agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai felsefesi (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/542.htm)

soilless 10-10-2011 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DarkYES (Mesaj 868570)
O zaman ben yanlış anlamışım. Memet espri yapmış ama bence bonsailer mahlukat olarak tanımlanacak hoş olmayan şeyler diyorsunuz. Peki o zaman diyecek bir şey yokmuş.

#155 mesajda memet'in değil kendi mahlukatınızdan bahsediyormuşsunuz.

Telleme ya da diğer işlemlemleri işkence olarak görmektesiniz. Öyle sanıyorum ki bonsai ile uğraşanlar bu ithamlarınıza karşı bir şeyler yazacaklardır. Fakat bakınız ben bonsai ile uğraşmayan birisi olarak; Bu yazdıklarınıza şu yazdıklarınızdan hareketle;

bir yorum getireyim.

Doğal ortamında da bitkiler zorluklarla karşılaşıyorlar. Sıkıntı yaşamaları durumunda genellikle hayatlarını kaybediyor ya da yaralanıyorlar ve iyileşemeyen yaraları onları kurutuyor ya da öldürüyor. Diğer yandan doğada da bulundukları ortam sebebiyle bitkiler ilginç formlarda olabiliyor. Fakat bir yandan da yeşermeye ya da çiçeklenmeye devam ediyorlar. Öyle sanıyorum ki yaralansalar ya da yaşamlarına kast edecek bir duruma maruz kalsalar zaten yola devam edemezler.
Bonsai için kullanılar tekniklerle verilen şekillerde de ağaçlar yaşamaya devam ediyorlar. Elbetteki bilinçsizce ve özensizce yapılan işlemler bitkilere zarar verebiliyor. Öyle sanıyorum ki böyle durumlarda bonsai ile uğraşanların yazdığı üzere, ağaçlarında kuruma ya da çürüme gibi sıkıntılar çıkıyor. Tıpkı doğada yetişen agaçlarda olduğu gibi. Ya da meyve bahçelerinde ağaç yetiştiren çiftçilerin yaşadığı gibi.
Buradan hareketle de sağlıklı bir bonsai de aksine iyi bakım ve sağlık görüyorum ben.

Gövde üzerinde sadece sağdan hafif eğimle tek ana dal üzerine şağıya dönük 2 dal ile sanki kayadan çıkmış görüntüsü vermek için iple ve telle yönlendirmek İYİ bakılsın sağlıklı olsun:))

DarkYES 10-10-2011 21:59

İŞKENCEYE uğrayan ve acı çeken ama onlara işkence eden bonsaicilere karşı koyamayan ağaçları savunanları ve bonsai ile uğraşanlara verip veriştirenleri de da en kısa sürede büyük katılımlı eylemleriyle alanlarda görmek istiyoruz :)))

mrduran 10-10-2011 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 868298)
Sayın Soilless;

Siz dağ taş dolaştınız mı acaba ? Bakarak ama.
Doğada milyonlarca ''Bonsai'' var. Yurdumuzda hem de. Bizim doğamız da ''Eciş Bücüş'' bitkiler yetiştiriyor yani.

Siz Japonlarla sadece dolaşmışsınız. Tanıyamamışsınız, özümleyememişsiniz fikirlerini, amaçlarını, sabırlarını, ruhlarını.
Dar alan şartlarından diye, kendinizce ''Eciş Bücüş'' bir muhakeme yapmışsınız.

Acaba, o kadar savaşlardan/Yıkımdan sonra, hala her türlü atılım, yenilik.. vb. gibi ''eciş bücüş'' bilgi donanımları bu ''Bonsai'' yetiştirilmesi ruhundan kaynaklanmış olabilir mi?

Araştırdınız mı? Japonları yeriyormusunuz. Veya onların ruhu ile olmasa dahi, çaba gösterme, gayret içinde olma, başarma duygusu tatma arzumuza gem mi vuracaksınız.

Sizden ne yapmamız gerektiğini söyleyen talimatlarınızı bekliyoruz.

Saygı duyalım ki, saygı duyulalım.

Özür ve Saygılarımla lütfen.

Sayın Soilless:

ÇoK Çok Özürler. af edin lütfen.
Yukardaki mesajı yok sayın. Mümkünse tabii.

Saygılarımla.

Suçladığım şekilde, Bakmayıp sadece gören vede sobelenen bir ''Sazan''

Harun Parlak 10-10-2011 22:20

Merhaba Sayın soilless bonsai başlıklarına hoş geldiniz.
Bizleri işkenceci olarak görmeniz gerçekten üzücü.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 868562)
Öfke nefret DEĞİL önceki mesajlarımda da anlatmaya çalıştığım kadarıyla yetiştirme yöntemini, ve sonucunu görünce beynimin net algılamasını ve de değerlendirmesini yazdım. İsterseniz yetiştirmeye devam edersiniz. Beni de sizi de alakadar etmez. Ben forum ortamında yorum yapıyorum. Ama zikirle ve fikirle. Bu noktada son söz. Görünen KÖY klavuz istemez. veya yabancıdan alıntı olsun KRAL çıplak. BENCE

Buradaki yapmaya çalıştığım bonsai adaylarına ve daha sonra yapacağım makyajlara işkence diyebilirmisiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 868157)
Belki şöyle bir eleştiri gelebilir BODUR zeytin BODUR meyve ağaçları ne iş?? evet bu gerçekte var. Ancak anaç ve aşılama ile devasa en optimum yüksekliklere erişemeyecek ağaçların biraz da budama yöntemi ile bodurlaştırılması olayıdır. ANCAK sonuçta daha fazla verim ve daha fazla KALİTE için yani isnsan ihtiyaçlarına DAH FAZLA katkı için bir MÜDAHALE var. Açlık ve Fiyatları düşündüğümüzde bu müdahale tolere edilebilir geliyor bana. Yoksa Evin bir köşesinde bir balkonda Eciş Bücüş bir dal ile 2 dal ile minimalize edilmiş belli bir yönde yönledirilerek yetiştirilmiş bir karışlık verimsiz bir ağaç bana işkence gibi geliyor.

Belki de bunları bonsai başlığında yazmam lazımd ı ama takip ettiğim temel konu başlığında rastlayınca geleni yazdım.

Verimli olması için illada midemizi doyuracak ürün mü almak lazım. Gözümüze güzel görünmesi ruhumuzun derinliklerine hitap etmesi doyurucu değilmidir.

Siz mideniz için yapılabilir gördüğünüzü bizler de gözümüze ölünceye kadar güzel görünmesini isteyemezmiyiz.

Ayrıca Tüm dünyanın yaşayan tek canlı sanat dalı olarak görüp kabul ettiği bir uğraşa Eciş Bücüş demeniz de hiç şık olmamış

Emre Kuzu 10-10-2011 22:24

Bence hiç uğraşmayalım kim ne düşünürse düşünsün üstüne gidildikçe daha da geri tepiyor bu nu bu sanatı insan için de kavramalı kavrayamıyorsa kimse ona yardım edemez anlayamaz boşverelim üzmeyelim birbirimizi.

bonsaisan 10-10-2011 22:43

Bir bonsai dostu olarak yıllardır İdeal bir Bonsai elde etmek için bir çok farklı teknikleri kullanarak bu hobi ya da sanat ile uğraşmaya çalışıyorum.

Şu bir gerçektir ki Bonsai'nin binlerce yılık tarihi süreçin de özü budis rahiplerin kendi ruhsal disiplinleri ve doğaya olan saygının bir yansıması olan bonsaide doğanın dışında da insana saygıda vardır.

Saygılar

Harun Parlak 10-10-2011 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 868596)
Siz birbirinize saygı duymuyor iseniz.Lütfen süre gelen bu karşılıklı saygısızlıklarınıza "Bonsai" alet etmeyiniz.

Saygılar Sunarım

Bu cümleyi algılayamadım bonsaisan. Kimler bir birine saygı duymuyorda bu cümleyi kullandınız gerçekten anlayamadım. Biraz açarmısınız.

jeomeo 11-10-2011 01:08

Ağacı, doğayı, çevreyi sevmek ile bir insanı, bir köpeği ya da kanaryayı sevmeyi karıştırdıktan sonra başlıyor bence buradaki saçmalık. Hala ağaca işkence etmekten, ağacın canının yanmasından bahsediliyor. Bir sonraki aşama da ağacın haklarından bahsetmeye geliyor ki bunu da bir iki sayfa öncesinde tartıştık. Bir ağacın canı nasıl yanar? Bir ağaca nasıl işkence edersiniz? Gerçekten merak ediyorum çünkü bu düşünceye sahip birisi "canlı"yı nasıl algılıyor kestirebilmiş değilim. Zira bu anlayışla bir süre sonra acaba fitoplanktonların canı yanıyor mu diye düşünecek misiniz? Ağaçların canının yanması, işkenceye mağruz kalması gibi bir şey algılanamaz derecede saçmadır . Ha derseniz ki 100 yıl önce Jagadish Chandra Bose bitkilerin hisleri olduğunu söylemiştir (hatta böyle bir bilimsel çalışmadan bihaber olduğunuz düşüncesindeyim), bu yüzden bonsai disiplinindeki işlemler bitkilerin canını yakmaktadır... İşte o zaman gelin biyokimya konuşalım. Ha yok ben bitkilerin canını yaktığınızı düşünüyorum, o yüzden yapmayın diyorsanız zannetmiyorum ki burada kimse sizi kaile alsın.

Lütfen siz de bir an durup, acaba "bitkilere işkence etmek diye bir şey var mı, olabilir mi?" diye bir düşünün. Sonra bonsaiye karşı içinizdeki o olumsuz düşünceyi doğru şekilde ifade edin. Misal, "bonsailerin şekilllerini üçgen yapmasanız daha şık olmaz mı? Benim görüşüme göre altıgen olsa daha gerçekçi, etkileyici ve doğa ile uyumlu bir sanat eseri oluşturulabilir" gibi akla mantığa uygun önermelerle gelin.

Ali H. ALI 11-10-2011 13:55

Konu daha onceleri de gundeme geldi. simdi de dillendiriliyor, daha sonralari da karsimiza cikacak. Kimseye bonsaiyi zorla sevdirecek durumda degiliz, isteyen sever yapar istemeyen de uzak durur. Daha onceleri de, cok ornekler gostererek karsidakini ikna etmeye ugrastik ama Nuh Peygamber olmadi.

Sayin soilless de bonsaiyi sevmiyenlerden birisi, ne soyleseniz ne yazsaniz onu ikna edemezsiniz hele de bu saatten sonra, bunca yazdiklarindan sonra, ama gercekten orta yerdeki "iskenceciler" suclamasi, bonsaicileri bonsai calismalarindan oturu birer iskenceci gormesi dusundurucu. Oysa bonsai tum dunyada ilgi goren ve severek sevgiyle, yapmaya calisilan bir sanat dali olarak gorulurken. Turkiyede kimilerince iskence yapildigi iddiasi otaya neden atilabiliyor? Bunu anlamis degilim. Iskence nerde BONSAI nerde, belki bonsaiye karsi olan bir onyargi, ilk anda dusundukleri o oluyor, onyargilardan insanlari vazgecirmek ise imkansiz gibi, ancak kisi kendisi isterse onyargisinin onune gecebilir onun yolu da ogrenmekten gecer.

Bonsaicilere iskenceci diyenlere iskencenin ne oldugunu bilerek sadece gulumser ve yoluma devam ederim. Herhalde o da kendi yoluna gider!!!

soilless 12-10-2011 20:14

Arkadaşlar bir anlaşılmazı düzeltmek istiyorum.

Ben sizi suçlamıyorum ki!!! Yapmakta serbest olduğunuzu da söyledim. Hatta vurlumak için de büyük harf kullanarak BENCE dedim.

2. hatırlatma: Ben bonsaiyi merak ettim çeşitli kaynakalrdan nedir diye araştırdım. Telle iple bitkinin şekillendirilmesi uygulamasını görünce hiç haz etmedim. Bu nedenle bonsai konu başlığına girmedim yazmadım. İlgilendiğim konu başlığı temel konularda mikoriza başlığında Sn Memet bosai için mikoriza araştırması yaptığını ve de (ESPRİ, SEVGİ) belirtisi olarak MAHLUKAT adlandırmasını görünce dayanamadım. yanıtladım. Çünkü Sn Memetin MAHLUKAT espri veya sevimli adlandırması benim için gerçek olarak gördüğüm algılama ifadesi idi.

soilless 12-10-2011 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 868584)
Sayın Soilless:

ÇoK Çok Özürler. af edin lütfen.
Yukardaki mesajı yok sayın. Mümkünse tabii.

Saygılarımla.

Suçladığım şekilde, Bakmayıp sadece gören vede sobelenen bir ''Sazan''

Sn mrduran,

Ben kendim de bazı konu başlıklarında yanlış anlık değerlendirmeler yaptım ve de özür diledim. Özür dilemekten hiç bir zaman gocunmadım. çünkü özür dilemek BENCE öğrenmek ile eşdeğer olarak değerlendiriyorum ve öğrendiğim için mutlu oluyorum küçülmüyorum.

Samimiyetiniz için ben teşekkür ederim.

Saygılarımla

saygı ve sevgilerimle

soilless 12-10-2011 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 868585)
Merhaba Sayın soilless --------------

Verimli olması için illada midemizi doyuracak ürün mü almak lazım. Gözümüze güzel görünmesi ruhumuzun derinliklerine hitap etmesi doyurucu değilmidir.

Siz mideniz için yapılabilir gördüğünüzü bizler de gözümüze ölünceye kadar güzel görünmesini isteyemezmiyiz.

Ayrıca Tüm dünyanın yaşayan tek canlı sanat dalı olarak görüp kabul ettiği bir uğraşa Eciş Bücüş demeniz de hiç şık olmamış

Canlı Sanat??

Ben Bir çok bayandan ister işe giden ister evkadını ve de hayli miktarda işinden başını kaldırabilen ve de çoğunlukla emekli erkek arkdaş, dost abiden şunu duydum ben çiçeklerimle ağaçlarımla konuşuyorum, onlara şarkı söylüyorum

Ben bu insanlara 2-3 yıl boyunca sabırla SANAT için;

şu şekli vermek istiyorsan ilk yıl şurasından başlayarak,
çift dala şu şekilde
tek yan dala bu şekilde
sağdan aşağıya doğru tek dal vermek istiyorsan bu şekilde
yok eğer oturaklı kalın gövdeli birkaç dal üzerine SANAT yapmak istiyorsan bu şekilde;

TEL ile veya şu İP ile şu şekilde bağlayacaksın diyerek SANAT yapmalarını isteyemem.

Çünkü bırak gübreyi, mikorizayı, kompostu, enzimi vs. onlar çicekleri ve ev ağaçları ile konuşuyorlar, şarkı söylüyorlar. Yani bunu hem kendi doğal psikolojik paylaşımları için yapıyorlar hem de bu yaptıklarının çiçekleri ve ağaçları çok olumlu etkilediğini söylüyorlar.

Bu insanlara bonsai yetiştirme tarzını ve de canlı sanat yapmalarını söylemek o insanlara Hücrede filistin askısına alınmış insana mozart dinletmeye benzer. Tabii ki BENCE

Harun Parlak 12-10-2011 20:49

Yazdıklarınıza sadece gülümsüyorum:)

soilless 12-10-2011 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 868756)
Konu daha onceleri de gundeme geldi. ----- Oysa bonsai tum dunyada ilgi goren ve severek sevgiyle, yapmaya calisilan bir sanat dali olarak gorulurken. Turkiyede kimilerince iskence yapildigi iddiasi otaya neden atilabiliyor? Bunu anlamis degilim. -------.

Bonsaicilere iskenceci diyenlere iskencenin ne oldugunu bilerek sadece gulumser ve yoluma devam ederim. Herhalde o da kendi yoluna gider!!!

Bir önceki measjımda insanların duygularını (benim karşılaştığım insanların duygularını) ifade ettim. Sanırım Türkiye'de neden böyle bir iddia ya da daha doğru bir tabirle algılama oluyor sanırm anlatabildim.

Siz de bir deneyin. Evinde balkonunda cam önünde bir çok çiçek yetiştiren bir insana onlardan birini alın ve de şöyle şekilledirin diye SANATI anlatın.

O zaman benden ya da benim gibi buraya 6 ayda bir düşen iflah olmaz REDCİYİ karşınızda CANLI CANLI görürüsünüz. SANIRIM

soilless 12-10-2011 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 869197)
Yazdıklarınıza sadece gülümsüyorum:)

Gülümsemek de bir başlangıç SN Tekin :)

soilless 12-10-2011 21:23

Bundan yaklaşık 5-6 ay önce gazetede okuduğum bir haber vardı. (Önem itibariyle dikkate alınca) Bence Bilmem kaç sütuna bilmem kaç punto ile;

Bitkiler konuşuyor haberi vardı.

Haydaaa insanlar bitkilerle konuşuyor da bitkilerde mi kendi aralarında konuşuyorlar, dedim. Son zamanların yazarlarımızdan bizim bilmediğimiz ama çocuklarımıza kesin kalacak bir ifade geçti aklımdan. OHA OLDUM.

Araştırmacı arkadaşlar işi gücü bırakmışlar araştırmışlar. (ilk başlığı görünce La fontenden masallar gibi geliyor)

Araştırma sonucu;

Aynı ortamda yaşayan bitkiler, kendilerine bir zararlı saldırısı olduğunda salgıladaıkları kimyasallarla diğer bitkileri uyarıyorlar. Bu kimyasal farkllılığın farkına varan diğer bitkiler de gerekli koruyucu kimyasal salgılarla kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bu benim çok klasikleşen BENCELERİMDEN değil. Araştırma sonucu. Belki de Japon bilimadamları. ???

İsterseniz aynı dar güveç tavada iki japon akağacı yetiştirin. Birine bonsai uygulayın diğerine uygulamayın. Konuşmalar belki de doğrudur. Kimbilir. Araştırmacılar bunu söylüyor. Elçiye zeval olmaz.

Bitki konuşmaları konusunda gazete reklamı yapmayalım. Google babaya yazın. yanıtını versin.

Saygılarımla

soilless 12-10-2011 21:26

:)Sn Tekin hala gülümsemeye devam ediyorsanız bu cidden iyi bir şey. Gülümsemek olumluluktur. Sonrasında kahkaha gelir ki. Hakikaten ciddi bir olumlu yorumun beynin mutluluk ifadesidir. Umarım kahkaha atarsınız

soilless 12-10-2011 21:39

[QUOTE=jeomeo;868615]Ağacı, doğayı, çevreyi sevmek ile bir insanı, bir köpeği ya da kanaryayı sevmeyi karıştırdıktan sonra başlıyor bence buradaki saçmalık. Hala ağaca işkence etmekten, ağacın canının yanmasından bahsediliyor. Bir sonraki aşama da ağacın haklarından bahsetmeye geliyor ki bunu da bir iki sayfa öncesinde tartıştık. Bir ağacın canı nasıl yanar? Bir ağaca nasıl işkence edersiniz? Gerçekten merak ediyorum

Sn Jeomeo merak ettiğiniz konuyu aslında siz de biliyorsunuz. CANLI SANATIn uygulamasını sanırım biliyorsunuz. Hangi cins TELLE veya hangi cins İPLE sarmanız gerketiğini size anlatmadılar mı? Nasıl sarmanız, nereden geçirerek sarmanız, ne kadar sıkmanız, size anlatılmadı mı?

Peki bu tel cinsi, bu ip cinsi, bunların geçeceği yer, bunların ne kadar sıkı bağlanacağı hatta nasıl bağlanacağı neden anlatılıyor. Bitkiyi şekillendirmek, bitkiyi Bitkini dallarında yara açmadan, bu yaradan dolayı bitkiyi kaybetmeden, kurutmadan şekillendirebilmek için değil mi?

İşte bu uyarılar ve öneriler bitkinin canını yakmadan onu ÖLDÜRMEDEN SANATI yapmak için uyarılar. BENCE

Harun Parlak 12-10-2011 21:49

Söz gümüş ise sükut altın dır.

soilless 12-10-2011 22:06

Aslında keşke SN Memet sevecenlik ifadesi olarak mahlukat terimini Mikoriza başlığında kullanmasaydı da ben de görüp devamında bu yorumlarımı yapmam gerekmeseydi.

Herkes bildiği, inandığı şeyi yapar bu yorumlarımı da okumak zorunda kalmazdı. Benim düşüncelerim de bende ve paylaştığım dostlarımda kalırdı. Ama hayat yaşanandır. Bu da yaşanmıştır.

Uğraşlarınızda SİZCE başarılar.

soilless 12-10-2011 22:08

Sn Tekin

Çok doğrusunuz.

Saygı ve sevgilerimle

Ali H. ALI 13-10-2011 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 869201)
Siz de bir deneyin. Evinde balkonunda cam önünde bir çok çiçek yetiştiren bir insana onlardan birini alın ve de şöyle şekilledirin diye SANATI anlatın.

O zaman benden ya da benim gibi buraya 6 ayda bir düşen iflah olmaz REDCİYİ karşınızda CANLI CANLI görürüsünüz. SANIRIM

Sayin soilles, Bonsaicilerin isi bunu anlatmak zaten, kimseyide ille de bonsai yapacaksin diye zorlamiyoruz ki.(karsi olanlarin da bizleri zorlamamasi gerekir degilmi? Ustelik de iskenceci gibi cirkin ve bonsaide gercek olmiyan bir siffatla, Bitki ile her ugrasanin elinde az ve ya cok, makas, testere, bicak gibi kesici aletlerle bitkilerne cesitli nedenlerle uygulamalar yapiyorlar diye o bitki severlere ne kadar ISKENCECI demek yakismiyorsa bonsaiyiciye de oyle bir soz kullanmak dogru degildir. ) Daha once de degim gibi, isteyen bonsaiyi sever ve yapar istemeyen de sevmez ve yapmaz bu kadar basit, yani herkes inandigi yolda yurumeye devam eder. Biz yolumuza sen de yoluna, baska yerde olur da karsilasirsak bonsaiyi sevmediginizi bildigimizden o konuya deginmeyiz. Sizin de bizim bonsaiyi sevdigimizden o konuya deginmeyceginize inaniyorum.

soilless 22-10-2011 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 869433)
Sayin soilles, Bonsaicilerin isi bunu anlatmak zaten, kimseyide ille de bonsai yapacaksin diye zorlamiyoruz ki.(karsi olanlarin da bizleri zorlamamasi gerekir degilmi? Ustelik de iskenceci gibi cirkin ve bonsaide gercek olmiyan bir siffatla, Bitki ile her ugrasanin elinde az ve ya cok, makas, testere, bicak gibi kesici aletlerle bitkilerne cesitli nedenlerle uygulamalar yapiyorlar diye o bitki severlere ne kadar ISKENCECI demek yakismiyorsa bonsaiyiciye de oyle bir soz kullanmak dogru degildir. ) Daha once de degim gibi, isteyen bonsaiyi sever ve yapar istemeyen de sevmez ve yapmaz bu kadar basit, yani herkes inandigi yolda yurumeye devam eder. Biz yolumuza sen de yoluna, baska yerde olur da karsilasirsak bonsaiyi sevmediginizi bildigimizden o konuya deginmeyiz. Sizin de bizim bonsaiyi sevdigimizden o konuya deginmeyceginize inaniyorum.

Aslında yazdıklarımın sebebi şuradan kaynaklandı;

Her ne şekilde yetiştirirsen yetiştir ister sebze ister ağaç ama temel beklenti verim verim ve de verim. Doğru mu?

Sn memet mikoriza başlığında mikoriza torf kompost Em tüm bu organik gübre mantar ve elementlerin bonsai de kullanımından bahsetmiş.

Bahsettiklerinin tamamı daha güçlü daha verimli bir sebze veya ağaç için gerekli olanlar.

Eee eğer bonsai bodurlaştırılarak, küçültülerek, belli dal yönünde geliştirilerek hele ki 2-3 cm derinliği olan düz güveç tavasına benzer bir tepside bonsai üretiliyor ve sanat yapılıyorsa MİKORİZA KOMPOST TORF EM olsa ne olur olmasa ne olur. Bu bence komikti. Sn memetin bu değerlendirmesini görünce bonsai konusundaki bildiklerim ve de düşüncelerim biraraya geldi ve yazdım.

Tabii ki sen yoluna biz yolumuza. sen üretirsin biz üretmeyiz. Ama karşılaşdığımızda neden sen ve ben susuyoruz neden düşüncelerimizi açıklamıyoruz bunu anlayamadım.

Benim düşüncelerimin potansiyel bonsai meraklılarını olumsuz etkileyeceğinimi düşünüyorsun?? Anlayamadım???

Karşılaşırsam düşüncelerimi açıklarım.

Ali H. ALI 24-10-2011 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 872171)
Tabii ki sen yoluna biz yolumuza. sen üretirsin biz üretmeyiz. Ama karşılaşdığımızda neden sen ve ben susuyoruz neden düşüncelerimizi açıklamıyoruz bunu anlayamadım.

Benim düşüncelerimin potansiyel bonsai meraklılarını olumsuz etkileyeceğinimi düşünüyorsun?? Anlayamadım???

Karşılaşırsam düşüncelerimi açıklarım.

Sayin Soilles,
Sanirim yazdiklarim acikti. Ne bizler seni bonsainin guzel sevgi dolu bir ugras olduguna inandirabilirdik. Ne de sen bizi, dusundugun gibi bonsainin kotu oldugunu ve bu ugrastan vazgecmemizi sagliyabilirdin. O yuzden bosuna vakit harcamak yerine herkes kendi yolunda yurumesinin daha dogru olacagini dusunuyorum.

Bonsai bir tutku bir sevda isidir. O yuzden bonsai meraklilarini olumsuz etkileyceginizi dusunmedim bile, Kimse bonsai sevmek zorunda degildir, sevenler de yaptiklari ve yapacaklari calismalara odaklanmisken kimin ne dedigi sadece soyleyeni baglar ama gel gor ki bonsai hakkinda insanlarin yanlis bilgilenmelerini de istemez, dusuncelerinize olan tepkiler sadece o yuzdendi. Dusuncelerinizi belirtiniz, bizler de dusuncelerinizin (en azindan biz bonsaicilerle uyusmadigini)sizinkilere ters dustugunu yazisip kabullendik. O yuzden konuyu bitirip herkes yoluna yurusun oldu.

Baska bir yerde karsilasirsak, mutlaka dusunce ve dusuncelerimizi paylasmaliyiz ve bu bonsai disinda olmali diye dusunuyorum. Sizce baska bir yerde bonsai konusmamizin bir yarari olurmu? nansil olsa iki taraf da noktalarini koymustur. Ha olaki zaman icerisinde bonsai ogrenmek, bonsaiyi anlamak gibi bir degisiminiz, ya da bizlerde ters degisim olursa belki o zaman konusulabilir (ki ben bunlara ihtimal vermiyorum) Yoksa baska konularda mutlaka konusmaliyiz.

Tekrar tarismaya olanak yaratmak icin yazmiyorum, siz yazdiniz diye ve bilginiz olsun diye konuya deginiyorum.

Memedin, yazdiginiz organik gubrelerin bonsaide kullanilmamali diye dusndugunuzden hatta bunu komik gordugunuzden yazma ihtiyaci duydugunuzu belirtiyorsunuz. (burada bonsainin kucuk boyutlarda kalmasi onyargisi sizi boyle bir dusunceye yonlendirdi) Bonsai saksidaki agactir ve saglikli bir yasam surdurmesi icin her turlu besini almalidir bunu saglamak zorunda olan da agacin sahibidir. Uygun bir sekilde ve gerektigi gibi bakilmazsa bonsai de diger bitkiler agaclar gibi olumsuz etkilenir ve sagligi bozulur. Sizin olmaz dediginiz ve Memedin kullanilmalidir dedigi organik gubreler de bonsainin sagligi icin kullanilabilir ve bunda bir sorun gormuyorum.

Size iyi gunler diliyorum.

mrduran 26-10-2011 00:57

Okul yıllarımda, 2 takım arasında panel yapıldı.

2+2= 4 ve 2+2=5 arasında. Doğru olan??

kazanan ikinci görüş oldu. Çok ilginç gelmişti bana:))

Tatlı seviyeniz ve fikirlerinizi savunmada saygıyı hak ediyorsunuz.

soilless 05-11-2011 21:46

"Söz gümüşse sukut altındır" görüşü bence en olumsuz toplumsal duygu ve düşünce ikrarıdır. Aslında tam tersi olmalıdır ve de bir kaç derece indirgeyerek " sükut bronz ise söz altındır" Bugün bir gazetede yazan bir yorum hayli etkileyici idi benim için. Cahilin karşında susan alimin yüceliği. hiç böyle bir felsefe ile karşılaşdınız mı? ben yanıtlayayım Ben karşılaşmadım. Demek istediğim şu ki sn mrduran paylaşımı çok net genelliyerek paylaşılabilir noktaya getirmiş. teşekkürler mrduran

soilless 05-11-2011 21:54

Sn Ali H. ALI hiç kimse kusura bakmasın ister susmak gümüş bronz ister söz altın elmas desin ama her kim ne derse desin (TÜRK KÜLTÜRÜNE UYAN BİR YORUM İLE) bir SIĞ GÜVEÇ kabındaki toprağa EM, MİKORİZA, ENZİM uygulasan ne olur uygulamasan ne olur? Gerçekten çok merak ettim. Uygulayınca bonsai çok mu gelişecek? çok mu büyüyecek?
yoksa çok daha terbiyeli mi davranacak? gerçekten merak ediyorum bu etkileri bilgilendirirseniz sevinirim

soilless 05-11-2011 21:56

Tüm gelişimlerim özünün meraktan geldiğine inanırım. lft beni bilgilendirin?

Ali H. ALI 06-11-2011 02:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 876905)
bir SIĞ GÜVEÇ kabındaki toprağa EM, MİKORİZA, ENZİM uygulasan ne olur uygulamasan ne olur? Gerçekten çok merak ettim. Uygulayınca bonsai çok mu gelişecek? çok mu büyüyecek?
yoksa çok daha terbiyeli mi davranacak? gerçekten merak ediyorum bu etkileri bilgilendirirseniz sevinirim

Sayin Soilles, daha yukarda yazilan mesajda(mesaj 184) susmanizi kimse istemedi mutlaka dusuncelerinizi yazip soylemelisiniz, ama bonsai disinda, bunun nedeni de yine ayni mesajda belirtilmistir. Biz bonsaiciler dusuncelerimizde deyismedik! belki siz degistiniz diyecegim ama bakiyorum ki siz de degismemissiniz. Daha on yargilariniz ilki gibi suruyor ki, bonsai saksisindaki estetigi gormek istemeyip guvec kabina indirgiyorsunuz. Yine ayni onyargilarla, bonsainin de diger bitkiler gibi her besin ve minarele gereksinimi oldugunu gormemezlikten gelip, "bonsai cok mu gelisecek, cokmu buyuyeycek yoksa cok daha terbiyelimi buyuyeycek" yaklasimlari ile de bonsainin buyuyup gelismemesi gereken bir bitki olmadigini nasil olsa sig bir saksida onunla ilgilenen onu istedigi gibi "terbiye" edecek birileri varken Mikorizma ve Enzim gerekli degildir dusunceniz suruyor.

O yuzden bu tartismanin surmesini anlamsiz gereksiz ve bosuna vakit harcamak olarak goruyorum. Birakin bonsaiciler de, sig saksidaki bitkilerine istediklerini uygulasinlar, sorumlusu da onlar olsunlar.

Baska bir yerlerde, baska konularda yazismak uzere hosca kaliniz.

Emre Kuzu 06-11-2011 06:57

Bir elma ağacı düşünün bu walter pall'ın çalışmasıdır bu elma her yıl o sizin tabir ettiğiniz güveç tabağında bol meyve veriyor şimdi bu ağaç sizce hayatından memnun değilmi veya işkencemi görüyor bitki toprak yemez onun içindeki besin ve suyla yetinir birde devrilmemek için kazık kök yapar.

Emre Kuzu 06-11-2011 08:28

Elma ağacı linkte.
Walter Pall Bonsai Adventures: apple tree

soilless 06-11-2011 22:31

Sn Emre Kuzu

verdiğiniz linke baktım. ağaç çok verimli mi sizce? bir de üstüne üstlük o güveç kabında kazık kök mü yapmış? kazık kök buysa ???

Arkadaşlar daha önce de belirttim ben bonsai'yi inceledim haz etmedim. ilgilendiğim mikoriza konu başlığında "mahlukat" olarak değerlendirilip mikoriza ile kök gelişiminin sorgulandığını görünce "PES" yani dedim ve de PES yani mesajım moderatörlerce buraya taşındı. özetle ben burayı bilmezdim buyrun dediler ben de geldim. laf lafı açtı ama gördüm ki; bben eleştirimi gönderdikçe yanıt yerine daha çokca sen yoluna biz yolumuza değerlendirmeleri aldım.

Bu bonsai Japonlardan gelen bir üretim şekli. Japonları çok severim. çok çalıştım onlarla. Çok disiplinli iş yapma düzenleri var. Geçenlerde bir gurmenin gazetelerden birinin haftasonu ekindeki bir yazısını okudum. çok özel bir etten bahsediyordu. bir hayvandan sadece 1600-1800 grm çıkan çok özel bir et. tabağı da yanlış hatırlamıyorsam 150 euro veya usd değerinde. iyice merak ettim. bu hayvanın bakımının yetiştirilmesinin Japonyada sadece belli bir alandaki otlarla beslenmesinden dolayı çok özel olduğunu okudum. olabilir.

çok doğal ve özel ot çok doğal bir et ve de ete farklı bir aroma katabilir. buraya kadar ok. devamında okuduklarım PES yani dedirtti. bu hayvanlar yere basmasın böylece fazla sert et ve sinir olmasın diye askıya alınıyormuş.

İşte bu doğal değil.

işte bu eziyet.

1600 grm et için bu eziyet değil mi?

Sn Emre kuzu linkini verdiğiniz elma ağacına baktım. evet elma var ama benim komşumun babasının 7 dönüm arazisinden elde ettiği 65 ton elma ile çok rahat bir geçim kaynağı var.( en azından köy yaşamını düşününce çok rahat) peki komşumun babasına bu linkini verdiğiniz elma ağacını gösterseniz ne der sizce??? en azından benim eleştrimin çok ötesinde ve de detaylı şeyler anlatır tahminimce. Ama sizin hatırınız için yemeyeceğim içmeyeceğim bu linki komşumun babasına göstermesini sağlayacağım ki yorumunu da tahmin ile değil bizzat verebileyim. kimbilir belki o da takdir eder bonsai üretimi CANLI SANATı :)

soilless 06-11-2011 22:44

Yani demem o ki Sn Kuzu ha güveç kabı ya da kremitte köfte kabı ya da geçen ay arkadaşımın ziyareti nedeniyle sipariş ettiğim ve de çok memnun kaldığım avanos kil yoğurt kabı ya da şimdilerde unutulan ama çok lezzetli olan Silivri ateş yoğurdu kabında yapılsın hiç bir canlı bitki veya MAHLUKAT 3 cm derinlikte KAZIK kök yapamaz ve de asıl üretkenliği (aslında sizin benim için değil kendi neslinin devamı için yaptığı) meyve üretimini yapamaz. Yapar da sizin istediğiniz kadarını yapar kendi doğasının gerektirdiği kadarını değil.

İşte bu eziyet bence. Ha 1600 gr et için askıya alınan hayvan ha istediğin şekli vermek için askıya ya da tele ya da ipe sıkı sıkıya sardırılarak mimimalize edilen bitki. bence aynı eziyet.

Odeh 17-07-2012 23:52

Cahillik işte, sorum bundandır... Büyüyebilecek bir fidanı neden büyütmemek için çaba gösterilir? Zorla cüce bir insan yetiştirmeyi çağrıştırsa da anlamak için soruyorum, neden?

memet 18-07-2012 07:38

Yılda bir iki kere bu tür bir soru soruluyor. Benzer sorulara verilmiş cevaplar forumda mevcut.

Hazeyn 18-07-2012 11:17

Evet yılda bir kerede olsa bu şekilde ANLAYAMAMA DURMULARI oluyor malesef. İnsanla ağacı nasıl bağdaştırırlar anlamak mümkün değil.Gerçi arkadaşımız bu hususta cahil olduğunun farkında öğrenmek istiyor sanırım.

malina 18-07-2012 12:16

Öğrenmek ve konu hakkında yazışmak istemenizi anlıyorum ama bunu ilgili başlıkta ve daha önce yazılanları okuyarak yapmanız en iyisi...

Yazılarınızı buraya taşıdım.

Odeh 18-07-2012 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hazeyn (Mesaj 999537)
Evet yılda bir kerede olsa bu şekilde ANLAYAMAMA DURMULARI oluyor malesef. İnsanla ağacı nasıl bağdaştırırlar anlamak mümkün değil.Gerçi arkadaşımız bu hususta cahil olduğunun farkında öğrenmek istiyor sanırım.

Sayın Hazeyn,
Çok nazik bir soru sordum, hatta bana gayet anlamsız bir uğraş gorümesine rağmen yermediğim ve eleştirmediğim gibi bu konuda cahilliğime veriniz gibi yumuşatıcı bir ifade de kullandım.

Amaç nedir dedim? Biliyor ve istiyorsanız yazınız, yoksa beni üslubunuza ortak ettirmeyiniz.

30 değil 3000 bonsainin felsefesini(?!) su gibi içseniz dahi ozenerek yaptiginiz isi ifade edemiyorsanız, yorum yok!

Basarılar!

malina 18-07-2012 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 999641)
Sayın Hazeyn,
Çok nazik bir soru sordum, hatta bana gayet anlamsız bir uğraş gorümesine rağmen yermediğim ve eleştirmediğim gibi bu konuda cahilliğime veriniz gibi yumuşatıcı bir ifade de kullandım.

Amaç nedir dedim? Biliyor ve istiyorsanız yazınız, yoksa beni üslubunuza ortak ettirmeyiniz.

30 değil 3000 bonsainin felsefesini(?!) su gibi içseniz dahi ozenerek yaptiginiz isi ifade edemiyorsanız, yorum yok!

Basarılar!

Sizin üslup ne böyle? :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 999390)
Cahillik işte, sorum bundandır...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hazeyn (Mesaj 999537)
Gerçi arkadaşımız bu hususta cahil olduğunun farkında öğrenmek istiyor sanırım.

Bunun neresi sizi rahatsız etti?

Odeh 18-07-2012 18:21

Üslubumda hiçbir şey yok. Felsefe adı geçen bir başlıkta böyle kinayeli bir yanıta az bile. Çok okurum, okuduğum her türlü metni gayet de iyi anlarım. Bu nedenle sayın katılımcıya böyle bir yanıt yazdım. Ama daha detaylı bir değerlendirme gerekirse döndüğümde yazarım. Dağın başındayım, 34 derece, 13 saattir açım ve suyum bitti!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025