki sağlayabilirsiniz önce şefaf astar diye satılan izolak diye bir malzeme var nalburlarda satılır onu alın ve komle astarın içine sokup çıkartın sonra saten **** su geçirimsiz plastik veya yağlı boya ile boyayın ozaman uzun süre dayanır.
Su emmesini kesinlikle önleyin aksi takdirde emeğiniz boşa gider. |
Olmazsa alüminyum folyo döşerim zar gibi ince bir şekilde deliklerin oldugu yerleri delerim:ohoş bir saksı degerlensin ıstıyorum
|
Ben saksının malzemesinin alçı olduğunu sanmıyorum. Oldukça ağır bir malzeme. Alçı olsa daha hafif olurdu diye düşünüyorum. Dış mekanda da kullandığım, değişik çeşitleri olan bir saksı. Fiyatını hatırlamıyorum plastik saksılardan bile ucuzdu.
Dışarıda olanlarda da hiç dökülme vs.. olmadı. |
5 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar bugün iki saksı çalışması yaptım aşamaları sizlerle paylaşmak istedim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Sayın veysera bende fırsat buldukca gözüme kestirdiğim taşları oyuyorum biraz tozlu ve zorlu oluyor ama sonucu görünce mutlu oluyorum.
|
Ben size daha once soyledim Tekin bey, bu kaya tas sevdasindan artik kurtulamazsiniz. kolay gelsin, calisirken dikkatli olunuz.
|
5 Eklenti(ler)
Teşekkürler Ali H. ALI bey sizin dediğiniz gibi vazgeçemeceğim galiba bu taş işnden bugünde nir kaç taş ve mermer oydum.
|
Bu taşların ilk hallerini görmek isterdim doğrusu..
|
İlk halini hepsini çekmemiştim sizin böyle diyeceğinizi bilsem çekerdim. daha yukardaki taşdan farkı yoktu hepsi dolu tepeli kayalardı. Bugün baya yordu beni ama. Sonucu görünce yorgunluk gidiyor gözlerim burunlar toz toz :)
|
Bu Allah vergisi bir yetenek olmalı. Elinize sağlık.
Tekin Bey spirale taktığınız kesme veya oyma taşının cinsi ne? İki farklı tür mü kullandın? |
Evet iki farklı taş biri elmas kaplamalı kesici taş diğeri mozaik taş silmek için metal parçaları ile kaplı zımpara.
|
Demek asıl işi yapan elmas kaplamalı kesici taş. Bizim buralarda var mı, bir araştırayım. Teşekkürler.
|
Nalburlarda kesin vardır. Bulamaz iseniz mermercilere bakın onlarda mutlaka vardır.
|
Sarkık tarz bonsailer için çok hoş saksılar buldum. Hem renk hem form olarak çok iyiler. 3 ve 4 YTL Mudo nun Ambarlı'daki döküntü (outlet) mağazasında. E5 in Esenyurt-Ambarlı kavşağından girin deniz tarafına (Ambarlı'ya) doğru giderken 400 m ilerde sağda.
|
Halit bey merhaba, saksilar icin verdigiz bilgilerden bircok arkadasin yararlanacagini dusunuyorum.
Yeni aldiginiz saksilara dikeceginiz agaclarin, resimlerini ise buralarda paylasirsaniz hem agaclarinizi, hem de saksilarinizi gormus oluruz. |
Tabii yollarım. Bir tanesine sarkık tarz yapmak üzere cüce nar diktim. Eski saksıda dik duran gövdeye 45 derece eğim vererek diktim. Fotoları çekip yollayacağım.
|
Ankara'da bonsai saksısı bulabileceğim bir yer var mı acaba? Aradım taradım bir türlü uygun en azından içime sinebilecek bir saksı bulamadım.
|
Bonsai saksısı konusunda sıkıntılıyız, Ankaralılar daha iyi bilir ama, doğrudan satış yapan bir yer yok bildiğim kadarıyla.
|
1 Eklenti(ler)
Ben de yurtdışından bu tarz plastik alıştırma saksıları buldum..
Eğer yurtiçinde yerli bir plastik saksı üreticisi bu işe el atarsa en azından ağaçların alışma süresinde sıkıntımız kalmaz. Malzemesi oldukça sert plastik bir maddeden yapılmış. Ortadaki saksıdır. |
sır'a dair...
:confused:Bonsai kabının içinin sırlı olup olmaması geniş zaman diliminde ağacın gelişimi açısından nasıl bir etki yapar . Bilgisi olan dostlardan öğrenmek istiyorum.. Esenlikler
|
Saksının iç kısmının sırlı olmaması gerekir.
Hem suyu emmesi bakımından, hep bonsainin saksıda daha sağlam tutunması ve çürümeler olmaması bakımından bu önemlidir. |
:( Benim bonsaide takıldığım konu, bu kadar az bir toprakla nasıl devamlı nemli tutulup da kurumuyorlar. Yöresel iklim de önemli herhalde. Yazın normal saksılar bile günlük sulama istemekte bir-iki gün unutulsa saksı toprağı kurumaktadır. Bonsaide ki bu avuç içi kadar yerde nasıl canlı tutuluyorlar. Yine bu bitkilerin kökleri o kadar yoğun budanıyor da nasıl kurumuyorlar?
|
Sayın nariçi zaten iki günde bir hatda sıcak yazlarda bir iki sulama yapılabilir.
|
Teşekkür ederim.
|
Bu saksılar nerden alınıyor?
|
Kimi internetten, kimi seralardan ( ölen bonsailerin saksıları ) kimi Sayın bonsaisan'dan. Saksı bulmak şimdilik biraz zahmetli.
|
Biz bu işlemleri kurumus ağaç kütüklerini oyarak yapsak hoş saksılar ortaya çıkar gibi geliyor bana ne dersiniz
|
Sn.Kalyon,
benimde aklıma geldi ama kütüğü oyabilmek için bir marangoz tanıdık olması lazım, ferdi olarak yapılmaya kalkıldığında oyma aletleri ile biraz tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Torna falan olursa **** olan bir yer bulunduğunda neden olmasın. saygılar |
Kafanıza takılanlar benim için sorun değil hallederim inşallah
|
Alıştırma saksısı için ağaç oyma gibi zahmetli veya pahallı işlemlere girmenize gerek yok.
Daha pratik ve ucuz şekilde bonsai çalışmaları yapılabilir. Tourkana bahçesine bakarsanız, bu sorunu basitce tahta kasaları saksı haline getirerek, nasıl güzelce halletmiş. |
Alıştırma değil bonsai saksısı yapılacak
dedıgınız gıbı tabı alıstıma saksıları ıcın ugrasılmaya deymez katılıyorum buna |
Bonsai sergilemek maksadıyla kullanılacak malzeme belli, sırlı veya sırsız seramik saksı.
Tahtayı oyup nasıl bir bonsai tarzı sergilemeyi düşünüyorsunuz, bunu anlayamadım? (Penjingten bahsetmiyorum) |
Daha belirli bir tarz için bitmiş bir ağacım yok ki zaten bu saksı olayınıda seramikle kısıtlamak bana doğru gelmiyor taştan yapılıyorsa neden tahtadan yapılmasın değilmi..
Buket tarzını sergilemeyi düşünüyorum zaten ortada kesin yapacağım gibisinden düşüncelerim de yok sadece danışmak istedim |
Bonsainin de kendine göre kuralı var.
Bunlardan birisi de seramik saksı. Bu saksının sırlı veya sırsız olmasının ve hatta saksı renginin, derinliğinin vs bile kuralları var. Penjing (doğa) tarzı çalışmalar taştan veya istenilen bir düzlem üzerinde doğal bir ortam yapılmaya çalışılıyor. Ben ağacımı tahta saksıda seviyorum ve yapıyorum dedikten sonra da kimse bir şey diyemez tabii. Ancak bonsai kurallarına uygun olmaz. |
Sayın bonsaisever; Bonsai' de kural bitkiyi minyatürleştirme sanatı olduğuna göre saksının ne önemi var.(Kural; sabır ve huzuru öğrenmek değil mi!....)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025