agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Tohumdan bonsai yapımı (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/4292.htm)

seccomann01 24-01-2014 21:34

Birkaç yöntemle bende ağaç tohumu :) bonsai tohumu değil :)

diktim işledim ayarladım vs vs sonucunu bekliyorum işlemlerim arasında okuduğum gördüğüm aklıma yatanları yaptım sonucuna göre size buradan yazacağım tabi hüsrana uğradıklarımı en son yazacağım

bypoli 28-01-2014 00:15

tohumdan mavi jakaranda ve hurma :)
 
3 Eklenti(ler)
arkadaşlar selamlar,

tohumdan yetiştirmeye meraklı bir yapım var ilk gelişimlerinden itibaren canlıları incelemeyi ve onlarla büyümeyi seviyorum. mavi jakaranda tohumu ve hurma çekirdeklerimi çimlendirmek için yapı marketten ufak bir sera edindim öncelikle. mavi jakaranda için bu aylardaki tohum ekiminin çok faydalı olmayacağını düşünsem de sadece 8 adet tohumu denemek amaçlı sera destekli ektim tabi 2 adette hurma çekirdeği :) tohumdan daha önce meyve ve sebze yetiştirmişliğim var fakat konu bir ağaç olunca deneyimim -0. yanlış yaptığım bu safhada başka yapmam gereken bir şey ler daha var mıdır? yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenti 467173

Eklenti 467174

Eklenti 467175

pumako97 05-02-2014 11:42

Tohum olduğunu sandığım birkaç ufaklıkla işe başladım :)

seccomann01 05-02-2014 16:44

Kolay Gelsin
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pumako97 (Mesaj 1247287)
Tohum olduğunu sandığım birkaç ufaklıkla işe başladım :)

Kolay gelsin

Bütün kullanıcılar sana yorum yapmadan ben yapayım başka bir bonsain var mı?

Çünkü;

Yoksa, Tohumların Fidan olup Ağaç olacak ve ardından BONSAİ olabilmeleri ortalama 5 yıl :( sürebilir.

Onun için;

Hemen bir tane edin Forumdan incele hangisinin bakımı daha iyi ve kolay diye seçimini yap 5 yıl içinde gelişecek olan (İNŞALLAH) ağaçlarına daha Bonsai konusunda daha faydalı ve bilgili olabilme şansın ve onlara harcadığın vakti boşa harcamamış olursun.

badrobot 07-02-2014 21:10

Tohumdan bonsai tamamen bir zevk işi. Olmaz değil, OLUR. Ama çok uzun ve zorlu bir süreç. Yetiştiren kişinin çok sabırlı olması gerekiyor. Bonsai sürecine birde ağacın yetişip, olgunlaşma dönemini de hesaba katmalı. Bu süreç ağacın türüne, gelişme hızına ve bakım şartlarına göre değişsede minimum 5 ila 10 yıl arası değişir. Birde işin içine Bonsai süreci de girdiğinde tohumdan-Bonsai'ye geçen süreç 10-15 yılı bulmaktadır. Bu süreyi gözönüne almak öyle her yiğidin harcı değildir.
Ben ne tohum nede küçük fidanlarla uğraşamıyorum. Belkide yaşımdandır, belkide yeterince sabrım yoktur, belkide...? kısa zamanda bahçemde Bonsailer görmek istiyorum.
Sn.seccomann01'in söylediklerine katılıyorum. tohumdan Bonsai yetiştiren kişilerin 1-2 tanede yaşlı ağaçlardan yola çıkarak Bonsai yapmalarını öneririm. Bu ağaçlar üzerinde telleme, budama vb. tekniklerinde yeterince deneyim kazanarak ileride tohumdan yetiştirdikleri ağaçlara uygulayacakları işlemlerde deneyim ve el alışkanlığı kazanmalarıda gerekli.

JuMaN 24-02-2014 09:23

Bonsai
 
Arkadaşlar merhabalar bende foruma yeni üye oldum ve bonsai gibi bi agaç yetiştirmek istiyorum ama aklımda şuan soru var.

1- Şimdi bi agac tohumu alıp mı başlayıp diyorum.
2- Başka birşey de 20 - 30 cm boylarında cam , nar gibi agaç olıp öylemi işe başlasam diyorum.
3- Hangi tür agaclar daha iyi oluyor yani hangi agaclardan alsam.

Teşekkürler arkadaşlar.

Sakaki 24-02-2014 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi JuMaN (Mesaj 1252823)
Arkadaşlar merhabalar bende foruma yeni üye oldum

Hoş geldiniz öncelikle.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi JuMaN (Mesaj 1252823)
bonsai gibi bi agaç yetiştirmek istiyorum

Hepimizin amacı "bonsai gibi ağaç" değil de "ağaç gibi bonsai" yetiştirmek. :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi JuMaN (Mesaj 1252823)
1- Şimdi bi agac tohumu alıp mı başlayıp diyorum.
2- Başka birşey de 20 - 30 cm boylarında cam , nar gibi agaç olıp öylemi işe başlasam diyorum.

Bu size kalmış bir seçim. İster tohumdan, ister fidandan, isterseniz gelişmiş bir ağaçtan başlayabilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek diğerlerine göre daha uzun süre ister ve tabii ki daha fazla sabır ve dikkat!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi JuMaN (Mesaj 1252823)
3- Hangi tür agaclar daha iyi oluyor yani hangi agaclardan alsam.

Yaşadığınız bölgede etrafınızda her gün gördüğünüz ağaçlar, yani yaşadığınız ortama ve iklime uygun ağaçlar en doğru seçim olacaktır. Bu ağaçların arasından seçim yaparken de yaprak küçültmeye oluplu cevap verip vermediği, dallanmasının güzel olup olmadığı, vs. gibi konuları da dikkate almak lazım. Örneğin malta eriği (bizim buralarda yeni dünya denir) gibi türler yaprak boyutundan ötürü pek tercih edilmez.

Kolay gelsin.

JuMaN 24-02-2014 09:39

Anladım hocam Akdeniz ihlimi var burada hatay da yaşıyorum forumda araştırdım şimşir agacından başlamak istiyorum ve çam da olabilir. Yardımlarınız için Teşekkürler.

Sakaki 24-02-2014 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi JuMaN (Mesaj 1252827)
Anladım hocam Akdeniz iklimi var burada hatay da yaşıyorum, forumda araştırdım şimşir ağacından başlamak istiyorum ve çam da olabilir. Yardımlarınız için Teşekkürler.

Çam sizin için ilk etapta çok zor bir ağaç. Bunun yerine zeytin, dut, incir (ficus dediğimiz türler de dahil) sizin için çok daha ideal olur.

böörtlen 27-02-2014 13:37

Merhaba, siteye bugün geldim ve sabahtan beri Bonzai hakkında yazılanları okumaya çalışıyor ve bir ağacın bonzai olarak yetiştirilmesini anlamaya çalışıyorum. Çünkü kendimi bildim bileli ağaçların çiçeklerin içinde yetiştim ama hiç minyatür ağaç yetiştirmeyi düşünmemiştim, daha çok üzerine çıkıp oturabileceğim ağaçlar büyüttüm :) Patronumun, bozai yetiştirme hevesiyle tohumları çimlenmeye aldım ve nihayet bir tanesi bugün güneşe kollarını açmak için toprağı zorluyor, ağacımız pembe erguvan bu arada :)
okuduklarımdan anladığım kadarıyla 5-6 yaprak olana kadar bekleyip, sonra onu daha geniş bir saksıya alıp köklerin geniş alana sahip olmasıyla, gövdeyi büyütmek ve bu arada dalları istediğimiz yönde budayarak büyümesini sağlamak..şimdilik bu kadarı yetecek sanırım bana çünkü uzun bir süreç beni bekliyor ve ben çok heyecanlıyım..
Aslında söylemek istediğim şey şuydu heyecandan unuttum :D affedin.. tohumun çimlenmesi için yapılması gereken bir çok şey yazmışsınız ama doğa içinde büyüyen biri olarak tohumların,güneş,nem ve üstünü örten ince bir tabaka toprakla çok kolay çatlayıp filizlendiğini görüyorum,işin özü tohumu kendi başına bırakmak sanırım,fazla üstüne düşünce hayata kucak açması da gecikiyor gibi :)
ve ve sizlerle olmak çok güzel,yetiştirdiğiniz bonzaileri görmek ve sarfettiğiniz emeği okumak çok heyecanlıydı :)

böörtlen 27-02-2014 13:39

1 Eklenti(ler)
bu da benim erguvan :p

böörtlen 11-03-2014 10:18

ikinci erguvanımda çıktı tohumdan, ve ilki üçüncü yaprağını açıyor ve bir tane kestanem oldu minik bir filiz daha ama onu da değerlendirmeyi düşünüyorum, acaba kestane çabuk büyür mü ki? :))

badrobot 12-03-2014 07:58

Kestane, Ceviz, Ginkgo, Erguvan, Meşe, Çitlembik vb. ağaçlar çok yavaş gelişmesiyle bilinir.

böörtlen 12-03-2014 08:23

nerede zor bir şey varsa onu buluyorum galiba :)

ve bir ricam olacak, bir kaç fidancıyla görüştüm ama salkım söğüt bulamadım ve Adana'da nerelerde fidancılar var çok bilmiyorum, bilgisi olan veya salkım söğüt bulabileceğim bir yer bilen yardım edebilir mi?

Sakaki 12-03-2014 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi böörtlen (Mesaj 1258548)
nerede zor bir şey varsa onu buluyorum galiba :)

ve bir ricam olacak, bir kaç fidancıyla görüştüm ama salkım söğüt bulamadım ve Adana'da nerelerde fidancılar var çok bilmiyorum, bilgisi olan veya salkım söğüt bulabileceğim bir yer bilen yardım edebilir mi?

Sn böörtlen hem salkım söğüt hem de kestaneyi daha tecrübe kazandıktan sonra deneyin bence. Hatta kestaneyi hiç denemeyin :) Adana iklimine uygun değil pek.
Salkım söğüdü de Adana gibi Türkiye'nin en sıcak ilinde bonsai saksısında bakabilmek oldukça zor.

böörtlen 12-03-2014 12:01

Sn. Sakaki,

Kestane hazır geldi, dayım sağolsun aldığı kestaneleri pişirmeyi unutmuş, ikisi çimlenmiş, o da tutup ekmiş.. Bir tanesi 10 cm i geçmiş diğeri ona yaklaşmakta..Adana da zor olacağını biliyorum ama yaşatmaya çalışacağım. Söğü de gelince, bakın bizim köyde yeni ekilen fidanları sıcak yaz günlerinde susuz kalmasınlar diye pet şişelere su doldurup toprağa ters gömüyorlar, bir çeşit damlama sulama gibi oluyor, fidan susuz kalmıyor, söğüdün suyu sevdiğini bildiğim için toprağını hep su içinde tutabileceğim bir sistem oluşturmayı düşünüyorum, serum hortumu gibi malzemelerle :) ayrıca balçık ve killi toprak sevdiğini de öğrendim ve bu topraklara da fazlasıyla sahibim. Bu sebepten denemek istiyorum, zorluklarla uğraşmayı seviyorum ve beslediğim hayvanlar, bitkiler de sonunda bana benziyor (gerçi arada 'benden bu kadar arkadaşım dayanamayacağım artık' diyen de olmuyor değil ) bu yüzden hem söğüdü, hem de oya ağacını bulabileceğim bir yer biliyorsanız söyleyin, yoksa isyan edip bonsai gaspı yapacağım :))

Sakaki 12-03-2014 12:44

Sn böörtlen,

Mavi bulvar üzerinden Real AVM'ye doğru giderken ana caddeye varmadan 1 ila 3 km önce arka arkaya (300-500 metre aralıklarla) 3-4 fidancı var. Hepsinde salkım söğüt olduğunu görmüştüm. Oralara bakmaya deneyin.

böörtlen 12-03-2014 12:51

oralar bana ters olduğundan gidemedim ama gideceğim teşekkür ederim :)

böörtlen 18-03-2014 07:43

Günaydın,

Tohumdan başlamak isteyenlere, kendi deneyimimden yola çıkarak bir şey söylemek istiyorum. Aldığımız tohumlardan ilk önce iki tanesi ektik, bunlardan birini tohumla gelen toprağa, diğerini ise hazır toprak ve bahçe toprağını karıştırdığımız bir kaba.. İlk filizlenen karma toprağın tohumu oldu ve şu anda dördüncü yaprağını açıyor ve oldukça sağlıklı, kendi toprağıyla gelen tohum ise ondan bir hafta sonra çimlenmeye başladı ama ilk yapraklarını dahi açamadı ve hem renk hem duruş olarak çok sağlıksız görünüyor. Sanırım, hazır alınan tohumların toprağını biraz karıştırmak daha sağlıklı olur veya tamamen başka bir toprak kullanmalı diye düşündüm.

0zgur 28-03-2014 21:57

Merhaba arkadaşlar benimde erguvan bonsaim var şuan büyümekte fakat toprağında beyaz beyaz küçücük böceklenme yaptı bunlardan nasıl kurtulabilirim?

Cetinto 05-04-2014 22:25

1 Eklenti(ler)
Merhaba
River sheok tohumlarımı çimlendirmek için mini seraya koydum, 2 haftalık bir süre geçti ve şimdi resimdeki gibiler.
Sorum, artık seranın kapağını açık bırakmam mı gerekiyor,
Evin içinde aydınlık bir yerdeler, ne kadar bir süre içerde tutmalıyım, ne zaman balkona koymalıyım?

melihvarol 16-04-2014 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi böörtlen (Mesaj 1254450)
bu da benim erguvan :p

merhaba,

bende erguvan ve kara çam aldım. tohumdan yetiştirmeye başlamak istiyorum.
sizin erguvan ne kadar sürede filizlendi?

bir de ekim aşamasında neler yaptınız kısaca anlatabilir misiniz?

teşekkürler.

Matt42 20-04-2014 14:07

Tohum ve Fidan Konusunda Yardım
 
Merhaba ben bonsaiye yeni heves salmış biriyim. Ve birkaç çeşit tohum aldım ve ektim. Demir ağacı, Karaçam ve Pavlonya adı verilen tohumlardan aldım soğuk ya da sıcak katlama yapmadan iki gün suda bekletip direk toprağa gömdüm doğru mu yaptım emin değilim. Daha sonra Acer Rubrum tohumlarından aldım şuan suda bekliyorlar iki gün suda bekletip bir kısmını direk gömeceğim(taze tohumları direk gömün diyorlardı taze olduklarından emin değilim) diğer kısmını ise torfla karıştırıp buzdolabında soğuk katlamaya koyacağım. Şu ana kadar anlattıklarımda eksik olduğum ya da yanlış yaptığım şeyler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Ayrıca tohumlarım büyüyene kadar bir fidan almayı ve üstünde çalışıp el alışkanlığı kazanmak istiyorum. Ama ulaşabileceğim bir fidanlık yok bu yüzden internetten sipariş vermek istiyorum acaba bana önerebileceğiniz bonsai yapmaya uygun güzel sağlıklı fidanlar satan yerler önerebilir misiniz?

Betül Nursel 21-04-2014 11:01

Merhaba, bende geçen hafta karaçam ve erguvan bonsai kiti aldım. Bir gece suda bekletip ektim... Benim aldıklarımın kağıdında dolapta bekletin demiyordu. Hata mı yaptım acaba? Bakalım, inşallah bende burlara fotoğraf koyabilecek kadar büyütebilirim.

Sakaki 21-04-2014 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Matt42 (Mesaj 1273006)
Merhaba ben bonsaiye yeni heves salmış biriyim. Ve birkaç çeşit tohum aldım ve ektim. Demir ağacı, Karaçam ve Pavlonya adı verilen tohumlardan aldım soğuk ya da sıcak katlama yapmadan iki gün suda bekletip direk toprağa gömdüm doğru mu yaptım emin değilim. Daha sonra Acer Rubrum tohumlarından aldım şuan suda bekliyorlar iki gün suda bekletip bir kısmını direk gömeceğim(taze tohumları direk gömün diyorlardı taze olduklarından emin değilim) diğer kısmını ise torfla karıştırıp buzdolabında soğuk katlamaya koyacağım. Şu ana kadar anlattıklarımda eksik olduğum ya da yanlış yaptığım şeyler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Merhaba sn Matt42,

Aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz :)
Her ne kadar birkaç tane tohumdan yetiştirdiğim bonsai adayım olsa da ve her ne kadar bonsai ile uğraşıyor olsam da bahsettiğiniz ağaçların tohumdan yetiştirilme konusunda tecrübem yok. Daha ziyade gelişmiş fidanlarla veya yamadori usulü ile bonsai yetiştirmekle ilgileniyorum.

Ancak, bu ağaçların/bitkilerin çimlendirilmesi, soğuk katlama süreleri, vs gibi konularda bu türlere ait forumdaki diğer başlıklara da bakmanızda fayda var, çünkü her ağaç soğuk katlama gerektirmeyebiliyor, veya her ağacın soğuk katlama süresi farklı olabiliyor, vs.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Matt42 (Mesaj 1273006)
Ayrıca tohumlarım büyüyene kadar bir fidan almayı ve üstünde çalışıp el alışkanlığı kazanmak istiyorum. Ama ulaşabileceğim bir fidanlık yok bu yüzden internetten sipariş vermek istiyorum acaba bana önerebileceğiniz bonsai yapmaya uygun güzel sağlıklı fidanlar satan yerler önerebilir misiniz?

Tohumlarınız yeteri kadar gelişene kadar uygun fidanlar alarak üzerinde deneyim kazanmanız en iyisi zaten. İnternette satışı yapılan fidanlar genelde bonsai için çok uygun olmayan, çok ince veya resimdeki gibi olmayan fidanlar olabiliyor. O yüzden kesinlikle çevrenizdeki fidancıları bularak ziyaret etmenizi öneririm. Konu ağaç, bonsai vs. olunca görerek almak en iyisi.

Saygılarımla

Sakaki 21-04-2014 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Betül Nursel (Mesaj 1273434)
Merhaba, bende geçen hafta karaçam ve erguvan bonsai kiti aldım. Bir gece suda bekletip ektim... Benim aldıklarımın kağıdında dolapta bekletin demiyordu. Hata mı yaptım acaba? Bakalım, inşallah bende burlara fotoğraf koyabilecek kadar büyütebilirim.

Merhaba sn Betül,

Siz de aramıza hoş geldiniz :)

Soğuk katlama (tohumları buzdolabında belirli bir nem oranında, belirli bir süre boyunca ve belirli bir derecede bekletme) ihtiyacı olan türleri doğrudan ekmeniz çimlenmelerini elbette olumsuz etkileyecektir, büyük ihtimal çimlenmeyeceklerdir belki de.

Bir de yeri gelmişken bir uyarı yapmam iyi olur: İnternette bonsai kiti, bonsai toprağı, bonsai tohumu diye satılan şeylere lütfen rağbet göstermeyiniz. Bu hem para hem zaman kaybına neden olur. Bonsaiye nasıl başlayacağınız, nasıl fidanlar seçmeniz gerektiği, nasıl bakımlarını sağlayacağınız, kendi toprak karışımınızı nasıl tek kuruş harcamadan hazırlayabileceğiniz ve daha birçok konuda bilgi zaten forumumuzun bonsai bölümünde mevcut. Para ve zaman harcamadan önce bunları bir gözden geçirin derim.

Başarılar diliyorum.

Betül Nursel 22-04-2014 11:15

Demek ki hatalı başladık.... Neyse genede beklicem... Bu gün 3 gün oldu 2 ay sonra görücez akıbetimizi sabırsızlıkla bekliyorum...

seviperisi 22-04-2014 13:22

merhaba ben bugün bir acer tamukeyama tohumu aldım henüz saksı almadım ve bonzai toprağım var. nasıl bir saksı almalıyım ve nasıl yetiştirmeliyim ?

böörtlen 23-04-2014 08:12

Günaydın,

Sn. seviperisi, aslında söz ustaların ama onların deneyimlerinden öğrendiğim kadarıyla tohumdan başlayacaksanız saksınızın bir önemi yok çünkü tohumun normal bir ağaç gibi büyümesini sağlamalısınız, onun üzerinde çalışmaya başlamak için, bildiğimiz fidan boyuna gelene kadar beklemek gerekiyor. (Umarım yanlış bir şey söylememişimdir)

Bende tohumdan başlayanlardanım ama onu uzun bir süre beklemem gerektiğini öğrendiğimde kendime salkım söğüt edindim, bu tecrübeyi daha hızlı deneyimleyebilmek için :)

Adem Keskin 23-04-2014 10:07

Sayın seviperisi , Sayın böörtlen saksının önemi vardır. Ne kadar büyük saksı olursa gelişim o kadar hızlı olur ve hatta mümkünse bahçede toprakta bakmak gelişim açısından epey zaman kazandırır. Ayrıca Acerlerde soğuk katlama yapmak lazım, direk toprakla buluşturduğunuzda başarılı olamayacaksınız. Saygılarımla başarılar..

böörtlen 23-04-2014 12:25

Sn. Adem Keskin, anlatım hatam olmuş, dostlardan özür dilerim. Aklımdaki tam olarak şuydu; Bahçe yoksa, saksıya ekilecektir mutlaka ki ilk aşamada önemli olan tohumun çimlenmesi değil mi? Örneğin ben bonsai kasesine ektim ve filizlendi, henüz çok küçük olduğu için toprağı ve kase derinliği kendisi için yeterli, biraz gelişince onu serbest büyüyebileceği daha derin bir saksıya alacağım. (Şimdi buradaki anlatımımda deneyimlerinize göre hata bulabilirsiniz ama ben başka bir şey deneyimlemek istiyorum, doğanın içinde yaşadığım için, bitkilerin, ağaçların zor alanlarda ve şartlarda nasıl doğup büyüdüklerini ve hayatta kaldıklarını gözlemdiğimden, kendi erguvanımı da zorlamak ve bu esnada onun ihtiyaçlarını anlamak çabasındayım)

Konuyu fazla dağıtmadan, sanırım sn seviperisi'nin minumum seviyede dahi olsa bitki yetiştirmek konusunda tecrübesi olduğunu varsayarak 'saksı mühim değil, normal bir ağaç gibi yetiştireceksiniz' derken ne yapması gerektiğini anlayacağını düşünmüştüm :)

Tekrar özür dilerim.

Adem Keskin 23-04-2014 19:32

Sayın böörtlen ,sizin art niyetle cevap verdiğinizi zaten düşünmedim. Sizin biliyor diye düşünmenizden kaynaklanan bir durum var. Sizin saksı önemli değil demeniz diğer zamanları da kapsadığı için arkadaş küçük bir saksıda adayı büyüsün diye bekler , sadece bunu anlatmak istedim. Bence inanın tecrübelerime güvenerek söylüyorum ilk olarak ne kadar büyük saksıya veya toprağa dikilirse çok şey değişmekte.Küçük saksıda 3-4 senedir olan bir fidanı büyük saksıda olan bir fidan bir sene de yakalamakta gelişimde. Sizin yaklaşımınızla önemli olan tohumun yeşermesi tabi ki ama ne kadar çok toprak o kadar çok gelişim. Başarılar.

Emre Babayiğit 27-04-2014 10:44

Tohumdan yetiştirdiğim Erguvan'ım için yardım
 
5 Eklenti(ler)
Merhabalar.

Forumu inceleyince kandırıldığımı anladım ama olsun bir şekilde bu işe bulaşmış olduk. :) İnternette bonsai ekim kiti diye satılan ürünlerden aldım. yaklaşık 2-3 ay kadar önce tohumu diktim şuan erguvanın boyu 10-12 cm civarında.

Daha önce hiç bonsai çalışması yapmadım, bilgimde forumdan göz atabildiğim başlıklarla sınırlı. Tavsiyeleriniz ve forumdaki bilgiler ışığında bu işte kalıcı olmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Erguvanımın gelişim sürecine ait fotoğraflar :

Eklenti 486772

Eklenti 486773

Son hali :
Eklenti 486774

Son hali :
Eklenti 486779

Son hali :
Eklenti 486780

Geniş büyük bir saksıya mı almalıyım? Su ve güneş ile arası nasıldır? Bu gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Sakaki 27-04-2014 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit (Mesaj 1276194)
Merhabalar.

Forumu inceleyince kandırıldığımı anladım ama olsun bir şekilde bu işe bulaşmış olduk. :) İnternette bonsai ekim kiti diye satılan ürünlerden aldım. yaklaşık 2-3 ay kadar önce tohumu diktim şuan erguvanın boyu 10-12 cm civarında.

Merhaba Sn Emre Babayiğit,

Gerçi artık almışsınız ama bu mesajı okuyacak yeni başlayan arkadaşlara hatırlatma amacıyla tekrar etmek istiyorum ki: İnternette bonsai kiti, bonsai tohumu, vs. şeklinde satılan hiçbir ürüne itibar etmeyiniz, bu tür ürünlerin çoğu bonsai yapmanıza kesinlikle yardımcı olmayacağı gibi, var olan hevesinizi de kaybetmenize neden olacaktır.

Hatta internette bonsai adıyla satılan minicik saksılara ekilmiş incecik bitkilere de kesinlikle para vermeyiniz. O küçücük saksılardaki odunsu dokusu bile gelişmemiş fidanlar, daha doğrusu fidecikler bonsai olmadığı gibi, bonsaiye dönüşme ihtimali de neredeyse imkansızdır. Yani hem para hem de zaman kaybından ve hevesinizin kırılmasından başka elinize hiçbir şey geçmeyecektir. (Zaten bu tür ürünler de size cazip görünmesi ve albenili hale gelmesi için genelde çok küçük, renkli bonsai saksılarına ekili durumda satılır ve birçoğu da alıcısı çok olması amacıyla "içmekan bonsaisi" diye yanlış bir şekilde sunulur)

Sadece ve sadece: gelişmiş bir gövdeye sahip, odunsu dokusu oturmuş, nebari ve koniklik açısından iyi bir durumda olan veya iyi bir duruma gelebileceği konusunda potansiyele sahip olan bonsai adaylarını dikkate almanızı öneririm.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit (Mesaj 1276194)
Daha önce hiç bonsai çalışması yapmadım, bilgimde forumdan göz atabildiğim başlıklarla sınırlı. Tavsiyeleriniz ve forumdaki bilgiler ışığında bu işte kalıcı olmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Erguvanımın gelişim sürecine ait fotoğraflar :

Eklenti 486772

Eklenti 486773

Son hali :
Eklenti 486774

Son hali :
Eklenti 486779

Son hali :
Eklenti 486780

Geniş büyük bir saksıya mı almalıyım? Su ve güneş ile arası nasıldır? Bu gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Aslında konunun bu kısmı, yani bitkinin tohumdan üzerinde bonsai çalışmalarına başlayabileceğiniz bir fidan kıvamına gelinceye kadarki süreç çok da bonsai ile ilgili değil. Bu süreçte daha ziyade bitkinin özellikleri, bakım ihtiyaçları ve koşulları, gübreleme ve su ihtiyacı, istediği toprak karışımı ve pH'ı gibi türe özgü bilgileri okuyup öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

Bir de unutmadan: Bitkiniz böyle bir kıvama o minik saksıda asla gelmez! Mümkün olduğunca büyük bir saksı kullanmanız, hatta imkanınız varsa fidenizi bahçeye ekmeniz, bitkinin hızlı ve iyi bir gelişim göstermesi için en mantıklı yöntemdir.

Başarılar dilerim.

NOT: Hepimiz bu hataları az veya çok yaptık geçmişte, siz de çok dert etmeyin :)
Zararın neresinden dönerseniz kardır.

Emre Babayiğit 28-04-2014 21:39

bu çok önemli değil belki 10 sene sonra bonsai olacak bu minik fidecik ama ben yapmış olacağım. ilk fırsatta büyük bir saksıya alıp hızlı gelişmesini sağlamaya çalışacağım. ne tür bir toprak kullanmam gerekir güneşi ve suyu nasıl almalı konularında yardımcı olabilir misiniz

Sakaki 28-04-2014 23:35

Merhaba Emre Babayiğit,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit (Mesaj 1276933)
bu çok önemli değil belki 10 sene sonra bonsai olacak bu minik fidecik ama ben yapmış olacağım.

Ne demek istediğinizi tam anlamadım, ben zaten hazır bonsai almanızı önermedim, yanlış anladınız sanırım; tam tersine, ben kendiniz yapmanız için tercih etmeniz gereken en uygun yöntemleri söyledim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Babayiğit (Mesaj 1276933)
ilk fırsatta büyük bir saksıya alıp hızlı gelişmesini sağlamaya çalışacağım. ne tür bir toprak kullanmam gerekir güneşi ve suyu nasıl almalı konularında yardımcı olabilir misiniz

Bu konularda bilgiler forumda birçok başlıkta mevcut. Forumun "arama" özelliğini kullanarak bu bilgileri bulabilirsiniz. Bulamazsanız bana yazın, yardımcı olmaya çalışırım.

Başarılar dilerim.

Betül Nursel 29-04-2014 10:17

Benim ektiğim bonsai tohumlarından 2 tane karaçam tohumu filiz vermiş beş tane ekmiştim 2 si filizlenmiş nasıl mutlu oldum var yaa :) erguvanlardan da aynı performansı bekliyorum bakalım :)) gerçi öyle kılcal incecik bir filiz umarım büyütebilirim :)) fotosunuda ekliyeyim.... sanki bir payım varmış gibi sevindim yahu :))

badrobot 29-04-2014 10:55

Sn.Betül Nursel.
Affınıza sığınarak iki önemli hatayı düzeltmek istiyorum. Çünki sizin mesajınızı okuyan diğer üyelerden yanılgılar içine düşenlerin olabileceği endişesinyim.
-Öcelikle Japonca BON = TABAK --- SAİ = AĞAÇ anlamlarına gelmektedir. Yani tabaktaki-ağaç gibi bir anlama gelmekte. Oysaki sizin yazdığınız "Z" ile birlikte ne talihsizliktirki bir uyuşturucu maddenin ismi olagelmiştir. Buda toplumumuzda bizim gibi bu değerli sanatla ve hobiyle uğraşan kişileri zan altında bırakmaktadır. Bu elbette sizin ve ya bizim suçumuz değil. Ben sadece bu konuda hep beraber olabildiğince duyarlı olmamızı arzu ediyorum.
-Bonsai'yle ilgili insanlarda 3 yaygın yanılgı vardır;
1-Bonsai'nin özel bir tür olduğu. Oysaki kabuk dokusu olan her bitkiden yapılabilir.
2-Bonsai'nin genetiği oynanmış ağaçlar olduğu. Böyle bir teknolojiye daha insanlar ulaşamadılar. Siz tohumu ekeceksiniz ve ağaç siz hiç bir budama vb. müdehale etmeden sizin saksınızda o satın aldığınız paketin üzerindeki görkemli ağaç olacak.(!)
3-Bonsai ağaçlarının hiç büyümediği. Oysaki sığ saksı ve az bir toprakta bile ağacı ihmal etmeden yılda bir iki kez budamak gerekebiliyor. Hele birde o ağacı bahçe toprağına tekrar ekin bakalım ne oluyor.
Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bir türün, ağacın tohumu olur. Önce tohum çimlenir ve gelişir sonra fide, fidan ve en nihayetinde ağaç olur. Bizde o ağacı Bonsai'de kullanılan yöntem ve tekniklerle o ağacı küçük ve sığ bir saksıda yaşayan bir ağaç haline getiririz. Bu süreçte ağacın ve bizlerin emeği çoktur elbette.
Siz bunları elbette biliyorsunuz fakat ben yinede yanlış anlaşılmalara meydan vermemek istedim.
Tohumlarınızı, ağaçlarınızı hatta bonsailerinizi sağlıklı güzel günlerde geliştirmeniz dileğiyle.

Betül Nursel 29-04-2014 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1277137)
Sn.Betül Nursel.
Affınıza sığınarak iki önemli hatayı düzeltmek istiyorum. Çünki sizin mesajınızı okuyan diğer üyelerden yanılgılar içine düşenlerin olabileceği endişesinyim.
-Öcelikle Japonca BON = TABAK --- SAİ = AĞAÇ anlamlarına gelmektedir. Yani tabaktaki-ağaç gibi bir anlama gelmekte. Oysaki sizin yazdığınız "Z" ile birlikte ne talihsizliktirki bir uyuşturucu maddenin ismi olagelmiştir. Buda toplumumuzda bizim gibi bu değerli sanatla ve hobiyle uğraşan kişileri zan altında bırakmaktadır. Bu elbette sizin ve ya bizim suçumuz değil. Ben sadece bu konuda hep beraber olabildiğince duyarlı olmamızı arzu ediyorum.
-Bonsai'yle ilgili insanlarda 3 yaygın yanılgı vardır;
1-Bonsai'nin özel bir tür olduğu. Oysaki kabuk dokusu olan her bitkiden yapılabilir.
2-Bonsai'nin genetiği oynanmış ağaçlar olduğu. Böyle bir teknolojiye daha insanlar ulaşamadılar. Siz tohumu ekeceksiniz ve ağaç siz hiç bir budama vb. müdehale etmeden sizin saksınızda o satın aldığınız paketin üzerindeki görkemli ağaç olacak.(!)
3-Bonsai ağaçlarının hiç büyümediği. Oysaki sığ saksı ve az bir toprakta bile ağacı ihmal etmeden yılda bir iki kez budamak gerekebiliyor. Hele birde o ağacı bahçe toprağına tekrar ekin bakalım ne oluyor.
Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bir türün, ağacın tohumu olur. Önce tohum çimlenir ve gelişir sonra fide, fidan ve en nihayetinde ağaç olur. Bizde o ağacı Bonsai'de kullanılan yöntem ve tekniklerle o ağacı küçük ve sığ bir saksıda yaşayan bir ağaç haline getiririz. Bu süreçte ağacın ve bizlerin emeği çoktur elbette.
Siz bunları elbette biliyorsunuz fakat ben yinede yanlış anlaşılmalara meydan vermemek istedim.
Tohumlarınızı, ağaçlarınızı hatta bonsailerinizi sağlıklı güzel günlerde geliştirmeniz dileğiyle.

düzelttim... bilgiler için de teşekkür ederim... burda yazılanları takip etmeye çalışıyorum becerebildiğim kadarıyla yapıcam bakalım :) ömrüm yeter mi bilmem ama emek vericem inşallah öldürmediğim sürece :)

müzisyen 21-05-2014 15:19

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle bu forumu geç keşfettiğim için ve yeterince araştırma yapmadığım için şuan kendime kızıyorum.

İnternetten geçen hafta ulmus ( Kayın ) türü yaklaşık 25 adet tohum içeren bir paket aldım.

Bir de içinde erguvan tohumu olan bir ekim kiti aldım.

Elimde yaklaşık 30 tane tohum oldu. Erguvanları 24 saat ıslak pamuk arasında beklettim.

Ve tüm tohumları bir gün sonrasında en büyük boy saksıların altığına ektim yanyana. Derinliği yaklaşık 4 cm. Üzerlerine de çok ince bir toprak gezdirdim. ( Toprağı çiçekçiden süs bitkileri için kullanılan cinsten aldım.)

Belki çok yanlış bir yoldayım ama bilmiyorum.

İşyerinde bir yer ayarladım ve sadece akşamüstleri gün ışığı alıyorlar.
Ve toprakları kuruduğu için günde 2-3 kez toprak nemli kalacak şekilde yağmurlama şeklinde topraklarını nemlendiriyorum.

Doğru ya da yanlış( Açıkçası ne yaptığımı ) bilmiyorum. Sadece mantıklı geleni yapmaya çalışıyorum.

Sizlerin fikirlerini öğrenmek istiyorum...


Bir de son olarak; Tohumlar filiz verene kadar geçecek süreçte dışardaki herhangi bir ağacın yeşillenmiş 5-10cm lik bir dalını alsam ve suda hafif köklendirerek derinliği az bir saksıya yerleştirsem bonsai sanatını icra etmek için işe yarar mı ?

Teşekkür ediyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025